Μπάρα

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Η ΔΟΕ εκφράζει θλίψη για τον θάνατο του επίτιμου μέλους HM βασιλιά Κωνσταντίνου

 

Η ΔΟΕ εκφράζει θλίψη για τον θάνατο του επίτιμου μέλους HM βασιλιά Κωνσταντίνου

 

Η Ολυμπιακή σημαία θα κυματίζει μεσίστια στο Olympic House στη Λωζάνη για τρεις ημέρες
Η ΔΟΕ εκφράζει θλίψη για τον θάνατο του επίτιμου μέλους HM βασιλιά Κωνσταντίνου
11 Ιαν 2023
Δελτίο Τύπου Ειδήσεων της ΔΟΕ
Με μεγάλη θλίψη η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έμαθε για τον θάνατο του επίτιμου μέλους της ΔΟΕ, βασιλιά Κωνσταντίνου σε ηλικία 82 ετών.

Ολυμπιακός πρωταθλητής ιστιοπλοΐας στην τάξη του Δράκου στους Αγώνες της XVII Ολυμπιάδας Ρώμης 1960, ο HM βασιλιάς Κωνσταντίνος υπηρέτησε το Ολυμπιακό Κίνημα ως Μέλος της ΔΟΕ στην Ελλάδα από το 1963 έως το 1974, μετά από το οποίο εξελέγη επίτιμο Μέλος της ΔΟΕ.
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ δήλωσε: «Στον βασιλιά Κωνσταντίνο χάσαμε έναν σπουδαίο φίλο του αθλητισμού. Ήταν συνάδελφος Ολυμπιακός Πρωταθλητής και, όποτε συναντιόμασταν, μοιραζόμασταν το πάθος μας για τον αθλητισμό και συζητούσαμε για την αγάπη μας για τον Ολυμπιακό και τη ζωή ενός αθλητή. Πάντα ενδιαφερόταν για την ανάπτυξη του Ολυμπιακού Κινήματος, και οι συνομιλίες μας ήταν πολύ εμπλουτιστικές. Θα μου λείψουν πολύ αυτές οι πάντα φιλικές συναντήσεις. Οι σκέψεις μας είναι με την Βασίλισσα Anne-Marie και με όλη την οικογένεια. ”
Για αρκετές δεκαετίες, ο HM King Constantine υπηρέτησε τον κόσμο του αθλητισμού ως Πρόεδρος τότε επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, επίτιμος Πρόεδρος της Βασιλικής Ελληνικής Ένωσης Yachting, επίτιμος Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιστιοπλοΐας και προστάτης της αρκετοί ιστιοπλοϊκοί όμιλοι και της Διεθνούς Ένωσης Σύγχρονου Πεντάθλου (UIPM). Υπήρξε επίσης επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας από την ίδρυσή της.
Γεννημένος στην Αθήνα το 1940, ο τότε εστεμμένος πρίγκιπας προσέλκυσε για πρώτη φορά στον ιππικό αθλητισμό, πριν ο πατέρας του τον συστήσει στην ιστιοπλοΐ Σε ηλικία 20 ετών, μαζί με το πλήρωμά του, κέρδισε χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης 1960. Ήταν το πρώτο χρυσό ελληνικό Ολυμπιακό μετάλλιο μετά από σχεδόν 50 χρόνια. Για αυτό το κατόρθωμα, ονομάστηκε «Έλληνας αθλητής της Χρονιάς» μαζί με το πλήρωμά του, και γιόρτασε με μια μεγάλη παρέλαση με περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στους δρόμους της Αθήνας κατά την επιστροφή του από τη Ρώμη. Ήταν και Έλληνας σημαιοφόρος σε αυτούς τους Αγώνες, οδηγώντας την ελληνική ομάδα στην Τελετή Έναρξης.
Εκτός από εξαιρετικός ναύτης και ιππέας, ήταν και εξαιρετικός σκοπευτής, και απόλαυσε ομαδικά αθλήματα όπως μπάσκετ και χόκεϊ.
Ο HM King Constantine ήταν επίσης ο ιδρυτής του Ελληνικού Κολλεγίου του Λονδίνου (Μεγάλη Βρετανία) και του «Round Square», ενός παγκόσμιου δικτύου καινοτόμων σχολείων σε 40 χώρες σε πέντε ηπείρους.
Η ΔΟΕ εκφράζει τη βαθύτατη συμπάθειά της στην οικογένεια και τους φίλους του. Ως ένδειξη σεβασμού, η Ολυμπιακή σημαία θα κυματίζει μεσίστια στο Olympic House στη Λωζάνη για τρεις ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου