Μπάρα

Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Τυφέκιο Remington 700 VTR

Ας μιλήσουμε για μεγάλα όπλα, και πιο συγκεκριμένα, τη κορυφή στα όπλα ελεύθερων σκοπευτών. 
Το τυφέκιο 700 της Remington που από το 1962 μέχρι και σήμερα αποτελεί πλατφόρμα για κάποια από τα καλύτερα όπλα ελεύθερων σκοπευτών και κυνηγών μεγάλων αποστάσεων στο κόσμο. 
Εμείς θα επικεντρωθούμε στο μοντέλο VTR (Varmint-Target Rifle, τυφέκιο για άγρια ζώα-στόχους) αν και πολλά απ’όσα γράφουμε ισχύουν για όλη την οικογένεια του μοντέλου 700.  
Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.


Πηγή: Etholouli.com

Δε θα ξεχάσουμε τη πρώτη φορά που πιάσαμε στα χέρια μας το 700 VTR της Remington. Είχαμε μία σχετικά καλή εμπειρία με διάφορα Remington 700 αλλά κάτι στο VTR μας έκανε να το ξεχωρίσουμε από τα υπόλοιπα. 
Οι πρώτες δοκιμαστικές βολές μας ήταν στα 100 μέτρα και, όπως θα περίμενε κανείς από ένα 700, ήταν όλες σε ένα κύκλο μικρότερο του 1 MOA (δηλαδή περίπου μία ίντσα – 2.54 εκατοστά). Με τα χρόνια δοκιμάσαμε μεγαλύτερες αποστάσεις, έως και πάνω από 1000 μέτρα και το VTR δε μας απογοήτευσε. 
Στη φωτογραφία που το βλέπετε έχει νέα πλαστικά μέρη. Για την ακρίβεια έχει το AICS 1.5 FDE για διαμέτρημα .308 Winchester της εταιρίας Accuracy International.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το VTR σχεδιάστηκε για να συνδυάσει πλεονεκτήματα από τα 700 τακτικής χρήσης και τα 700 κυνηγετικής χρήσης. Είναι διαθέσιμο σε τέσσερα διαφορετικά διαμετρήματα. Αυτά είναι .223 Remington, .22-250 Remington, .260 Remington, καθώς και .308 Winchester. Η εμπειρία μας είναι αποκλειστικά με το τελευταίο διαμέτρημα, το .308 Winchester, την εμπορική έκδοση του στρατιωτικού διαμετρήματος 7.62×51mm NATO.

Πηγή: SWAT.si

Ξεκινώντας από το κοντάκιο, το VTR έχει ένα πατενταρισμένο σύστημα της Remington που μειώνει την ανάκρουση κατά 54% σύμφωνα με την εταιρία. Η σκανδάλη του, X-Mark Pro, είναι απαλή με ένα απότομο κλικ (σαν γυαλί που σπάει) προσφέροντας απόλυτη ευστοχία και σταθερότητα. Επίσης, είναι απόλυτα ρυθμιζόμενη ώστε να μπορεί ο κάθε σκοπευτής να έχει τη πίεση που θέλει. Ο μηχανισμός του κλείστρου έχει υιοθετηθεί από τα τυφέκια 700 τακτικής χρήσης για μέγιστη αντοχή και αξιοπιστία, και όλα τα πλαστικά του μέρη είναι ίδια με του μοντέλου XCR για ταχεία ψύξη του τυφεκίου αλλά και μείωση του βάρους του που είναι μόλις 3.46 κιλά.

Πηγή: CarolinaShootersClub.com

Για το τέλος αφήσαμε το πράγμα που κάνει όλα τα Remington 700 να ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό, τη κάννη τους. 
Εδώ το VTR ξεχωρίζει καθώς έχει μία τριγωνική κάννη για μείωση βάρους (αφαίρεσαν το περισσευούμενο υλικό από τη κυλινδρική κάννη όπως βλέπετε παρακάτω), με ίδιο σχεδιασμό όπως στα τακτικά μοντέλα της εταιρίας. 
Είναι κατασκευασμένη από ανθρακούχο ατσάλι με εξωτερική βαφή αντοχής σε διάβρωση. Στο τέλος της καταλήγει σε ένα μηχανισμό «φρεναρίσματος» με τρεις οπές που ανακατευθύνουν τα αέρια προς τα επάνω ώστε το όπλο να παραμένει σταθερό έπειτα από κάθε βολή. Για την ευστοχία δε χρειάζεται να πούμε και πολλά. 
Για το διαμέτρημα .308 Winchester η κάννη 22″ (55.88 εκατοστά) έχει δεξιόστροφες ραβδώσεις 1 σε 10″ και ουσιαστικά, είναι μία από τις πιο αξιόπιστες και εύστοχες κάννες που έχουμε χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα.

Πηγή: Remington.com (επεξεργασμένη)

Ο γεμιστήρας του τυφεκίου έχει χωρητικότητα τεσσάρων φυσιγγίων αλλά αυτό είναι το ίδιο για τα περισσότερα τυφέκια της οικογενείας 700 της Remington. Για τη τιμή του τώρα, κυμαίνεται στα $700 που είναι λογική αλλά υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε τουλάχιστον άλλα τόσα για μία καλή διόπτρα σκόπευσης. Ωστόσο, το όπλο αυτό δε θα σας απογοητεύσει. Είναι μία πάρα πολύ καλή επιλογή τόσο για κυνηγούς όσο και για τακτική χρήση. Βλέπετε παρακάτω ακόμα ένα 700 VTR με αλλαγμένα πλαστικά μέρη, και πάλι με το AICS της Accuracy International.

Πηγή: Reddit.com

Για το χώρο της αυτοάμυνας θεωρούμε ότι το 700 VTR δεν έχει κάποια θέση καθώς αφορά κυρίως τις βολές μεγάλων αποστάσεων και είναι σχεδιασμένο με αυτή τη λογική (είναι μεγάλο, με μικρή χωρητικότητα, απαιτεί καλή σκόπευση, κτλ.) Ασφαλώς, ίσως να υπάρχει κάποια περίπτωση που να το κάνει κατάλληλο και γι’αυτή τη χρήση, ή κάποια καταγεγραμμένη περίπτωση, αλλά δε το γνωρίζουμε αυτό. Κατά τη προσωπική μας άποψη, εκεί που ξεχωρίζει είναι οι εύστοχες και αξιόπιστες βολές μεγάλων αποστάσεων. Άρα, αν ψάχνετε κάτι τέτοιο και είναι εντός των οικονομικών σας δυνατοτήτων, αξίζει να το δοκιμάσετε και να δείτε κατά πόσο καλύπτει τις ανάγκες σας. Προσωπικά το θεωρούμε μία εξαιρετική επιλογή στη κατηγορία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου