Μπάρα

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Σπήλαιο Βορώνια, το κοντινότερο σημείο στο κέντρο της Γης.

Το σπήλαιο της Βορώνια, γνωστό και ως Σπήλαιο Κρουμπέρα, είναι το βαθύτερο σπήλαιο στον κόσμο.

 



Το σπήλαιο, Κρούμπερα-Βορώνια, θεωρείται το «Έβερεστ των Σπηλαίων». Το συνολικό μήκος των διαδρομών του σπηλαίου φτάνει τα 13,232 μ, βάθος -2.197 μ. Βρίσκεται στην Αμπχαζία (Γεωργία) κοντά στο μαύρο της Θάλασσας
Η υψομετρική διαφορά μεταξύ της εισόδου του σπηλαίου και του βαθύτερου εξερευνημένου σημείου της είναι 2,197 ± 20 μέτρα (7,208 ± 66 πόδια). 
Έγινε το βαθύτερο γνωστό σπήλαιο στον κόσμο το 2001, όταν η αποστολή του Ουκρανικού Σπηλαιολογικού Συλλόγου έφτασε σε βάθος 1.710 μέτρων (5.610 πόδια), το οποίο ξεπέρασε το βάθος του παλαιότερα γνωστού βαθύτερου σπηλαίου, Lamprechtsofen, στις Αυστριακές Άλπεις, κατά 80 μέτρα (260 πόδια).

Το 2004, για πρώτη φορά στην ιστορία της σπηλαιολογίας, η αποστολή του Ουκρανικού Σπηλαιολογικού Συλλόγου έφτασε σε βάθος πάνω από 2.000 μέτρα (6.600 πόδια) και εξερεύνησε το σπήλαιο έως -2.080 μέτρα (-6.824 πόδια).

 

Η κοιλάδα Ορτομπαλάγκαν εκτείνεται κατά μήκος της αντικλιματικής κορυφογραμμής Μπέρτσιλσκι, η οποία κατεβαίνει απαλά βορειοδυτικά. Οι είσοδοι των σπηλαίων είναι ευθυγραμμισμένες κατά μήκος της αντικλινικής κορυφογραμμής, αλλά τα σπήλαια ελέγχονται από διαμήκη, εγκάρσια και πλάγια ρήγματα και περιλαμβάνουν σύνθετα σχέδια περιέλιξης στη θέα του φυτού, παραμένοντας σε μεγάλο βαθμό εντός και κοντά στην περιοχή αντικλινικά.

Οι σπηλιές είναι κυρίως ένας συνδυασμός ρηχών φρεατίων και απότομων περάσεων φιδιών, αν και σε μερικά σημεία κόβουν φαινομενικά αρχαία περάσματα απολιθωμάτων σε διαφορετικά επίπεδα.


 

Πηγή:  Beauty of Nature 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου