Μπάρα

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Τελετή Εγκαινίων Προσομοιωτή Διαρροής της Σχολής Ελέγχου Βλαβών

 
Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριος Βίτσας εγκαινίασε το νέο προσομοιωτή διαρροής της Σχολής Ελέγχου Βλαβών του Κέντρου Εκπαίδευσης Παλάσκας. Με αυτήν την ευκαιρία έγιναν και τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής με την νέα ονομασία που θα φέρει η Σχολή Ελέγχου Βλαβών “Πλοίαρχος (Μ) Κωνσταντίνος Αράπης”, ο οποίος ήταν ο Αος μηχανικός του Αντιτορπιλικού ΑΔΡΙΑΣ, που έγινε διάσημο κατά τον Β' ΠΠ για τον επικό πλου από τα νησιά του Αιγαίου προς την Αλεξάνδρεια χωρίς πλώρη.
Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης, μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, ο τελευταίος επιζών του Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ Γεώργιος Τασσάς, ο οποίος υπηρετούσε ως Ναύτης Μηχανικός, κατά την πρόσκρουση του πλοίου σε νάρκη, στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και μέλη της ευρύτερης Ναυτικής και Ναυτιλιακής κοινότητας.
Όπως σημείωσε και στην ομιλία του ο Αρχηγός ΓΕΝ, με το νέο προσομοιωτή ενισχύεται σημαντικά η ρεαλιστικότητα της εκπαίδευσης των πληρωμάτων σε θέματα αντιμετώπισης διαρροής σε Πολεμικό Πλοίο, με σημαντικό προσδοκώμενο όφελος για την αύξηση της επιβιωσιμότητας μέσων και προσωπικού, σε συνθήκες μάχης ή ατυχήματος. Παράλληλα αναβαθμίζονται οι εγκαταστάσεις της Σχολής Ελέγχου Βλαβών, καθώς στον ήδη υφιστάμενο προσομοιωτή καταπολέμησης πυρκαγιάς και καπνού, προστίθεται ένας σύγχρονος προσομοιωτής διαρροής, σηματοδοτώντας τη μετεξέλιξη της Σχολής, σε ένα ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Κέντρο για την ασφάλεια στη θάλασσα. Με την ενεργοποίηση του εν λόγω προσομοιωτή καταδεικνύονται απτά τα οφέλη της συνέργειας μεταξύ των φορέων της χώρας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Πολεμικό Ναυτικό ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη σχεδίαση και το συντονισμό υλοποίησης, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε συνεργασία με άλλες ιδιωτικές εταιρίες ανέλαβαν την κατασκευή και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παρείχε την αμέριστη αρωγή του, με αποτέλεσμα την ολοκλήρωση ενός άρτιου έργου, εντός χρονοδιαγράμματος, αποκλειστικά με εγχώριους πόρους και μέσα και με κόστος υποπολλαπλάσιο των εναλλακτικών επιλογών.
Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και μέσα του ΠΝ είναι στη διάθεση των φορέων της χώρας, με κύριους αποδέκτες τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ναυτιλίας, αλλά και των συμμάχων χωρών για την εξυπηρέτηση των κοινών στόχων, επιδιώξεων και συμφερόντων.
Η Σχολή Ελέγχου Βλαβών θα φέρει εφεξής την επωνυμία “Πλοίαρχος (Μ) Κωνσταντίνος Αράπης”, ως ελάχιστο δείγμα τιμής και αναγνώρισης των εξαίρετων πράξεων του Αου Μηχανικού του Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ και στο πλαίσιο της ανάδειξης επιφανών προτύπων για τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Το κατόρθωμα του Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ είναι από τα επιφανέστερα παραδείγματα επιτυχούς ελέγχου βλαβών σε πολεμικές επιχειρήσεις, παγκοσμίως και οφείλεται στην ηγεσία του Κυβερνήτου Ιωάννη Τούμπα, στις εξαιρετικές ικανότητες του Αου Μηχανικού Κωνσταντίνου Αράπη, χάρις στις οποίες επιτεύχθηκε η υποστύλωση και προσωρινή στεγανοποίηση του πλοίου και στο ακαταμάχητο πνεύμα του πληρώματος του.

Για να δείτε την ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας πατήστε εδώ


Αντιπλοίαρχος Σπυρίδων Πολλάτος ΠΝ
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου