Μπάρα

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Στρατόπεδο «Elmasağa» Σαγγάριου

Το άρθρο αυτό αποτελεί έργο συλλογικής εργασίας υπό το «Πρόγραμμα ΕΝΥΩ». Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον ORTHOLOGICAL PREPPER για την έρευνά του.

Μέσω ανοικτών πηγών εντοπίσαμε στις συντεταγμένες 40°51’21.8″N 30°21’45.0″E μία Τουρκική στρατιωτική υποδομή. Έπειτα από ομαδική έρευνα εντοπίσαμε αρκετά στοιχεία για αυτή την υποδομή, το ποιος έχει έδρα εκεί, και μερικά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Όλα αυτά θα τα μοιραστούμε μαζί σας στο παρόν άρθρο. Παρακάτω είναι η εικόνα από το Google Street View η οποία αποτέλεσε το ξεκίνημα αυτής της έρευνας.

Πηγή: Google.com

Με αυτό ως ξεκίνημα εντοπίσαμε αρκετά στελέχη των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν υπηρετήσει σε αυτή τη μονάδα και αναφέρονται σε αυτή ως Στρατόπεδο «Elmasağa» Σαγγάριου. Όπως βλέπετε από τη παραπάνω φωτογραφία, έξω από τη μονάδα υπάρχει γραμμένο «önce vatan» που μπορείτε να μεταφραστεί ως «πρώτα η πατρίδα» ή «πρώτη πατρίδα». Ενδεικτικά, παρακάτω βλέπετε μία φωτογραφία συσχέτισης των φωτογραφιών που εντοπίσαμε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και των δορυφορικών εικόνων.

Πηγή: Google.com & Facebook.com (επεξεργασμένη)

Στην επάνω δεξιά φωτογραφία είναι ορατό κάποιου είδους οδόφραγμα στο παράδρομο του αυτοκινητοδρόμου Αdapazari-Kaynarca Yolu που οδηγεί στη κεντρική πύλη του στρατοπέδου. Ένας εργολάβος που είχε κατασκευάσει κάποιες υποδομές κοντά στη περιοχή εν αγνοία του μας δίνει μία καλύτερη ιδέα από αυτό στις φωτογραφίες της προσωπικής του σελίδας στο Facebook. Βλέπετε τη συσχέτιση και το οδόφραγμα καλύτερα παρακάτω.

Πηγή: Google.com & Facebook.com (επεξεργασμένη)

Κάνοντας ανάλυση των φωτογραφιών που αναρτούν στελέχη που υπηρετούν εκεί, όπως του σκοπού που είδατε παραπάνω έξω από τη κεντρική πύλη, μπορέσαμε να αναγνωρίσουμε ότι είναι μονάδα του στρατού ξηράς της Τουρκίας, και συγκεκριμένα μονάδα πεζικού. Ο οπλισμός που φέρουν είναι τυφέκια HK G3 και οπλοπολυβόλα γερμανικής προέλευσης MG. Για παράδειγμα, παρακάτω βλέπετε μία ανάλυση της στολής στελεχών που μας δείχνει ότι είναι μέρος του «Piyade» (Πεζικού). Βλέπετε μία συσχέτιση που δείχνει το έμβλημα πεζικού της Τουρκίας σε στελέχη που υπηρετούν εκεί παρακάτω.

Πηγή: Facebook.com & GittiGidiyor.com (επεξεργασμένη)

Αντίστοιχα, καταφέραμε να εντοπίσουμε ότι μερικά από αυτά τα στελέχη αυτά φέρουν το έμβλημα της «Sakarya 1. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı» (1η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού Σαγγάριου). Κάτι που επιβεβαιώσαμε και με ανοικτές πηγές ειδήσεων σχετικά με το πραξικόπημα του 2016 όπως θα δείτε στη συνέχεια. Άρα έχουμε αρκετά στοιχεία για να δηλώσουμε ότι εκεί έχει έδρα η εν λόγω μονάδα.

Πηγή: Facebook.com (επεξεργασμένη)

Μελετώντας ιστορικές δορυφορικές φωτογραφίες αναγνωρίστηκαν διάφορες αλλαγές στις υποδομές, αλλά η πιο αξιοσημείωτη συνέβη μεταξύ 2005 και 2012 όταν έγινε μία εκ βάθρων αλλαγή στο στρατόπεδο με κατεδάφιση δεκάδων κτιρίων, πράγμα που παραπέμπει σε αλλαγή της χρήσης ή ολική αναθεώρηση των προτεραιοτήτων της στρατιωτικής ηγεσίας σε ότι αφορά το στρατόπεδο. Για την ακρίβεια, όλα τα κτήρια που βλέπετε παρακάτω κατεδαφίστηκαν εκείνο το διάστημα.

Πηγή: Google.com & Facebook.com (επεξεργασμένη)

Αυτό που ξεχωρίζει άμεσα όμως είναι ότι σήμερα στο στρατόπεδο αυτό υπάρχουν 20 καλυμμένοι ημιυπόγειοι χώροι που το πιθανότερο είναι ότι αποτελούν κάποιου είδους αποθήκες πολεμικού υλικού. Όλα αυτά είναι πιο εύκολα ορατά από τις παρακάτω επεξηγηματικές φωτογραφίες.

Πηγή: Google.com & Facebook.com (επεξεργασμένη)

Στο στρατόπεδο είδαμε και αρκετά σκυλιά να περιφέρονται, αλλά δεν έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι αποτελούν μέτρο ασφαλείας της μονάδος. Το πιθανότερο είναι να είναι αδέσποτα σκυλιά τα οποία συντηρούν τα στελέχη του στρατοπέδου. Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποιο σχετικό υλικό για τα σκυλιά που εντοπίσαμε.

Πηγή: Google.com & Facebook.com (επεξεργασμένη)

Στο στρατόπεδο υπάρχει επίσης και ένα σκοπευτήριο σχεδιασμένο τόσο για κοντινές βολές φορητών όπλων (πιστολιών και περιστρόφων) σε αποστάσεις 10-25 μέτρων, όσο και για τυφέκια σε αποστάσεις έως και 400 μέτρα. Αυτό το βλέπετε καλύτερα στη συνέχεια.

Πηγή: Google.com & Facebook.com (επεξεργασμένη)

Στη συνέχεια θα βρείτε μία γενική επισκόπηση του στρατοπέδου «Elmasağa» Σαγγάριου από μεγάλο ύψος όπου βλέπουμε μόνο τα κύρια μέρη του.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Και παρακάτω βλέπετε λίγο καλύτερα τα κτήρια που υπάρχουν κοντά στη πύλη του στρατοπέδου που είναι και οι στρατώνες και άλλοι διοικητικοί χώροι της μονάδος.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Μάλιστα, αναφορικά με το στρατώνα υπάρχει ένα βίντεο από το εσωτερικό του που βιντεοσκοπήθηκε από στέλεχος του στρατοπέδου στις 30 Νοεμβρίου του 2016 και μας δίνει μία εικόνα και για το εσωτερικό του. Μπορείτε να δείτε το βίντεο αυτό στη συνέχεια.



Κάτι ενδιαφέρον που εντοπίσαμε επίσης από το Τουρκικό τύπο ήταν μία είδηση από το Μάρτιο του 2017. Σύμφωνα με αυτή την είδηση ο διοικητής της 1ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού Σαγγάριου, Συνταγματάρχης Ουρ Τσοσκούν, στις 15 Ιουλίου του 2016 έκανε τρεις αναφορές σε αυτό το στρατόπεδο, ακολουθούμενες από μία άσκηση για το πως θα δράσουν κατά το πραξικόπημα της Τουρκίας που έγινε εκείνο το βράδυ. Βλέπετε στιγμιότυπο από κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης από το χώρο αναφοράς του στρατοπέδου εδώ.

Πηγή: Aksam.com.tr

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία διότι πρώτον μας δείχνει ότι το στρατόπεδο προστατεύεται και από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης. Δεύτερον, μας αποκαλύπτει τις θέσεις κάποιων εν των καμερών παρατήρησης που έχει εγκατεστημένες. Και τρίτον, τη ποιότητα καταγραφής τους που επίσης αποκαλύπτει μέρος της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται. Παρακάτω βλέπετε δύο ακόμα φωτογραφίες από κάμερες του στρατοπέδου την ημέρα του πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Πηγή: Akyazi.net & Sakaryayenigun.com.tr

Ο Συνταγματάρχης αργότερα συνελήφθη αλλά αυτή η είδηση προδίδει και το πόσα άτομα υπηρετούσαν εκεί, όπως επίσης και το ότι ήταν υπέρ του να ρίξουν το καθεστώς Ερντογάν. Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, η πρώτη συνάντηση ήταν στις 08:30-10:56 το πρωί και συμμετείχαν 48 άτομα. Η δεύτερη συνάντηση της ημέρας ήταν στις 11:15 έως 12:36 όπου συμμετείχαν 30 από τη μονάδα, και τέλος, η τρίτη συνάντηση έγινε από τις 14:00 έως τις 14:36 και συμμετείχαν 13 άτομα. Το ίδιο βράδυ, στις 20:00, 8 εξ’αυτών συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Σύμφωνα και με άλλες πηγές, μπορούμε να καταλήξουμε ότι στο συγκεκριμένο στρατόπεδο υπηρετούν περίπου 50 στελέχη. Παρακάτω είναι κάποια από τα στελέχη που υπηρετούσαν εκεί και συνελήφθησαν λόγω της συμμετοχής τους στο πραξικόπημα του 2016. Ο πρώτος, ο Συνταγματάρχης Ουρ Τσοσκούν, ήταν ο διοικητής της μονάδας.

Πηγή: BolgeGundem.com

Από το τοπικό τύπο επίσης βρέθηκε μία είδηση από τις 15 Απριλίου του 2010 που ανέφερε ανατροπή στρατιωτικού οχήματος που μετέφερε πυρομαχικά και στρατιώτες από το στρατόπεδο «Taşkısığı» της περιοχής Σαγγάριου προς το στρατόπεδο «Elmasağa» που αναλύουμε εδώ. Αυτό υποδεικνύει ότι πιθανόν το «Elmasağa» έχει βοηθητικό ρόλο, ίσως λόγω των αποθηκών και σκοπευτηρίου, ενώ το βασικό στρατόπεδο της περιοχής Σαγγάριου είναι το «Taşkısığı» (το οποίο θα αναλύσουμε σε μελλοντικό άρθρο). Παρακάτω βλέπετε το όχημα που ανετράπη τον Απρίλιο του 2010.

Πηγή: Haberler.com

Προτού κλείσουμε, αξίζει να αναφέρουμε ότι η περιοχή Σαγγάριου έχει και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον για τη πατρίδα μας διότι τον Αύγουστο του 1921 σε αυτή τη περιοχή έγινε η Μάχη του Σαγγαρίου ως μέρος της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Σε αυτή τη μάχη κέρδισε θριαμβευτικά η Ελλάδα αλλά δυστυχώς, λόγω μίας μακράς περιόδου αδράνειας και απραγίας από την Ελληνική πλευρά, ο Μουσταφά Κεμάλ Πασά κατάφερε να ανατρέψει τη κατάσταση υπέρ της Τουρκίας αργότερα.

Πηγή: Wikipedia.org

Να τονίσουμε ότι για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων δεν αναφέρουμε στοιχεία στελεχών που υπηρέτησαν ή υπηρετούν εκεί τα οποία αναγνωρίσαμε μέσω των δημοσιεύσεων τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και επίσης έχουμε καλύψει τα πρόσωπα τους στις φωτογραφίες που μοιραστήκαμε για τον ίδιο λόγο. Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας έδωσε μία ιδέα για του πως διενεργούμε αυτές τις έρευνες, αλλά και το πόσες πληροφορίες υπάρχουν διαθέσιμες σε ανοικτές πηγές εάν γνωρίζεις πως να τις αναζητήσεις. Κλείνοντας, θα θέλαμε και πάλι να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τον ORTHOLOGICAL PREPPER για το έργο του σε αυτή την έρευνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου