Μπάρα

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην τελετή προς τιμή του ήρωα έφεδρου Λοχία Δημήτρη Ίτσιου στο πολυβολείο Π8 στο όρος Μπέλες


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης παρέστησαν στην τελετή προς τιμή του ήρωα έφεδρου Λοχία (ΠΖ) Δημήτρη Ίτσιου, που έπεσε μαχόμενος κατά των ναζιστικών δυνάμεων εισβολής τον Απρίλιο του 1941. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πολυβολείο Π8, στο όρος Μπέλες. 


Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην τελετή προς τιμή του ήρωα έφεδρου Λοχία Δημήτρη Ίτσιου στο πολυβολείο Π8 στο όρος Μπέλες

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, είπε τα εξής:

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, σε αυτή την ακριτική γωνιά της πατρίδας μας, στο όρος Μπέλες, που είναι γνωστό για τους αγώνες που δόθηκαν τόσο κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου όσο και κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Είναι επίσης γνωστό, γιατί από εδώ ξεκίνησε η περίφημη Γραμμή Μεταξά, η γραμμή των οχυρών, που προκάλεσε τόσες απώλειες στα γερμανικά στρατεύματα κατά την επιχείρηση εισβολής στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941.

Η φήμη του όρους Μπέλες ξεπερνά τα σύνορα της πατρίδας μας, καθώς μόλις πριν από δύο ημέρες ο Λοχίας Δημήτριος Ίτσιος τιμήθηκε από το Ίδρυμα για την Ημέρα του «Όχι» (Washington Oxi Day Foundation) στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Είμαι επίσης ευτυχής, γιατί σήμερα μου δίνεται η ευκαιρία να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όχι μόνο το γιο, αλλά και την εγγονή του ήρωα Λοχία Ίτσιου, αισθανόμενος ότι αυτό το «ευχαριστώ» προέρχεται από τις καρδιές ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Η θυσία του Λοχία Ίτσιου, αλλά και ο ηρωικός αγώνας που έδωσε μέσα από το πολυβολείο μαζί με τους τρεις συμπολεμιστές του - μεταξύ αυτών και ο ήρωας που σήμερα έχουμε την ύψιστη τιμή να βρίσκεται κοντά μας - δείχνει το μεγαλείο και τη δύναμη της ελληνικής ψυχής, την πίστη στα ιδανικά που γαλούχησαν γενιές και γενιές σε αυτόν τον τόπο από την αρχαιότητα μέχρι το πρόσφατο παρελθόν.

Αισθάνομαι διπλά ευτυχής που γνωρίζω από κοντά έναν από τους τέσσερις υπερασπιστές του πολυβολείου Π8, που του έσφιξα το χέρι και αντίκρισα το βλέμμα του. Για εμένα ο Στρατιώτης Ιωάννης Κοζάρτσης αντιπροσωπεύει όλους τους πολεμιστές του 1940-41, που έγραψαν με ανεξίτηλο μελάνι και χρυσά γράμματα τη δική τους ένδοξη σελίδα στο βιβλίο της ελληνικής Ιστορίας.

Του υπόσχομαι ότι μαζί με τη ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Στρατού θα αποδώσουμε τις οφειλόμενες τιμές μέσα στις επόμενες ημέρες. Ήδη προχωρούν οι διαδικασίες, θα συγκληθεί το ΣΑΓΕ και η πατρίδα θα αποδώσει τις οφειλόμενες τιμές.

Υποκλινόμαστε στο θάρρος και στη θυσία του μαχητή που αψήφησε το θάνατο. 

Η εκδήλωση αυτή αποδίδει την οφειλόμενη τιμή όχι μόνο στον Λοχία Ίτσιο, αλλά και σε όλους όσοι διαχρονικά όρθωσαν το ανάστημά τους και έδωσαν σκληρό αγώνα στη μάχη για τα ανώτερα ιδανικά της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας της πατρίδας μας.

Το ισχυρότερο όπλο που έχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο άνθρωπος. Οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί, οι οπλίτες, οι εθνοφύλακες και οι έφεδροι, που είναι έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ίτσιου και των συμπολεμιστών του, να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Αυτό το όπλο δεν μπορεί κανείς να το υπερνικήσει, είναι το όπλο της εθνικής ψυχής».

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος παρακολούθησε βολή εθνοφυλάκων που πραγματοποιήθηκε στο Σιδηρόκαστρο. Στο χαιρετισμό που απηύθυνε, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δημιουργείται Γραμματεία Βετεράνων, η οποία θα ασχολείται με τους εφέδρους και τους εθνοφύλακες.




Πηγή, περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο:  Υπουργείο Εθνικής Αμύνης



.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου