Μπάρα

Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Ας το δούμε … «Ναυτικά»!!



Κώστας Βουλγαράκης


Γράφει ο Υποναύαρχος ε.α. Κώστας Βουλγαράκης


Ας το δούμε … «Ναυτικά»!!

Ζούμε στιγμές απείρου σύγχυσης, εμφανές σύμπτωμα της πλήρους αποσύνθεσης και αποδιοργάνωσης!! Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι τωρινό και πρωτοφανές, αλλά τώρα δυστυχώς (για πολλούς λόγους), έχει αναδειχθεί και γενικευτεί στα ΠΑΝΤΑ, λόγω και της ενδεχόμενης «απειρίας και αφέλειας» που παραδέχτηκε και ο Κυβερνήτης μας!!
Ας πάρουμε για παράδειγμα, το πιο πρόσφατο «σημάδι». Η Κυβέρνηση, μέσα στην πίεση για να κλείσει την «Αξιολόγηση», μάλλον δεν κατάλαβε τι υπέγραφε και αμφιβάλλω αν και κανένας τους, διάβασε και τις 7.500 σελίδες μέτρων που ψήφισε!! Εκεί κάπου μέσα λοιπόν, υπήρχε και διάταξη που έλεγε ότι: «ΟΛΗ η Κρατική περιουσία ….. περιέρχεται στην κυριότητα του Υπερταμείου (βλ. ξένων δανειστών) …. που θα την αξιοποιούν ανάλογα»!!
Και ξαφνικά, κάποιος (ενδεχομένως όχι και αθώος), ξεσκονίζει τα κιτάπια και «ανακαλύπτει» ότι …. έτσι και οι Τάφοι των Βενιζέλων, περιέρχονται στην κυριότητα του Υπερταμείου (έστω μέρος αυτών) και αμέσως ξεσηκωνόμαστε ΟΛΟΙ (όσοι ακόμα λειτουργούμε και αισθανόμαστε : https://www.facebook.com/kon.voulgarakis/posts/10208596367560920?pnref=story)!!
Για να μπαλώσει την γκάφα της (ακόμα μια) η Κυβέρνηση, αντί να πει το αυτονόητο, μας λέει: «Ιδού, αυτός ο Δήμος Χανίων είναι που φταίει»!! Και έτσι …. αρχίζει το γνωστό «Ελληνικό γαϊτανάκι» των ευθυνών!!
Εγώ μεν …. αλλά όταν ….. έστειλα ….. μου είπανε …. το τάδε Υπουργείο …. η Πολεοδομία ….. η Εταιρεία Αρχαιοτήτων …. (και βέβαια όπως πάντα) …. αλλά εγώ δεν έχω το προσωπικό …… και ΤΕΛΙΚΑ όλοι καταλήγουν ότι ….. «Ιδού, ο υπάλληλος του Γραφείου 316 φταίει»!!!
Και όλα αυτά διότι, ΠΟΤΕ κανείς, δεν αναλαμβάνει ευθύνες και δεν τιμωρείται!!

Άααχ παντέρμη Ελλάδα μου, χιλιοτσακισμένη Πατρίδα μου, τι άλλο να πω!!
Είχα την μεγάλη «ΑΤΥΧΙΑ» να Κυβερνήσω και να Διοικήσω, αυτά που η Πατρίδα με τίμησε και μου ανέθεσε και τώρα είμαι υποχρεωμένος να βλέπω και να πονώ, γιατί κάποια ….. δεν μπορώ να τα «χωνέψω». Μπορεί αυτά που μου ανέθεσαν, να μην ήταν του μεγέθους ενός Κράτους, ούτε καν ενός Κλάδου ή Οργανισμού, αλλά …. ο τρόπος, οι διαδικασίες, οι αρχές, οι ευθύνες κλπ, είναι ακριβώς ΙΔΙΕΣ «είτε κυβερνάς ένα σκάφος, είτε και ένα Κράτος ολόκληρο» (μόνο το μέγεθος, ο όγκος και οι αριθμοί αλλάζουν)!! Ενώπιον της Αποστολής τους, στέκονται ΟΛΟΙ, με το σύνολο των «Θεσμικών Ευθυνών» τους (ίδιες για όλους και χωρίς καμιά ποσόστωση)!!

Το ΠΝ λοιπόν, με σπούδασε και με εκπαίδευσε, για να ανταποκριθώ και να τα καταφέρω, σ’ αυτά τα καθήκοντα μου και κυρίως μου έμαθε ότι :
Η Ηγεσία λειτουργεί σε τρία (3) επίπεδα Αποφάσεων: «Συντονισμού – Ελέγχου – Κατεύθυνσης» και ασκεί το Έργο της (υλοποιεί την Αποστολή της) μέσω της Οργάνωσης του «Κατακόρυφου Ελέγχου και της Αποκεντρωμένης (οριζόντιας) Εκτέλεσης» των Αποφάσεων, από τα υφιστάμενα κλιμάκια της!! Τόσο απλό, τόσο σοφό, τόσο πολύ δοκιμασμένο και λειτουργικό!!
Αυτό δε μάλιστα, που έμαθα εκ πείρας, ήταν ότι: «ο Κυβερνήτης, οφείλει να βρίσκεται … ένα βήμα πιο μπροστά, 5 λεπτά νωρίτερα και ένα σκαλί πάνω, από τα γεγονότα»!!
Ο Κυβερνήτης λοιπόν, οφείλει … ΟΧΙ μόνο να ασκεί έλεγχο και να τιμωρεί ή να επιβραβεύει, αλλά και να συντονίζει σωστά τους υφισταμένους του, ώστε να συνεργάζονται αποτελεσματικά και να τους κατευθύνει (με εντολές, διαταγές και συστάσεις), για να προλαβαίνει και έτσι ώστε, να λειτουργούν αποδοτικά και με ασφάλεια …….. ΔΙΟΤΙ, οι συνέπειες των λαθών, της ανικανότητας και της αμέλεια τους, είναι και ΔΙΚΗ του ευθύνη, τελικά!!

(Τώρα στο παράδειγμα μας, ξανά): Είναι γνωστό ότι στη Χώρα μας, δεν υπάρχει πλήρες και αξιόπιστο Περιουσιολόγιο και Κτηματολόγιο, αλλά και κυρίως ότι …. το Κράτος δεν ξέρει καν, τι περιουσία έχει και τι ακριβώς ελέγχει!! Δεν ξέρει καν, ποιους και πόσους ελέγχει!!
Άρα, βρε Καπετάνιο ………… «τι υπέγραψες να παραδώσεις»!??



Πηγή: facebook


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου