Μπάρα

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Κίνα: Βάση Δοκιμών Δορυφόρων & Οπλικών Συστημάτων

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εγκαταστάσεις που μπορεί να βρει κανείς από ανοικτές πηγές είναι οι στόχοι ρύθμισης των κατασκοπευτικών δορυφόρων της Κίνας. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε κάποια τέτοια παραδείγματα όπως επίσης και τη πιο εμφανή βάση που μπορεί να εντοπίσει κανείς από δορυφορικές φωτογραφίες.

Πηγή: PopSci.com

Πριν αρκετά χρόνια το διαδίκτυο είχε κατακλυστεί με δορυφορικές φωτογραφίες από τις συντεταγμένες 40.452107, 93.742118 που είναι μία περιοχή βόρεια της πόλης Ντουνχουάνγκ, στη περιοχή της ερήμου Γκόμπι. Εκεί, ακόμα και από ένα τεράστιο ύψος φαίνεται κάτι πολύ περίεργο στην επιφάνεια του εδάφους. Βλέπετε αριστερά πως είναι αυτό το περίεργο σχήμα από μεγάλο ύψος, και δεξιά όταν έχουμε μία πιο κοντινή εικόνα. Επίσης, μπορείτε να το δείτε και μόνοι σας από αυτό το σύνδεσμο προς την υπηρεσία Google Maps.

Πηγή: Google.com

Περίεργα τέτοια μοτίβα εμφανίζονται και σε άλλες ερημικές περιοχές της Κίνας στην έρημο Γκόμπι. Ένα ακόμα παράδειγμα είναι αυτό που βλέπετε στις επόμενες δορυφορικές φωτογραφίες από τις συντεταγμένες 40.458148, 93.393145 που είναι μόλις 28 χιλιόμετρα δυτικά από το παραπάνω. Τα έχουμε κυκλώσει και τα δύο για να φαίνονται καλύτερα αλλά κάνουμε μεγέθυνση στο δεύτερο. Επίσης, μπορείτε να το δείτε και μόνοι σας από αυτό το σύνδεσμο προς την υπηρεσία Google Maps.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Για όσους έχουν απορία, ο πρώτος στόχος έχει διστάσεις ενός χιλιομέτρου σε πλάτος και 1.8 χιλιομέτρων σε ύψος. Και ο δεύτερος, έχει 1.8 χιλιόμετρα πλάτος και 1.3 χιλιόμετρα ύψος. Οι πιο παρατηρητικοί θα πρόσεξαν ότι ανάμεσα τους υπάρχει και ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο. Ο λόγος που γνωρίζουμε ότι δεν είναι πολιτικό αεροδρόμιο είναι γιατί έχει φυλάκια, καμουφλαρισμένα υπόστεγα, και θέσεις μάχης.

Πηγή: Google.com

Στην επόμενη δορυφορική φωτογραφία βλέπετε επίσης μία δομή κτιρίων δίπλα από τον διάδρομο που δε θυμίζει σε καμία περίπτωση πολιτικό αεροδρόμιο. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι δεν υπάρχουν ορατά αεροσκάφη, ελικόπτερα, ή άλλα αεροχήματα αλλά σε λίγο θα μας λυθεί αυτή η απορία.

Πηγή: Google.com

Λίγο πιο προσεκτική παρατήρηση στον αεροδιάδρομο δείχνει πολλαπλά χτυπήματα από βαρέα όπλα. Άρα αν συνδυάσουμε όλα τα παραπάνω μπορούμε να υποθέσουμε ότι το πιθανότερο είναι ότι βλέπουμε μία περιοχή δοκιμών οπλικών συστημάτων της Κίνας. Ενδεικτικά, βλέπετε μία κοντινή δορυφορική φωτογραφία εδώ.

Πηγή: Google.com

Ακριβώς ανάμεσα από τα δύο περίεργα σχήματα βλέπουμε επίσης κάτι άλλο αξιοσημείωτο. Κάποια καμουφλαρισμένα κτίρια και ακριβώς δίπλα τους ένας τεράστιος διάδρομος που φαντάζει να είναι απλά σχεδιασμένος στο έδαφος αλλά όχι πραγματικός. Κάτι που επίσης ενισχύει τη θεωρία του στόχου. Βλέπετε αριστερά τα κτίρια κοντά στον εικονικό διάδρομο και δεξιά τον διάδρομο που έχει μήκος 3 χιλιόμετρα.

Πηγή: Google.com

Κάτι που ενισχύει ακόμα περισσότερο την υπόθεση μας ότι είναι κάποια στρατιωτική εγκατάσταση δοκιμών οπλικών συστημάτων είναι επίσης η γραμμή που βλέπετε δεξιά από τον εικονικό αεροδιάδρομο που στο κέντρο της έχει έναν τσιμεντένιο στόχο που περιμετρικά του έχει τρία παρατηρητήρια. Αυτό φαίνεται πιο καθαρά στην επόμενη δορυφορική φωτογραφία.

Πηγή: Google.com

Όσον αφορά τα περίεργα σχήματα, την απάντηση έδωσε ο τεχνικός ερευνητής της NASA κύριος Τζόναθαν Χιλ που ήταν ο βασικός χειριστής των οπτικών συστημάτων των αποστολών της NASA στο πλανήτη Άρη. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι αυτά τα σχήματα είναι πολύ γνωστές τεχνικές ρύθμισης (calibration) κατασκοπευτικών δορυφόρων που υπάρχουν σε πολλές χώρες με διαστημικά πολεμικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Δηλαδή, οι κάμερες υψηλής ανάλυσης των κατασκοπευτικών δορυφόρων χρησιμοποιούν τις γραμμές και τις γωνίες για να ρυθμίσουν τις αναλογίες εδάφους και έτσι να κάνουν ακριβείς μετρήσεις και καταγραφές. Βλέπετε μία φωτογραφία του κυρίου Τζόναθαν Χιλ εδώ.

Πηγή: CronkiteNews.asu.edu

Κάτι εξίσου ενδιαφέρον συναντάμε στην ίδια περιοχή της ερήμου Γκόμπι. Παρακάτω παραθέτουμε μία σύντομη επεξηγηματική δορυφορική φωτογραφία που δείχνει τι έχουμε παρουσιάσει ως τώρα και σε ποιο ακριβώς σημείο αναφερόμαστε αυτή τη στιγμή.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Στη περιοχή των άλλων εγκαταστάσεων υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά σημεία τα οποία φαίνονται πιο καθαρά από τη παρακάτω δορυφορική φωτογραφία. Θα τα δούμε και αυτά εν συντομία αμέσως τώρα.

Πηγή: Google.com

Αυτό που φαίνεται αριστερά σε πιο κοντινές φωτογραφίες φαντάζει ως ένα ακόμα πεδίο βολής οπλικών συστημάτων. Όμως υπάρχει μία διαφορά, παρότι βλέπουμε κρατήρες από βαρέα όπλα και κατεστραμμένες υποδομές, βλέπουμε ότι ανάμεσα στους στόχους φαίνεται να είναι και οχήματα όπως φορτηγά και αυτοκίνητα. Βλέπουμε επίσης πολλούς χωματόδρομους σε όλα αυτά τα σημεία που τα αλληλοσυνδέουν.

Πηγή: Google.com

Ωστόσο, το δεύτερο κτίριο αυτής της μεγάλης εγκατάστασης της Κίνας φαίνεται σαν κάποιος υποσταθμός ή βάση κεραιών που έχει μία απλή περίμετρο με κάποιο λεπτό φράχτη, πιθανότατα από σύρμα. Μπορείτε να το δείτε καθαρά στη παρακάτω δορυφορική φωτογραφία.

Πηγή: Google.com

Συνοψίζοντας, φαίνεται πως στην έρημο Γκόμπι η Κίνα διαθέτει μία μεγάλη εγκατάσταση ρύθμισης κατασκοπευτικών δορυφόρων και δοκιμής οπλικών συστημάτων. Με δεδομένο ότι δεν είδαμε πουθενά οχήματα μπορούμε να υποθέσουμε ότι είναι για δοκιμές πυραυλικών, διαστημικών, και αεροπορικών οπλικών συστημάτων και όχι χερσαίων. Η συνολική έκταση της εγκατάστασης είναι περίπου 34 χιλιόμετρα σε πλάτος και περίπου 13 χιλιόμετρα σε ύψος. Επίσης, η πιο κοντινή κατοικημένη περιοχή φαίνεται πως είναι η πόλη Ντουνχουάνγκ που απέχει 81 χιλιόμετρα από το πρώτο στόχο που παρουσιάσαμε. Ωστόσο, ανάμεσα από τη πόλη και τη στρατιωτική εγκατάσταση μεσολαβούν έρημος και βουνά. Σίγουρα, μία πολύ ενδιαφέρουσα εγκατάσταση δοκιμών που δεν είναι ευρέως γνωστή αλλά ίσως να αποτελεί σημείο δοκιμών νέων οπλικών συστημάτων και κατασκοπευτικών δορυφόρων.

Πηγή: DailyMail.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου