Μία ομάδα της CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) είχε μυστική βάση στη Βεγγάζη της Λιβύης για τη βοήθεια στην ανοικοδόμηση του κράτους μετά τη πτώση του δικτάκτορα Μουαμάρ αλ-Καντάφι. Με αίτημα της ίδιας της τότε Υπουργού Εξωτερικών, κυρίας Χίλαρι Κλίντον, και με την έγκριση του τότε Προέδρου των ΗΠΑ, κυρίου Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα, λίγο αργότερα στη Βεγγάζη εστάλη μία διπλωματική αποστολή υπό την ηγεσία του Πρέσβη Κρις Στίβενς. Τελικά, παρότι οι συμβασιούχοι ασφαλείας της μυστικής βάσης και ο ίδιος ο πρέσβης έκαναν εκατοντάδες καταγεγραμμένα αιτήματα για αύξηση των μέτρων ασφαλείας και του προσωπικού, η Υπουργός Εξωτερικών τα αγνόησε. Έτσι, από τις 11 μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου έγινε μία τεράστια μάχη ανάμεσα σε μέλη της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Ανσάρ αλ-Σαρία, και των αμερικανών που βρίσκονταν εκεί. Η μάχη διήρκεσε 13 ώρες με απολογισμό 4 νεκρούς Αμερικάνους, και 4 τραυματίες, με άγνωστο αριθμό νεκρών τρομοκρατών.
Στις ΗΠΑ η Υπουργός Εξωτερικών κυρία Χ. Κλίντον έκανε δημόσια δήλωση ότι δε γνώριζε τίποτα για την αποστολή στη Λιβύη και έδωσε τα συλλυπητήρια της στις οικογένειες των πεσόντων. Ωστόσο, λίγο μετά τη διαρροή των μηνυμάτων της προσωπικής της αλληλογραφίας αποδείχθηκε ότι εκείνη είχε αγνοήσει τουλάχιστον 600 ανεξάρτητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να αυξήσει τα επίπεδα ασφαλείας, παρότι τόσο ο Πρέσβης Κ. Στίβενς, όσο και οι ομάδα ασφαλείας είχαν πολύ σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια τους. Πολλοί λένε ότι αυτό ήταν και ένας σημαντικός λόγος που η κυρία Χ. Κλίντον έχασε στις προεδρικές εκλογές το 2016. Παρ’όλα αυτά, ούτε εκείνη, ούτε ο πρόεδρος των ΗΠΑ δε δέχθηκαν ποτέ κάποια ποινική δίωξη για αυτές τις ενέργειες που οδήγησαν σε τραγικό θάνατο Αμερικάνους. Μάλιστα, οι τρομοκράτες κυκλοφόρησαν σύντομα και βίντεο που έδειχναν τον πρέσβη Κ. Στίβενς που βρήκε τραγικό θάνατο καθώς βιάστηκε, ξυλοκοπήθηκε, βασανίστηκε, σύρθηκε στους δρόμους, και κάηκε. Βλέπετε μία φωτογραφία από το εν λόγω βίντεο παρακάτω.
Στη ταινία ωστόσο, έχει αφαιρεθεί όλο αυτό το πολιτικό υπόβαθρο, όπως επίσης και η βάρβαρη δολοφονία του πρέσβη, και υπάρχει μόνο η ιστορία της μάχης. Δε γνωρίζουμε το λόγο για τον οποίο έγινε αυτό αλλά το θεωρούμε κακό καθώς αλλοιώνει το μεγαλύτερο σφάλμα που οδήγησε στο θάνατο τόσους αθώους ανθρώπους, και ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας. Πέρα από αυτό το σημαντικό στοιχείο που λείπει από τη ταινία, είναι μία εξαιρετικά καλή πολεμική ταινία δράσης με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια. Εφόσον κάναμε μία σύντομη ανάλυση της ιστορίας, ας δούμε τώρα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θεωρούμε ότι κάνουν αυτή τη ταινία μία πολύ προσεγμένη σύγχρονη πολεμική ταινία.
Η τεράστια προσοχή στη λεπτομέρεια είναι με τη πρώτη ματιά ξεκάθαρη. Ο σκηνοθέτης κύριος Μάικλ Μπέι πήρε όλα τα στοιχεία και προσπάθησε να τα ανακατασκευάσει με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια. Οι ηθοποιοί εκπαιδεύτηκαν από εν ενεργεία SEAL του Πολεμικού Ναυτικού, τα όπλα ήταν αληθινά, ίδια με των στελεχών που συμμετείχαν στην αποστολή, κατασκευασμένα από τις ίδιες εταιρίες με τα ίδια χαρακτηριστικά. Ακόμα και το κτίριο της μυστικής βάσης ήταν ακριβές αντίγραφο του πραγματικού. Σχετικά με το τελευταίο, είναι χαρακτηριστική η δήλωση του παραγωγού της ταινίας, κυρίου Έργουϊν Στοφ που είχε πει το εξής.
«Αυτό που κάναμε ήταν ανακατασκευή όλης της βάσης σύμφωνα με τα αυθεντικά σχέδια και δορυφορικές φωτογραφίες των πραγματικών εγκαταστάσεων, με τους ίδιους εργάτες. Οπότε τα κτίσαμε, και ξαναφτιάξαμε τόσο τη μυστική βάση όσο και τη διπλωματική αποστολή ακριβώς όπως ήταν.»
Όλα τα παραπάνω δεν έγιναν όμως στη Λιβύη, σχεδόν ολόκληρη η ταινία γυρίστηκε στη Μάλτα. Φυσικά, καθότι ταινία δε λείπουν και πάλι τα λάθη και οι υπερβολές. Για παράδειγμα, θα δείτε σκηνές όπου οβίδες πέφτουν λίγα μέτρα δίπλα από τους πολεμιστές χωρίς να τους τραυματίζουν. Πολλές εντυπωσιακές, καθόλου ρεαλιστικές εκρήξεις. Οι άνθρωποι πετάγονται λες και τους χτύπησε λεωφορείο όταν δέχονται πυροβολισμούς, κτλ. Κάτι που είναι ξεκάθαρο γιατί το έκαναν ήταν επίσης η χρήση ψεύτικης απεικόνισης της νυχτερινής όρασης. Υπάρχουν κάποιες ελάχιστες σκηνές μέσα στη ταινία όπου βλέπουμε εικόνες από πραγματικές συσκευές νυχτερινής παρατήρησης αλλά η πλειοψηφία τους είναι επεξεργασμένες κανονικές λήψεις. Μάλιστα, σε μία από τις σκηνές που βλέπουμε μέσα από τη διόπτρα ερυθρής κουκκίδας παρατηρούμε μία πληθώρα από λάθη. Βλέπετε αυτή τη σκηνή παρακάτω. Καταρχήν, η διόπτρα φαίνεται πως είναι EOTech από προηγούμενη σκηνή, άρα δε θα έπρεπε να έχει κουκκίδα όπως φαίνεται στη σκηνή αυτή αλλά στόχαστρο. Δεύτερον, με συσκευές νυχτερινής παρατήρησης δε βλέπεις κόκκινη τη κουκκίδα σκόπευσης.
Πέρα από κάποια τέτοια προφανή λάθη, η ταινία έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά με ασφαλή χειρισμό των όπλων και χρήση ρεαλιστικών τακτικών μάχης. Μάλιστα, υπάρχουν ακόμα και λιγότερο γνωστές τακτικές όπως η καθοδήγηση ενός οχήματος με χρήση του λέιζερ υπέρυθρης ακτινοβολίας ως «φάρο», κάτι πολύ συνηθισμένο αλλά όχι ευρέως διαδεδομένο εκτός των ενόπλων δυνάμεων. Βλέπετε αυτή τη σκηνή εδώ.
Η ταινία είχε αρχική διάρκεια πάνω από 4 ώρες αλλά η τελική της έκδοση είναι μόλις 2 ώρες και 24 λεπτά. Προσωπικά τη θεωρούμε μία πολύ καλή ταινία από πλευρά τεχνικής αρτιότητας, αλλά πάντα υπάρχει αυτή η αίσθηση απογοήτευσης καθώς δε προβάλλεται η τρομακτική πολιτική ευθύνη που οδήγησε στο θάνατο τόσους ανθρώπους. Φυσικά, αξίζει να τη δει κανείς καθώς έχει καλές τακτικές μάχης, τεχνικές, και επίπεδα ρεαλισμού, αλλά δε θα πρέπει να τη λάβει ως ένα αντιπροσωπευτικό ιστορικό υλικό. Ένα θετικό, από ιστορικής άποψης, είναι ότι στο τέλος της ταινίας δείχνει τους πραγματικούς ανθρώπους και αναφέρει λίγα λόγια για αυτούς. Πέρα από αυτό και τη μάχη καθ’αυτή, δε τη θεωρούμε καλή απεικόνιση της ιστορίας. Η επόμενη φωτογραφία είναι από μία από τις δεκάδες εκπαιδεύσεις που έκαναν οι ηθοποιοί στο χειρισμό όπλων και τακτικές μάχης για τη ταινία αυτή.
Η υπόθεση αυτή παραμένει ένα μεγάλο μάθημα για όλους και μία τεράστια υπενθύμιση στη πολιτική ηγεσία. Τα στελέχη εκτέλεσαν άψογα, σχεδόν χωρίς κανένα λάθος, όλες τις ενέργειες που έπρεπε να κάνουν αλλά ουσιαστικά «θυσιάστηκαν» για να μη λάβει η κυβέρνηση Ομπάμα και η Υπ. Εξωτερικών κυρία Χ. Κλίντον τη πολιτική ευθύνη των αποφάσεων τους. Κλείνοντας, όπως κάνουμε σε όλα τα άρθρα μας αυτής της κατηγορίας, ακολουθεί το επίσημο τρέιλερ της ταινίας. Δυστυχώς, δε το βρήκαμε με ελληνικούς υπότιτλους αλλά θα σας δώσει μία καλύτερη ιδέα για το περιεχόμενο της ταινίας.
Πηγή: defensegr.wordpress.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου