Μπάρα

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Κριτικές Όπλων: Πιστόλι Glock 43X Gen5

Αυτό είναι το πρώτο μας άρθρο για ένα πιστόλι της πέμπτης γενιάς (Gen 5) της εταιρίας Glock. Το πιστόλι αυτό κυκλοφόρησε τα τέλη του Ιανουαρίου του 2019. Ήταν ένα νέο όπλο της σειράς Slim (λεπτό) στις διαστάσεις του παλαιότερου Glock 43 με κάποιες ενδιαφέρουσες τροποποιήσεις. Σχεδόν από την ημέρα της κυκλοφορίας του ξεκινήσαμε να το χρησιμοποιούμε και βάσει αυτής της εμπειρίας θα γράψουμε εδώ τη κριτική μας. Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.



Πηγή: AverageJoesHandgunReviews.blogspot.com

Με την εισαγωγή της πέμπτης γενιάς, η εταιρία Glock κυκλοφόρησε δύο νέα μοντέλα σε μία σειρά που την ονομάζει «Silver Silm» (Ασημένια λεπτά). Τα όπλα αυτά έχουν γεμιστήρες μονής στοίβας που τα κάνει αισθητά λεπτότερα, και έχουν χαρακτηριστικούς ολισθητήρες ασημένιας απόχρωσης που τους δίνει αυτή την ιδιαίτερη διχρωμία.


Πηγή: Full30.com

Επίσημα, το Glock 43X (ή G43X για συντομία) είναι μία μίξη του παλαιότερου G43 (του μικρότερου πιστολιού της εταιρίας Glock) με το νέο G48. Πρακτικά τώρα, είναι ένα μικρό πιστόλι για το διαμέτρημα 9×19mm με συνολικό βάρος (άδειο) μόλις 530 γραμμάρια, και χωρητικότητα γεμιστήρα στα 10 φυσίγγια. Κάτι πολύ ανταγωνιστικό για πιστόλι με συνολικό μήκος μόλις 16.5 εκατοστά.


Πηγή: EllisCountyFirearms.com

Αξίζει σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι ο λόγος που ο γεμιστήρας του χωράει 10 φυσίγγια και όχι 6 όπως του Glock 43 είναι γιατί είναι διαφορετικά σχεδιασμένος και ελαφρώς διευρυμένος. Επίσης, παρότι ο ολισθητήρας του είναι παρόμοιων διαστάσεων με το G43, ο κορμός του είναι τελείως διαφορετικός και συγκεκριμένα η υποδοχή γεμιστήρα και η λαβή είναι μεγαλύτερη. Ο διευρυμένος γεμιστήρας σε συνδυασμό με τη μακρύτερη λαβή του επιτρέπουν να χωράει 10 αντί για 6 φυσίγγια που χωράει το G43. Άρα εάν έχετε γεμιστήρες από Glock 43 να γνωρίζετε ότι δε ταιριάζουν στο G43X. Βλέπετε τη διαφορά στις διαστάσεις κορμού ανάμεσα στα G43 και G43X καλύτερα εδώ.


Πηγή: Wideners.com

Το κόστος του είναι επίσης λογικό σε τιμές γύρω στα $500 και όσον αφορά παρελκόμενα και αξεσουάρ, όπως και στα περισσότερα Glock, θα βρείτε τα πάντα. Όντας πιστόλι πέμπτης γενιάς (Gen5) έχει τη νέα λαβή χωρίς τις χαραγές δακτύλων της τέταρτης γενιάς που ήταν από τα βασικά παράπονα, έχει καλύτερη αίσθηση σκανδάλης, χαραγές όπλισης εμπρός και πίσω, κτλ. Άρα και αυτό είναι αρκετά θετικό καθώς η πέμπτη γενιά σε θέμα εργονομίας είναι χωρίς αμφιβολία η καλύτερη αυτή τη στιγμή.


Πηγή: Reddit.com

Επίσης, αντίστοιχα με ότι θα περίμενε κανείς από ένα πιστόλι Glock, είναι αξιόπιστο σε βαθμό που να μπορείς να βασίσεις επάνω του τη ζωή σου και δεν απαιτεί καμία νέα εκμάθηση ή εξοικείωση εάν γνωρίζετε ήδη τις «περιέργειες» τους. Όπως αντιλαμβάνεστε σε γενικές γραμμές είναι ένα καλό πιστόλι χωρίς δραματικές τροποποιήσεις από το πρόγονο του, αλλά με μικρές βελτιώσεις που πράγματι κάνουν διαφορά.


Πηγή: Twitter.com/GlockMagazine

Όπως αναφέραμε και κατά την εισαγωγή, έχουμε χρησιμοποιήσει εκτενώς αυτό το ημιαυτόματο πιστόλι για περίπου ένα χρόνο τώρα. Δεν έχουμε παρατηρήσει κάτι αξιοσημείωτο είτε στα θετικά είτε στα αρνητικά αναφορικά με τη λειτουργία και αίσθηση που αφήνει στο χειριστή. Δουλεύει όπως πρέπει και έχει κάποια πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα αλλά τίποτα το ακραίο. Στη περίπτωση μας η επιμετάλλωση του ολισθητήρα δεν ήταν όσο καλή (λεία και ομοιόμορφη) θα θέλαμε αλλά αυτό δεν επηρεάζει τη λειτουργία του όπλου. Βλέπετε το G43X για το οποίο μιλάμε στην ακόλουθη φωτογραφία.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Άρα είναι το τέλειο μικρό πιστόλι κεκαλυμμένης οπλοφορίας; Δε θα το λέγαμε. Προσωπικά θα το χαρακτηρίζαμε ως ένα πιστόλι χωρίς ξεκάθαρο αγοραστικό κοινό. Πέρα από τα τυπικά μειονεκτήματα των Glock όπως είναι η περίεργη σκανδάλη (που έχει βελτιωθεί ελαφρώς στα Gen5), ο πλαστικός οδηγός ελατηρίου και τα πλαστικά σκοπευτικά, το πιστόλι Glock 43X έχει ένα πολύ μεγαλύτερο και σημαντικότερο μειονέκτημα. Δεν έχει κάποιο λόγο ύπαρξης στην αγορά. Εάν κάποιος θέλει ένα πάρα πολύ μικρό αξιόπιστο πιστόλι μπορεί να πάρει ένα G43. Το G43X έχει μία λαβή που είναι σχεδόν ίδιων διαστάσεων με το G19. Εάν κάποιος είναι διατεθειμένος και σε θέση να οπλοφορεί με ένα πιστόλι με κορμό διαστάσεων σχεδόν ίσο με το G19, τότε γιατί να μη πάρει ένα G19 που είναι πιο εργονομικό, εύχρηστο, και με χωρητικότητα 15 φυσιγγίων; Αυτό εννοούμε με το ότι δεν έχει συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό.


Πηγή: Guns.com

Οπότε κλείνοντας, αξίζει να το αγοράσει κανείς; Πολύ εύκολη απάντηση αυτή τη φορά, όχι. Εάν θέλετε κάτι τόσο μικρό το καταλαβαίνουμε και είναι λογικό. Για παράδειγμα, κοπέλες που έχουν μικρές τσάντες, άτομα που φοράνε πολύ στενά ή λίγα ρούχα, κτλ. μπορούν πιο εύκολα να μεταφέρουν ένα όπλο πολύ μικρών διαστάσεων. Αλλά τότε μπορείτε να επιλέξετε κάτι όπως το G43 (ίσως με επέκταση γεμιστήρα ή ένα εφεδρικό γεμιστήρα για ισάξια ή και μεγαλύτερη χωρητικότητα φυσιγγίων) γιατί το G43X έχει πολύ μεγάλο κορμό. Αντίστοιχα, εάν θέλετε ένα κανονικό πιστόλι οπλοφορίας τότε μπορείτε να επιλέξετε κάτι όπως ένα G19. Εν τέλει, δε μπορούμε να φανταστούμε κάποια περίπτωση όπου το G43X καλύπτει πραγματικές ανάγκες εκεί έξω. Τέλος, να τονίσουμε κάτι σε όσους αναζητούν ένα πιστόλι εξαιρετικά μικρών διαστάσεων όπως τα G43 και G43X. Όσο πιο μικρό είναι το πιστόλι, τόσο πιο δύσχρηστο γίνεται. Έχετε μικρότερη λαβή (απαιτεί καλύτερο κράτημα), μικρότερη κάννη (άρα μειωμένη ευστοχία), μικρότερους γεμιστήρες (άρα μικρότερη χωρητικότητα), κτλ. Όποτε όσο μικρότερων διαστάσεων είναι το πιστόλι, τόσο περισσότερο χρόνο πρέπει να αφιερώσετε σε εκπαίδευση και εξάσκηση με αυτό.

Πηγή: defensegr.wordpress.com




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου