Μπάρα

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Απεβίωσε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΑ πτέραρχος Νίκος Στάπας

Ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΑ πτέραρχος Νίκος Στάπας έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή, μετά από άνιση μάχη με ανυπέρβλητα προβλήματα υγείας. Μάλιστα, άφησε την τελευταία του πνοή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, στην αγκαλιά της αγαπημένης του γυναίκας Καίτης.


Γεννήθηκε το 1937 στη Συκέα Λακωνίας. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων με την 22η Σειρά Ιπταμένων το 1958, οπότε ορκίσθηκε Ανθυποσμηναγός. Διετέλεσε αρχηγός της Αεροπορίας για δυόμισι χρόνια, από 23/12/1986 έως 30/7/1989, οπότε και παραιτήθηκε.
Ο Νίκος Στάπας συνέδεσε το όνομα του με οργανωτικές αλλαγές στην Πολεμική Αεροπορία, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και μέσων και βεβαίως τη βέλτιστη αξιοποίηση του Προσωπικού της. Πέταξε με αεροσκάφη και ελικόπτερα όλων των τύπων της Πολεμικής Αεροπορίας και είχε, ως χειριστής, πάνω από 3.800 ώρες πτήσης.
Ιδιαίτερη στιγμή για τον εκλιπόντα υπήρξε η συμβολή του στον αγώνα κατά της χούντας. Πήρε ενεργό μέρος στο Κίνημα του Ναυτικού και συνελήφθη το καλοκαίρι του 1973. Κρατήθηκε και βασανίσθηκε στο ΕΑΤ/ΕΣΑ, για να αποταχθεί στη συνέχεια από τη χούντα. Το "απολογητικό" του υπόμνημα υπήρξε ένας λίβελος κατά της δικτατορίας και ένα φλογερό δημοκρατικό κήρυγμα. Στην Π.Α. επανήλθε το 1975.
Η κηδεία του θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 16 Ιουνίου στην Αθήνα, στις 11.00 το πρωί, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στην οδό Ασκληπιού 30. Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία επιθυμία του Νίκου Στάπα ήταν η σορός του να διατεθεί στο Ανατομείο της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για επιστημονικούς σκοπούς.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου