Μπάρα

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Πέθανε ο μόνος επιζήσας Τορπιλακάτου Τ3 του 1974

Η Τ Α Ν Ο ΜΟΝΟΣ που επέζησε. Βαριά τραυματισμένος. Και δεν έγινε η αγαπημένη θάλασσα τής Κερύνειας ο Υγρός του Τάφος μαζί με τους εννέα συμπολεμιστές του: Τους πρώτους - πρώτους Ηρωικούς Νεκρούς στα πρόσω, μόλις ξημέρωνε η αποφράδα για τον Ελληνισμό 20ή Ιουλίου 1974 της εισβολής του Αττίλα στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες:

Π Ε Θ Α Ν Ε προχθές, από ανακοπή καρδίας 72χρονος, στο σπίτι του στον Κορυδαλλό και κηδεύεται σήμερα στο Γ΄ Νεκροταφείο τής Νίκαιας, ο μόνος που επέζησε από το ηρωικό πλήρωμα τής Τορπιλακάτου «Ταφ Τρία» του Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, κελευστής τότε Σταύρος Διονύσιος Μαγέτος από την Καλαμάτα.

Σ Τ Η Ν ΚΗΔΕΙΑ του θα παραστούν τιμητικά Κύπριοι αξιωματικοί της ΕΦ που βρίσκονται στη μητέρα Ελλάδα για φοίτηση στη Σχολή Εθνικής Άμυνας. Και Κύπριοι εκπαιδευόμενοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου θα τιμήσει την οικογένεια τού εκλιπόντος στην επόμενη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ω Ρ Α 05:25 του Σαββάτου 20ή Ιουλίου 1974: Καθώς η Τορπιλάκατος Τ-3 με κυβερνήτη τον ηρωικό Αθηναίο υποπλοίαρχο Ελευθέριο Τσομάκη ορμούσε, δυο μίλια ανατολικά απ’ το λιμανάκι της Κερύνειας μας, για να πλήξει τα σκάφη του Αττίλα εισβολέα, πλήγηκε και βυθίστηκε από την τουρκική αεροπορία. Μαζί με τον κυβερνήτη Τσομάκη θυσιάστηκαν οι Ελλαδίτες, αρχικελευστής Λεωνίδας Βιτουλαδίτης, κελευστής Κυριάκος Καρέστος, ναύτες Ελευθέριος Κουτσουράδης, Νικόλαος Στιβακτάς, Νικόλαος Δεριζιώτης και οι Κύπριοι ναύτες Χρίστος Καρεφυλλίδης και Φοίβος Φιερός από την Κερύνεια και Χρίστος Κεφαλλονίτης από την Πάφο.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΙΡΑΙΑ έκρηξη εκτοξεύτηκε στη θάλασσα ο Μαγέτος με θρυμματισμένο το ένα πόδι κι άλλα τραύματα. Επρόκειτο να επιζήσει άλλα 41 χρόνια με το μόνιμο, γνωστό, ψυχικό τραύμα, γιατί η τύχη δεν του έταξε ν’ ακολουθήσει τον κυβερνήτη του και τους συμπολεμιστές του. Νυμφεύτηκε την Παναγιώτα, έκαναν δύο παιδιά, τον Χρήστο και την Κωνσταντίνα, κι όταν ήρθε η ηλικία του Χρήστου να καταταγεί στον στρατό, στην ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο τον έστειλε να υπηρετήσει ο Μαγέτος.
Ο ίδιος ποτέ δεν είχε το κουράγιο να έρθει ξανά στο νησί, παρ’ ότι διατήρησε μέχρι τέλους αδελφικές σχέσεις με Λαπηθιώτες της Κερύνειας, φίλους του από το 1973-74, εκτοπισμένους έκτοτε στη Λεμεσό. Εκεί που μεταβαίνει θα τον υποδεχθούν αγαπημένες ηρωικές μορφές, ντυμένες στα κατάλευκα, τραγουδώντας τον Ναύτη του Αιγαίου: «Άγιε Νικόλα μας βοήθα / ο στόλος πάντα να νικά / να προστατεύει όλη την Ελλάδα/ την Κύπρο μας και τα νησιά»…

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

Πηγή: η Σημερηνή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου