Μοντάζ: Αποστόλης Μαρούσης - Αλέξανδρος Μετρητίκας
Μάχη με ναρκέμπορους και λαθρέμπορους σε ανοιχτές θάλασσες, ρεσάλτο σε ύποπτα πλοία, υποβρύχιοι έλεγχοι, ειδικές καταδύσεις, διάσωση ομήρων αλλά και αντιμετώπιση ειδικών εγκλημάτων βίας, είναι μερικές από τις αποστολές που καλείται να βγάλει εις πέρας η Mονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος. Πρόκειται για τους άριστα εκπαιδευμένους και επίλεκτους βατραχανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται σε ετοιμότητα 24ώρες το 24ωρο.
Το zougla.gr, βρέθηκε στο στρατηγείο της μονάδας και κατέγραψε την επιχειρησιακή ετοιμότητα των βατραχανθρώπων ενώ συνομίλησε με έμπειρους αξιωματικούς για τις δύσκολες επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν.
Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ:
Μια ομάδα με διεθνείς διακρίσεις και διεθνή παρουσία που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχες μονάδες του εξωτερικού.
Ένα εθνικό όπλο, το οποίο μετράει μόνο επιτυχίες από την ίδρυση του, το 1972. Αθόρυβοι αλλά αποτελεσματικοί, πάντα καλούνται να φέρουν εις πέρας τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές.
Από τη στιγμή που λαμβάνουν την πληροφορία, στο στρατηγείο της ΜΥΑ (Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών), σημαίνει συναγερμός. Τα στελέχη ενημερώνονται με σύσκεψη, σχετικά με το τι έχουν να αντιμετωπίσουν, αλλά και για το επιχειρησιακό σχέδιο.
Κάθε αποστολή ενδεχομένως να κρύβει κινδύνους. Αν και υπάρχουν οι κανόνες εμπλοκής, ειδικά όταν πρόκειται για οπλισμένους ναρκέμπορους πάνω σε ταχύπλοα, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει από στιγμή σε στιγμή.
Η ΜΥΑ/ΛΣ έχει διαχειριστεί πλήθος επιχειρήσεων από την ίδρυση της στους δύο τομείς αρμοδιότητας της, την διενέργεια επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου και τη διαχείριση ναυαγίων. Σε ετήσια βάση φέρνει εις πέρας πάνω από 200 αποστολές. Κάποιες από αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας ενώ κάποιες άλλες όχι.
Κάθε μήνα, πραγματοποιεί προληπτικά ρεσάλτα σε πλοία που απασχολούν τις διεθνείς και τοπικές αρχές και διενεργεί ελέγχους υφάλων και κρηπιδωμάτων για την αντιμετώπιση εκρηκτικών μηχανισμών.
Διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναφέρονται στις επιτυχίες της μονάδαςΤο τελευταίο διάστημα η συνεργασία ΜΥΑ/ΛΣ, ΔΙΔΙΝΑΛ (Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου), ΠΑΘ (Περιπολικών Ανοικτής Θαλάσσης) και Ελικοπτέρων του Λιμενικού, έχει αποδώσει καρπούς. Οι εν λόγω υπηρεσίες έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες, με φοβερά αποτελέσματα, γεγονός που δεν έχει περάσει απαρατήρητο ούτε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναφέρονται στις επιτυχίες της μονάδας. H εκπαίδευση είναι συνεχής και πολλές φορές γίνεται συνεκπαίδευση με αντίστοιχα στελέχη των ΗΠΑ.
Οι βατραχάνθρωποι του λιμενικού συμμετείχαν και στην επιχείρηση εντοπισμού των 2,1 τόνων ηρωίνης που μετέφερε το πλοίο Noor1.Οι βατραχάνθρωποι του λιμενικού συμμετείχαν μεταξύ άλλων και στην επιχείρηση εντοπισμού των 3 τόνων ηρωίνης που μετέφερε το πλοίο Noor1. Στον φακό της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, μέλη της ομάδας περιγράφουν την έφοδο στη βίλα της Φιλοθέης όπου βρέθηκαν 1.133 κιλά ναρκωτικής ουσίας.
Τον Νοέμβριο του 2017, η μονάδα έλαβε μέρος σε μια κινηματογραφική καταδίωξη, όπου κλήθηκε να σταματήσει ένα ταχύπλοο το οποίο μετέφερε από την Αλβανία 1,6 τόνους χασίς. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης τα μέλη της ομάδας που επιχειρούσε, δέχθηκαν πυρά από τους ναρκέμπορους. Στην προσπάθεια λοιπόν αποφυγής των πυρών και των επικίνδυνων ελιγμών του ταχυπλόου σκάφους, στελέχη έπεσαν στη θάλασσα, με συνέπεια τον ελαφρύ τραυματισμό τους. Η καταδίωξη συνεχίστηκε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω της μεγάλης ταχύτητας του σκάφους των ναρκέμπορων, των συνεχών ελιγμών και του σκότους που επικρατούσε. Τελικά κατάφεραν να το ακινητοποιήσουν κοντά στην Τζιά. Ο ελεύθερος σκοπευτής που συμμετείχε στην επιχείρηση περιγράφει στο zougla.gr εκείνες τις δύσκολες αλλά και επικίνδυνες στιγμές.
Eπίσης τον Απρίλιο του 2017 άλλη μία επεισοδιακή καταδίωξη ναρκέμπορων από την Ιταλία είδε το φως της δημοσιότητας. Σε σκάφος στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα καταδιώχθηκε αρχικά από δυνάμεις της ιταλικής ακτοφυλακής και στη συνέχεια της ελληνικής, ενώ ακινητοποιήθηκε από ελεύθερους σκοπευτές της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών που επέβαιναν σε ελικόπτερο στη θαλάσσια περιοχή νότια του ακρωτηρίου Ταίναρο, έπειτα από ρίψη βολών. Έτσι εξαρθρώθηκε μια εγκληματική οργάνωση που μετέφερε με ταχύπλοα σκάφη μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών μεταξύ Αλβανίας, Ιταλίας και Ελλάδας, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση τους στην Ευρώπη. Το πώς ακριβώς ακινητοποιήθηκε το σκάφος των ναρκέμπορων αποκαλύπτει ο ελεύθερος σκοπευτής της ΜΥΑ στο zougla.gr.
Ακόμα, τον Δεκέμβρη του 2017 ακινητοποιήθηκε νότια της Κρήτης, πλοίο που μετέφερε πολύ μεγάλη ποσότητα κάνναβης, προερχόμενο από τη Συρία με κατεύθυνση τη Μάλτα. Έπειτα από μεγάλη επιχείρηση, η μονάδα, αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες, έκανε ρεσάλτο στο ρυμουλκό πλοίο «Ανδρέας» σημαίας Τανζανίας, πενήντα ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιεράπετρας, κοντά στη νήσο Χρυσή.
Κατά τη διάρκεια του ρεσάλτου υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των βατραχανθρώπων και του 6μελους πληρώματος, το οποίο και συνελήφθη. Οι συλληφθέντες ήταν όλοι από τη Συρία. Το πλοίο είχε ξεκινήσει από την Κύπρο, «φόρτωσε» στη Συρία και πήρε κατεύθυνση για τη Μάλτα.
Μετά την επιχείρηση του Λιμενικού, το ρυμουλκό οδηγήθηκε στην Αγία Γαλήνη στο Ρέθυμνο και έπειτα από εξονυχιστική έρευνα εντοπίστηκαν στα αμπάρια του 6 τόνοι κατεργασμένης ινδικής κάνναβης (σοκολάτα). Πρόκειται για μια ακόμα υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας.
Επιχειρησιακές ομάδες με συγκεκριμένες αποστολές
Η ΜΥΑ/ΛΣ αποτελείται από τέσσερις επιχειρησιακές Ομάδες, την Ομάδα Ειδικών Επεμβάσεων, την Ομάδα Ειδικών Καταδύσεων, την Ομάδα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και την Ομάδα Δυτών Ασφαλείας. H καθεμία έχει διαφορετική αποστολή.
Ο φόβος για τους βατραχανθρώπους του Λιμενικού είναι κάτι σχετικό. Μαθαίνεις να ζεις με τον φόβο και κάποια στιγμή εξοικειώνεσαι, εξηγούν. Όπως αναφέρουν τα στελέχη στην κάμερα της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, η Ομάδα Εξειδικευμένων Καταδύσεων δημιουργήθηκε λόγω της ανάγκης ύπαρξης ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού για την διεξαγωγή καταδύσεων σε μεγάλα βάθη και σε επικίνδυνο περιβάλλον, όπως είναι αυτό ενός ναυαγίου. Επίσης για τη διεξαγωγή διάσωσης, ερευνών ή άλλων τεχνικών εργασιών. Η ανάγκη αυτή καταδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό από πολύνεκρα ναυτικά δυστυχήματα των τελευταίων ετών, όπως με το φορτηγό πλοίο «Δύστος» ή το επιβατηγό «Express Samina». Για την κάλυψη των ιδιαίτερων αυτών επιχειρησιακών απαιτήσεων το προσωπικό της ομάδας έχει στη διάθεση του, μεταξύ άλλων αναπνευστικές συσκευές μικτών αερίων αλλά και ειδικές πλήρως στεγανές στολές που χρησιμοποιούνται για καταδύσεις σε ψυχρά ή μολυσμένα ύδατα.
Η Ομάδα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών Αποτελείται από εκπαιδευμένους πυροτεχνουργούς οι οποίοι, με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, αναλαμβάνουν αποστολές εντοπισμού, επισήμανσης, αναγνώρισης, εξουδετέρωσης και απομάκρυνσης πάσης φύσεως εκρηκτικών μηχανισμών και πυρομαχικών, είτε στη ξηρά είτε στη θάλασσα ή υποθαλάσσια.
Η Ομάδα Υποστήριξης Επιχειρήσεων, απαρτίζεται από προσωπικό που εκτελεί καθήκοντα υποστήριξης στις επιχειρήσεις των προαναφερθέντων Ομάδων, όπως η παροχή ασφαλείας στην περιοχή εκτέλεσης κάποιας επέμβασης. Επίσης παρέχει δύτες ασφαλείας και χειριστές πλωτών μέσων.
Ο φόβος για τους βατραχανθρώπους του Λιμενικού είναι κάτι σχετικό. Μαθαίνεις να ζεις με τον φόβο και κάποια στιγμή εξοικειώνεσαι, εξηγούν. Καθημερινά περνούν πολλές ώρες μαζί. Μεταξύ τους είναι αδέλφια. Άλλωστε ο κίνδυνος σε δύσκολες αποστολές καραδοκεί για όλους.
Παρακάτω παρατίθενται μερικές από τις επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου που ξεχώρισαν:
Επιχείρηση «Ερατώ» (Θαλάσσια περιοχή Σπετσών. Ομηρία τριμελούς οικογένειας και διμελούς πληρώματος σε ιστιοπλοϊκό. Άνδρες της ΜΥΑ/ΛΣ προσέγγισαν το σκάφος και εξουδετέρωσαν Τσέχο υπήκοο, βετεράνο της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων χωρίς να τραυματιστεί κανείς εκ των ομήρων. Ένας άνδρας της ΜΥΑ/ΛΣ τραυματίστηκε σοβαρά στην ανταλλαγή πυροβολισμών.)
Επιχείρηση στη Νήσο Κω (Καταδίωξη διακινητή παράνομων μεταναστών, ανταλλαγή πυροβολισμών και εξουδετέρωση ενόπλου.)
Επιχείρηση «Baltic Sky» (Συναινετική νηοψία εν πλω στην περιοχή του Αστακού και σύλληψη 680 τόνων ζελατοδυναμίτιδας, πυροκροτητών και πληρώματος.)
Επιχείρηση «KCL BANNER»(Νηοψία εν όρμω και σύλληψη τεράστιας ποσότητας όλμων και όπλων.)
Επιχείρηση «BRUSTEL» (Νηοψία εν όρμω και σύλληψη τεράστιας ποσότητας όλμων και όπλων.
Επιχείρηση στην θαλάσσια περιοχή της Ύδρας Μη συναινετική νηοψία για την απελευθέρωση Λίβυων αστυνομικών οι οποίοι είχαν απαχθεί από μουσουλμάνους ακτιβιστές.)
Επιχείρηση «Svetlana»(Μη συναινετική νηοψία για την σύλληψη πληρώματος και μεγάλης ποσότητας λαθραίων τσιγάρων.)
Επιχείρηση «S/N EZHURΑ» (Μη συναινετική νηοψία για την σύλληψη πληρώματος και μεγάλης ποσότητας λαθραίων τσιγάρων.)
Επιχείρηση στην Σαγιάδα (Ενέδρα στα σύνορα Αλβανίας – Ελλάδας και σύλληψη Αλβανών διακινητών και μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών.)
Επιχείρηση στην Ναυπακτία – Ηγουμενίτσα (Ενέδρες για τον εντοπισμό των δραπετών της φυλακής Τρικάλων.)
Επιχείρηση «DIALA» (Ρεσάλτο και σύλληψη πληρώματος και μεγάλης ποσότητας λαθραίων τσιγάρων στην θαλάσσια περιοχή των Μεθάνων.)
Επιχείρηση «NOOR ONE- Φιλοθέη» (Έφοδος σε οικία και ελλιμενισμένο πλοίο, σύλληψη αλλοδαπών και Ελλήνων υπηκόων και κατάσχεση πλέον του ενός τόνου ηρωίνης, της μεγαλύτερης ποσότητας που έχει κατασχεθεί στη χώρα.)
Επιχείρηση «ΑTLAS»(Μη συναινετική νηοψία σε ύποπτο πλοίο κατόπιν πολύωρης παρακολούθησης και κατάσχεση του μεγαλύτερου φορτίου λαθραίων τσιγάρων στη χώρα.)
Επιχείρηση «BARIS»(Ρεσάλτο για την διασφάλιση πλοίου και 594 παράτυπων μεταναστών και σύλληψη διακινητών.)
Επιχείρηση «ΚΡΗΤΗ ΙΙ» (Πραγματοποίηση ρεσάλτου εν πλω με σκοπό την εξουδετέρωση απαγωγέα με χρήση πλαστικών σφαιρών για την διάσωση ομήρου)
Πηγή: Zougla
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου