Μπάρα

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Κριτικές Όπλων: Αραβίδα ProArms PAR Mk3 SBR

Ώρα να δούμε ακόμα ένα Τσέχικο όπλο διαμόρφωσης SBR (Short-Barreled Rifle, Κοντόκαννο τυφέκιο) από τη γνωστή Τσέχικη εταιρία όπλων ProArms. Θα δούμε το PAR Mk3 που πέρα από τη χρήση του από πολίτες σε όλο το κόσμο, εξοπλίζει και δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων σε Τσεχία, Ισραήλ, Καζακστάν, Ταϊλάνδη, και άλλες χώρες. Είναι μία αραβίδα με την οποία έχουμε αρκετή εμπειρία και εδώ θα μοιραστούμε την άποψη μας. Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.


Πηγή: YouTube.com/watch?v=R_Xjh_iCuP4

Το όνομα του όπλου, PAR βασίζεται στο ότι είναι μία αραβίδα σχεδιασμού AR από την εταιρία ProArms, άρα εν συντομία PAR. Το Mk3 υποδηλώνει ότι είναι η τρίτη γενιά. Είναι ένα όπλο που ξεκίνησε από το χώρο του αθλητισμού αλλά σύντομα άλλαξε ώστε να καλύπτει τις ανάγκες οπλοφόρων και στο χώρο της ασφάλειας. Παρότι αρχικά φαντάζει ως ένα τυπικό AR-15 από αλουμίνιο 7075-T6, η αραβίδα αυτή έχει κάποιες αξιόλογες καινοτομίες.

Πηγή: ProArms-Armory.com

Πέρα από το εμφανές μεγαλύτερο άνοιγμα για υποδοχή γεμιστήρων, την εργονομική λαβή με θήκη στη βάση της, και το ρυθμιζόμενο κοντάκιο, η αραβίδα PAR Mk3 δεν έχει το μηχανισμό άμεσης τροφοδότησης αερίων του AR-15 αλλά το μηχανισμό εμβόλου αερίων, ανάλογο αυτού του Γερμανικού HK 416. Αυτό του προσφέρει αμέσως τεράστια βελτίωση αξιοπιστίας καθώς υπολείμματα πυρίτιδας δε φτάνουν ποτέ στο μηχανισμού του κλείστρου. Από την άλλη πλευρά, σημαίνει και ελαφρώς βαρύτερο όπλο.

Πηγή: Army-Discount.com

Παραπάνω βλέπετε το μηχανισμό εμβόλου αερίων και σίγουρα παρατηρήσατε και ένα περίεργο μεταλλικό κομμάτι στο κάτω μέρος που δε το συναντάμε ούτε στα κλασικά AR-15 αλλά ούτε στα σύγχρονα όπλα τύπου HK 416. Αυτό είναι διότι το PAR Mk3 είναι σχεδιασμένο να λύνετε εξ’ολοκλήρου χωρίς εργαλεία. Αυτός ο μοχλός που βλέπετε ξεκλειδώνει τη κάννη του όπλου για ταχεία αλλαγή της. Αντίστοιχα, ο χειροφυλακτήρας του όπλου διαθέτει ένα μικρό μοχλό που επιτρέπει εξίσου εύκολη τοποθέτηση και αφαίρεση του χωρίς κανένα εργαλείο. Είναι ο μοχλός που βλέπετε παρακάτω στο κόκκινο πλαίσιο.

Πηγή: Army-Discount.com (επεξεργασμένη)

Και προτού βιαστείτε να εντυπωσιαστείτε με αυτές τις πολύ πρακτικές και έξυπνες καινοτομίες που δεν έχουμε δει σε άλλα όπλα τύπου AR-15, υπάρχει ακόμα μία. Με τη μύτη ενός φυσιγγίου 5.56×45mm NATO, δηλαδή του διαμετρήματος της αραβίδας, μπορείτε να αλλάξετε τη πίεση του εμβόλου αερίων ώστε ανεξάρτητα από τα πυρομαχικά που χρησιμοποιείτε να έχετε πάντα αξιόπιστη λειτουργία. Βλέπετε και αυτό το σημείο ρύθμισης στην επόμενη φωτογραφία. Αυτό εξυπηρετεί και όταν χρησιμοποιούμε σιγαστήρα που αλλάζει πολύ τη πίεση των αερίων.

Πηγή: Facebook.com/Quantumshot

Τα παραπάνω βέβαια έρχονται και με ανάλογη τιμή καθώς σήμερα, ένα καινούργιο ProArms PAR Mk3 SBR κοστίζει γύρω στα €1600 στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, και ακόμα πιο ακριβά στις ΗΠΑ. Σίγουρα ότι πληρώσεις παίρνεις αλλά δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να κάνουν μία τόσο μεγάλη επένδυση για μια αραβίδα διαμετρήματος 5.56×45mm NATO.

Πηγή: Facebook.com/Quantumshot

Στη προσωπική μας εμπειρία τώρα, είναι ένα όπλο με το οποίο έχουμε τη τύχη να έχουμε μεγάλη εμπειρία και κάτω από διάφορες καιρικές συνθήκες και με αμέτρητα διαφορετικά πυρομαχικά. Η εμπειρία μας μαζί του είναι πολυετής και σίγουρα περιλαμβάνει αρκετές χιλιάδες βολές ημέρα και νύχτα. Η αραβίδα ProArms PAR Mk3 SBR έρχεται με αρκετά διαφορετικά μήκη κάννης και όπως είδατε μπορεί εύκολα να τις αλλάξει κανείς. Το όπλο με το οποίο εμείς έχουμε εμπειρία έχει τη μικρότερη κάννη της εταιρίας, αυτή μήκους 12.5″ (31.75 εκατοστά). Βλέπετε μία σχετική φωτογραφία στη συνέχεια.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Άρα αξίζει να το αγοράσει κανείς; Εάν ζείτε σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα είναι χωρίς αμφιβολία μία πάρα πολύ καλή πρόταση, και με κάποια μοναδικά στην αγορά χαρακτηριστικά όπως περιγράψαμε νωρίτερα. Δεν είναι φτηνό, αλλά δεν έχει και τυχαία αυτή τη τιμή. Έχει πολλά πλεονεκτήματα και καινοτομίες που το κάνουν αξιόπιστο και πολύ ευέλικτο. Άρα ανάλογα με τις ανάγκες σας, ίσως να είναι κάτι που να σας καλύπτει.

Πηγή: Armyburza.cz

Προσωπικά θεωρούμε ότι η αραβίδα ProArms PAR Mk3 SBR είναι από εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις που καλύπτει όλο το αγοραστικό κοινό. Από κυνηγούς, μέχρι συλλέκτες, επαγγελματίες ασφαλείας, αθλητές, και ασφαλώς το χώρο της ένοπλης αυτοάμυνας. Επιπρόσθετα, η ProArms προσπάθησε να το κάνει και ελαφρώς πιο εμφανίσιμο με κάποιες επιφάνειες και γωνίες που το κάνουν να ξεχωρίζει γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο όπλο τύπου AR-15.

Πηγή: ProArms-Armory.com

Κλείνοντας, έχουμε πολύ θετικές εντυπώσεις από αυτό το όπλο και δείχνει πως και στην Ευρώπη υπάρχουν πάρα πολύ αξιόλογες εταιρίες, και ελπίζουμε στο μέλλον να δούμε ανάλογα προϊόντα και από την Ελλάδα. Επίσης, βλέπουμε πως πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ακόμα και σε ένα σχέδιο όπλου όπως το AR-15 που είναι κυριολεκτικά παραπάνω από 60 ετών και αρκετοί κατασκευαστές απλώς το αντιγράφουν μέχρι και σήμερα.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου