Μπάρα

Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου
Την ημέρα της 25ης Μαρτίου 2017 στο πλαίσιο του εορτασμού της Επανάστασης του 1821 και της ημέρας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το Πολεμικό Μουσείο θα πραγματοποιήσει δωρεάν περιήγηση στις 13:30
Για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο: 210 7244 464
"ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ"


Πηγή: Πολεμικό Μουσείο

Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

Ευαγόρας Παλληκαρίδης (26 Φεβρουαρίου 1938 - 14 Μαρτίου 1957)Ευαγόρας Παλληκαρίδης (26 Φεβρουαρίου 1938 - 14 Μαρτίου 1957) ήταν Κύπριος αγωνιστής.

Γεννήθηκε στην Τσάδα της Πάφου, στις 26 Φεβρουαρίου 1938. Ήταν το τέταρτο παιδί της οικογένειας του Μιλτιάδη. Στην οικογένεια του Ευαγόρα ανήκει – δεύτερος ξάδερφος – και ο Στέλιος Μαυρομμάτης.
Πέρασε τις 6 τάξεις του Δημοτικού σχολείου με άριστα. Την 1η Απριλίου 1953, ο Ευαγόρας πρωταγωνιστεί σε διάφορες διαδηλώσεις κατά των Άγγλων. Συγκεκριμένα, στις 2 Ιουνίου θα γινόταν η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ. Στην Αγγλία και σε όλες τις αποικίες γίνονταν προετοιμασίες για το μεγάλο γεγονός. Στην Πάφο στο «Ιακώβιο Γυμναστήριο» αναρτάται η αγγλική σημαία, γεγονός που εξοργίζει τους μαθητές. Παραμονή της στέψης, οι μαθητές της Πάφου και οι φοιτητές του Λιασιδίου Κολεγίου οργάνωσαν διαδήλωση με αίτημα να υποσταλεί η αγγλική σημαία και να εκκενωθεί το γήπεδό τους από στρατιώτες και αστυνομικούς. Ο 15χρονος τότε Ευαγόρας αναρριχάται στον ιστό, κατεβάζει και σκίζει την αγγλική σημαία: το γεγονός αυτό έδωσε το έναυσμα για επέκταση των διαδηλώσεων.
Οι μαθητές και το πλήθος συγκρούονται με την αστυνομία, η οποία ενισχύεται από Τούρκους. Ο διοικητής στέλνει διαταγή να αποσυρθούν οι αστυνομικοί, γιατί δεν έπρεπε η στέψη της βασίλισσας να αμαυρωθεί με αίμα. Έτσι οι μαθητές παρέσυραν ό,τι είχε σχέση με τους εορτασμούς για την στέψη. Η Πάφος έγινε το μόνο μέρος όπου δεν γιορτάστηκε η στέψη. Ο Ευαγόρας συνελήφθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λόγω της μικρής του ηλικίας.
Σε ηλικία 17 χρόνων, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης εγκατέλειψε το σχολείο και εντάχθηκε στις αντάρτικες ομάδες της ΕΟΚΑ. Στις 17 Νοεμβρίου 1955 οι μαθητές του Γυμνασίου συγκεντρώθηκαν και προετοίμαζαν μια διαδήλωση από τις γνωστές που οργάνωνε η ΑΝΕ (Άλκιμος Νεολαία ΕΟΚΑ) ως αντιπερισπασμό. Οι στρατιώτες είχαν διαταγή να πυροβολήσουν αδιάκριτα τους διαδηλωτές. Ο Ευαγόρας συλλαμβάνεται και οδηγείται στο δικαστήριο με την κατηγορία ότι συμμετείχε παράνομα σε οχλαγωγίες. Ο Ευαγόρας δεν παραδέχτηκε την κατηγορία και η δίκη αναβλήθηκε για τις 6 Δεκεμβρίου. Ήταν η αρχή του τέλους. Μια μέρα πριν τη δίκη, μπαίνει κρυφά στο σχολείο και αφήνει στην έδρα ένα σημείωμα:

Παλιοί συμμαθηταί,
Αυτή την ώρα κάποιος λείπει ανάμεσά σας, κάποιος που φεύγει αναζητώντας λίγο ελεύθερο αέρα, κάποιος που μπορεί να μη τον ξαναδείτε παρά μόνο νεκρό.
Μην κλάψετε στον τάφο του, Δεν κάνει να τον κλαίτε. Λίγα λουλούδια του Μαγιού σκορπάτε του στον τάφο. Του φτάνει αυτό ΜΟΝΑΧΑ.

Θα πάρω μιαν ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια
να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά.
Θ΄ αφήσω αδέλφια συγγενείς, τη μάνα, τον πατέρα
μεσ΄ τα λαγκάδια πέρα και στις βουνοπλαγιές.
Ψάχνοντας για τη Λευτεριά θα ΄χω παρέα μόνη
κατάλευκο το χιόνι, βουνά και ρεματιές.
Τώρα κι αν είναι χειμωνιά, θα ΄ρθει το καλοκαίρι
Τη Λευτεριά να φέρει σε πόλεις και χωριά.
Θα πάρω μιαν ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια
να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά.
Τα σκαλοπάτια θ΄ ανεβώ, θα μπω σ΄ ενα παλάτι,
το ξέρω θαν απάτη, δεν θαν αληθινό.
Μεσ΄ το παλάτι θα γυρνώ ώσπου να βρω τον θρόνο,
βασίλισσα μια μόνο να κάθεται σ΄ αυτό.
Κόρη πανώρια θα της πω, άνοιξε τα φτερά σου
και πάρε με κοντά σου, μονάχα αυτό ζητώ.
Γειά σας παλιοί συμμαθηταί.
 
Τα τελευταία λόγια τα γράφω σήμερα για σας. 
Κι όποιος θελήσει για να βρει ένα χαμένο αδελφό, ένα παλιό του φίλο, ας πάρει μιαν ανηφοριά ας πάρει μονοπάτια να βρει τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά. 
Με την ελευθερία μαζί, μπορεί να βρει και μένα. 
Αν ζω, θα μ΄ βρει εκεί.

Ευαγόρας Παλληκαρίδης

"Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το κάθε τι. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί"ΑΘΑΝΑΤΟΣ! 


Βίντεο.  Ενεργοποιήστε τους υπότιτλους..


Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017

Ο άτυχος κελευστής του θωρηκτού «Αβέρωφ»Με την ευκαιρία ας θυμηθούμε τον πρώτο νεκρό του Θ/Κ ''ΑΒΕΡΩΦ'', τον ήρωα Κελευστή Νικόλαο Αποστ. ΚΑΤΗΝΤΖΑΡΗ που έπεσε στη ναυμαχία της ''Ελλης''.


Ο άτυχος κελευστής του θωρηκτού «Αβέρωφ»

Νικόλαος Κατιτζιάρης, oιακιστής κελευστής
Θωρακισμένο καταδρομικό «Γεώργιος Αβέρωφ»


Τρίτη, 16 (3 παλ. ημερ.) Δεκεμβρίου 1912. Ωρα μεταξύ 9.25’ - 10.25’. Θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ιμβρου και ακρωτηρίου της Ελλης «Παιδιά», έλεγε ο οιακιστής κελευστής Νικόλαος Κατιτζιάρης στους άλλους οιακιστές πριν αρχίσει ακόμη η φωτιά, «στο δωμάτιό μου έχω εκατό φράγκα, μέσα στο κoμό. Εάν σκοτωθώ, να πάρετε τες εκατό δραχμές να κρατήσετε τες πενήντα για να τες γλεντήσετε για την ψυχή μου και τες άλλες πενήντα να τες πάτε σπίτι μου».


Οταν ετελείωσε η ναυμαχία, μετέβησαν οι οιακισταί εις το δωμάτιον του Κατιτζιάρη και έψαξαν για τες εκατό δραχμάς, τα οποίας θα έστελναν στην οικογένειάν του. Παρόλον όμως το ψάξιμο, εστάθη αδύνατον να εύρουν έστω και μία πεντάρα. Μία οβίδα σκάσασα εις το κατάστρωμα της πρώρας κατέστρεψε και το δωμάτιον του ατυχούς Κατιτζιάρη με όλα τα πράγματα και τα έπιπλα που είχε μέσα».

• To «Αβέρωφ» από τη ναυμαχία της «Ελλης» και της Λήμνου άντεξε έως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη γερμανική επίθεση το πλήρωμα δεν δέχθηκε να βυθιστεί το πλοίο, διέφυγε από τις νάρκες, κατέπλευσε στην Κρήτη και έφτασε με τον συμμαχικό στόλο έως τη Βομβάη.
Μου το θύμισε ο Φίλος Μιχάλης Σκορδής με ανάρτηση του στο προφίλ < ΚΑΡΑΒΟΛΑΤΡΕΣ -  ''Αλον σεβου'' >  facebook  Michael K. SkordisΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παύλιανη-Το χωριό που ζουν οι νεράιδες

Οι εποχές διαγωνίζονται ποια θα μεταμορφώσει πιο όμορφα την Παύλιανη και μοιάζει τα βράδια να φροντίζουν γι' αυτό μάγοι και νεράιδες που σε κάνουν αν την επισκεφτείς, να την ερωτευτείς.

 

IMG_1531

Μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα, η Παύλιανη Φθιώτιδας κρύβει δίπλα από τον κεντρικό δρόμο που σε οδηγεί στο χωριό, μαγικά μονοπάτια γεμάτα ψηλά έλατα και ποτάμια.
Τον χειμώνα το μέρος φοράει τα λευκά του για να υποδεχτεί τους επισκέπτες του ενώ την άνοιξη βασιλεύει το πράσινο. Το καλοκαίρι προσφέρει απλόχερα δροσιές και τρεχούμενα νερά ενώ το φθινόπωρο η πάχνη και τα κόκκινα φύλλα την μεταμορφώνουν σε ένα μέρος μυστηριακό.

IMG_6174
IMG_6110

Η Παύλιανη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.040 μέτρων στην είσοδο του Eθνικού Δρυμού της Oίτης και δίπλα στην Πυρά του Hρακλέους. Βρίσκεται μέσα σε πυκνό ελατοδάσος. Πρώτα θα συναντήσουμε τη συνοικία της Κάτω Παύλιανης και ύστερα από 1-2 χλμ. την Άνω Παύλιανη. Και οι δύο γειτονιές μαζί έχουν μόνιμο πληθυσμό περίπου 500 κατοίκων. Είναι πνιγμένες στα έλατα, τις καρυδιές, τις μηλιές και τις καστανιές.

Το φυσικό πάρκο
IMG_5946

Mε σεβασμό, αγάπη και μεράκι για τη διαφύλαξη, ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος, η Παύλιανη είναι ενταγμένη στο πιλοτικό πρόγραμμα HabitatAgenda που αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη των χωριών και εκτέλεση πρότυπων έργων ανάπλασης για την αναβάθμισή τους.
M΄ ένα μοναδικό στην Eλλάδα φυσικό Πάρκο στις πηγές του Aσωπού, ο επισκέπτης εκστασιάζεται μέσα από ένα μαγευτικό μονοπάτι, όπου αντανακλούν τα χρώματα των αιωνόβιων δέντρων και των νερών, καταλήγοντας στην καρδιά του φυσικού πάρκου.

IMG_6012

Ιδανικό μέρος για όλη την οικογένεια αλλά κυρίως για τα παιδιά, το πάρκο κρύβει στους επισκέπτες ευχάριστες εκπλήξεις σε κάθε βήμα: Κούνιες που αιωρούνται πάνω από το ποτάμι, πολύχρωμες υφασμάτινες αιώρες δεμένες στα έλατα, ένα γήπεδο βόλεϊ πάνω σε στρωμένο ροκανίδι και με ξύλινες κερκίδες για τους θεατές, πρωτότυπες αθλοπαιδιές όπως το τεμπελοποδόσφαιρο, ένα τραμπολίνο κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά,  ξύλινα τραπεζάκια και σημεία με τάβλι και επιτραπέζια παιχνίδια.

IMG_1601

Από τις πιο ξεχωριστές και πρωτότυπες εμπειρίες είναι το πέρασμα με τροχαλία πάνω από τον ποταμό, καθώς και οι κούνιες οι οποίες ξεπερνούν τις κορυφές των δένδρων.

IMG_1647

Τα παιδιά θα ξετρελαθούν με τα δεντρόσπιτα αλλά και με τους καταρράκτες που βρίσκονται παντού.
Το πάρκο θα το συναντήσετε καθώς αφήνετε την κάτω Παύλιανη στο αριστερό σας χέρι, μετά το βρυσάκι.   Στην είσοδο του «Αισθητικού Δάσους» όπως είναι γνωστό,  θα δείτε το πάρκο υδροκίνησης με αργαλειούς και νερόμυλους, ώστε να μαθαίνουν οι επισκέπτες πώς υφαίνονταν και πλένονταν τα ρούχα παλαιότερα.

IMG_1578

Μην φοβάστε. Παρά την πυκνή βλάστηση και τα δεκάδες μονοπάτια δεν θα χαθείτε. Έχουν φροντίσει γι αυτό οι κάτοικοι που φροντίζουν κι ανανεώνουν το πάρκο διαρκώς. Η ονοματοδότηση των διαδρομών αν και ευφάνταστη δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες: «ohlala, έχει απ΄ όλα τα καλά, καταρράκτες και νερά», «υδρα... βλάξ = αυλάκι που έχει δημιουργήσει το νερό» και τόσα πολλά ακόμα που αποκαλύπτουν  το πηγαίο χιούμορ των κατοίκων της Παύλιανης.

IMG_6054

Μην ξεχάσετε ότι μπορείτε να πάρετε μαζί σας τα απαραίτητα εφόδια για να κάνετε εκεί πικ νικ. Υπάρχει χώρος για να ψήσετε, τα ποτά σας θα παγώνουν φυσικά στο ποτάμι και οι πάγκοι είναι έτοιμοι για να σερβίρετε επάνω τα φαγητά σας. Άλλωστε το πάρκο μοιάζει ατελείωτο και μπορείτε να μείνετε για παιχνίδι και πεζοπορία κυριολεκτικά όλη την ημέρα.
Πρέπει να ξέρετε όμως ότι οι κοντινές ταβέρνες που είναι όλες εξαιρετικές σερβίρουν γίδα βραστή, πίτες και ψητά που θα σας ικανοποιήσουν στο έπακρο.

IMG_6067

Διασχίζοντας το μονοπάτι, όπου το φως του ήλιου φιλτράρεται μέσα από τις πυκνές φυλλωσιές των δένδρων και το τοπίο γίνεται μυθικό, θα συναντήσετε καταπράσινα πλατάνια, κισσούς αλλά και τεράστια πλατιά φύλλα που μοιάζουν να επιπλέουν στην επιφάνεια του ποταμού κι εντυπωσιάζουν.
Πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι και μια δεύτερη εξίσου εκπληκτική διαδρομή δίπλα στο ποτάμι σας περιμένει και στη δεξιά πλευρά του δρόμου. Αν και όχι τόσο παιχνιδιάρα αυτή η διαδρομή, δεν έχει να ζηλέψει σε φυσικό πλούτο. Πρόκειται για το μονοπάτι του «άγνωστου καλλιτέχνη» που θα σας παρασύρει με την δυνατή ενέργεια των καταρρακτών, τη δροσιά, τα  ξύλινα γεφυράκια. Κι εδώ οι ευχάριστες εκπλήξεις δεν είναι λίγες. Μέχρι και σάκο του μποξ θα συναντήσετε να κρέμεται από τα δέντρα σε περίπτωση που θέλετε να εξασκηθείτε. Θα συναντήσετε φυσικά αιώρες, δεντρόσπιτα κι άλλα πολλά.

IMG_6202

Ο εθνικός δρυμός
Από την Άνω Παύλιανη ξεκινούν χωματόδρομοι που θα μας ανεβάσουν στην Οίτη, ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ρούμελης με υψόμετρο 2.152 μ. Από τα βόρεια και τα ανατολικά έχει πλαγιές απόκρημνες και δύσβατες με βαθιές χαράδρες και άγριο ανάγλυφο αλλά σε ψηλότερα επίπεδα το βουνό γίνεται εξαιρετικά ομαλό με καταπράσινα λιβάδια, μικρές λιμνούλες, καταβόθρες, καταρράκτες και χιλιάδες αγριολούλουδα. Καλύπτεται ψηλά από εκτεταμμένα δάση κεφαλληνιακής ελάτης, ενώ χαμηλότερα συναντούμε πλατάνια, καστανιές, βελανιδιές, κέδρους, κουμαριές, αγριολωτούς, πουρνάρια, φράξους, σφενδάμια, γαύρους και άλλα 1250 είδη χλωρίδας μεγάλης οικολογικής αξίας, γιαυτό και έχει ιδρυθεί ο Εθνικός Δρυμός Οίτης. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο κάποια αγριόγιδα, μερικά ζαρκάδια, λίγα ελάφια, αγριογούρουνα, αλεπούδες, λαγοί, σκιουράκια, ασβοί, κουνάβια κλπ.

IMG_6077

Φτάνοντας στο οροπέδιο Λιβαδιές θα βρούμε και μια μικρή λίμνη στα νερά της οποίας καθρεφτίζεται η κορυφή Γρεβενό. Δίπλα ακριβώς στη λίμνη μπορούμε να ξεδιψάσουμε σε μια πέτρινη βρύση, έργο του π. Γερμανού, ηγούμενου της Μ.Αγάθωνος. Το λιβάδι προς το τέλος της άνοιξης είναι γεμάτο νάρκισσους, βιόλες, τούφες, πανσέδες και αγριοκυκλάμινα αλλά αξίζει να βρεθεί κανείς εδώ τον Ιούνιο για να απολαύσει το σπάνιο κόκκινο κρίνο ή Λείριον το Χαλκηδονικό.

IMG_5962

Η ιστορία της Παύλιανης
H Παύλιανη είναι γνωστή από τους αρχαίους χρόνους. Kοντά στην Παύλιανη και σε υψόμετρο 1800 μ. υπάρχουν τα ερείπια από τον αρχαίο ναό αφιερωμένο στον Hρακλή.
Στην είσοδό του στην Παύλιανη, ο επισκέπτης θα συναντήσει το μνημείο όλων εκείνων - Eλλήνων και Iταλών - που έπεσαν νεκροί στη μάχη της Παύλιανης τον Iούνιο του 1942.
Μία θεωρία για την ονομασία του χωριού αναφέρει ότι το όνομά της το οφείλει στους πρώτους της κατοίκους, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που πίστεψαν στα διδάγματα του Αποστόλου Παύλου. Πιο πιθανή εκδοχή όμως είναι να οφείλεται σε Σλαβική ονομασία.

IMG_5974

Επισκεφτείτε ακόμα
-Την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου του 19ου αιώνα, με παλαιές εικόνες.
-Τα ερείπια της αρχαίας πόλης στη θέση Τσάμη
-Το καταφύγιο Καταβόθρες και την κορυφή Γρεβενό στην Οίτη.

Τι θα αγοράσετε
Φεύγοντας μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε και να αγοράσετε ρουμελιώτικα εδέσματα , όπως φασολάκια, μήλα, κρεατικά, παραδοσιακά γλυκά και μοναδικές πίτες.

IMG_6093

Πώς θα πάτε
Η Παύλιανη απέχει από την Αθήνα 240 χιλιόμετρα ή 2 ώρες διαδρομής, μέσω εθνικής οδού από τον κόμβο των Θερμοπυλών και από τη Θεσσαλονίκη 340 χιλιόμετρα μέσω της νέας εθνικής οδού Θέσ/νίκης - Λαμίας.
Η πρόσβαση από Πάτρα γίνεται μέσω Ναυπάκτου - Ερατινής - Ιτέας - Άμφισσας - Μπράλου - Παύλιανη (160 χλμ.).

Που θα μείνετε
Ξενώνας Πέτρινο & Ξενώνας Εποχές. Τηλ. 2231083111.
Ο ξενώνας της Κατερίνας. Τηλ. 2231083009.
Ενοικ. δωμάτια Αγ. Παπαδημητρίου. Τηλ. 2231083019.

IMG_6200

Ταβέρνες
ΚΑΤΩ ΠΑΥΛΙΑΝΗ
 • Ταβέρνα Μαρία Αναστασίου. Γουρουνόπουλο, κοκορέτσι, γίδα βραστή κ.ά. Η ταβέρνα ανήκει στους ιδιοκτήτες των ξενώνων "Πέτρινο" και "Εποχές". Τηλ. 2231083111.
ΑΝΩ ΠΑΥΛΙΑΝΗ
 • Ταβέρνα Έλατος. Η κα Καλλιρόη σερβίρει παραδοσιακές ρουμελιώτικες λιχουδιές. Τηλ. 2231081850 & 6973590802.
 •  Ψησταριά Παπαμανώλης. Όλες οι σούβλες στα κάρβουνα. Έχει και κυνήγι. Τηλ. 2231083194 & 6972148642.
 •  Ο Ξενώνας της Κατερίνας. Πίτες, κόκορας κρασάτος, ζυγούρι στο φούρνο, κατσικάκι γιουβέτσι, κεφτεδάκια τηγανητά, φασολάκια κ.ά. Τηλ. 2231083009.
 •  Ταβέρνα Λίτσα. Έχει πολύ καλό σπιτικό φαγητό, αλλά λειτουργεί μόνο τα Σαβ/κα. Τηλ. 2231083039, 2231096175 & 6946220273.
 •  Ψησταριά Γιώργος Ρηγάκης. Χορτόπιτα, κόκορας στιφάδο, λουκάνικο χωριάτικο, μπιφτέκι και παϊδάκια στα κάρβουνα. Τηλ. 2231083099 & 6944466252.
 •  Παντοπωλείο-Καφενείο-Ταβέρνα Αθαν. & Γιώτα Κατσίμπα. Τσίπουρο, ομελέτα, λουκάνικο και κεφλοτύρι σαγανάκι. Σερβίρει και γαλακτομπούρεκο. Δίπλα ακριβώς στον Ξενώνα της Κατερίνας. Τηλ. 2231083004. 

IMG_1568
IMG_5924


Μάθετε περισσότερα για την Παύλιανη στο www.lamia.gr και στο www.pavliani.grΠηγή:  http://www.infokids.gr


.

Παντελής Ζερβός, ζωή σαν τραγωδία

 

Παντελής Ζερβός: Ο ηθοποιός που έζησε την τραγωδίαΟι τελευταίοι σεισμοί στην Κεφαλονιά, που ευτυχώς δεν προκάλεσαν ανθρώπινες απώλειες, μου έφεραν στην μνήμη ένα άρθρο που διάβασα πριν δύο μήνες και αφορούσε την τραγική ιστορία ενός μεγάλου και συμπαθέστατου ηθοποιού του Παντελή Ζερβού. Αξίζει να σας την μεταφέρω για να δείτε πως κάποιες φορές η ζωή, η τύχη και η ανθρώπινη επιπολαιότητα και απροσεξία δημιουργούν ανθρώπινες απώλειες.

Παντελής Ζερβός

Ήταν παραμονές Χριστουγέννων του 1908, όταν στην Περαχώρα, λίγο έξω απ’ το Λουτράκι, γεννιόταν ένας μεγάλος ηθοποιός. Ο Παντελής Ζερβός. Τεσσάρων ετών ήταν όταν έχασε τη μητέρα του κι οκτώ τον πατέρα του.Οι συγγενείς τότε τον έκλεισαν στο Τζάνειο ορφανοτροφείο. Δεν άντεξε πολύ. Πιτσιρίκος ακόμη προτίμησε να δουλεύει το πρωί σε καφενείο στον Πειραιά, να πηγαίνει νυχτερινό σχολείο και το βράδυ να πουλάει λεμονάδες και πορτοκαλάδες στους διψασμένους Πειραιώτες.Όταν τέλειωσε το σχολείο κατετάγη στο Βασιλικό Ναυτικό και προήχθη σε αρχινοσοκόμο! Έλα όμως που τραγουδούσε καλά κι έτσι, όταν του είπαν πως στη Λυρική Σκηνή αναζητούσαν νέα ταλέντα, πήρε μέρος και τα κατάφερε. Την εποχή εκείνη ο Κάρολος Κουν ξεκίναγε δειλά τη δραματική σχολή του. Μια μέρα ενώ συζητούσε με τους μαθητές του άκουσε απ’ έξω ένα ηχηρό γέλιο. Βγήκε και είδε έναν ναύτη. Ήταν ο Παντελής Ζερβός.Ο Κουν τον ρωτάει: “Θέλεις να παίξεις στο θέατρο;»«Φυσικά», απαντάει ο Ζερβός με τη γαλανόλευκη στολή. Εμφανίσθηκε στη σκηνή το 1933 και συνεργάστηκε με τους καλύτερους θιάσους της εποχής του. Έπειτα ήρθε ο κινηματογράφος, οι 70 ταινίες και το πρώτο βραβείο δεύτερου ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1960 για τον ρόλο του παπα-Φώτη στην ταινία Μανταλένα.

Η κόρη του κάτω από τα ερείπια


Η γυναίκα του ήταν Σαντορινιά και μαζί έκαναν τρεις κόρες. Το καλοκαίρι του 1956 η οικογένειά του βρισκόταν στη Σαντορίνη για διακοπές. Εκείνος δεν ήταν μαζί τους, γιατί έπαιζε στην Επίδαυρο. Κάπου εδώ είναι η αρχή του δράματος, που έμελλε να στιγματίσει όλη την υπόλοιπη ζωή του. Ο σεισμός του 1956, που ισοπέδωσε το νησί, έθαψε κάτω από τα ερείπια τη μικρή κόρη του, την Ευδοξούλα, σε ηλικία 12 ετών.Η γυναίκα του κι οι άλλες δυο κόρες πρόλαβαν και βγήκαν απ’ το σπίτι και σώθηκαν. Το βράδυ, την ώρα που έμπαινε στο θέατρο, κάποιος συγγενής τον σταμάτησε και του είπε: «…σκοτώθηκε η Ευδοξούλα»Βγήκε στη σκηνή κι έπαιξε, κάνοντας τον κόσμο να γελάσει. Όταν τέλειωσε, υποκλίθηκε, τον μπιζάρισαν, ξαναβγήκε στη σκηνή, υποκλίθηκε ξανά και μετά το όγδοο μπιζ, όταν μπήκε μέσα, λιποθύμησε. Το δράμα όμως είχε και συνέχεια.Όταν μετά από τρία χρόνια έγινε η εκταφή, διαπιστώθηκε πως το κοριτσάκι είχε θαφτεί ζωντανό! Το κατάλαβαν γιατί ο σκελετός του παιδιού δεν ήταν ανάσκελα, αλλά στο πλάι και με το στόμα ανοιχτό. Προφανώς είχε τραυματιστεί κι όταν συνήλθε προσπάθησε να πάρει ανάσες, αλλά πέθανε από ασφυξία. Ο Παντελής Ζερβός κράτησε για πάντα μέσα του αυτό το μυστικό, ακόμα κι απ’ τη γυναίκα του. Το εξομολογήθηκε λίγο πριν από το τέλος του, σε κάποια συνέντευξη: «Εκείνες τις τραγικές μέρες στο νησί  όποιον σκουντούσαν και δεν σάλευε τον έθαβαν», είπε.Ήταν ακριβώς όπως τον φανταζόμασταν. Ένας στοργικός πατέρας, ένας πολύπλευρος καλλιτέχνης, ένας δοτικός άνθρωπος, ένας εξαιρετικός καρατερίστας κι ένας ανεκτίμητος θεατρίνος που, στα 73 του χρόνια, ένα παγωμένο πρωί του Γενάρη του 1982, πήρε την απόφαση ν’ αφήσει την ενδοχώρα και να γυρίσει για πάντα στα χώματα που τον γέννησαν. Εκεί… στην Περαχώρα.


της ΜΑΡΩΣ ΜΠΟΥΡΔΑΚΟΥ, συγγραφέως του βιβλίου «Σκηνής απόντες»

Πηγή:  http://www.mixanitouxronou.gr

Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017

Πατέντα Μάχης: Άγγιγμα και Αποτυπώματα

Αυτή είναι μία πατέντα που συχνά χρησιμοποιείται από αστυνομικούς αλλά εύκολα μπορεί να μεταφερθεί για τη προσωπική ασφάλεια κάθε ανθρώπου. Αφορά την εσκεμμένη εναπόθεση αποτυπωμάτων για ευκολότερο εντοπισμό και θα δούμε στη συνέχεια το τι ακριβώς σημαίνει αυτό.


Πηγή: FaithFamilyAmerica.com
Πηγή: FaithFamilyAmerica.com

Αυτή είναι μία πατέντα που εδώ και πολλές δεκαετίες χρησιμοποιείται και μεταδίδεται από στόμα σε στόμα στους χώρους των Σωμάτων Ασφαλείας. Στις ΗΠΑ οι αστυνομικοί περιπολούν μόνοι τους. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι υπάρχει μεγαλύτερη κάλυψη και ταχύτερη επέμβαση αλλά ασφαλώς αυξάνεται ο κίνδυνος της προσωπικής ασφάλειας του κάθε αστυνομικού. Ωστόσο, ακόμα και σε ζευγάρια (ή παραπάνω), το κόλπο αυτό έχει τεράστια πλεονεκτήματα.

Πηγή: Reuters.com
Πηγή: Reuters.com

Όπως φαίνεται στις παραπάνω δύο φωτογραφίες, οι αστυνομικοί ακουμπάνε καλά το χέρι τους κάπου στο όχημα (ο πρώτος στο πίσω φανάρι και ο δεύτερος στη κολώνα του οδηγού). Με αυτό το τρόπο αφήνουν τα αποτυπώματα τους στο όχημα. Ο αστυνομικός ήδη έχει δώσει τη περιγραφή του οχήματος μέσω ασυρμάτου άρα εάν κάτι συμβεί και χάσει τη ζωή του, όταν το όχημα βρεθεί μπορεί να γίνει εύκολη εξακρίβωση εάν είναι το ίδιο μέσω αυτού του αποτυπώματος που άφησε ο αστυνομικός.

Πηγή: wiseGEEK.com
Πηγή: wiseGEEK.com

Ακόμα και σε λιγότερο τραγικές περιπτώσεις, για παράδειγμα ο ύποπτος διέφυγε, ο εντοπισμός του μπορεί να γίνει πιο γρήγορα και με πιο αξιόπιστες αποδείξεις για το δικαστήριο. Φυσικά, όπως είπαμε και στην εισαγωγή, αυτή η πατέντα μπορεί να είναι εξίσου χρήσιμη για κάθε πολίτη. Εάν κάποιος νοιώσει ότι απειλείται μπορεί να «αφήσει» τα αποτυπώματα του ώστε μετέπειτα να μπορεί να εντοπιστεί ευκολότερα και να έχει και αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο.

Πηγή: WikiHow.com
Πηγή: WikiHow.com

Αυτή η πατέντα έχει βοηθήσει στον εντοπισμό και σύλληψη πολλών εγκληματιών και είναι καλό να την έχει κάθε πολίτης στην άκρη του μυαλού του. Εάν τα πράγματα πηγαίνουν πολύ στραβά, ίσως να είναι καλή ιδέα να «αποδείξετε» ότι ήσασταν εκεί. Τα αποτυπώματα είναι ένας από τους πιο απλούς και αξιόπιστους τρόπους για να το επιτύχει κάποιος αυτό.Πηγή: defensegr.wordpress.com

Εκρηκτική Ύλη C4

Αυτό το άρθρο είναι μία εισαγωγή στη σύνθεση C4, μία πλαστική εκρηκτική ύλη με αμέτρητες χρήσεις. Οι αναφορές μας είναι βασισμένες στη στρατιωτικής χρήσης τυποποιημένη μορφή του, γνωστή και ως M112 κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ.

m112_01


Εισαγωγή
Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Βρετανικές δυνάμεις κατασκεύασαν μία σειρά από πλαστικά εκρηκτικά με βάση κυρίως το RDX (κυκλωνίτης). Ένα από τα πιο γνωστά ήταν το PE4 που έγινε ευρύτερα γνωστό ως C4 λόγω του ότι ανήκει στις εκρηκτικές ύλες με βάση τη σύνθεση C. Η σύνθεση C περιλαμβάνει πλαστικές εκρηκτικές ύλες με βάση τον κυκλωνίτη (RDX). Σήμερα υπάρχουν τρεις τέτοιες συνθέσεις, C2, C3 και C4. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, το C4 είναι ένα πολύ εύχρηστο εκρηκτικό με δεκάδες χρήσεις και έχει ήδη αντικαταστήσει αρκετά άλλα. Έτσι, πολύ σύντομα οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τη μαζική παραγωγή του για στρατιωτική χρήση υπό τη μορφή της τυποποιημένης εκρηκτικής ύλης M112 που αποτελείται από 567 γραμμάρια (1.25 λίβρες) εκρηκτικής ύλης C4. Η συσκευασία της φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.

m112_02


Δομή του C4
Το C4 είναι εύπλαστο, χρώματος λευκού πλαστικό εκρηκτικό και η σύσταση του δεν έχει αλλάξει από το 1960. Συγκεκριμένα είναι:
 • 90-91% Κυκλωνίτης (RDX)
 • 2.1% Πολυισοβουτυλένιο
 • 1.6% Λάδι Λίπανσης
 • 5.3% Πλαστικοποιητής, κατά κανόνα δι-(2-αιθυλεξυλ) σεβακικό οξύ και πιο σπάνια σεβακικός διοκτυλεστέρας ή αδιπικό διοκτύλιο
 • 0.6% (ή λιγότερο) νερό
 • Μικρή ποσότητα από χημικό εντοπισμού
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι έως το 1996 είχαν παραχθεί πολύ μεγάλες ποσότητες C4 χωρίς χημικό εντοπισμού ενώ σήμερα χρησιμοποιείται κατά κανόνα το Αμερικανικό DMDNB (2.3-μεθύλιο-2.3-δινιτροβουτάνιο (3.4-δινιτροεξάνιο)) που κάνει τον εντοπισμό του από εκπαιδευμένους σκύλους πολύ εύκολο. Στην επόμενη φωτογραφία φαίνεται το χρώμα και η υφή του C4 όταν βρίσκεται εκτός συσκευασίας.

m112_03

Επίσης, από την ανάλυση της χημικής του σύστασης είναι προφανές ότι επηρεάζεται από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έπειτα από δοκιμές οι ιδανικές θερμοκρασίες χρήσης του είναι από 21 έως 77°C. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες γίνεται άκαμπτο και με μειωμένη απόδοση ενώ σε μεγαλύτερες λιώνει/καίγεται.

Το τυποποιημένο εκρηκτικό Μ112 έχει βάρος 567 γραμμάρια (ή αλλιώς 1.25 λίβρες) και ορθογώνιο σχήμα με μήκος 25.4 εκατοστά, πλάτος 5.08 εκατοστά και πάχος 2.54 εκατοστά. Είναι καλυμμένο πολυεστερική ζελατίνη Mylar και στο κάτω μέρος του φέρει αυτοκόλλητη ταινία για την εύκολη τοποθέτηση του. Αυτά φαίνονται πιο ξεκάθαρα στην επόμενη εικόνα που μας δείχνει όλες τις πλευρές του αλλά και το γέμισμα C4 που περιέχει.

m112_04

Είναι ένα πολύ ισχύρο εκρηκτικό που φαίνεται και από το συντελεστή αποτελεσματικότητας του που μας δείχνει ότι είναι 1.35 φορές πιο ισχυρό από αντίστοιχη ποσότητα ΤΝΤ ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι δεν παράγει τοξικές ουσίες κατά την έκρηξη και αυτό το κάνει ασφαλές για χρήση σε εσωτερικούς χώρους. Στη συνέχεια βλέπουμε τη σύγκριση του με ένα στρατιωτικού τύπου ΤΝΤ (για το οποίο έχουμε δημοσιεύσει σχετικό άρθρο εδώ).

m112_05

Κλείνωντας αυτή την παράγραφο πρέπει να γνωρίζουμε ότι το M112 είναι εντυπωσιακά σταθερό τόσο σε μηχανικό τράνταγμα, όσο και σε αλλαγές θερμοκρασίας και τριβή. Αυτά σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που προσφέρει ένα πλαστικό εκρηκτικό είναι οι λόγοι για τους οποίους έχει πάρει τη θέση άλλων τυποποιημένων εκρηκτικών στις ένοπλες δυνάμεις παγκοσμίως.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Εκρηκτικές Ύλες                                                     : C4
Βάρος                                                                         : 567 γραμμάρια (1.25 λίβρες)
Διαστάσεις                                                                : 2.54×5.08×25.4 εκατοστά
Ταχύτητα Έκρηξης                                                 : 8040 m/s (26400 ft/s)
Συντελεστής Σχετικής Αποτελεσματικότητας   : 1.34 RE
Αδιαβροχοποίηση                                                    : Εξαιρετική
Τοξικές Αναθυμιάσεις                                             : Ελάχιστα

Πλεονεκτήματα
Τα πλεονεκτήματα του Μ112 είναι πάρα πολλά, αν έπρεπε να αναφέρουμε τα τρία πιο σημαντικά από αυτά θα ήταν τα ακόλουθα.
 • Ευχρηστία. Τόσο στη συσκευασία Μ112 όσο και εκτός από αυτή είναι εύπλαστο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ εύκολα σε σχεδόν οποιαδήποτε επιφάνεια, ακόμα και υποβρυχίως καθώς είναι εξαιρετικά αδιάβροχο. Βλέπουμε ένα παράδειγμα χρήσης του εκτός συσκευασίας στην παρακάτω φωτογραφία που τοποθετείται γύρω από κρίκο αλυσίδας μιας άγκυρας για το κόψιμο της.

 • Rim of The Pacific (RIMPAC 2002) 
 •  
 • Σταθερότητα. Είναι πολύ σταθερό και αυτό κάνει τη μεταφορά και τη χρήση του πολύ ασφαλή. Ενδεικτικά, σε αρκτετές στρατιωτικές εκπαιδεύσεις επιβίωσης διδάσκεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καύσιμο για κερί (αν και κατά την καύση παράγει μικρή ποσότητα τοξικών ουσιών).
 • Ισχύς. Όπως ήδη αναφέραμε έχει συντελεστή αποτελεσματικότητας 1.35 που είναι κατά πολύ πιο ισχυρό από άλλα λιγότερο ασφαλή στη χρήση τυποποιημένα εκρηκτικά.

Μειονεκτήματα
Βέβαια όπως κάθε εκρηκτική ύλη έχει και μειωνεκτήματα με τα πιο χαρακτηριστικά να είναι τα παρακάτω.
 • Υπολογισμοί. Κάνει τον υπολογισμό της απαιτούμενης εκρηκτικής ύλης πιο δύσκολο τόσο λόγω του ιδιαίτερου βάρους της συσκευασίας Μ112 όσο και της εύπλαστης μορφής του.
 • Ακραίες θερμοκρασίες. Σε πολύ χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα μειωμένης απόδοσης ή ακόμα και αποτυχίας πυροδότησης.
 • Κολλητική ταινία. Η ενσωματωμένη στη συσκευασία κολλητική ταινία δε λειτουργεί σε βρώμικες, σκουριασμένες, υγρές και παγωμένες επιφάνειες.
Τέλος, παρότι είναι λογικό βλέποντας τη χημική του σύσταση, στα στρατιωτικά εγχειρίδια αναφέρεται ότι η κατάποση του οδηγεί σε δηλητηρίαση με συμπτώματα πονοκεφάλων, έμετου και διάρροιας.

Χρήσεις
Οι χρήσεις του είναι σε σχεδόν οποιοδήποτε τομέα χρησιμοποιούμε εκρηκτικά εκτός από διανοίξεις και δημιουργία κρατήρων αν και εκεί που πραγματικά ξεχωρίζει είναι στη δυνατότητα κοπής υλικών. Ενδεικτικά βλέπουμε στην επόμενη φωτογραφία ελεγχόμενη καταστροφή πυρομαχικών στην πόλη Ζαμποάνγκα στις Φιλιππίνες από συνεργασία ομάδων πυροτεχνουργών (EOD) των τοπικών αρχών και του Αμερικανικού Ναυτικού.

090306-N-7130B-267

Φυσικά είναι ικανό και χρησιμοποιείται συχνά και σε κάθε είδους υποβρύχια καταστροφή.

Βασική Χρήση
Η χρήση του μπορεί να γίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους λόγο του ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές διαφορετικές επιφάνειες με άλλο σχήμα. Ωστόσο, οι κανονές βασικής χρήσης του είναι οι παρακάτω.

Ηλεκτρική και απλή πυροδότηση
Ασχέτως από τον τύπο (απλός ή ηλεκτρικός) πυροκροτητή, το Μ112 δεν έχει οπή για την υποδοχή του πυροκροτητή οπότε αυτή θα πρέπει να δημιουργηθεί πρώτα είτε με την ειδική πένσα Μ2 ή με αντίστοιχο εργαλείο. Όταν ο πυροκροτητής είναι μέσα στο C4 μπορούμε να πιέσουμε το C4 γύρω του ώστε να τον ασφαλίσει στη θέση του.

m112_09


Πυροδότηση με ακαριαίο πυραγωγό σχοινί
Πρέπει στο ακαριαίο πυραγωγό σχοινί να κάνουμε έναν κόμπο, είτε θηλιάς:

m112_10

Είτε διπλό κόμπο:

m112_11

Είτε τριπλό κόμπο:

m112_12

Και εν συνεχεία να κόψουμε ένα τμήμα σχήματος L από το Μ112, να τοποθετήσουμε εκεί τον κόμπο από το πυραγωγό σχοινί και να το σκεπάσουμε.

m112_13

Αυτό συμβαίνει στα περισσότερα πλαστικά εκρηκτικά καθώς υπάρχει πιθανότητα να μη γίνει σωστή ή ακόμα και καθόλου πυροδότηση αν απλώς τυλίξουμε το Μ112 με ακαριαίο πυραγωγό σχοινί.

Τέλος, βλέπουμε ακόμα μία ελεγχόμενη καταστροφή κατασχεμένων όπλων και 2000 σφαιρών 7.62 χιλιοστών από το πεδίο βολής «Saylor Creek» που βρίσκεται στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ «Mountain Home» στην πολιτεία Άϊνταχο. Η φωτογραφία είναι από τις 22 Ιουνίου 2012 τραβηγμένη από τον Αρχισμηνία Ρόμπερτ Χάμπφες.

m112_08Πηγή: defensegr.wordpress.com

Θεωρία ΣΒΕΑ: Μέρος 4

Το παρόν είναι το τέταρτο μέρος της σειράς δημοσιεύσεων για την εκπαίδευση αλεξιπτωτιστού στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) και πιο συγκεκριμένα στο Σχολείο Βασικής Εκπαιδεύσεως Αλεξιπτωτιστού (ΣΒΕΑ) που λειτουργεί εκεί.

Η παρακάτω φωτογραφία είναι από τη συνεκπαίδευση της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (ΜΕΕΔ) της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) με την 37th Airlift Squadron (AS) της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε από το Σάββατο 1 έως και την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014 με αεροσκάφη τύπου C-130J.

sbea_47

Σε αυτό, το τέταρτο, μέρος θα δούμε θέματα επίγειας εκπαδεύσεως των πρώτων εβδομάδων του σχολείου. Μπορείτε να δείτε τα προηγούμενα μέρη από τους παρακάτω συνδέσμους.

 • Μέρος Πρώτο
  • Ανάλυση του εξοπλισμού αλεξιπτωτιστού
 • Μέρος Δεύτερο
  • Τοποθέτηση και Ρύθμιση Εξάρτησης
  • Συλλογή Αλεξιπτώτου Μετά το Άλμα
  • Καθαρισμός Αλεξιπτώτου
 • Μέρος Τρίτο
  • Έξοδος/Άλμα
  • Έλεγχος Αλεξιπτώτου
  • Πλοήγηση Αλεξιπτώτου
  • Προετοιμασία για Προσγείωση
  • Προσγείωση
Συγκεκριμένα τα αντικείμενα αυτού του άρθρου είναι τα ακόλουθα.
 • Ροή Πέντε Σημείων
 • Πύργος Εκπαιδεύσεως

Ροή Πέντε Σημείων
Στο τρίτο μέρος κάναμε μία σύντομη αναφορά στην προσγείωση με επαφή/ροή πέντε σημείων και τη σπουδαιότητα της στην ασφάλεια του αλεξιπτωτιστή. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τρόποι επίγειας εκπαιδεύσεως για αυτή την τεχνική. Η πρώτη είναι άλμα από ύψος σε ειδικά διαμορφωμένες δοκούς διαφορετικού ύψους σε μαλακό έδαφος. Σχεδιάγραμμα από τη σωστή εκτέλεση αυτής της άσκησης βλέπετε στη συνέχεια.

sbea_48
Όπως είχαμε ήδη αναφέρει η ροή πρέπει να γίνεται με τα ακόλουθα σημεία.

 1. Μύτες
 2. Κνήμη
 3. Μηρός
 4. Πίσω κοιλιακός
 5. Αντίθετη ωμοπλάτη
Αλλά παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κάποια πολύ συνηθισμένα λάθη. Τόσο συνηθισμένα που ο Αμερικάνικος Στρατός στο αντίστοιχο σχολείο έχει ένα πίνακα που τα περιγράφει. Για την ακρίβεια, είναι έξι και τα βλέπουμε στον παρακάτω πίνακα.

sbea_49

Στην επόμενη φωτογραφία από 342 ΣΒΕΑ της Σχολής Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) βλέπετε την εκπαίδευση από το υψηλότερο σημείο πάντα υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτών.

sbea_50

Ενώ παρακάτω είναι το χαμηλότερο σημείο που είναι και από τα πρώτα στάδια αυτής της εκπαιδεύσεως για την αποφυγή τραυματισμών.

sbea_51

Οι εκπαιδευτές της ΣΧΑΛ τοποθετούν τους υποψήφιους αλεξιπτωτιστές με τέτοιο τρόπο ώστε να παρατηρούν και οι ίδιοι τα λάθη των συναδέλφων τους για την καλύτερη κατανόηση τους.

sbea_52


Αυτό ήταν το πρώτο μέσο εκπαιδεύσεως αυτής της τεχνικής. Το δεύτερο προσθέτει ένα ακόμα επίπεδο δυσκολίας καθώς γίνεται με ταχύτητα που δεν την ελέγχει πλέον ο εκπαιδευόμενος. Τα βήματα γι αυτή τη μέθοδο τα βλέπετε στο επόμενο σχέδιο.

sbea_53

Σε αυτή τη μέθοδο εκπαιδεύσεως, ο εκπαιδευτής κάθεται εμπρός από το σημείο που θα γίνει η προσγείωση για να έχει καλύτερη οπτική γωνία και αυτός διατάζει τον υποψήφιο αλεξιπτωτιστή πότε να ξεκινήσει τη διαδικασία προσγείωσης με ροή πέντε σημείων. Παρακάτω είναι σχετική φωτογραφία από τη ΣΧΑΛ κατά την εκπαίδευση του ΣΒΕΑ.

sbea_54

Η τελευταία μέθοδος εκπαιδεύσεως είναι παρόμοια με τη διαφορά ότι ο υποψήφιος αλεξιπτωτιστής φοράει την εξάρτηση αλεξιπτώτου και κάνει πτώση από ένα πύργο ύψους 12 ποδών (3.7 μέτρα). Η κάθοδος έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά μιας πραγματικής προσγείωσης. Ο εκπαιδευτής κρατάει δύο ιμάντες με τους οποίους από το έδαφος ελέγχει την ταχύτητα καθόδου καθώς και την απελευθέρωση του υποψηφίου.

sbea_55

Η τεχνική αυτή προσομοιάζει στο μέγιστο βαθμό μία πραγματική προσγείωση. Παρακάτω βλέπετε σχετική φωτογραφία από τη ΣΧΑΛ.

sbea_56


Πύργος Εκπαιδεύσεως
Ο πύργος εκπαιδεύσως ή πιο συχνά πύργος 34 ποδών (11 μέτρα) είναι η κύρια μέθοδος εκπαίδευσης των υποψήφιων αλεξιπτωτιστών για τη σωστή έξοδο από το αεροσκάφος ή ελικόπτερο. Ο πύργος διαθέτει ένα ομοίωμα αεροπλάνου που έχει δεξιά και αριστερά του συρματόσχοινα στα οποία προσαρμόζονται ιμάντες αντίστοιχοι με αυτούς του αλεξιπτώτου ώστε να επιτρέπει εκπαίδευση σε δύο ομάδες ταυτόχρονα. Με αυτό τον τρόπο οι υποψήφιοι έχουν την πρώτη επαφή τους με άλμα στο κενό με δυνατότητα εξόδου από πόρτα αρχηγού (δεξιά) αλλά και πόρτα βοηθού (αριστερά).

sbea_57

Ο πύργος λειτουργεί επίσης ως μέσο ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης των υποψηφίων αλλά και της αντιμετώπισης ή ανακάλυψης τυχόν φοβίας για τα ύψη. Μία από τις τρεις πιο συνηθισμένες στατιστικά φοβίες σήμερα, η υψοφοβία. Σύμφωνα με έρευνες που είχε πραγματοποιήσει ο στρατός των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αυτό είναι το όριο στο οποίο άτομα με υψοφοβία θα έχουν συμπτώματα ιλίγγου, ζάλης και αυξημένου άγχους. Χάρη σε αυτό, η ΣΧΑΛ μπορεί γρήγορα και με ασφάλεια να εντοπίσει υποψήφιους που δεν είναι ικανοί να γίνουν αλεξιπτωτιστές.

sbea_58

Κατά τα άλματα από τον πύργο οι εκπαιδευτές παρατηρούν τόσο από το έδαφος όσο και από τον πύργο (αρχηγός ρίψης) και μπορούν να κάνουν άμεσες διορθώσεις ή να διατάξουν τον υποψήφιο αλεξιπτωτιστή να εκτελέσει βήματα μερικής ή/και ολικής εμπλοκής. Στο τέλος υπάρχει ένα μεγάλο δίχτυ στο οποίο πιάνονται οι υποψήφιοι αλεξιπτωτιστές.

sbea_59

Τα πιο συνηθισμένα λάθη στον πύργο 34 ποδών είναι:
 • Οι υποψήφιοι δεν πέφτουν με το σωστό ρυθμό (είτε πιο αργά είτε πιο γρήγορα)
 • Λάθος στάση σώματος από βιασύνη ή άγχος
 • Λάθος έξοδος
 • Πέσιμο χωρίς να γίνει καμία έξοδος
 • Δεν αριθμεί σωστά (101, 102, 103, 104) δυνατά και σταθερά
Από το αντίστοιχο εγχειρίδιο των ΗΠΑ βλέπουμε τις θέσεις όλων των συμμετεχόντων κατά την εκπαίδευση στον πύργο 34 ποδών.

sbea_60

Αν αναφερθούμε στο προηγούμενο μέρος αυτής της σειράς δημοσιεύσεων θα παρατηρήσουμε ότι ο πύργος είναι ένα από τα βασικότερα μέσα εκπαιδεύσεως καθώς καλύπτει τρία από τα πέντε βασικά βήματα ενός άλματος στατικού ιμάντα. Είναι πολύ ρεαλιστική προσομοίωση της εξόδου (πρώτο βήμα), του ελέγχου (δεύτερο βήμα) καθώς και της προετοιμασίας για προσγείωση (τέταρτο βήμα). Επίσης, είναι το πιο εύχρηστο μέσο για εκπαίδευση στα βήματα απεμπλοκής με ασφάλεια.

sbea_61

Σε αυτό το σημείο ολοκληρώσαμε και αυτό το μέρος. Στα επερχόμενα άρθρα θα ασχοληθούμε με περισσότερα μέσα εκπαιδεύσεως αλλά και περεταίρω εκπαίδευση του ΣΒΕΑ όπως βήματα απεμπλοκής, καθήκοντα αρχηγού ρίψεως, άλματα με φόρτο μάχης, άλματα σε νερό, κτλ.Πηγή:   defensegr.wordpress.com.

Θεωρία ΣΒΕΑ: Μέρος 3

Σε αυτό το άρθρο συνεχίζουμε την ανάλυση της εκπαίδευσης που λαμβάνουν οι υποψήφιοι αλεξιπτωτιστές στο Σχολείο Βασικής Εκπαιδεύσεως Αλεξιπτωτιστού (ΣΒΕΑ) της Σχολής Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ).

sbea_30

Μπορείτε να διαβάσετε τα παρακάτω στις προηγούμενες δημοσιεύσεις.

 • Μέρος Πρώτο
  • Ανάλυση του εξοπλισμού αλεξιπτωτιστού
 • Μέρος Δεύτερο
  • Τοποθέτηση και Ρύθμιση Εξάρτησης
  • Συλλογή Αλεξιπτώτου Μετά το Άλμα
  • Καθαρισμός Αλεξιπτώτου
Σε αυτό, το τρίτο μέρος της σειράς θα ασχοληθούμε με πιο σημαντικά θέματα της εκπαιδεύσεως. Συγκεκριμένα σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στα παρακάτω.

 • Έξοδος/Άλμα
 • Έλεγχος Αλεξιπτώτου
 • Πλοήγηση Αλεξιπτώτου
 • Προετοιμασία για Προσγείωση
 • Προσγείωση
Τα παραπάνω είναι γνωστά ως τα πέντε βασικά βήματα του άλματος στατικού ιμάντα και περιλαμβάνουν ολόκληρη τη διαδικασία από την έξοδο από το αεροσκάφος έως και τη προσγείωση.


Έξοδος/Άλμα
Η σωστή έξοδος/άλμα παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στο άνοιγμα του αλεξιπτώτου όσο και στη προσωπική ασφάλεια του αλεξιπτωτιστή. Ο αλεξιπτωτιστής κατά την έξοδο του πρέπει να ακολουθεί τα παρακάτω.
 • Κλειστά πόδια. Αν δεν είναι κλειστά θα επηρέασουν την πορεία του από τα ρεύματα αέρα. Γι’αυτό πρέπει να είναι ενωμένα, τεντωμένα και οι μύτες να κοιτούν προς το έδαφος.
 • Κεφάλι με το πηγούνι στο στήθος. Όπως θα σηκωθούν οι ιμάντες από τους ώμους του αλεξιπτωτιστή μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα αν χτυπήσουν στο κεφάλι του. Για την αποφυγή τέτοιων ατυχημάτων πρέπει το κεφάλι να είναι ελαφρώς σκυμμένο με το πηγούνι να ακουμπά γερά στο στήθος. Τα μάτια πρέπει να κοιτάνε πάντα το εφεδρικό αλεξίπτωτο.
 • Χέρια στο εφεδρικό. Αυτό αποσκοπεί πρώτον στο να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση εμπλοκής και δεύτερον σε ότι και τα κλειστά πόδια, προστασία της πορείας από τα ρεύματα αέρα. Τα χέρια πρέπει να έχουν ανοιχτά τα δάχτυλα με το δεξί χέρι πάνω από τη λαβή ενεργοποίησης του εφεδρικού αλεξιπτώτου και οι αγκώνες να βρίσκονται σφιχτά στο σώμα.
 • Σώμα λυγισμένο. Η μέση πρέπει να είναι ελαφρώς λυγισμένη.
Τα παραπάνω τα βλέπουμε στην πράξη στη φωτογραφία της συνεκπαίδευσης του 4ου ΤΕΑΣ (Tάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού) και προσωπικού Ειδικών Δυνάμεων που διεξήχθει το Φεβρουάριο του 2013.

sbea_31

Το δεύτερο που πρέπει να κάνει ο αλεξιπτωτιστής κατά την έξοδο του είναι να μετρήσει αργά και σταθερά 101, 102, 103 και 104. Αυτό απαιτεί περίπου 4 δευτερόλεπτα από το μέσο άνθρωπο και είναι ίδιο με το χρόνο που χρειάζεται ο στατικός ιμάντας για να ανοίξει το αλεξίπτωτο με ταχύτητα εξόδου 130 κόμβων.

Αν ο αλεξιπτωτιστής δε νοιώσει (προσοχή, ποτέ δε μετακινεί το κεφάλι από το στήθος αν δεν ανοίξει πλήρως το αλεξίπτωτο) το αλεξίπτωτο μετά την εκφώνηση του 104 σημαίνει ότι υπάρχει εμπλοκή και πρέπει να ενεργοποιήσει αμέσως το εφεδρικό αλεξίπτωτο.

Έλεγχος Αλεξιπτώτου
Μετά το άνοιγμα του αλεξιπτώτου περνάμε στο δεύτερο στάδιο, αυτό του ελέγχου του. Μετά την εκφώνηση του 101, 102, 103, 104 ο αλεξιπτωτιστής νοιώθει το τράνταγμα από το αλεξίπτωτο που ανοίγει. Όταν το τράνταγμα σταματήσει πρέπει να κάνει τα ακόλουθα ανάλογα με τον τύπο του αλεξιπτώτου.

 • T-10C
  Αυτό είναι το παλαιό μοντέλο που δεν έχει ιμάντες πλοήγησης. Εδώ ο αλεξιπτωτιστής πιάνει τους ιμάντες με τους αντίχειρες προς τα πάνω, τους τραβάει/ανοίγει όσο είναι εφικτό ενώ γυρνάει προς τα πάνω το κεφάλι του για να παρατηρήσει τυχόν προβλήματα στο θόλο.
 • MC1-1B/C
  Στα νεώτερου τύπου αλεξίπτωτα πρώτα στρέφει το κεφάλι του προς τα πάνω για να παρατηρήσει τυχόν προβλήματα στο θόλο του αλεξιπτώτου και ταυτόχρονα πιάνει τις αρτάνες κατεύθυνσης με τους αγκώνες προς τα πίσω.
Αν όλα είναι σωστά θεωρείται ότι ο αλεξιπτωτιστής έχει τον έλεγχο του αλεξιπτώτου.

sbea_32

Σε αυτό το σημείο ο αλεξιπτωτιστής μπορεί όμως να παρατηρήσει ότι οι ιμάντες, οι αρτάνες ή και τα δύο έχουν μπερδευτεί. Τρεις είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που προκαλούν τέτοια προβλήματα και τους βλέπουμε εδώ.

 • Το σακίδιο στατικού ιμάντα (d-bag) περιστρέφεται κατά τη διάρκεια που ανοίγει το αλεξίπτωτο.
 • Το αλεξίπτωτο περιστρέφεται πρωτού αρχίσει να αναπτύσσεται/ανοίγει.
 • Ο αλεξιπτωτιστής δεν έκανε σωστή έξοδο και περιστρέφεται κατά το άνοιγμα του αλεξιπτώτου.
Σε περιπτώσεις που έχει συμβεί κάτι τέτοιο (κατάστασεις μερικής εμπλοκής) ο αλεξιπτωτιστής ίσως να μην μπορεί να γυρίσει το κεφάλι του για να παρατηρήσει αν υπάρχουν προβλήματα στο θόλο του αλεξιπτώτου ή να μην είναι άμεσα ορατά. Έτσι η μόνη μέθοδος στην οποία εκπαιδεύεται είναι με σύγκριση της ταχύτητας καθόδου του σε σχέση με τους άλλους αλεξιπτωτιστές γύρω του.

 1. Αν κινείται με την ίδια ταχύτητα τότε ξεμπερδεύει τις αρτάνες που έχουν μπλεχτεί. Το κάνει χωρίς να βλέπει, με το χέρι του να πιάνει ανά δύο τις αρτάνες πίσω από το λαιμό του με τον αντίχειρα προς τα κάτω και τις άρθρωσεις των δάκτυλων προς τα έξω. Τις τραβάει προς τα πάνω την ίδια στιγμή που με τα πόδια του κάνει κίνηση ποδηλασίας. Όταν όλα είναι στη θέση τους ελέγχει το θόλο του αλεξιπτώτου.
 2. Αν η πτώση είναι πιο γρήγορη από τους άλλους αλεξιπτωτιστές ξεκινάει τη διαδικασία απεμπλοκής από μερική εμπλοκή (θα τη δούμε στο μέλλον) ανοίγωντας το εφεδρικό αλεξίπτωτο.
 3. Τέλος, αν δεν υπάρχει άλλος αλεξιπτωτιστής για να γίνει σύγκριση θεωρεί δεδομένο το χειρότερο δυνατό σενάριο και πρέπει να ανοίξει το εφεδρικό αλεξίπτωτο (εκτέλεση της διαδικασίας απεμπλοκής).

Πλοήγηση Αλεξιπτώτου
Και φτάνουμε στο τρίτο βήμα. Εφόσον ο αλεξιπτωτιστής έκανε επιτυχές άλμα και έχει τον έλεγχο του αλεξιπτώτου το επόμενο βήμα είναι η πλοήγηση του για την προσγείωση στη ζώνη ρίψης που έχει οριστεί. Η πρώτη προτεραιότητα είναι να υπάρχει απόσταση ασφαλείας ανάμεσα στους αλεξιπτωτιστές και η δεύτερη είναι η αποφυγή εμποδίων κοντά στη ζώνη ρίψης.

Βλέπουμε παρακάτω φωτογραφία λίγο πρίν την προσγείωση των αλεξιπτωτιστών από την Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΒΕΛΟΣ» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014 στο αεροδρόμιο του Τυμπακίου από την 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών (ΜΑΛ) και το 865 Τάγμα Εναερίου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ).

sbea_33

Φυσικά η πλοήγηση διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του αλεξιπτώτου. Παρακάτω θα δούμε τις τεχνικές εκτέλεσης στροφών με κάθε τύπο από τους δύο που χρησιμοποιούνται τόσο στις Ελληνικές όσο και στις περισσότερες δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

 • T-10C
  Το αλεξίπτωτο αυτό είναι παλαιού τύπου και δε φέρει ιμάντες κατεύθυνσης. Ωστόσο στροφές μπορούν να πραγματοποιηθούν με τους ιμάντες του αλεξιπτώτου και κατάλληλο χειρισμό τους. Η γενική αρχή είναι ότι ο αλεξιπτωτιστής κοιτάει προς το μέρος που θέλει να στρίψει και εν συνεχεία τραβάει απότομα το έναν ή και τους δύο ιμάντες για να αφαιρέσει τον αέρα από εκείνο το σημείο του θόλου. Προσοχή, μετά πρέπει να επαναφέρει τον ιμάντα στην αρχική του θέση αργά για την αποφυγή περιστροφής από την απότομη εισαγωγή αέρα στο θόλο. Οι δύο περιπτώσεις περιγράφοται καλύτερα εδώ:
  • Εαν πρέπει να τραβήξει και τους δύο ιμάντες, τους πιάνει με κλειδωμένους τους αγκώνες και τους τραβάει προς το στήθος κατά την κατεύθυνση που θέλει να στρίψει.
  • Αν θέλει να εκτελέσει τη στροφή με τη χρήση ενός ιμάντα. Πιάνει τον ιμάντα από την κατεύθυνση που θέλει να πάει και τον κρατάει με το ένα χέρι πάνω από το άλλο. Στη συνέχεια τον τραβάει προς τα κάτω με προσοχή στην επαναφορά του όπως ήδη αναφέραμε.
 • MC1-B/C
  Η πλοήγηση με αλεξίπτωτα τύπου MC1-B/C είναι αρκετά ευκολότερη και ασφαλέστερη. Ο αλεξιπτωτιστής έχει δύο ιμάντες κατεύθυνσης, ένα σε κάθε χέρι που ελέγχει τις αντίστοιχες πλευρές του αλεξιπτώτου. Επίσης, στο πίσω μέρος του θόλου υπάρχουν τρύπες (οπές εξαερισμού) που επιτρέπουν τον έλεγχο της πορείας του σε συνδυασμό με τους ιμάντες κατεύθυνσης και την κατεύθυνση του ανέμου.

 • sbea_34
   
 • Το αλεξίπτωτο αυτό προσφέρει πολλές δυνατότητες πλοήγησης. Βεβαίως, πρίν από κάθε αλλαγή πορείας ο αλεξιπτωτιστής πρέπει να ελέγχει γύρω του για αποφυγή σύγκρουσης ανεξάρτητα από τον τύπο του αλεξιπτώτου.
  • Τεχνική συγκράτησης – Κόντρα στον άνεμο. Όταν το άνοιγμα του θόλου (οπές εξαερισμού) βρίσκεται αντίθετα από τον άνεμο η ταχύτητα του άερα που βγαίνει από τις οπές θα είναι ενάντια (κόντρα) στον άνεμο. Έτσι η ταχύτητα του αέρα μέσα στο θόλο μειώνεται και η πλευρική μετακίνηση γίνεται πιο δύσκολη. Αυτό κάνει την πορεία πιο σταθερή και αργή.
  • Τρέξιμο – Μέτωπο στον άνεμο. Σε αυτή την περίπτωση ο άνεμος έχει την ίδια κατεύθυνση με τις οπές εξαερισμού του θόλου. Έτσι ο αέρας περνάει από μέσα του πιο γρήγορα και η ταχύτητα μεγαλώνει.
  • Άρπαγμα – Υπό γωνία. Όταν οι οπές εξαερισμού του θόλου είναι υπό γωνία σε σχέση με την κατεύθυνση του ανέμου ο αέρας που περνάει από μέσα τους δεν είναι ίσος σε όλη την επιφάνεια τους και το αναγκάζει σε κλίση ανάλογα με την κατεύθυνση του αέρα.
  Πέρα από αυτές τις τεχνικές, τα αλεξίπτωτα τύπου MC1-B/C προσφέρουν και μεγάλη ευκολία στις στροφές. Τραβώντας την αντίστοιχη αρτάνη κατεύθυνσης ο αλεξιπτωτιστής μπορεί να στρίψει δεξιά (τραβώντας τη δεξιά αρτάνη) και αντίστοιχα αριστερά με την αριστερή. Όσο πιο απότομο είναι το τράβηγμα τόσο πιο γρήγορη θα είναι η στροφή.

  sbea_35

  Το MC1-B/C έχει δυνατότητα ακόμα και για έλεγχο της ταχύτητας καθώς τραβώντας και τις δύο αρτάνες κατεύθυνσης η ταχύτητα προς τα εμπρός μειώνεται αλλά καθώς η επιφάνεια του αλεξιπτώτου μικραίνει χάνει πιο γρήγορα ύψος (πέφτει κάθετα δηλαδή). Αυτή η τεχνική συχνά ονομάζεται φρενάρισμα.

  Αν έχει σπάσει ή κολλήσει μία από τις δύο ή ακόμα και οι δύο αρτάνες κατεύθυνσης ο αλεξιπτωτιστής μπορεί να κάνει τις ίδιες κινήσεις τραβώντας τον ιμάντα της κάθε πλευράς από όσο πιο ψηλά φτάνει. Η εκτέλεση θα είναι πιο αργή αλλά έχει παρόμοιο αποτέλεσμα.

  Τέλος, αν το αλεξίπτωτο έχει γυρίσει προς τα μέσα στη μία πλευρά κατά το άνοιγμα του ο αλεξιπτωτιστής χρησιμοποιεί αντίθετη φορά για να στρίψει. Με τη δεξιά αρτάνη κατεύθυνσης στρίβει αριστερά και με την αριστερή στρίβει δεξιά.
Όσον αφορά τις συγκρούσεις. Έχουμε δύο τύπους από επαφές που μπορούν να συμβούν από λάθος χειρισμό σε ένα άλμα αλεξιπτώτου στατικού ιμάντα.

sbea_46

 1. Σύγκρουση
  Ο αλεξιπτωτιστής που οδηγείται σε σύγκρουση με άλλον αλεξιπτωτιστή στον αέρα πρέπει να φωνάξει όσο πιο έγκαιρια γίνεται ή να τον προειδοποιήσει με όλα τα δυνατά μέσα. Αν η επαφή δε μπορεί να αποφευχθεί τότε πρέπει να ανοίξει όσο περισσότερο γίνεται τα χέρια και τα πόδια του και να προσπαθήσει να αναπηδήσει πάνω στο θόλο ή τις αρτάνες του άλλου αλεξιπτωτιστή.
 2. Εμπλοκή με αλεξίπτωτο
  Αυτό συμβαίνει όταν ένας αλεξιπτωτιστής μπλεχτεί στις αρτάνες ενός άλλου. Τα βήματα για το χειρισμό αυτής της κατάστασης είναι διαφορετικά άναλογα με τον τύπου του αλεξιπτώτου.
  1. T-10C
   Το πλεονέκτημα του αλεξιπτώτου T-10C είναι ότι μπορεί να μεταφέρει δύο αλεξιπτωτιστές χωρίς προβλήματα. Η διαδικασία περιγράφεται εδώ.
   • Ο αλεξιπτωτιστής που βρίσκεται ψηλότερα πιάνει με το ένα χέρι πάνω από το άλλο τις αρτάνες του δεύτερου και κατεβαίνει έως το σημείο που μπορεί να τις κρατήσει πάνω από τους ιμάντες του αλεξιπτώτου. Παραμένουν σε αυτό το σημείο έως την προσγείωση αλλά απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή διότι αν κατέβει πολύ χαμηλά μπορεί να πατήσει τους μηχανισμούς ταχείας απελευθέρωσης. Αν κανένα από τα δύο αλεξίπτωτα δεν έχει φουσκωμένο θόλο τραβούν και οι δύο μαζί προς τα κάτω. Όταν φτάσουν στο έδαφος πρέπει να αφήσουν τους ιμάντες και να προσγειωθούν με αντίθετη κατεύθυνση.
   • Εαν και τα δύο αλεξίπτωτα δε λειτουργούν πρέπει και οι δύο να προχωρήσουν στην απεμπλοκή με άνοιγμα του εφεδρικού αλεξιπτώτου.
  2. MC1-1B/C
   Και οι δύο αλεξιπτωτιστές ενεργοποιούν αμέσως τα εφεδρικά αλεξίπτωτα.
Ένα επίσης πολύ σημαντικό αντικείμενο σε άλματα με πολλούς αλεξιπτωτιστές είναι η έννοια της «κλοπής του αέρα». Ακριβώς κάτω από το θόλο του αλεξιπτώτου υπάρχει μεγαλύτερη πίεση του αέρα ενώ από πάνω του δημιουργείται ένα κενό με χαμηλότερη πίεση και στροβιλισμό του αέρα. Και στους δύο τύπους αλεξιπτώτου αυτή η χαμηλότερη πίεση πάνω από το θόλο φτάνει έως και τα 25 μέτρα πάνω από αυτό. Κατ’ επέκταση δεν πρέπει ποτέ να πλησιάζει ένας αλεξιπτωτιστής τον άλλο σε απόσταση μικρότερη των 30 μέτρων.

Αν παρ’ ελπίδα συμβεί κάτι τέτοιο το αλεξίπτωτο του πάνω αλεξιπτωτιστή δε θα έχει αρκετό άερα για να γεμίσει το θόλο και ο θόλος θα αρχίσει να καταρρέει, από αυτή την περίπτωση παίρνει το όνομα της η φράση «κλοπή του αέρα». Η επαναφορά από μία τέτοια κατάσταση έχει να κάνει πάλι με τον τύπο του αλεξιπτώτου.

 1. T-10C
  Ο πάνω αλεξιπτωτιστής στρίβει όσο πιο γρήγορα γίνεται για να έχει πλευρική απόσταση τουλάχιστον 15 μέτρων.
 2. MC1-1B/C
  Ο πάνω αλεξιπτωτιστής στρίβει προς την αντίθετη κατεύθυνση με χρησιμοποιώντας τις αρτάνες κατεύθυνσης. Έαν δύο αλεξιπτωτιστές είναι πρόσωπο με πρόσωπο τότε στρίβουν πάντα και οι δύο δεξιά.

Προετοιμασία για Προσγείωση
Και εφόσον έχουν περάσει τα τρία πρώτα στάδια ο αλεξιπτωτιστής προετοιμάζεται για την προσγείωση. Αυτό είναι ένα στάδιο με μεγάλη επικινδυνότητα και ρίσκο διότι είναι το σημείο στο οποίο ο αλεξιπτωτιστής θα πάρει την απόφαση της τακτικής που πρόκειται να ακολουθήσει κατά την προσγείωση.

sbea_36

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από την εκτέλεση αλμάτων στατικού ιμάντα στη ζώνη ρίψεως Πάχης Μεγάρων τη Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013 από 77 εθελοντές Ευέλπιδες της IVης Τάξεως της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ).

Σε περίπτωση που ο αλεξιπτωτιστής φέρει φορτίο (εξοπλισμό) πρέπει να το ελευθερώσει 50-100 μέτρα από το έδαφος και έπειτα η στάση του σώματος του πρέπει να είναι παρόμοια με αυτή που βλέπετε στην επόμενη εικόνα.

sbea_37

 • T-10C
  Με τα αλεξίπτωτα παλαιού τύπο όταν ο αλεξιπτωτιστής είναι περίπου 50 μέτρα από το έδαφος παρατηρεί την πορεία του ανέμου και οδηγεί το αλεξίπτωτο μέσα στο ρεύμα του ανέμου (μέτωπο στον άνεμο). Αυτό το κάνει τραβώντας τους δύο ιμάντες προς το στήθος του με τους αγκώνες του γερά στο σώμα του. Το κεφάλι και ο κορμός πρέπει να είναι ευθεία ενώ τα πόδια είναι σφιγμένα (αρκετά για να αποροφήσουν τον κραδασμό της πτώσης, αλλά όχι παραπάνω) με ελαφρώς λυγισμένα γόνατα και τις φτέρνες στραμμένες προς το έδαφος.
 • MC1-1B/C
  Σε ύψος περίπου 50 μέτρων από το έδαφος χρησιμοποιώντας τις αρτάνες κατεύθυνσης ο αλεξιπτωτιστής οδηγεί το αλεξίπτωτο μέσα στο ρεύμα αέρα. Έχει τα χέρια του κοντά στον κορμό του και εκτελεί τα βήματα προσγείωσης όταν φτάσει κοντά στο έδαφος.
Σε αυτό το σημείο του άλματος ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από εμπόδια όπως ηλεκτροφόρα καλώδια, δέντρα, κτλ. Αν δεν είναι δυνατή η αποφυγή ενός τέτοιου εμπόδιου τότε υπάρχουν κάποιοι κανόνες προφύλαξης. Αρχικά θα δούμε ποιοί είναι αυτοί για δέντρα ή παρόμοια εμπόδια.

 • T-10C
  Ο αλεξιπτωτιστής προσπαθεί να αποφύγει με στροφές τα εμπόδια ακολουθώντας τα βήματα που περιγράψαμε παραπάνω. Αν αυτό δεν είναι εφικτό παίρνει στάση φύλαξης και προετοιμάζεται για επαφή με το εμπόδιο. Η στάση φύλαξης είναι οι αγκώνες μπροστά από το στήθος με τις γροθιές να προστατεύουν το πρόσωπο ενώ δεν αφήνει τους ιμάντες από τα χέρια του, ελαφρώς σκυμμένο κεφάλι και κλειστά λυγισμένα πόδια. Αν είχε κατεβάσει τον εξοπλισμό του πρίν τη σύγκρουση παρατηρεί αν υπάρχει κίνδυνος στο έδαφος και απαγκιστρώνει τον ιμάντα συγκράτησης του εξοπλισμού. Τη στάση φύλαξης τη βλέπουμε παρακάτω.

 • sbea_38
 •  
 • MC1-1B/C
  Όπως και πρίν πρώτα ο αλεξιπτωτιστής προσπαθεί να αποφύγει κάθε εμπόδιο. Αν δεν είναι εφικτό και έχει ήδη κατεβάσει τον εξοπλισμό του ελέγχει αν μπορεί να τον ελευθερώσει χωρίς κίνδυνο. Συνεχίζει σε στάση φύλαξης με τους αγκώνες πάνω στο εφεδρικό αλεξίπτωτο και πρίν τη σύγκρουση προστατεύει το πρόσωπο του όπως περιγράψαμε παραπάνω.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφύγει την προσπάθεια να ελευθερωθεί χωρίς τη βοήθεια της ομάδας διάσωσης. Παρ’ όλα αυτά αν είναι ο μόνος αλεξιπτωτιστής και πρέπει να ελευθερωθεί μόνος του θα πρέπει να εκτελέσει τα ακόλουθα βήματα.

 • Πιάνει ψηλά τους δύο ιμάντες του αλεξιπτώτου και τραβάει 3-4 φορές για να δει αν κρατίεται γερά. Αν πέσει πρέπει να είναι έτοιμος για προσγείωση.
 • Αν βρίσκεται σε δέντρο προσπαθεί να πιάσει κάποιο γερό κλαδί ή τον κορμό για να κατέβει με ασφάλεια.
 • Αν το παραπάνω δεν είναι εφικτό, τραβάει τη σέλα (κάθισμα) της εξάρτησης κάτω από τους γλουτούς για να καθίσει επάνω της.
 • Βρίσκει τον κρίκο τύπου D που συγκρατεί τον εξοπλισμό του και αν δεν υπάρχει κίνδυνος ή αν δεν το έχει κάνει ήδη απαγκιστρώνει τον εξοπλισμό του.
 • Ελευθερώνει την εξάρτηση από τον ιμάντα στήθους.
 • Ελευθερώνει την εξάρτηση από τον ιμάντα μέσης.
 • Αφαιρεί το αριστερό άγκιστρο από το εφεδρικό αλεξίπτωτο και το οδηγεί πίσω από το δεξί του χέρι.
 • Ενεργοποιεί το εφεδρικό αλεξίπτωτο με το δεξί του χέρι και τραβάει όλο το αλεξίπτωτο έξω μαζί με τις αρτάνες. Αν το αλεξίπτωτο που μόλις άνοιξε δεν φτάνει κοντά στο έδαφος τότε η απόπειρα ελευθέρωσης ή τα επόμενα βήματα είναι πολύ επικίνδυνα και προτείνεται να βρεθεί άλλος τρόπος ελευθέρωσης.
 • Με το ένα χέρι πιάνει τον έναν ιμάντα από το βασικό αλεξίπτωτο.
 • Με το άλλο χέρι ελευθερώνει τους ιμάντες σκελών.
 • Τυλίγει τα πόδια του γύρω από τις αρτάνες του εφεδρικού αλεξιπτώτου.
 • Βγαίνει αργά από την εξάρτηση και κρατίεται από το εφεδρικό αλεξίπτωτο.
 • Κάνει καταρρίχηση πάνω στο εφεδρικό αλεξίπτωτο με τον θόλο του να βρίσκεται προς τα έξω.
Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε έναν αλεξιπτωτιστή που έχει ελευθερώσει τον εξοπλισμό του και προετοιμάζεται για προσγείωση.

sbea_39

Αν πρόκειται για προσγείωση σε νερό τότε τα βήματα αλλάζουν. Αρχικά όταν ο αλεξιπτωτιστής αντιληφθεί κατευθύνεται σε νερό κάνει τα παρακάτω.

 • Προσπαθεί να οδηγήσει το αλεξίπτωτο μακριά από το νερό.
 • Κοιτάει κάτω και αν δεν υπάρχει κίνδυνος αφαιρεί και πετάει το κράνος του.
 • Λύνει όλους τους ιμάντες που συγκρατούν τον εξοπλισμό πάνω του.
 • Αν δεν υπάρχει κίδυνος ρίχνει τον εξοπλισμό του.
 • Αφαιρεί τον ιμάντα μέσης.
 • Λύνει το αριστερό άγκιστρο του εφεδρικού αλεξιπτώτου και το οδηγεί πίσω από το δεξί του χέρι.
 • Τραβάει τη σέλα της εξάρτησης κάτω από τους γλουτούς.
 • Ελευθερώνει τον ιμάντα στήθους.
 • Αφαιρεί όποιον περεταίρω εξοπλισμό είναι δυνατό (οπλισμό, αντικείμενα, θήκες, κτλ.).
 • Λίγο πρίν κάνει επαφή με το νερό ελευθερώνει τους ιμάντες σκελών.
 • Αν το νερό έχει βάθος μικρότερο του ενός μέτρου ακολουθεί τα βήματα της κανονικής προσγείωσης.
Εδώ βλέπουμε στο σχεδιάγραμμα πως ελευθερώνεται ο αλεξιπτωτιστής από την εξάρτηση.

sbea_40

Και στη συνέχεια μία πραγματική τέτοια περίπτωση από τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ).

sbea_41

Υπάρχει και η δυνατότητα άλματος με σωσίβιο αλεξιπτωτιστή τύπου B7. Αυτή η μέθοδος είναι λιγότερο διαδεδομένη καθώς χρησιμοποιείται περισσότερο το αλεξίπτωτο τύπου B5 που ανοίγει μετά την πτώση του αλεξιπτωτιστή στο νερό. Παρ’ όλα αυτά, τα βήματα για πτώση σε νερό με σωσίβιο τύπου B7 είναι τα παρακάτω.

 • Ο αλεξιπτωτιστής ελέγχει το αλεξίπτωτο και εν συνεχεία ενεργοποιεί το σωσίβιο. Αν δεν φουσκώσει αυτόματα το φουσκώνει ο ίδιος. Σε αυτό το σημείο πρέπει να κάνει σήμα στο σκάφος περισυλλογής ότι όλα είναι υπό έλεγχο (σε περίπτωση ασκήσεως ή εκπαιδεύσεως).
 • Χρησιμοποιεί τους δύο μηχανισμούς ταχείας απελευθέρωσης για να ελευθερώσει το αλεξίπτωτο χωρίς να βγάλει την εξάρτηση.
 • Δεν αφαιρεί τίποτα από τον εξοπλισμό εκτός αν ξεπερνάει το συνολικό βάρος των 250 κιλών που είναι το όριο του σωσιβίου B7.
Βλέπουμε μία αναπαράσταση του σωσιβίου B7 στη συνέχεια.

sbea_42

Τέλος, θα δούμε τα βήματα για την περίπτωση που ο αλεξιπτωτιστής έχει εμπλακεί με ηλεκτροφόρα καλώδια ή αντίστοιχα σύρματα.

 • Προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα καλώδια.
 • Έχει τα πόδια του ενωμένα με λυγισμένα ελαφρώς γόνατα και και τις μύτες να κοιτούν προς τα κάτω.
 • Κοιτάει κάτω αν υπάρχουν άλλοι αλεξιπτωτιστές.
 • Ελευθερώνει τον εξοπλισμό του.
 • Τοποθετεί τα χέρια του ψηλά στη μέσα πλευρά από τους ιμάντες με τις παλάμες προς τα έξω και τους αντίχειρες πίσω από τους ιμάντες. Οι αγκώνες πίσω και τα δάχτυλα ανοιχτά αλλά ενωμένα.
 • Έχει το κεφάλι του σκυμμένο ελαφρώς με το πηγούνι να ακουμπά στο στήθος, ίσιο κορμό με τα γόνατα σε μικρή γωνία.
 • Προετοιμάζεται για προσγείωση
Αν τελικά εμπλακεί με ηλεκτροφόρα καλώδια και δε μπορέσει να προσγειωθεί πρέπει να κάνει μία κίνηση κούνιας τραβώντας τους ιμάντες και κλωτσώντας προς τα πίσω με τα πόδια για να αποφύγει την επαφή με τα καλώδια. Σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε επαφή με κάτι που θα μπορούσε να κλείσει το κύκλωμα όπως πυλώνες, αντικείμενα που αγκίζουν το έδαφος, κτλ. Η πρώτη προτεραιότητα είναι η αναμονή για την ομάδα διάσωσης σε τέτοια περίπτωση.

sbea_43


Προσγείωση
Αυτό είναι το τελευταίο βήμα ενός άλματος αλλά και αυτό στο οποίο συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα. Για να μειωθεί η ένταση της πτώσης οι αλεξιπτωτιστές εκπαιδεύονται σε πτώση πέντε σημείων που μεταφέρει την πίεση από την πτώση σε πέντε σημεία του σώματος έτσι ώστε να αποφύγουμε τραυματισμούς από υπερβολική πίεση σε ένα σημείο.

sbea_44

Μία γενική εικόνα από αυτό βλέπουμε στο επόμενο σχέδιο.

sbea_45

Η επαφή γίνεται με τα ακόλουθα μέρη του σώματος και με αυτή τη σειρά:
 1. Μύτες
 2. Κνήμη
 3. Μηρός
 4. Πίσω κοιλιακός
 5. Αντίθετη ωμοπλάτη
Ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στο πλάι, είτε εμπρός αλλά είτε και πίσω. Τα βήματα για αυτή την κίνηση (γνωστή ως PLF στο διεθνή χώρο) είναι:
 • Πόδια κολλημένα μαζί, ελαφρώς λυγισμένα με τις μύτες να είναι στραμμένες ελαφρώς προς το έδαφος και χέρια με τους αγκώνες μέσα στο σώμα και τις γροθιές προς τα έξω στο ύψος του προσώπου.
 • Μόλις οι μύτες ακουμπήσουν το έδαφος τα λυγισμένα γόνατα και το σώμα πέφτουν προς την κατεύθυνση του ανέμου (δεξιά, αριστερά, εμπρός ή πίσω).
 • Με τα πόδια στην ίδια στάση ακουμπάει πρώτα η κνήμη από το πόδι που βρίσκεται στο κάτω μέρος.
 • Συνεχίζοντας με την ίδια στάση σώματος ακουμπάει ο μηρός που είναι πιο κοντά στο έδαφος.
 • Ο αλεξιπτωτιστής χαμηλώνει αργά τον κορμό του ακουμπώντας τους πισω κοιλιακούς και την αντίθετη ωμοπλάτη. Προσοχή, ποτέ το κεφάλι στο έδαφος κατά την προσγείωση.
 • Με τα χέρια και τα πόδια στην ίδια θέση κάνει μία περιστροφή πάνω από τον ώμο του για να απορροφήσει τη δύναμη της πτώσης.
Τα παραπάνω είναι γνωστά σε άτομα που ασχολούνται με πολεμικές τέχνες ή τα τελευταία χρόνια με parkour καθώς είναι οι ίδιες ακριβώς αρχές για την ελεγχόμενη πτώση. Ακόμα και με σημαντικές βλάβες στο αλεξίπτωτο μία τέτοια πτώση μπορεί να αποτρέψει σοβαρούς τραυματισμούς.


Πηγή:  defensegr.wordpress


.