Μπάρα

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Κ/Δ-ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: ΠΑΡΩΝ


 
Πνιγμός αλεξιπτωτιστή
Παρασύρθηκε χωρίς σωσίβιο στη θάλασσα

8 Ιανουαρίου 2003 
Τραγική κατάληξη είχε χτες το εκπαιδευτικό άλμα με αλεξίπτωτο στην περιοχή Μάλεμε Χανίων. Νεκρός είναι ο στρατιώτης Παντελάκης Θεόδωρος του Λεωνίδα, ετών 24, ο οποίος, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΓΕΣ, ξέφυγε από τα όρια της ζώνης ρίψεως και προσγειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο.
Οι ρίψεις των αλεξιπτωτιστών έγιναν από μεταγωγικό αεροσκάφος C-130. Στις 10.30 π.μ. από την ομάδα των επτά αλεξιπτωτιστών - ήταν η τελευταία της άσκησης - μετά το άλμα οι τρεις παρασύρθηκαν, προφανώς από αέρια ρεύματα προς τη θαλάσσια περιοχή και οι δύο απ' αυτούς εφάρμοσαν τη διαδικασία της έγκαιρης απελευθέρωσης από το αλεξίπτωτο πριν πλησιάσουν την επιφάνεια της θάλασσας, όμως ο τρίτος, που ήταν ο Θ. Παντελάκης έπεσε στη θάλασσα μαζί με το αλεξίπτωτο, με αποτέλεσμα τον πνιγμό του σε απόσταση 50 μέτρων από την ακτή.

Είναι, πάντως, γεγονός ότι κανείς από τους αλεξιπτωτιστές δε φορούσε σωσίβιο, καθώς η ρίψη γινόταν στην ξηρά, ωστόσο και κανείς δεν είχε προβλέψει ότι μπορεί να υπάρχει κάποια απόκλιση από το προκαθορισμένο σημείο προσέγγισης στο έδαφος και να βρεθούν στη θάλασσα, όπως και έγινε τελικά. 
Εδώ ανακύπτουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. 
Οι άνεμοι, πάντως, στην περιοχή την ώρα της ρίψης, σύμφωνα πάντα με στρατιωτικές πηγές, ήταν κάτω των 10 μιλίων, δηλαδή εντός των επιτρεπομένων ορίων.

Η σορός του άτυχου στρατιώτη βρέθηκε μαζί με το αλεξίπτωτό του στο βυθό και ανασύρθηκε στη 1.30 το μεσημέρι, ενώ σύμφωνα με τη νεκροψία -νεκροτομή, που ακολούθησε, ο θάνατος προήλθε από πνιγμό. 

Στο μεταξύ, διενεργείται προανάκριση από τις αρμόδιες στρατιωτικές αρχές, για να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος.


ΑΘΑΝΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου