Μπάρα

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Απλές ιδέες: Πρόγραμμα βασικών προμηθειών

Οι «απλές ιδέες» είναι σύντομες προτάσεις για μία καλύτερη πατρίδα βάσει προσωπικών εμπειριών. 
Δεν τα προτείνουμε πάντοτε για «αντιγραφή» αλλά για έμπνευση ιδεών που θα βελτιώσουν την Ελλάδα μας. 
Είναι απλά πράγματα που εάν κάνει ο καθένας μας θα έχουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Με την έξαρση της πρόσφατης πανδημίας του ιού COVID-19, είδαμε εκατομμύρια ανθρώπους τη τελευταία στιγμή να τρέχουν στα καταστήματα αγοράζοντας, συχνά σε αισθητά υψηλότερες τιμές, βασικές οικιακές προμήθειες.
Αυτό προκαλεί πολλά προβλήματα και σε αυτό το άρθρο μας θα μοιραστούμε μαζί σας τη προσωπική μας στάση σε αυτό το τομέα ώστε να μη χρειαστεί ποτέ να βρεθείτε σε αυτή τη κατάσταση.



Πηγή: NewsBomb.gr

Όπως θα πρέπει να είναι κατανοητό, οι αγορές τις τελευταίας στιγμής (ή «αγορές πανικού» όπως ονομάζονται επιστημονικά στο τομέα της ψυχολογίας) έχουν πολλά μειονεκτήματα και ελάχιστα πλεονεκτήματα.
Πέραν των αυξημένων τιμών και της χαμηλής διαθεσιμότητας των απαιτούμενων προϊόντων, ειδικά για τη περίπτωση μίας πανδημίας, έχουμε το πρόβλημα ότι εκθέτουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο κινούμενοι ανάμεσα σε τόσο κόσμο, και σχεδόν σίγουρα θα ξεχάσουμε κάτι σημαντικό.
Ποια είναι η λύση σε αυτό; Ένας στοιχειώδης απλός προγραμματισμός.



Πηγή: iEidiseis.gr

Προσωπικά, εδώ και παραπάνω από δέκα χρόνια ακολουθούμε τη παρακάτω μέθοδο.
Για τα προϊόντα που δε λήγουν εντός ενός έτους, υπολογίζουμε πόσα περίπου θα χρειαστούμε ανά έτος, τα αγοράζουμε, και έπειτα απλώς συμπληρώνουμε αυτό το απόθεμα 1-2 φορές το μήνα.
Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι τρώτε ρύζι 3 φορές την εβδομάδα, δηλαδή 12 φορές το μήνα, και έχετε μία οικογένεια 3 ατόμων.
Με δεδομένο ότι μία μερίδα ρυζιού είναι 90 γραμμάρια έχουμε τον ακόλουθο υπολογισμό.



3 x (12 x (12 x 90)) = 38880 γραμμάρια ανά έτος


Με απλά λόγια, έχουμε 3 άτομα επί 12 μήνες, επί 12 γεύματα των 90 γραμμαρίων ανά μήνα. Δηλαδή, 38.9 κιλά ανά έτος.
Εάν εν συνεχεία ένα μήνα ξοδέψαμε 3 συσκευασίες, θα αγοράσουμε τρεις νέες, θα γράψουμε την ημερομηνία αγοράς επάνω, και θα τις αποθηκεύσουμε στο απόθεμα μας.
Την ίδια μέθοδο ακολουθούμε και σε άλλα προϊόντα που δε λήγουν εντός ενός έτους όπως φάρμακα, καθαριστικά, μπαταρίες, σακούλες, κτλ.



Πηγή: AskGramps.org

Ένας τομέας που είναι πιο σημαντικός αλλά και πιο εύκολος στην επίλυση είναι το νερό όπου εκεί σας προτείνουμε, εάν δεν έχετε τη δυνατότητα πηγαδιού, δεξαμενής, ή κάποιας κοντινής πηγής, να αγοράσετε μερικά φίλτρα καθαρισμού νερού που κατά κανόνα έχουν διάρκεια ζωής άνω των 10-20 ετών και το καθένα μπορεί να φιλτράρει χιλιάδες λίτρα νερού.


Πηγή: TheFrugalFarmer.net

Όπως βλέπετε, εάν όλοι ακολουθούσαμε μία τέτοια απλή μέθοδο προμηθειών, ακόμα και με μικρά αποθέματα της τάξης των 1-2 μηνών, τότε τόσο η χώρα θα είχε μικρότερες επιπτώσεις, όσο και εσείς θα είχατε λιγότερα έξοδα, και πάνω απ’όλα, μικρότερο κίνδυνο από κινήσεις πανικού της τελευταίας στιγμής.
Τέλος, εάν θέλετε να κάνετε ένα τέτοιο προγραμματισμό, τότε μη το ξεκινήσετε τώρα, εντός της κρίσεως, διότι θα έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Περιμένετε ένα μικρό διάστημα να ηρεμήσουν τα πράγματα, και κάντε μία σωστή αρχή χωρίς να είναι εις βάρος των συμπατριωτών και του κράτους μας όπως θα είναι εάν το κάνετε αυτή τη χρονική στιγμή.
Εάν θέλετε να ξεκινήσετε ήδη αυτό το έργο, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε προετοιμάζοντας το χώρο αποθήκευσης, υπολογίζοντας τι θα αποθηκευτεί που ώστε να μη χαλάσει από παράγοντες όπως υγρασία, θερμότητα, κτλ.

Πηγή:defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου