Μπάρα

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Κριτικές όπλων: Πιστόλι Zastava CZ 99

Αυτό είναι ένα πιστόλι με το οποίο έχουμε μικρή εμπειρία αλλά το θεωρούμε αρκετά ιδιαίτερο ώστε να αξίζει να του αφιερώσουμε ένα άρθρο. Είναι ένα πιστόλι με μία ιδιαίτερη ιστορία από τη Γιουγκοσλαβία το οποίο μπορεί να το συναντήσει κανείς έως και σήμερα σε χώρες όπως το Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανος, Λιβερία, κ.ά. Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.

Πηγή: iCollector.com


Η Zastava ήταν μία μεγάλη βιομηχανία όπλων της Γιουγκοσλαβίας με μία ιστορία που ξεκινούσε από το 1853, και συνεχίζει έως και σήμερα (αλλά με έδρα τη Σερβία). Σε μεγάλο βαθμό η Zastava βασίζονταν στον ανασχεδιασμό και παραγωγή όπλων από μεγάλες παγκόσμιες βιομηχανίες για να εξοπλίζει το κράτος της Γιουγκοσλαβίας. 

Κάπως έτσι ανέπτυξε το 1957 το πιστόλι Zastava M57 βασισμένο στο σοβιετικό TT-30. Καθώς τα χρόνια περνούσαν η εταιρεία αναζητούσε ένα νέο όπλο για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας του κράτους, προς αντικατάσταση του M57 που βλέπετε παρακάτω.

Πηγή: TheFirearmBlog.com


Έτσι το 1989 γεννήθηκε το CZ 99. Ένα πιστόλι διαμετρήματος 9×19mm που είναι έντονα βασισμένο στο αυστριακό SIG P226 αλλά με σημαντικές βελτιώσεις όπως ότι όλα τα σημεία χειρισμού του ήτο και από τις δύο πλευρές για να είναι εξίσου εύχρηστο τόσο σε δεξιόχειρες όσο και αριστερόχειρες. 

Το πιστόλι απεδείχθη πολύ αξιόπιστο, φτηνό, αποτελεσματικό, και σταδιακά έγινε σύμβολο της Γιουγκοσλαβίας η οποία ξεκίνησε τις εξαγωγές του σε Ισραήλ, Νότια Αφρική, και άλλες χώρες. 

Ακόμα και μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το CZ 99 παρέμεινε πολύ δημοφιλές σε πολλά κράτη, αλλά και ιδιώτες.

Πηγή: Invaluable.com

Για να γίνει κατανοητό το πόσο συμβολικό ήτο αυτό το όπλο εις τη Γιουγκοσλαβία, σας προτρέπουμε να επισκεφθείτε το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Εκεί θα βρείτε ένα πολύ ιδιαίτερο CZ 99 με εγχάρακτες διακοσμήσεις από τη Zastava που ήτο δώρο του τότε Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς προς το Ελληνικό κράτος.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο


Στα τεχνικά τώρα, είναι ένα πιστόλι διαμετρήματος 9×19mm με χωρητικότητα 15 φυσιγγίων, εξ’ ολοκλήρου κατασκευασμένο από μέταλλο με βάρος 970 γραμμάρια (άδειο), διαστάσεις πλήρους όπλου, με εξωτερική σφύρα και σκανδάλη DA/SA (δηλαδή η πρώτη βολή είναι διπλής ενέργειας, και οι επόμενες μονής). 

Έχει σταθερό σκοπευτικό σύστημα και, σύμφωνα με τη κατασκευάστρια εταιρεία του, δραστικό βεληνεκές 50 μέτρων.

Πηγή: Wikipedia.org


Η προσωπική μας εμπειρία, όπως αναφέραμε και κατά την εισαγωγή, είναι ιδιαιτέρως περιορισμένη σε ένα και μόνο τέτοιο όπλο για μικρό αριθμό βολών εις κλειστόν σκοπευτήριο της Σερβίας. 

Άρα πολύ πιθανόν να υπάρχουν κενά ή ανακρίβειες στη κριτική μας. 

Γράψτε μας στα σχόλια εάν η εμπειρία σας με αυτό το πιστόλι διαφέρει από όσα γράφουμε. 

Εδώ βλέπετε το πιστόλι με το οποίο έχουμε την εμπειρία αυτή.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο


Στα πλεονεκτήματα έχουμε τα κομβία χειρισμού και από τις δύο πλευρές, τη γενικότερη εργονομία, τη πολύ καλή για την εποχή του χωρητικότητα, και την αξιοπιστία του αναφορικά με το μηχανισμό λειτουργίας του. 

Στα μειονεκτήματα είναι σίγουρα το βάρος του αναλογικά με τις διαστάσεις και χωρητικότητα του, η σκανδάλη του που πέραν του ότι είναι DA/SA και με εξωτερική σφύρα, έχει αρκετά μεγάλη διαδρομή και σχετικά μαλακή αίσθηση που δε βοηθάει για εύστοχες βολές, και τέλος, το ότι σε αυτή την αρχική του έκδοση δε προσφέρει δυνατότητες επεκτασιμότητας όπως ράγες, αφαιρούμενα σκοπευτικά, παρελκόμενα, κτλ.

Πηγή: Reddit.com


Τα πιστόλια αυτά τα βρίσκει σήμερα κανείς σε τιμές της τάξης των $200-$300 που είναι μία εξαιρετική αναλογία απόδοσης προς τιμή. 

Ωστόσο, εάν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, είναι ένα αξιόπιστο μεν, παρωχημένο δε πιστόλι. 

Εάν για κάποιον είναι αδύνατο να επενδύσει περισσότερα χρήματα για την ασφάλεια του, είναι κάτι που θα δουλέψει. 

Αλλά θα σας ταλαιπωρεί καθημερινά με τον όγκο και βάρος του, οι επισκευές του θα είναι ακριβές, και γενικά θα έχει όλα τα μειονεκτήματα ενός παλαιού όπλου. 

Άρα δε θα το προτείναμε σε κάποιον για κάτι πέραν της συλλεκτικής αξίας του, ή περιστασιακές βολές για ψυχαγωγία.

Πηγή: defensegr.wordpress.com


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου