Μπάρα

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Αεροσκάφος EC-130J Commando Solo

Εδώ και σχεδόν 80 χρόνια οι PSYOPS ( Psychological  Operations,  Ψυχολογικές  Επιχειρήσεις ) και IO
( Information  Operations,  Επιχειρήσεις  Πληροφοριών ) αποτελούν δομικό συστατικό του στρατηγικού δόγματος των ΗΠΑ.
Για την επίτευξη των απαιτήσεων σε PSYOPS και IO υπάρχουν πολλές εξειδικευμένες υπηρεσίες και μονάδες.
Για τη πολεμική αεροπορία και την εθνοφυλακή των ΗΠΑ, κλειδί σε αυτό είναι ένα ειδικά τροποποιημένο αεροσκάφος Lockheed Martin EC-130 που αντί για «Hercules», έχει πλέον το κωδικό όνομα «Commando Solo» και θα το δούμε σε αυτό το άρθρο μας.



Πηγή: Military.com

Η ιστορία του αυτού του αεροσκάφους ξεκινάει το 1978 όταν ένα C-130E τροποποιήθηκε ειδικά για PSYOPS από τη Τακτική Διοίκηση Αεροπορίας των ΗΠΑ και έλαβε το κωδικό όνομα «Coronet Solo».
Όταν το 1983 αυτά τα αεροσκάφη πέρασαν στη Στρατιωτική Διοίκηση Μεταγωγικών Αεροσκαφών, το κωδικό του όνομα άλλαξε σε «Volant Solo», και εν τέλει, τα αεροσκάφη αυτά πέρασαν στην 193 SOW (193d Special Operations Wing, 193η Πτέρυγα Ειδικών Επιχειρήσεων) της AFSOC (Air Force Special Operations Command, Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Αεροπορίας), όπου υπάγονται μέχρι και σήμερα και έχουν τη κωδική ονομασία «Commando Solo».



Πηγή: Flickr.com/photos/mvonraesfeld

Είναι άμεσα ορατό ότι το αεροσκάφος «Commando Solo» έχει δεχθεί μεγάλες τροποποιήσεις όπως βλέπετε για παράδειγμα από τις τέσσερις μεγάλες κεραίες στο κάθετο ουραίο πτερύγιο του, τα μεγάλα εξωτερικά ατρακτίδια που βρίσκονται προσαρτημένα κάτω από τα φτερά του, κτλ. Από το 2003 η εταιρία Lockheed Martin παρέχει ειδικά κατασκευασμένα EC-130J, γνωστά ως «Commando Solo III» τα οποία είναι πρακτικά ένας εναέριος σταθμός εκπομπών.
Έχουν δυνατότητες για εκπομπές σε θεωρητικά κάθε εύρος συχνοτήτων.
Ωστόσο, η κύρια χρήση τους είναι ραδιοφωνικές εκπομπές AM, FM, και HF, τηλεοπτικές μεταδόσεις, και κάθε είδους ασύρματες στρατιωτικές επικοινωνίες.
Με απλά λόγια, αυτό το αεροσκάφος πετάει επάνω από μία περιοχή ενδιαφέροντος και μεταδίδει μηνύματα ψυχολογικού πολέμου, ή όπως είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, προπαγάνδας.



Πηγή: Wikipedia.org

Παραπάνω βλέπετε το εσωτερικό του όπου εργάζονται στελέχη της 4ης Ομάδα Ψυχολογικών Επιχειρήσεων από την 193η Πτέρυγα Ειδικών Επιχειρήσεων της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια πολεμικής αποστολής επάνω από το Ιράκ.
Κάποιες ειδικές τροποποιήσεις του «Commando Solo» είναι ότι μπορεί να κάνει εναέριο ανεφοδιασμό ώστε να συνεχίζει, θεωρητικά επ’αόριστον, τις εκπομπές του και επίσης έχει ικανότητα πτήσεως έως και στα 28000 πόδια (8534 μέτρα) που είναι και το σύνηθες υψόμετρο πτήσης του ώστε να έχει τη μέγιστη γεωγραφική κάλυψη στις εκπομπές του.



Πηγή: Wired.com

Το πλήρωμα του αποτελείται από έντεκα άτομα.
Συγκεκριμένα, πέραν του κυβερνήτη, συγκυβερνήτη και των δύο ειδικών φόρτωσης, στο αεροσκάφος είναι αξιωματικός συστημάτων αποστολής και οι χειριστές ηλεκτρονικών συστημάτων επικοινωνίας.
Ανάλογα με την αποστολή, ίσως το προσωπικό να αυξηθεί, αλλά μία τυπική αποστολή αποτελείται από αυτό το πλήρωμα.


Πηγή: NPR.org

Αναφορικά με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά που αναφέραμε παραπάνω, η κεραία σχεδιασμού Χ στο κάθετο ουραίο πτερύγιου του, είναι για υψηλής ισχύος τηλεοπτικές μεταδόσεις, ενώ τα δύο ατρακτίδια κάτωθεν των πτερυγίων του έχουν τις υπόλοιπες κεραίες και πομπούς μετάδοσης.
Τον Ιούνιο του 2010 μία μη διαβαθμισμένη εκπαιδευτική διαφάνεια της 193 SOW διέρρευσε και από εκεί μαθαίνουμε και κάποιες ακόμη λεπτομέρειες όπως είναι για παράδειγμα η αποστολή του που ορίζεται ως εξής.



«Διενέργεια Επιχειρήσεων Πληροφοριών προς υποστήριξη αντικειμενικών σκοπών της διοίκησης σε όλες τις φάσεις του πολέμου, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις πέραν των πολεμικών, και σε κοινωνικές επιχειρήσεις»





Πηγή: Reddit.com

Από την ίδια παρουσίαση της 193 SOW διαβάζουμε επίσης ότι το αεροσκάφος «Commando Solo» μπορεί να κάνει έως και 7 ταυτόχρονες εκπομπές σε εύρη συχνοτήτων από 450kHz έως 1GHz και αυτά που μεταδίδει είναι υλικό που αναπτύσσει το MPC (Media Production Center, Κέντρο Παραγωγής Μέσων) το οποίο λαμβάνει και «φορτώνει» στο αεροσκάφος η 4 POG (Psychological Operations Group, 4η Ομάδα Ψυχολογικών Επιχειρήσεων) που όπως προαναφέραμε υπάγονται όλοι στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων της Πολεμικές Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Το υλικό που παράγει το MPC μπορεί «φορτωθεί» στο αεροσκάφος για μετάδοση με τις ακόλουθες μεθόδους.


  • Εξωτερικοί σκληροί δίσκοι υπολογιστών
  • Μέσα DVD, CD-ROM
  • Κασέτες τύπου VHS ή/και κασέτες ήχου
  • Μαγνητικές κασέτες Beta SX
  • Αναμετάδοση από ασύρματους σταθμούς σε πραγματικό χρόνο ή με χρονοκαθυστέρηση
  • Αναμετάδοση ραδιοφωνικών σταθμών
  • Αναμετάδοση δορυφορικών εκπομπών μέσω δέκτη εύρους KU


Πηγή: FAS.org

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τον ραδιοερασιτέχνη και τεχνικό τηλεοπτικών μεταδόσεων, Τομ Βέρνον, ο οποίος σε ανάλυση του από τα βίντεο και φωτογραφίες του εσωτερικού του αναφέρει ότι φαίνονται μίκτες ήχου Ramko, συσκευές ανάγνωσης για όλα τα μέσα που ανέφερε η παρουσίαση που διέρρευσε, όπως επίσης και για κασέτες MiniDisc και U-Matic.
Είδε επίσης συσκευές Otari 5050, επεξεργαστές ήχου Valley People, συσκευές βίντεο Sony U-Matic, τηλεοπτικούς μίκτες Panasonic, όπως επίσης ότι το αεροσκάφος διαθέτει τέσσερις γεννήτριες των 90 KVA που παρέχουν τριφασικό ρεύμα 220V στα 400 Hz, και συνδέονται σε τρεις μετατροπείς που κάνουν τα 400Hz σε 60HZ AC για όλο το προαναφερθέν εξοπλισμό ενώ οι πομποί και το σύστημα ψύξης τους έχουν δικούς τους μετασχηματιστές για 400Hz.



Πηγή: Defense.gov

Παραμένοντας στα τεχνικά, κάτι εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι για μεταδόσεις κατακόρυφα πολωμένων μεσαίων κυμάτων, το «Commando Solo» μπορεί να βγάλει ένα καλώδιο βάρους 250 κιλών από το κάτω μέρος του.
Αντίστοιχα, για εκπομπές οριζόντιας πόλωσης μικρού κύματος ξετυλίγεται ένα καλώδιο από το πίσω μέρος του αεροσκάφους.
Παρακάτω είναι ο πίνακας των πομπών του βάσει της παρουσίασης που διέρρευσε.


Πομποί Ισχύς Εύρος (MHz) Αριθμός
MF (AM) 10 kW .450-1.99 1
HF (βραχέα) 10 kW 2-29.99 1
VHF (χαμηλά) 1 kW 30-230 2
VHF (υψηλά) 1 kW 100-500 2
UHF 1 kW 470-1000 1
Τηλεόραση 10 kW Ch 2-69 1
FM 500 kW 88-108 4 * (NB3)



Πηγή: NARA.getarchive.net

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πέραν των τυπικών ψυχολογικών επιχειρήσεων, το αεροσκάφος αυτό έχει χρησιμοποιηθεί και σε κοινωνική χρήση για ενημέρωση των πολιτών.
Ωστόσο αυτό αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.
Πίσω στα τεχνικά χαρακτηριστικά του, άλλα τεχνικά μέσα που εντοπίσαμε από το διαθέσιμο υλικό σε ανοικτές πηγές ήταν τα ακόλουθα.

  • Ψηφιακούς δέκτες επικοινωνιών Collins
  • Διεγέρτες συχνοτήτων Collins
  • Αναλυτές φάσματος Hewlett-Packard
  • Κεραίες της Delta Electronics
  • Πομπούς HF μεσαίων κυμάτων Rockwell-Collins
  • Σύστημα εκπομπής Rockwell
  • Πομποί FM της Microwave Power Devices
  • Τηλεοπτικός πομπός TV-8022 των 10kW της Rockwell
  • Αναλυτής δικτύου Hewlett-Packard
  • Ενισχυτές RF της Delta Sigma
  • Πομπούς FM μοντέλο XL1000 της Bext
  • Συστήματα digiplexer μοντέλο MX410/440/480 της Audemat-Aztec



Πηγή: AF.mil

Η σελίδα ραδιοερασιτεχνών «Radio World» κατάφερε να μπει στην 193 SOW το 2002 και ανάμεσα στα άλλα ενδιαφέροντα που ανέφερε, ήταν επίσης το ότι το προσωπικό της μοίρας απαγορεύεται να εργάζεται σε τηλεοπτικούς ή ραδιοφωνικούς σταθμούς στη πολιτική του ζωή.
Παρότι πολλά στελέχη έχουν άλλες δουλειές στη πολιτική τους ζωή, για λόγους μυστικότητας, απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τις γνώσεις εκτός του χώρου των ειδικών επιχειρήσεων.



Πηγή: JetPhotos.net

Όπως αντιλαμβάνεστε, σε ένα αεροσκάφος που έχει τόσο άμεση σχέση με τη τεχνολογία αρκετά από όσα γράφουμε ίσως να είναι ήδη παρωχημένα καθώς δέχεται συνεχώς αναβαθμίσεις ώστε να μπορεί να εκτελεί την αποστολή του μέχρι και σήμερα.
Σύμφωνα με τη πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ υπάρχουν 3 τέτοια αεροσκάφη και υπολογίζεται ότι συμμετέχουν σε 10 επιχειρήσεις το χρόνο.
Αυτό το διασταυρώσαμε και βάσει των στοιχείων από το Airport-Data.com όπου εντοπίσαμε τα ακόλουθα 3 τέτοια αεροσκάφη, καθώς και πολλές φωτογραφίες τους και στοιχεία πτήσεων τους από διάφορες πηγές.


Σειριακός αριθμός Αναγνωριστικό Έτος κατασκευής
382-5522 00-1934 2000
382-5532 01-1935 1999
382-5490 98-1932 1998


Πηγή: PsyWar.org

Επίσης, όπως θα πρέπει να είναι κατανοητό από όλα τα παρπαάνω, το μοτίβο πτήσης των αεροσκαφών αυτών είναι αρκετά αναγνωρισίμο καθώς σχεδόν πάντα περιλαμβάνει κυκλική πορεία επάνω από τη περιοχή επιχειρήσεως.
Μελετήσαμε δεκάδες καταγραφές πτήσεων τους από ανοικτές πηγές και στη πληοψηφία τους έχουν παρόμοια δομή με αυτή που βλέπετε στη συνέχεια.
Η παρακάτω καταγραφή είναι από τις 31 Ιανουαρίου του 2020 όπου το αεροσκάφος 00-1934 απογειώθηκε από τη βάση πεζοναυτών Πέντλετον στη Καλιφόρνια, έπειτα ακολούθησε νότια πορεία έως τη θάλασσα του Σαν Ντιέγο, και εκεί εκτέλεσε μία σειρά πολλές διελεύσεις σε συγκεκριμένο μοτίβο.
Έπειτα επέστρεψε και προσγειώθηκε πίσω στην ίδια βάση.
Πιθανότατα αυτό ήταν μέρος κάποιας στρατιωτικής άσκησης ή εκπαιδευτικής δραστηριότητας, αλλά δείχνει πολύ καθαρά το χαρακτηριστικό μοτίβο πτήσεως του «Commando Solo» κατά την εκτέλεση επιχειρήσεων ψυχολογικού πολέμου.


Πηγή: ADS-B.nl

Για το κλείσιμο, αφήσαμε ένα βίντεο διάρκειας 15 λεπτών από τον Αύγουστο του 2017 από το αεροσκάφος «Commando Solo» της 193 SOW που με βάσει όσα αναφέραμε, θα πρέπει να είναι πλήρως κατανοητό το τι ακριβώς βλέπετε σε όλα τα στιγμυότυπα του βίντεο.




Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου