Οι αφανείς – ήρωες της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων
Γράφει ο Λεωνίδας Μπλαβέρης
Πρόκειται για τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Γ΄ Κτηνιατρικό Νοσοκομείο (Γ΄ΚΝΟ) στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, και αφορούσε τον καθιερωμένο ετήσιο εορτασμό προς τιμή του Αγίου Μοδέστου, προστάτη των Κτηνιάτρων και των ζώων.
Οι παρευρεθέντες στην τελετή ενημερώθηκαν από το Διευθυντή του Γ΄ ΚΝΟ για την αποστολή και το έργο του Νοσοκομείου και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις των εργαστηρίων ελέγχου τροφίμων και της αναπαραγωγής, εκπαιδεύσεως και νοσηλείας των στρατιωτικά εργαζόμενων σκύλων, για να ακολουθήσει επίδειξη των επιχειρησιακών ικανοτήτων των σκύλων του Στρατού Ξηράς που αναπαράγονται και εκπαιδεύονται στο Γ΄ ΚΝΟ.
Τέλος, στο πλαίσιο του εορτασμού, βραβεύθηκε από τον Διοικητή της Μεραρχίας Υποστηρίξεως (ΜΕΡΥΠ) ο συνοδός και ο σκύλος που επέτυχαν την υψηλότερη βαθμολογία κατά την ετήσια επιχειρησιακή αξιολόγηση του 2015 από επιτροπή του Γ΄ ΚΝΟ, ως το καλύτερο «Στοιχείο Στρατιωτικά Εκπαιδευμένου Σκύλου-Συνοδού».
Η Κτηνιατρική Υπηρεσία του ΓΕΣ και από αυτό και των υπολοίπων Κλάδων έχει μακρά ιστορία στον Ελληνικό Στρατό και είναι συνυφασμένη με την παρουσία σε αυτόν, ίππων και ημιόνων (μουλαριών), για το ιππικό και τις μεταφορές. Όταν αυτό καταργήθηκε, σταμάτησε και η ανάγκη να υπάρχουν Κτηνίατροι και συνακολούθως Κτηνιατρική Υπηρεσία. Όταν όμως εντάχθηκαν στην Υπηρεσία οι πρώτοι στρατιωτικοί σκύλοι με τους συνοδούς τους για την φύλαξη ευαίσθητων χώρων στην Πολεμική Αεροπορία και στον Στρατό Ξηράς και τα τελευταία χρόνια και στο Πολεμικό Ναυτικό, η παρουσία των Κτηνιάτρων και των Κτηνιατρικών εγκαταστάσεων (νοσοκομείων, κέντρων εκπαιδεύσεως, αναπαραγωγής κ.λπ) ήταν πλέον επιτακτική και καθοριστικής σημασίας.
Σήμερα, οι Κτηνίατροι προέρχονται από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων της Θεσσαλονίκης, ανήκουν και στους τρεις Κλάδους των ΕΔ, που διαθέτουν στρατιωτικούς σκύλους και …γεράκια (η Πολεμική Αεροπορία). Τα σημαντικότερα Κτηνιατρικά Κέντρα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σήμερα στη Θεσσαλονίκη το Γ’ΚΝΟ, στη Λάρισα το ΚΕΝΟΚ, αμφότερα του ΣΞ και στην Αθήνα το ΚΕΦΣΚΥ της ΠΑ, όπως και το ΚΕΓΕ (για ην εκπαίδευση των γερακιών). Αποσπάσματα Κτηνιατρικής Υποστηρίξεως υπάρχουν στην Αλεξανδρούπολη, στη Σούδα (για ΠΑ και ΠΝ), στην Τρίπολη, στα Ιωάννινα και στην Κοζάνη, που παρέχουν διακλαδική υποστήριξη.
Οι συνοδοί των στρατιωτικών σκύλων είναι μόνιμα στελέχη του κάθε Κλάδου, συνήθως υπαξιωματικοί, και εκπαιδεύονται μαζί με τον σκύλο-συνάδελφό τους, με τον οποίο είναι επιχειρησιακό «ζευγάρι» για όλη την επιχειρησιακή ζωή του κάθε σκύλου, που συνήθως είναι 8-9 χρόνια.
Πηγή Λ.Σ.Μ. PARAPOLITIKA .GR
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου