Μπάρα

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

«Έφυγε» η Γερόντισσα των Μαρασίων.


Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 107 ετών η γιαγιά των Μαρασίων. Η γυναίκα σύμβολο των Εβριτών έφυγε πλήρης ημερών αφήνοντας έργο ψυχής για τους Έλληνες.

 Την κηδεία ανέλαβε ο στρατός. Η κηδεία της πραγματοποιήθηκε  με τιμές εν ενεργεία αξιωματικού το μεσημέρι στα Μαράσια του Έβρου, παρουσία του αρχηγού ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκου που εκπροσώπησε την στρατιωτική ηγεσία, αλλά και του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρη Γιαννακίδη που εκπροσώπησε την πολιτική ηγεσία.

Η Γερόντισσα των Μαρασίων

Η Βασιλική Λαμπρίδου - Φωτάκη γεννήθηκε το 1904 στο Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης. Από παιδί γνώρισε την ορφάνια και την πίκρα της προσφυγιάς, καθώς οι προστάτες - συγγενείς της μετακινήθηκαν κυνηγημένοι από τους Τούρκους στην Αδριανούπολη.

Με την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταστάθηκε προσωρινά στο Ελληνοχώρι Διδυμότειχου και έπειτα στο Σάκο της Νέας Ορεστιάδας.

Κάθε μέρα ένας Έλληνας φαντάρος επισκεπτόταν τη γνωστή Γερόντισσα των Μαρασίων, την κυρία Βασιλική Λαμπίδου, ώστε να τη βοηθήσει να περπατήσει μέχρι την αυλή του σπιτιού της και να σηκώσει την ελληνική σημαία, όπως κάνει από τότε που ήταν έφηβη.

Το σπίτι της βρίσκεται στα 300 μέτρα από τα τουρκικά φυλάκια, με φυσικό σύνορο τον Έβρο, στο χωριό Μαράσια.
Για την προσφορά της στην πατρίδα η κ. Λαμπίδου έλαβε πριν από λίγες ημέρες μία τιμητική διάκριση, πέραν αυτών που έχει λάβει από το στρατό, την Ακαδημία Αθηνών και όλη την τοπική κοινωνία. Η απόδοση τιμής προήλθε αυτή τη φορά από το Δίκτυο Εκλεγμένων Γυναικών πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης.


Βίντεο για την Γερόντισσα των Μαρασίων εδώ>>>
Βίντεο απο την κηδεία απο www.thrakinea.gr εδώ>>>


Βίντεο εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου