Μια επιθανάτια εμπειρία μου δίδαξε ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα στη ζωή.
Φοβόμουν το νερό όταν ήμουν παιδί, δεν άρχισα να μαθαίνω κολύμπι μέχρι τα 14 μου. Τότε απλώς έπαιζα και εξασκούσα σε μια μικρή πισίνα προπόνησης με τους φίλους μου. Ένιωσα αρκετά ασφαλής εκεί επειδή το μέγιστο βάθος της πισίνας ήταν περίπου 1 μέτρο, μπορούσα εύκολα να σηκωθώ στο νερό όποτε δυσκολευόμουν. Μετά από εξάσκηση για μερικές εβδομάδες, μπορούσα να κολυμπήσω για πολύ μικρή απόσταση, περίπου 15 μέτρα, γιατί ακόμα δεν ήξερα πώς να αναπνέω σωστά στο νερό. Αλλά τουλάχιστον είχα ξεπεράσει τον φόβο μου για το νερό, τουλάχιστον έτσι νόμιζα.
Στη συνέχεια, μια μέρα ακολούθησα τους φίλους μου και βγήκα στην πισίνα των καταδύσεων, δεν ήξερα τι με έπιασε εκείνη την ημέρα. Ίσως ήμουν τόσο πρόθυμος να δοκιμάσω κάτι νέο που δεν σκέφτηκα καν πόσο βαθιά ήταν η πισίνα κατάδυσης πριν πηδήξω κατευθείαν σε αυτήν. Τότε έσκασε όλη η κόλαση!
Μόλις βούτηξα στο νερό και ένιωσα ότι τα πόδια μου δεν μπορούσαν να αγγίξουν τον πάτο της πισίνας επειδή ήταν πολύ πιο βαθιά από όσο νόμιζα, άρχισα να πανικοβάλλομαι. Κλοτσούσα όσο πιο δυνατά μπορούσα και προσπάθησα να ουρλιάξω για βοήθεια, αλλά όσο περισσότερο προσπαθούσα, τόσο πιο γρήγορα βυθιζόμουν και εισέπνευσα περισσότερο νερό. Πάλευα για τη ζωή μου, αλλά συνέχισα να πνίγομαι, να πνίγομαι και να βυθίζομαι πιο βαθιά.…. μέχρι που τελικά λιποθύμησα.
Δεν ήξερα πόση ώρα είχε περάσει, αλλά όταν ξύπνησα, ήμουν σε ένα ασθενοφόρο, μισοσυνείδητος. Όταν έφτασα στο νοσοκομείο, ένας γιατρός μου είπε ότι ένας κολυμβητής θα μπορούσε να χάσει τις αισθήσεις του και να πνιγεί σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα, θα μπορούσα να είχα πεθάνει αν δεν είχα σωθεί έγκαιρα. Μέχρι αυτές τις μέρες, είμαι ακόμα ευγνώμων για εκείνους τους ναυαγοσώστες που μου έσωσαν τη ζωή εκείνη την ημέρα.
Πολλά χρόνια αργότερα, σπάνια σκέφτομαι πια αυτό το παραλίγο θανάσιμο περιστατικό μέχρι που μια μέρα έπεσα πάνω σε μια ανάρτηση ιστολογίου σχετικά με την εκπαίδευση του Navy SEAL.
Αντιπνιγμός
Σε περίπτωση που δεν το ήξερες, για να γίνεις Navy SEAL πρέπει να ολοκληρώσεις ένα 6μηνο ατελείωτων σωματικών, ψυχολογικών και συναισθηματικών βασανιστηρίων, αναμφισβήτητα το πιο απαιτητικό και βάναυσο πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης στον κόσμο. Είναι τόσο δύσκολο που περίπου 8 στους 10 ασκούμενους που μπαίνουν στο πρόγραμμα είτε θα εγκαταλείψουν το πρόγραμμα είτε θα αναγκαστούν να φύγουν λόγω τραυματισμών.
Και μια από τις πιο επικίνδυνες και θανατηφόρες ασκήσεις εκπαίδευσης SEAL ήταν η λεγόμενη « Προστασία από πνιγμό » όπου δένουν τα χέρια σας πίσω από την πλάτη σας και δένουν τα πόδια σας μεταξύ τους και σας ρίχνουν σε μια πισίνα βάθους 5 μέτρων. Η δουλειά σου είναι να επιβιώσεις για πέντε λεπτά.
Αυτή η άσκηση έχει σχεδιαστεί ειδικά για να προκαλέσει πανικό και φόβο στους εγκεφάλους των ασκουμένων, με αποτέλεσμα να τρελαθεί το μυαλό τους καθώς προσπαθούσαν απεγνωσμένα να αναπνεύσουν. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι ασκούμενοι που επιχειρούσαν στεγανοποίηση για πρώτη φορά από πνιγμό απέτυχαν. Επειδή όταν τους πέταξαν στο νερό, πολλοί από αυτούς πανικοβλήθηκαν και ούρλιαζαν, προσπαθούσαν να κρατήσουν το κεφάλι τους πάνω από το νερό. Με τα χρόνια, πολλοί ασκούμενοι είχαν χάσει τις αισθήσεις τους κατά τη διάρκεια της άσκησης και αρκετοί από αυτούς είχαν πεθάνει.
Αυτή η άσκηση προστασίας από πνιγμό ήταν σαν ένα φρικτό ταξίδι στη λωρίδα μνήμης για μένα. Μου θύμισε την επιθανάτια εμπειρία που είχα, η οποία άφησε ακόμα μια ψυχολογική ουλή μετά από πολλά χρόνια. Αλλά με έκανε επίσης να σκεφτώ, κάτω από μια τέτοια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση, γιατί κάποιοι τα καταφέρνουν ενώ άλλοι όχι, μερικοί έχασαν ακόμη και τη ζωή τους;
Ένστικτο επιβίωσης - πάλη ή φυγή
Για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση, πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν αντιμετωπίζουμε φόβο ή κίνδυνο, ένα μέρος του εγκεφάλου, η αμυγδαλή, ανταποκρίνεται σε πληροφορίες από τις αισθήσεις μας και ενστικτωδώς πατά το κουμπί πανικού του σώματος στέλνοντας σήματα μέσω των αυτόνομων νεύρων στο επινεφρίδιοι αδένες. Αυτοί οι αδένες αντιδρούν αντλώντας την ορμόνη επινεφρίνη (επίσης γνωστή ως αδρεναλίνη) στην κυκλοφορία του αίματος. Καθώς η αδρεναλίνη κυκλοφορεί στο σώμα, επιφέρει μια σειρά από φυσιολογικές αλλαγές. Ένας από αυτούς είναι ότι η καρδιά μας χτυπά πιο γρήγορα από το κανονικό, σπρώχνοντας περισσότερο αίμα και οξυγόνο στους μύες, την καρδιά και άλλα ζωτικά όργανα, παρέχοντας στο σώμα σας επιπλέον ενέργεια για να αντιμετωπίσει οποιουσδήποτε κινδύνους μπροστά μας. Αυτό ενεργοποιεί το ένστικτό μας επιβίωσης - αγώνα ή φυγή.
Το μάθημα της προστασίας από πνιγμό στρέφει εντελώς το ένστικτο της επιβίωσής μας εναντίον του εαυτού μας: όσο πιο σκληρά προσπαθείτε να κρατήσετε το κεφάλι σας πάνω από το νερό, τόσο πιο πιθανό είναι να βουλιάξετε. Όσο πιο έντονο παλεύετε για να επιβιώσετε, τόσο πιο πιθανό είναι να πεθάνετε.
Ο μόνος τρόπος για να επιβιώσετε στην προστασία από πνιγμό είναι στην πραγματικότητα να κάνετε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θα κάναμε συνήθως – αφήστε τον εαυτό σας να βυθιστεί στον πάτο της πισίνας. Από εκεί, σπρώχνεσαι απαλά από το πάτωμα της πισίνας με τα πόδια σου και αφήνεις την ορμή σου να σε επαναφέρει στην επιφάνεια. Μόλις φτάσετε εκεί, μπορείτε να πάρετε μια γρήγορη ανάσα αέρα και να ξεκινήσετε την όλη διαδικασία από την αρχή. Βασικά, απλά συνεχίζετε να ανεβοκατεβάζετε την πισίνα για 5 λεπτά.
Βλέπετε, η επιβίωση της προστασίας από πνιγμό δεν απαιτεί υπεράνθρωπη δύναμη ή αντοχή. Δεν απαιτεί καν να ξέρεις κολύμπι. Αντίθετα, απαιτεί την ικανότητα να μην κολυμπάει. Γιατί όσο πιο σκληρά προσπαθείς να κλωτσήσεις και να αντισταθείς στο να βυθιστείς, τόσο περισσότερο οξυγόνο θα κάψεις και τόσο πιο πιθανό είναι να μαυρίσεις και να πνιγείς.
Το μάθημα της προστασίας από πνιγμό είναι ο συναισθηματικός αυτοέλεγχος σε καταστάσεις ακραίου κινδύνου, που είναι η ικανότητα να αφήνεσαι όταν θέλεις περισσότερο, να παραμένεις ήρεμος όταν φοβάσαι περισσότερο , να κάνεις το αντίθετο από αυτό που θα έκανες φυσικά . Αυτή η αντίθετη δεξιότητα είναι πολύ πιο σημαντική από τη σωματική ή πνευματική σας σκληρότητα, ή τη φιλοδοξία σας ή την ευφυΐα σας. Και όχι μόνο για το Navy SEAL, αλλά για ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου