Μπάρα

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Πτέρυγες Αλεξιπτωτιστών (πουλάδες)

Στις 12 Μαρτίου 1955 ο Στρατηγός Ανδρέας Καλλίνσκης ίδρυσε τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) στον Ασπρόπυργο Αττικής. Τόσο η λειτουργία (υλικά, εξοπλισμός, κανονισμοί, κτλ.) όσο και οι εκπαιδευτές ήταν από μία ομάδα της αντίστοιχης σχολής των ΗΠΑ υπό τη διεύθυνση του Αντισυνταγματάρχη Τζών Φίλιπς.
Έτσι, ανάμεσα στα άλλα υιοθετήθηκε και καθιερώθηκε και η χρήση διακριτικών (πτέρυγες αλεξιπτωτιστών) σύμφωνα με την εκπαίδευση του κάθε υποψήφιου αλεξιπτωτιστή.



Σήμερα οι κανονισμοί για τα διακριτικά και τη χρήση τους είναι υπό τη Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων (ΔΕΔ). Αυτό το άρθρο περιγράφει τόσο τη σημασία τους όσο και τον ισχύον στρατιωτικό κανονισμό (ΣΚ) του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΝ) για τη χρήση τους.

Πτέρυγα Στατικού Ιμάντα (ΣΙ)
Έπειτα από την ολοκλήρωση του Σχολείου Βασικής Εκπαιδεύσεως Αλεξιπτωτιστού (ΣΒΕΑ) διάρκειας 4 εβδομάδων (3 εβδομάδες επίγειες ασκήσεις και εκτέλεση 5 αλμάτων στατικού ιμάντα την τελευταία εβδομάδα από αεροπλάνο και ελικόπτερο), οι υποψήφιοι παίρνουν το πτυχίο αλεξιπτωτιστή μαζί με τα εν λόγω πτερύγια αλεξιπτωτιστού.

poulada_02

Αυτές οι πτέρυγες στατικού ιμάντα ισχύουν σύμφωνα με τον Στρατιωτικό Κανονισμό για 5-30 επιτυχημένα άλματα στατικού ιμάντα.

Πτέρυγα Στατικού Ιμάντα (ΣΙ)
Εφόσον ο αλεξιπτωτιστής ξεπεράσει τα 30 καταγεγραμμένα άλματα στατικού ιμάντα τιμάται με τις παρακάτω πτέρυγες αλεξιπτωτιστή.



Το διακριτικό αυτό ισχύει για 31 εως 64 άλματα στατικού ιμάντα.

Πτέρυγα Στατικού Ιμάντα (ΣΙ)
Εφόσον ένας αλεξιπτωτιστής ξεπεράσει τα 64 άλματα στατικού ιμάντα του απονέμεται η πτέρυγα στατικού ιμάντα με αστέρι και δάφνες.



Και ισχύει για απεριόριστο αριθμό αλμάτων στατικού ιμάντα πάνω από 64.

Πτέρυγα Ελευθέρας Πτώσεως
Στη ΣΧΑΛ εδρέυει και το Σχολείο Βασικής Εκπαιδεύσεως Ελευθέρας Πτώσεως. Μετά την ολοκλήρωση του απονέμεται στον υποψήφιο το αντίστοιχο πτυχίο με τις πτέρυγες ελευθέρας πτώσεως.

poulada_04

Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως από τον αριθμό ελεύθερων πτώσεων.

Χρήση των Διακριτικών
Για όλα τα παραπάνω διακριτικά σύμφωνα με τον ισχύον Στρατιωτικό Κανονισμό το διακριτικό πρέπει φέρεται πάνω από την αριστερή τσέπη του χιτωνίου και είναι διαθέσιμο σε τρεις παραλλαγές. Ενδεικτικά χρησιμοποιούμε τα πτερύγια στατικού ιμάντα:

Χαμηλής Ορατότητας (στολή υπηρεσίας):




Έγχρωμο (στολή εξόδου):

poulada_02

Μεταλλικό (επίσημη στολή 8Β):

poulades_06

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου