Μπάρα

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Εγκαταλελειμμένο συνοριακό φυλάκιο Κούλια

Στις συντεταγμένες 39°06’24.0″N 21°06’10.6″E θα βρει κανείς το συνοριακό φυλάκιο Κούλια. Συγκεκριμένα το εγκαταλελειμμένο αυτό φυλάκιο βρίσκεται στο χωριό Κομπότι του νομού Άρτας και έχει μία ενδιαφέρουσα ιστορία. Μπορείτε να το δείτε παρακάτω, ή ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο προς την υπηρεσία Google Maps.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)


Το φυλάκιο αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδος. 
Το 1832 έγινε η Συνθήκη της Kωνσταντινουπόλεως (γνωστή και ως Καλεντέρ Κιοσκ), η οποία όριζε τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους. 
Η συνθήκη όριζε ως σύνορα Ελλάδος και Οθωμανών το ποταμό Άραχθο, και κατ’επέκταση η Τουρκία ξεκίνησε τη κατασκευή μικρών φυλακίων-οχυρών κατά μήκος αυτών των συνόρων, τα οποία οι Έλληνες αποκαλούσαν «Κούλιες».


Πηγή: Kastra.eu

Όπως βλέπετε είναι ένα κυλινδρικό οχυρό διαμέτρου 14 μέτρων με δύο επίπεδα. Στο εσωτερικό της υπήρχε στο κέντρο ένας κυλινδρικός αποθηκευτικός χώρος για την αποθήκευση πυρίτιδας. Ο εξωτερικός τοίχος του φυλακίου έχει πάχος 1.4 μέτρα. Μπορείτε να μάθετε πολλές παραπάνω τεχνικές λεπτομέρειες εις τη σελίδα Kastra.eu ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο. Παρακάτω βλέπετε τον εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο που περιγράψαμε.

Πηγή: Kastra.eu

Δυστυχώς, όπως βλέπουμε από όλες τις διαθέσιμες φωτογραφίες, η κατάσταση του φυλακίου είναι πολύ άσχημη και παρότι μία τόσο ιστορική και παλαιά υποδομή, δε συντηρείται επαρκώς. Βλέπετε για παράδειγμα τη παρακάτω φωτογραφία από τον Ιανουάριο του 2020 όπου φαίνεται η άσχημη κατάσταση που έχει αυτό το κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας σήμερα.

Πηγή: Google.com

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το εν λόγω φυλάκιο δεν είναι παντελώς εγκαταλελειμμένο καθώς παρατηρούμε ότι έξωθεν του υπάρχει μία κόκκινη μεταλλική ταμπέλα με την επιγραφή «Συνοριακό τουρκικό φυλάκιο Κούλια. Έτος 1832-1881. Εδώ ήταν τα όρια του πρώτου Ελληνικού Βασιλείου. Κοινότητα Κομποτίου». Ωστόσο, δε φαίνεται να υπάρχει κάποιου είδους συντήρηση, επιτήρηση, προστασία, ή εκμετάλλευση αυτής της ιστορικής υποδομής.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)


Ελπίζουμε το φυλάκιο να μην αφεθεί σε αυτή τη κατάσταση και στο μέλλον καθώς σταδιακά θα καταστραφεί ολοκληρωτικά. Αντιθέτως, ευχόμαστε να βρεθεί ένας εποικοδομητικός τρόπος εκμετάλλευσης του για το Ελληνικό κράτος και την ιστορία του έθνους μας.

 

Πηγή: defensegr.wordpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου