Οι τακτικές εμπρησμών από τη ΜΙΤ (Millî İstihbarat Teşkilatı, Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών) εις νήσους της Ελλάδος δεν είναι κάτι νέο. Μπορείτε να βρείτε αρκετές ακόμα τέτοιες περιπτώσεις στη λίστα μας «Υποθέσεις κατασκοπείας», έτσι δεν ήτο περίεργο όταν διέρρευσαν πληροφορίες για το πως η ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) διέσπασε ένα κατασκοπευτικό δίκτυο Τούρκων που είχαν στόχο τον εμπρησμό στη Λέσβο.
Η ιστορία ξεκινάει με δύο λαρθομετανάστες τουρκικής καταγωγής που είχαν δηλωθεί με ψεύτικα στοιχεία ως Κούρδοι και ζούσαν εις τη Χίο και Σάμο αντίστοιχα. Όπως γνωρίζουμε πλέον σήμερα, τα άτομα αυτά τράβηξαν τη προσοχή ενός αξιωματικού της ΕΥΠ που εργάζονταν εκεί. Για την ακρίβεια, τα άτομα αυτά είχαν καταγραφεί να ταξιδεύουν σε άλλα γειτονικά νησιά, αλλά και στην Αθήνα, άρα ίσως να συμμετείχαν σε παραδοσιακές επιχειρήσεις κατασκοπείας-τακτικής αναγνώρισης, αλλά τον Αύγουστο το 2001 η ομάδα παρακολούθησης της ΕΥΠ εντόπισε ότι και οι δύο άντρες αγοράζουν μεγάλες ποσότητες καυσίμων σε μπιτόνια από διάφορα βενζινάδικα. Έτσι ο Διοικητής του Κλιμακίου της ΕΥΠ Λέσβου, ένας απεσπασμένος Ταγματάρχης του Στρατού Ξηράς με καταγωγή από τη Κρήτη, έστειλε αναφορά εις τας Λιμενικάς και Αστυνομικάς αρχάς του νησιού για την απειλή.
Η Αστυνομία του νησιού δε φαίνεται να έκανε οποιαδήποτε ενέργεια, αλλά ο Κεντρικός Λιμενάρχης Μυτιλήνης, επίσης κρητικής καταγωγής, πήρε την υπόθεση στα σοβαρά και ανέθεσε σε προσωπικού του τη διασταύρωση των πληροφοριών της ΕΥΠ χρησιμοποιώντας δύο στελέχη του (επίσης κρητικής καταγωγής) υπό κάλυψη τα οποία παρακολούθησαν τον έναν ύποπτο που συχνά ταξίδευε από και προς την Αθήνα. Αυτό προσέφερε οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες και βίντεο) τόσο από τη Χίο όσο και από τη Λέσβο καθώς τα άτομα αυτά μετέφεραν αυτά τα μπιτόνια βενζίνης σε διάφορες δασικές περιοχές και τα έκρυβαν στα δύο νησιά επί μέρες.
Ο Κεντρικός Λιμενάρχης Μυτιλήνης διέταξε τους δύο άντρες του που εργάζοντο σε αυτή την υπόθεση να συλλέγουν ότι μπιτόνια αφήνουν στις δασικές περιοχές οι δύο Τούρκοι πράκτορες και κάπως έτσι, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Μυτιλήνης καλεί στο κινητό του τηλέφωνο τον Διοικητή του Κλιμακίου της ΕΥΠ και τον ενημερώνει ότι μελέτησε τις αναφορές της ΕΥΠ, τις διασταύρωσε με διακριτικές παρακολουθήσεις, και το Λιμεναρχείο θα προβεί στη σύλληψη τους όταν εκείνοι φτάσουν ξανά στη Μυτιλήνη, αλλά θέλει να είναι και ο ίδιος παρόν, το οποίο το δέχθηκε.
Όπως ήτο προσχεδιασμένο, με την άφιξη του πλοίου «Θεόφιλος» της εταιρείας NEL LINES, έγινε η σύλληψη των δύο Τούρκων που είχαν εισέλθει παράνομα ως Κούρδοι λαθρομετανάστες. Ο ένας οπλοφορούσε με πιστόλι με δύο γεμιστήρες αλλά δεν έφερε κάποια αντίσταση στη σύλληψη. Από την ανάκριση βρέθηκε ότι θα διέμεναν σε ένα σπίτι στα βόρεια του νησιού. Όταν τας ελληνικάς αρχάς πήγαν επί τόπου για έρευνα βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν εντός της οικίας εντόπισαν και έναν τρίτο Τούρκο που τους περίμενε εκεί. Ασφαλώς συνέλαβαν και αυτόν. Στο σπίτι, ανάμεσα σε άλλα κατέσχεσαν μεγάλο χρηματικό ποσό, χάρτες με προσημειωμένες περιοχές ενδιαφέροντος, φορητή συσκευή GPS για καταγραφή των συντεταγμένων περιοχών ενδιαφέροντος, και συσκευές scanners, πιθανότατα για σάρωση εγγράφων και αποστολή τους ηλεκτρονικά στους χειριστές τους από τη ΜΙΤ.
Οι τρεις Τούρκοι πράκτορες της ΜΙΤ δεν είχαν καμία δικαιολογία για όλα τα αποδεικτικά στοιχεία της κατασκοπευτικής τους δράσεως, και των υλικών που βρέθηκαν στη κατοχή τους, και έτσι οδηγήθηκαν σε προφυλάκιση με πολύ βαριές κατηγορίες κατασκοπευτικής φύσεως και δολιοφθορών και αρκετά αποδεικτικά στοιχεία. Ωστόσο, αναφέρεται ότι οι τρεις Τούρκοι πράκτορες της ΜΙΤ ξεκίνησαν απεργία πείνας και γενικά η υπόθεση υποβαθμίστηκε εις το όνομα της βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών έπειτα από διπλωματικές επικοινωνίες. Μέχρι και σήμερα δεν είναι γνωστό τι απέγινε αυτό το δίκτυο κατασκοπείας της ΜΙΤ που διασπάστηκε το 2001 στο Αιγαίο Πέλαγος, κυριολεκτικά ενόσω ήτο έτοιμοι για σημαντικές δολιοφθορές εις τη Λέσβο.
Σε κάθε περίπτωση όμως, θεωρούμε ότι αυτή η υπόθεση, πέραν των κακών χειρισμών (ή έλλειψη χειρισμών) από την Αστυνομία, εισαγγελικές αρχές, και πολιτική ηγεσία, δείχνει έμπρακτα ότι υπάρχουν αρκετοί Έλληνες πατριώτες σε θέσεις κλειδιά που κάνουν το καθήκον τους προστατεύοντας με κάθε νόμιμο μέσο την ασφάλεια του κράτους, παρά τα εμπόδια που συναντούν εις το έργο τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου