Μπάρα

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016

«Ιστορίες ανδρείας» του Πολεμικού Ναυτικού μέσα σε ένα πλοίο! Ενα πρωτοποριακό αφιέρωμα [εικόνες]

 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
«Ιστορίες ανδρείας» του Πολεμικού Ναυτικού μέσα σε ένα πλοίο! Ενα πρωτοποριακό αφιέρωμα [εικόνες]

Η είσοδος στην έκθεση είναι μια πρύμνη και κάπως έτσι αρχίζουν όλα. Καλωσήρθατε στο πλούσιο αφιέρωμα στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, που παρουσιάζεται μέσα στο κουφάρι ενός πλοίου... στον Ελληνικό Κόσμο.
Μια έκθεση-αφήγηση γεγονότων που συνδέονται με το πολεμικό ναυτικό παρουσιάζεται από 10 Φεβρουαρίου στον Ελληνικό Κόσμο. Είναι οι «Ιστορίες ανδρείας» που επιχειρούν μια άλλη προσέγγιση στην ιστορία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, έτσι όπως αυτή εξελίσσεται από τα χρόνια της Επανάστασης του 1821 έως τις μέρες μας. Στο κουφάρι ενός πλοίου, που συνθέτει το σκηνικό της έκθεσης, αναπτύσσονται όλα τα σημαντικά επεισόδια της πορείας του Πολεμικού Ναυτικού, μέσα από μικρές άγνωστες ιστορίες.


Ναύτες που διασκεδάζουν

Επιλεγμένα αντικείμενα που δεν έχουν ως τώρα εκτεθεί παρουσιάζονται μαζί με φωτογραφικό υλικό, ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα, έτσι ώστε οι επισκέπτες να συμμετέχουν με όλες τους τις αισθήσεις, να κατανοήσουν, να συγκινηθούν και να προβληματιστούν.

Σαλπάροντας με το πλοίο.

Μπαίνοντας στην έκθεση του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, νομίζεις ότι μπαίνεις σε καράβι.  Ένα πλοίο με πολύτιμα αντικείμενα, μαρτυρίες, φωτογραφίες και ντοκουμέντα που αφηγούνται ιστορίες ανδρών, είτε αυτοί είναι απλοί ναύτες, είτε αξιωματικοί, είτε γνωστοί καπετάνιοι. Οι επισκέπτες καλούνται, σε ένα ταξίδι στο χρόνο με πλοηγό και συνοδοιπόρους όλους τους ανθρώπους που έγραψαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ιστορία και δημιούργησαν αυτό, το βαθιά ανθρώπινο και βαθιά αληθινό, που μπορεί να μας κάνει περήφανους.


Το πλήρωμα του Αβέρωφ

Από τους τραυματισμένους ναύτες του Αβέρωφ που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το πλοίο τους, έως τον ναύαρχο Κουντουριώτη, που απέφυγε την παγίδα των εχθρών και παράκουσε την εντολή της κυβέρνησης για καταδίωξη του τούρκικου σκάφους «Χαμηδιέ», οι επισκέπτες θα γίνουν μάρτυρες μιας συλλογής προσωπικών ιστοριών, ιστοριών ανδρείας, θάρρους και αυταπάρνησης.


Ο αρχιμανδρίτης Παπανικολόπουλος με το πλήρωμα του Αβέρωφ

Τα πολύτιμα φυσικά εκθέματα και το εντυπωσιακό σκηνικό της έκθεσης, συμπληρώνονται από τη χρήση νέων τεχνολογιών, που βοηθούν το κοινό να ενταχθεί στο έντονα φορτισμένο και συγκινησιακό κλίμα της έκθεσης.
Χάρη στις ιστορίες αυτών των ανδρών το κοινό μπαίνει στην διαδικασία να αναρωτηθεί ποια είναι η πρώτη ύλη της γενναιότητας, του ηρωισμού και της ανδρείας και να προσπαθήσει να την αναζητήσει όχι μόνο στο χτες, αλλά και στο σήμερα, όχι μόνο στους «μεγάλους ατρόμητους άνδρες», αλλά και στον καθένα από μας, ανεξάρτητα από φύλο, εθνικότητα, θρησκεία και ηλικία. Το κοινό θα επιχειρήσει να ανακαλύψει ποια είναι τα στοιχεία που μπορούν να εμφυσήσουν τον ηρωισμό στον καθένα από εμάς.


Η έκθεση 

«Ιστορίες ανδρείας»

Μια πρωτοποριακή παρουσίαση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με πολύτιμα αντικείμενα του Πολεμικού Ναυτικού

Από τις 10 Φεβρουαρίου στον Ελληνικό Κόσμο,  Πειραιώς 254, Ταύρος
Την έκθεση επιμελήθηκε η μουσειολόγος Νάσια Χουρμουζιάδη.
Είσοδος 7 ευρώ για ενήλικες, 5 ευρώ για παιδιά


Πηγή: Iefimerida.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου