Μπάρα

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Γερασμένα «βατράχια»


 Γράφει: ο Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

• Η οικονομική κρίση και η έλλειψη προσωπικού πλήττουν το Σώμα του Πολεμικού Ναυτικού.



Τα 60 χρόνια γιορτάζουν φέτος οι Έλληνες βατραχάνθρωποι και η σημαντική αυτή για κάθε μονάδα επέτειος βρίσκει τα «βατράχια» του Πολεμικού Ναυτικού σε ένα σταυροδρόμι εξελίξεων, σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομι­κή συγκυρία για τηv Ελλάδα, τις Ένοπλες Δυνάμεις και το ΓΕΝ.



Η αναβάθμιση των επιχειρησι­ακών δυνατοτήτων, η αναπλήρωση του πολύτιμου προσωπικού που για διάφορους λόγους έχει φύγει από τη Μονάδα, η εξεύρεση των κατάλληλων τό­πων εκπαίδευσης αυτών, η σχεδίαση παροχής αποτελεσματικής ασφάλειας στις σύγχρονες εγκαταστάσεις ερευνών και άντλησης (οψέποτε) αερίου ή πετρελαίου από τις ελληνικές θάλασσες εί­ναι μερικές μόνο από τις προ­κλήσεις που αντιμετωπίζει την εποχή μας η Διοίκηση Υποβρυ­χίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του ΓΕΝ.



ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ. Στην εποχή μας η ΔΥΚ διοικητικώς αποτελεί μια από τις Διοικήσεις του Αρ­χηγείου Στόλου, ενώ επιχειρη­σιακούς -μέσω αυτού- υπάγεται στη Διακλαδική Διοίκηση Ειδι­κών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ, μαζί με τις επίλεκτες δυ­νάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των άλλων Κλάδων (Ζ΄ΜΑΚ, EΤΑ, 31η MΕΕΔ). Το άριστα εκ­παιδευμένο προσωπικό της υπη­ρετεί επίσης πάνω στα πολεμικά πλοία του Στόλου στη διάρκεια επιχειρήσεων και αποστολών, καθώς και στο Κέντρο εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (KΕΝΑΠ), που εδρεύει στη Σού­δα της Κρήτης, υπάγεται στο ΓΕΕΘA και λειτουργεί επ’ ωφελεία του ΝΑΤΟ και με διακλαδικό και πολυεθνικό προσωπικό.



Η αντιμετώπιση των συγχρό­νων ασύμμετρων απειλών, ιδί­ως σε θαλάσσιο περιβάλλον, σε συνδυασμό με την προστασία των θαλάσσιων εγκαταστάσεων και πλοίων που αφορούν ερευ­νητικά πλοία και εξέδρες άντλη­σης αερίου/πετρελαίου αποτε­λούν δυο νέα πεδία δράσης για τη ΔΥΚ.



Για να υλοποιηθούν, όμως, όλες αυτές οι αποστολές χρειά­ζονται άνδρες άριστα εκπαιδευ­μένοι και αποφασισμένοι για την εκτέλεση των αποστολών που θα τους ανατεθούν. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εύκολο, γιατί για την πλήρη εκπαίδευση ενός και μόνο βατραχανθρώπου απαιτούνται τουλάχιστον 1,5-2 χρόνια, ώστε αυτός να είναι επιχειρησι­ακός και να ενταχθεί οργανικά σε κάποιο «στοιχείο» (το μικρό­τερο οργανικό επιχειρησιακό τμήμα της ΔΥΚ).


Τα Μνημόνια και οι επαχθείς οικο­νομικοί όροι που επιβλήθηκαν, ιδί­ως στο προσωπι­κό των Ε.Δ., είχαν ως αποτέλεσμα πλήθος εκπαιδευ­μένων βατραχαν­θρώπων να εγκαταλείψει τη ΔΥΚ, είτε συνταξιοδοτούμενο, για στε­λέχη παραγωγι­κών σχολών, είτε μη ανανεώνοντας τις συμβάσεις αν ήταν ΕΠΟΠ/ΕΜΘ. Σε κάθε περίπτωση και για οποιαδήπο­τε αιτία, η ΔΥΚ είδε μέσα στην τελευταία οκταετία της κρίσης να αυξάνεται κατακόρυφα ο μέ­σος όρος ηλικίας του προσωπι­κού της από 26 χρόνια που ήταν πριν από μια δεκαετία, στα 37 (!) τώρα. Και ένας άνδρας σχε­δόν σαραντάρης, οικο­γενειάρχης, δεν έχει πλέον ούτε τις φυ­σικές αντοχές αλλά ούτε και τη... φυσική κα­λώς εννοούμενη- «τρέλα» που απαιτείται για κάποιον άνδρα των ειδικών επιχειρήσεων!


ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ. Μια προσπάθεια που γίνεται τον τελευταίο χρόνο, χάρη στους «βάτραχους» αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, και Στόλου, αντι­ναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο, οι οποίοι έχουν διατελέσει αμφότεροι διοικητές της ΔΥΚ και γνωρίζουν άριστα το όλο ζήτη­μα, για να ανανεωθεί το έμψυ­χο δυναμικό της με την ένταξη σε αυτήν 25 Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) για τριετή (2+1) υπηρεσία, δεν έχει εισέτι αποδώσει τα αναμενόμενα. Την όλη κατάσταση επιδεινώ­νει ακόμα περισσότερο η πρό­σφατη απόφαση της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ να περικοπούν δραστικώς (εκ νέου) τα επιδόματα των βατραχανθρώ­πων (αλεξιπτωτιστού, υποβρυχί­ου καταστροφέα και εκρηκτικών) για να τα λαμβά­νουν πλέον μόνο όσοι υπηρετούν σε ΔΥΚ και ΚΕΝΑΠ, όπως και σε όλους τους συ­ναδέλφους τους των Ειδικών Δυ­νάμεων όλων των Κλάδων. Έτσι, τώρα το βά­ρος της επιλογής για να μετα­τεθεί ένας βατραχάνθρωπος σε θέση εκτός των προαναφερθεισών μονάδων θα πέφτει στον δι­οικητή της ΔΥΚ, ο οποίος έτσι θα πρέπει να αποφασίζει ποιος άνδρας του θα συνεχίσει να λαμβάνει τα χρήματα που παίρνει τώρα και ποιος θα δει επί πλέον περικοπές κατά -σχε­δόν- 50%!


Εκπαίδευση μετ’ εμποδίων


Είναι γνωστό ότι η ΔΥΚ έως πριν από μερικά χρόνια του­λάχιστον είχε τρία μέρη για την επιχειρησιακή εκπαίδευ­ση του προσωπικού της. Τη Γυάρο, τις Φλέβες και την Πλατειά - οι δύο τελευταίες στον Σαρωνικό. Πριν από με­ρικά χρόνια η κυβέρνηση αποφάσισε να ανακηρύξει ολόκληρη τη Γυάρο, και όχι το νότιο τμήμα της, όπου είναι οι γνωστές εγκαταστάσεις-φυλακές, χώρο μνήμης και «Μουσείο Αντίστασης». Έτσι σταμάτησε πλήρως η εκπαί­δευση εκεί. Στις Φλέβες, όπου γινόταν εκπαίδευση στα εκρηκτικά και βολές φορητού οπλισμού και ασκήσεις, είχαν σημειωθεί συνεχείς διαμαρτυρίες της εκάστοτε δη­μοτικής Αρχής της Βουλιαγμένης και της διοίκησης του ξενοδοχείου «Αστήρ». Έτσι περιορίστηκαν οι εκεί εκπαι­δεύσεις δραστικώς, μέχρις ότου η παρούσα πολιτική ηγε­σία του ΥΠΕΘΑ ενέταξε τις Φλέβες και τη Φλεβοπούλα σε ένα από τα δέκα περίπου «φιλέτα» για την αξιοποί­ηση της ακίνητης περιουσίας των Ε.Δ. Έτσι «πάνε» και οι Φλέβες. Μία φήμη λέει ότι στη θέση της το προσωπι­κό της ΔΥΚ θα εκπαιδεύεται σε άλλη νησίδα του Σαρωνικού, πολύ κοντά στην Πελοπόννησο, με αρχαιολογικά ευρήματα, που η μισή όμως ανήκει σε ιδιώτη εφοπλιστή, ο οποίος προτίθεται να παραχωρήσει το τμήμα που του ανήκει για την εκπαίδευση των βατραχανθρώπων. Αρκεί να το θέλουν και οι... αρχαιολόγοι, θα προσθέταμε εμείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου