Μπάρα

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Στους Φούρνους της Ικαρίας εντοπίστηκαν 22 αρχαία ναυάγια (ΦΩΤΟ)

Στους Φούρνους της Ικαρίας εντοπίστηκαν 22 αρχαία ναυάγια (ΦΩΤΟ) - Κεντρική Εικόνα
Χρονολογούνται από την αρχαϊκή περίοδο έως τους προεπαναστατικούς χρόνους
Μια σπουδαία αρχαιολογική έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων έφερε στο φως  22 ναυάγια που χρονολογούνται από την αρχαϊκή περίοδο έως τους προεπαναστατικούς χρόνους .
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου με την χρήση αναπνευστικών συσκευών και ενός υποβρυχίου τηλεκατευθυνόμενου οχήματος. Ανάμεσα στα σπουδαιότερα ευρήματα συμπεριλαμβάνονται ένα ναυάγιο με σαμιακούς αμφορείς του 6ου αιώνα μΧ, ένα ναυάγιο ύστερης κλασικής περιόδου με φορτίο χιακών αμφορέων και πίθων, τρία ναυάγια με φορτία αμφορέων από περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και ένα ναυάγιο με αμφορείς από την Συρία – Παλαιστίνη.
Σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα της έρευνας έπαιξε και η συμβολή των ντόπιων ψαράδων,οι οποίοι συχνά έβρισκαν κομμάτια από αρχαία αντικείμενα στα δίχτυα τους.
Επικεφαλής των ερευνών ήταν ο ο αρχαιολόγος της Εφορείας ΕναλίωνΑρχαιοτήτων δρ Γιώργος Κουτσουφλάκης ενώ επικεφαλής αρχαιολόγοι του Ιδρύματος R.P.M. Nautical Foundation ήταν οι αρχαιολόγοι δρ. Jeffrey Royal και Peter Campbell. Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης ο δύτης της ΕΕΑ Λ. Μερσενιέ, ο συντηρητής αρχαιοτήτων Α. Τσομπανίδης, ο αρχαιολόγος του RPM Nautical Foundation C. Hutchins και ως εξωτερικοί συνεργάτες της ΕΕΑ οι δύτες Β. Μεντόγιαννης, Μ. Γάρρας και Α. Αγάθος.
Σύμφωνα με το δίκτυο Discovery, τις έρευνες επιχορήγησε το Βρετανικό Ίδρυμα Honor Frost.








Πηγή: Parapolitika.gr 



Βίντεο: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου