Μπάρα

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Θεωρία ΣΒΕΑ: Μέρος 2



Εφόσον ολοκληρώσαμε τον εξοπλισμό στο πρώτο μέρος (μπορείτε να το διαβάσετε εδώ) θα συνεχίσουμε με πιο πρακτικές γνώσεις από το ΣΒΕΑ (Σχολείο Βασικής Εκπαιδεύσεως Αλεξιπτωτιστού).


Σε αυτό, το δεύτερο μέρος θα δούμε τα παρακάτω θέματα.
  • Τοποθέτηση και Ρύθμιση Εξάρτησης
  • Συλλογή Αλεξιπτώτου Μετά το Άλμα
  • Καθαρισμός Αλεξιπτώτου

Τοποθέτηση και Ρύθμιση Εξάρτησης
Οι αρχηγοί ρίψης κάνουν έλεγχο σε κάθε αλεξιπτωτιστή όπως ορίζει το εγχειρίδιο εκστρατείας, ωστόσο για τη μείωση των καθυστερήσεων αλλά και την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης του κάθε αλεξιπτωτιστή προτείνεται από όλα τα σχετικά εγχειρίδια εκστρατείας η ρύθμιση και αρχικός έλεγχος της εξάρτησης και από έναν άλλο αλεξιπτωτιστή. Εδώ βλέπουμε τα βήματα για αυτό.

  • Ο αλεξιπτωτιστής τοποθετεί την εξάρτηση στο έδαφος με το αλεξίπτωτο προς τα κάτω.
  • Ελευθερώνει τη ζώνη και ανοίγει όλους τους ιμάντες πρόσδεσης, δηλαδή τον ιμάντα στήθους και τους ιμάντες μηρών.
  • Ελέγχει αν το μέγεθος είναι κατάλληλο. Αν όχι σηκώνει τους ιμάντες αλεξιπτώτου για να ελευθερώσει τους κρίκους ρύθμισης από τους διαγώνιους ιμάντες ράχης. Κάθε εξάρτηση μπορεί να ρυθμιστεί ως S, 1, 2, 3, 4 και L. Τέλος, μαζεύει τους ιμάντες και ξανακλείνει τους μηχανισμούς ταχείας απελευθέρωσης.
  • Αφήνει λίγο χώρο στους ιμάντες πλάτης, μηρών και στήθους και τεντώνει τους ιμάντες στήθους και μοιρών.
Σε αυτό το σημείο με τη βοήθεια ενός δεύτερου αλεξιπτωτιστή εκτελεί τα επόμενα βήματα.
  • Ο πρώτος αλεξιπτωτιστής σκύβει ελαφρώς ενώ ο δεύτερος σηκώνει το αλεξίπτωτο και το τοποθετεί στην πλάτη του πρώτου.
  • Ο πρώτος παραμένει σκυμμένος καθώς ο δεύτερος κάνει τις τελευταίες ρυθμίσεις. Στη συνέχεια ο πρώτος ασφαλίζει τον ιμάντα στήθους.
  • Ο δεύτερος ξεκινάει από το αριστερό πόδι του πρώτου και πιάνει τον ιμάντα μηρού από την πλευρά της σέλας. Με τον δείκτη και τον αντίχειρα ισιώνει τον ιμάντα και τον δίνει στον αλεξιπτωτιστή. Ο πρώτος περνάει τον ιμάντα μέσα από τη χειρολαβή του σακιδίου συλλογής και τον ασφαλίζει. Το ίδιο ισχύει και για το δεξιό ιμάντα μηρού με τη διαφορά ότι απλώς πιέζει το σακίδιο συλλογής στο σώμα του αλεξιπτωτιστή.
  • Ο πρώτος αλεξιπτωτιστής ελέγχει ότι οι ιμάντες στήθους και μηρών είναι ασφαλισμένοι και μετά ότι οι μηχανισμοί ταχείας απελευθέρωσης είναι στο σωστό ύψος.
  • Ο πρώτος ισιώνει την οριζόντια ζώνη μέσης του αλεξιπτώτου και με τη βοήθεια του δεύτερου την περνάει μέσα από τις δύο θηλιές στο πίσω μέρος από το εφεδρικό αλεξίπτωτο.
  • Ο πρώτος ασφαλίζει το εφεδρικό αλεξίπτωτο στους δύο κρίκους τύπου D της εξάρτησης. Σε κάθε κρίκο τοποθετεί και το σύρμα ασφάλισης.
  • Ο δεύτερος ρυθμίζει την οριζόντια ζώνη μέσης του αλεξιπτώτου σύμφωνα με τις οδηγίες του πρώτου. Καθώς αυτό είναι το βασικό σημείο ρύθμισης πρέπει να είναι σφιχτό αλλά τόσο ώστε να επιτρέπει την άνετη κίνηση του αλεξιπτωτιστή.
  • Όλες οι άκρες από τους ιμάντες πρέπει να διπλωθούν για την αποφυγή ατυχημάτων ή/και τραυματισμών.
  • Οι δύο αλεξιπτωτιστές αντιστρέφουν τους ρόλους τους και επανεκτελούν τα παραπάνω βήματα.
 Το αποτέλεσμα, εμπρός, στο πλάϊ και πίσω πρέπει να είναι αντίστοιχο με αυτό που φαίνεται στο σχέδιο που βλέπετε εδώ. 



  
Συλλογή Αλεξιπτώτου Μετά το Άλμα
Η σωστή συλλογή του αλεξιπτώτου κάνει τη μεταφορά, συντήρηση και συσκευασία του πολύ πιο εύκολη. Όταν ο αλεξιπτωτιστής έχει φορέσει την εξάρτηση μαζί με το βασικό αλεξίπτωτο αλλά χωρίς το εφεδρικό αλεξίπτωτο, τοποθετεί ανάμεσα από τους ιμάντες μηρών το σακίδιο συλλογής. Αυτό φαίνεται καλύτερα με κόκκινο περίγραμμα στην επόμενη φωτογραφία από το ΣΒΕΑ 343 που έλαβε χώρα το έτος 2013.


Ακριβώς από πάνω του προσαρμόζεται το εφεδρικό αλεξίπτωτο (στους κρίκους τύπου D). Κατά την εκπαίδευση οι υποψήφιοι αλεξιπτωτιστές μαθαίνουν πως να διπλώνουν το αλεξίπτωτο αλλά και να χωρίζουν σε δύο ομάδες τις αρτάνες του όπως αυτές καταλήγουν στους ιμάντες πρόσδεσης του. Σχετικές φωτογραφίες παρακάτω, αριστερά κατά την εκπαίδευση και δεξιά έπειτα από άλμα.
 


Αυτό είναι ένα από τα πρώτα βήματα στη συλλογή του αλεξιπτώτου μετά το άλμα. Παρακάτω είναι όλα τα βήματα για τη σωστή συλλογή του αλεξιπτώτου στο σακίδιο συλλογής.

1.   Μετά την προσγείωση, ο αλεξιπτωτιστής αφαιρεί το αλεξίπτωτο με το μηχανισμό ταχείας απελευθέρωσης. Είναι σημαντικό να γίνει προτού σηκωθεί.


2.   Αφαιρεί το εφεδρικό αλεξίπτωτο και στη συνέχεια βγάζει την εξάρτηση και την τοποθετεί μέσα στο σακίδιο συλλογής. Η εξάρτηση πρέπει να τοποθετηθεί με τη μαλακή πλευρά προς τα πάνω, τη ζώνη μέσης έξω από το σακίδιο και τον ιμάντα που ελευθερώθηκε κάτω από την εξάρτηση.
3.   Από την κορυφή του αλεξιπτώτου, κρατώντας το κέντρο του θόλου τεντώνουμε το αλεξίπτωτο με τις αρτάνες του αφαιρώντας τυχόν ξένα σώματα ή βρωμιές από πάνω του.
4.   Διπλώνουμε το αλεξίπτωτο όπως είδαμε στις παραπάνω φωτογραφίες. Στη συνέχεια από την πλευρά της εξάρτησης χωρίζουμε τις αρτάνες σε δύο ομάδες σύμφωνα με τον ιμάντα στον οποίο καταλήγουν.
5.   Κάνοντας οχτάρια όπως φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία διπλώνουμε το αλεξίπτωτο με τα δύο μας χέρια. Προσοχή να μην δημιουργείται μεγάλη τριβή γιατί σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ανάφλεξη στο νάϊλον του αλεξιπτώτου.

 

6.   Τοποθετούμε το διπλωμένο αλεξίπτωτο πάνω από την εξάρτηση μέσα στο σακίδιο συλλογής με την κορυφή του προς τα πάνω. Η ζώνη της εξάρτησης τυλίγεται γύρω από το αλεξίπτωτο και κλείνουμε το σακίδιο χωρίς να κλείσουμε το φερμουάρ καθώς μπορεί να σκίσει το αλεξίπτωτο.
7.   Ασφαλίζουμε από ένα κρίκο ανάρτησης του εφεδρικού αλεξιπτώτου σε κάθε μία από τις δύο χειρολαβές του σακιδίου. Εν συνεχεία το φοράμε σαν σακίδιο με το εφεδρικό αλεξίπτωτο εμπρός και το σακίδιο με την εξάρτηση και το αλεξίπτωτο πίσω. Σε περίπτωση που έχουμε σακίδιο εκστρατείας (μπέργκιν) το φοράμε ανάποδα, δηλαδή εμπρός το σακίδιο συλλογής και πίσω το εφεδρικό αλεξίπτωτο. Εδώ φαίνεται σχετική φωτογραφία από αλεξιπτωτιστή που το αφαιρεί.

 

Και το σχετικό σχεδιάγραμμα από τα παραπάνω βήματα είναι το ακόλουθο.


Σε αυτό το σημείο ολοκληρώσαμε τη θεωρία για τη συλλογή του αλεξιπτώτου μετά το άλμα.
 

Καθαρισμός Αλεξιπτώτου
Παραπάνω είδαμε πως συλλέγουμε το αλεξίπτωτο μετά το άλμα. Σε αυτή την παράγραφο θα δούμε πως το αφαιρούμε και το καθαρίζουμε μέσα από το σακίδιο συλλογής έπειτα από ένα άλμα. Τα βήματα για αυτό είναι τα παρακάτω και είναι τα ίδια τόσο για το βασικό όσο και για το εφεδρικό αλεξίπτωτο (εφόσον έχει χρησιμοποιηθεί). Η διαδικασία αυτή απαιτεί δύο άτομα.

1.   Το πρώτο άτομο πιάνει την κορυφή του θόλου του αλεξιπτώτου και το δεύτερο άτομο περνάει ένα σχοινί από μέσα της. Το βλέπουμε σε αναπαράσταση εδώ.


2.   Το δεύτερο άτομο ανεβάζει με τη βοήθεια του σχοινιού το αλεξίπτωτο σε ύψος τέτοιο ώστε η άκρη του να είναι περίπου 1/2 μέτρο ψηλότερα από το κεφάλι του πρώτου ατόμου.
3.   Το δεύτερο άτομο κρατάει το σχοινί την ίδια στιγμή που το πρώτο άτομο τινάζει το αλεξίπτωτο. Σε αυτό το στάδιο τόσο οι αρτάνες όσο και η εξάρτηση παραμένουν μέσα στο σακίδιο συλλογής.
4.   Το πρώτο άτομο επιλέγει δύο αρτάνες που είναι σε σειρά στο ένα χέρι και εν συνεχεία τινάζει απότομα την κάθετη τομή που δημιουργούν οι δύο αυτές αρτάνες έτσι ώστε να ξεπλεχτεί το δίχτυ του αλεξιπτώτου αλλά και να φύγουν ξένα σώματα όπως χώμα, έντομα, κτλ.


5.   Το πρώτο άτομο μεταφέρει τις δύο αρτάνες από το προηγούμενο βήμα στο άλλο του χέρι (αριστερό κατά κανόνα) και προχωράει στις επόμενες δύο με τον αντίστοιχο κάθετο τομέα του αλεξιπτώτου. Ακολουθεί τα δύο αυτά βήματα δεξιόστροφα μέχρι να ολοκληρώσει όλους τους κάθετους τομείς του αλεξιπτώτου με ιδιαίτερη προσοχή στο δίχτυ καθώς είναι ο μηχανισμός που προστατεύει από βλάβες κατά το άνοιγμα του αλεξιπτώτου.
6.   Το δεύτερο άτομο υψώνει περισσότερο το αλεξίπτωτο ενώ το πρώτο άτομο τινάζει τις αρτάνες, τις ξεμπλέκει και τις καθαρίζει από ξένα σώματα.


7.   Το πρώτο άτομο βγάζει από το σακίδιο συλλογής την εξάρτηση, την καθαρίζει αφαιρώντας ξένα σώματα και γυρνάει ανάποδα (μέσα/έξω) το σακίδιο.
Σε αυτό το σημείο κατά περίπτωση μπορεί το αλεξίπτωτο είτε να επανατοποθετηθεί στο σακίδιο συλλογής είτε να μείνει εκτός. Στην πρώτη περίπτωση (τοποθέτηση στο σακίδιο συλλογής) τα βήματα είναι.
1.   Το πρώτο άτομο τοποθετεί την εξάρτηση μέσα στο σακίδιο συλλογής.
2.   Το δεύτερο άτομο κατεβάζει αργά το αλεξίπτωτο καθώς το πρώτο άτομο το τοποθετεί στο σακίδιο σε σχήμα S τις αρτάνες και σαν ακορντεόν το αλεξίπτωτο.


Στη δεύτερη περίπτωση (αποθήκευση εκτός σακιδίου συλλογής) ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα.
1.   Το πρώτο άτομο τοποθετεί το σακίδιο του αλεξιπτώτου στο έδαφος και από πάνω του την εξάρτηση με τους μηχανισμούς ταχείας απελευθέρωσης προς τα πάνω. Εν συνεχεία διπλώνει την εξάρτηση πάνω στο σακίδιο του αλεξιπτώτου.
2.   Το δεύτερο άτομο χαμηλώνει αργά το αλεξίπτωτο ενώ το πρώτο άτομο διπλώνει πάνω στο σακίδιο του αλεξιπτώτου τις αρτάνες σε σχήμα S και στη συνέχεια το αλεξίπτωτο σαν ακορντεόν. Τέλος, τα ασφαλίζει με τη ζώνη από το σακίδιο του αλεξιπτώτου.
Τα παραπάνω δεν ισχύουν εφόσον το αλεξίπτωτο είναι βρεγμένο. Σε τέτοια περίπτωση δεν ξαναδιπλώνουμε το αλεξίπτωτο αλλά το αφήνουμε κρεμασμένο να στεγνώσει σε χώρο που δεν υπάρχει πολύ υγρασία.

Αυτό είναι το τέλος του δεύτερου μέρους της θεωρητικής εκπαίδευσης του Σχολείου Βασικής Εκπαιδεύσεως Αλεξιπτωτιστού (ΣΒΕΑ).


Πηγή: defensegr.wordpress.

..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου