Μπάρα

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Βολίδα Glaser Safety Slug

Η βολίδα «Safety Slug» (βλήμα ασφαλείας) είναι μία εφεύρεση της αμερικανικής εταιρίας πυρομαχικών Cor-Bon/Glaser. Είναι ένα ενδιαφέρον είδος πυρομαχικού με μία εξίσου ενδιαφέρουσα ιστορία και έχουμε ανάλογη πρακτική εμπειρία με τη χρήση του. Έτσι, σε αυτό το άρθρο μας θα κάνουμε μία σύντομη παρουσίαση του.


Πηγή: BulkAmmo.com

Το πυρομαχικό αυτό γεννήθηκε το 1974 από τον σχεδιαστή Τζακ Κάνον. Η ιδέα πίσω από αυτό το περίεργο βλήμα ήταν ένα ασφαλές πυρομαχικό για τους Sky Marshals (αστυνομικοί κρυμμένοι σε αερογραμμές για πρόληψη αεροπειρατειών). Με απλά λόγια, ήταν η απάντηση σε ένα πυρομαχικό που μπορεί να πυροδοτηθεί με ασφάλεια σε ένα αεροσκάφος χωρίς κίνδυνο εξοστρακισμών ή υπερβολικής διάτρησης του στόχου. Ασφαλώς, στις ημέρες μας η εταιρία το προωθεί ως ιδανική λύση για συμπλέγματα διαμερισμάτων, και στενούς κλειστούς χώρους όπως δικαστήρια, νοσοκομεία, κέντρα διασκέδασης, κτλ.

Πηγή: ShopCorbon.com

Η δομή του είναι γενικά απλή. Η βολίδα έχει ένα εξωτερικό κέλυφος από μαλακό πατενταρισμένο τύπο χαλκού με ειδικά σχεδιασμένες χαραγές ώστε να ανοίγει και να χάνει αμέσως τη κινητική του ενέργεια. Στο εσωτερικό του υπάρχουν συμπιεσμένα σκάγια #12 από μολύβι, και στη κορυφή του ένα πολυμερές μπλε κάλυμμα.

Πηγή: Defesa.org

Αυτό σημαίνει ότι κατά τη πρόσκρουση σε μία επιφάνεια το κέλυφος και το μπλε κάλυμμα διαλύονται, ενώ η κινητή ενέργεια του διαμοιράζεται στα μικρά σκάγια μολύβδου που περιέχει στο εσωτερικό του. Έτσι μειώνεται δραματικά οποιαδήποτε πιθανότητα εξοστρακισμού ή υπερβολικής διάτρησης. Βλέπετε το αποτέλεσμα της βολής με ένα τέτοιο φυσίγγιο σε διάφανο ζελέ βαλλιστικών δοκιμών παρακάτω.

Πηγή: AR15.com

Αυτό το πυρομαχικό υπάρχει διαθέσιμο για αρκετά διαφορετικά διαμετρήματα και το κόστος του είναι σχετικά υψηλό κατά τη προσωπική μας άποψη. Ενδεικτικά, μία συσκευασία των 20 φυσιγγίων διαμετρήματος 9×19mm Parabellum κοστίζει περίπου $28 στα περισσότερα καταστήματα. Ασφαλώς, η τιμή αυξάνεται αρκετά σε πιο εξωτικά διαμετρήματα.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Αναφορικά με τη προσωπική μας εμπειρία με αυτό το πυρομαχικό, θα λέγαμε ότι δεν είναι καλή επιλογή καθώς παρότι διαμοιράζεται η κινητική ενέργεια, παραμένει αρκετά διατρητικό και άρα δε κάνει αυτό που γράφει στη συσκευασία. Ίσως για την εποχή του (1974) να ήταν καλό, αλλά με τα σημερινά δεδομένα δε θα το προτείναμε για οποιαδήποτε χρήση.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου