Μπάρα

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Όταν τα "Παναγοπουλάκια" απειλούσαν την Γιαβούζ στα Ίμια! Η άγνωστη ιστορία τους

 
Η ειδηση για την εκποίηση των δύο παράκτιων περιπολικών του ΠΝ, προκάλεσε αίσθηση. Τα “Παναγοπουλάκια” όπως τα λένε τα στελέχη του ΠΝ,μπορεί να ήταν παροπλισμένα από το 2003,αλλά έχουν γράψει την ιστορία τους στον Στόλο. Μια από τις σελίδες αυτής της ιστορίας έχει να κάνει με την καταραμένη νύχτα των Ιμίων! Εκεί που τα “Παναγοπουλάκια” θα μπορούσαν να είχαν γίνει “φονικά όπλα” για τα τουρκικά πλοία και ειδικά για την φρεγάτα Γιαβούζ! Πως;

Οι αναμνήσεις ενός απόστρατου πλέον στελέχους του ΠΝ πολύτιμες για να καταλάβουμε πως τα περιπολικά θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλη ζημιά.

Οι μονάδες επιφανείας ελληνικές και τουρκικές που έπλεαν γύρω από τις βραχονησίδες,μπορούσαν να απειλήσουν μόνο…με εμβολισμό! Οι αποστάσεις που τις χώριζαν ήταν τόσο μικρές που τα οπλικά συστήματα των φρεγατών δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Η διαφορά Ελλήνων και Τούρκων είναι …στην πατέντα! Στην οποία ευτυχώς είμαστε άπιαστοι. Εδώ μπαίνουν στην ιστορία τα “Παναγοπουλάκια”! Τα οποία έπλεαν είτε στην πλώρη ,είτε στην πρύμνη της Γιαβούζ -κυρίως- αλλά και άλλων τουρκικών πλοίων! Πως απειλούσαν ολόκληρη Γιαβούζ; Με τα …ΠΑΟ που διέθεταν. Τα πληρώματα τα είχαν μονίμως στραμμένα πάνω στη τουρκική φρεγάτα! Οι Τούρκοι που κάποια στιγμή κατάλαβαν τις συνέβαινε πέρασαν…μαρτυρικές ώρες αγωνίας! Δεν θα βούλιαζε η φρεγάτα αλλά η ζημιά που θα πάθαινε θα ήταν μεγάλη.

Η διαταγή πυροδότησης ,φυσικά δεν ήρθε ποτέ από την Αθήνα!

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Παναγόπουλος  II P-70 (1975-2003)
Παναγόπουλος ΙΙI P-96 (1975-2003)

Παράκτια Περιπολικά


Διαστάσεις: 23μ. μήκος / 5μ. πλάτος / 1μ. βύθισμα
Εκτόπισμα: 35 τόννους.
Πρόωση: 2 Diesel 3.060 bhp
Ταχύτητα: 38 κόμβοι
Οπλισμός: 2 εξαπλά ΠΑΟ των 106χιλ., 1 πυροβόλο 12,7χιλ.
Πλήρωμα: 6


Πηγή: OnAlert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου