Μπάρα

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Σε εξέλιξη σειρά εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου το τριήμερο







«Θυμόμαστε-Τιμούμε-Συνεχίζουμε» είναι το τρίπτυχο του μηνύματος των εκδηλώσεων Μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων που διοργανώνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας από τις 17 έως τις 22 Μαίου στην Αθήνα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν ήδη με τη  φωτοϊστορική έκθεση από τη συλλογή του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη, που λειτουργεί στο σταθμό του Μετρό του  Συντάγματος, και θα λειτουργεί ως τις 22 Μαίου.

Η κεντρική εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11:00 του  Σαββάτου 21 Μαΐου στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου χορευτικά συγκροτήματα Ποντίων ντυμένα με παραδοσιακές στολές θα χορεύουν ποντιακά τραγούδια συνοδεία μουσικής. Παράλληλα συγκροτήματα Ποντίων θα χορεύουν στην άλλη «πύλη» των επισκεπτών προς τον Ιερό Βράχο οριοθετώντας το χώρο του εορτασμού, έως τις 14:00 το μεσημέρι.

Οι αυριανές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στις 18:00 το απόγευμα οπότε κατά μήκος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου λυράρηδες και νταουλιέρηδες θα ανοίξουν ένα διονυσιακό μουσικό διάλογο σε ποντιακά θέματα, τόσο μεταξύ τους όσο και με τους διερχόμενους επισκέπτες. Σε αυτά τα καλλιτεχνικά δρώμενα θα συμμετέχουν μουσικοί με λύρες και 30 χορευτές.

Στις 20:00 το βράδυ, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός η μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας θα καλωσορίσει τους προσκεκλημένους της επισήμου εκδηλώσεως, στο πλαίσιο της οποίας θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις σε εξέχουσες προσωπικότητες των Ποντίων και των Αρμενίων, μεταξύ των οποίων  είναι ο Ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν - Γραμματικόπουλος. Ακολούθως, θα ανεβούν στη σκηνή οι παρουσιαστές πλαισιωμένοι από 80μελή χορωδία, μουσικούς, χορευτές και τραγουδιστές-ανάμεσα τους ο Αντώνης Καλογιάννης. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η επίσημη εκδήλωση, διάρκειας 120 λεπτών, θα περιλαμβάνει απαγγελία κειμένων, προβολή οπτικού υλικού από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου και μουσικοχορευτικά δρώμενα.

Η σκηνοθεσία είναι της Σοφίας Σπυράτου, η καλλιτεχνική επιμέλεια και τα κείμενα έγραψε ο Ηλίας Υφαντίδης, ενώ αφηγητές είναι ο Γιάννης Στάνκογλου και η Βίκυ Παπαδοπούλου. Στην εκδήλωση συμμετέχουν σύλλογοι από το Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νησιών, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία με χοράρχη τον ιδρυτή της  Μιχάλη Μακρή, η Ορχήστρα Ελληνικής-Ποντιακής Μουσικής και η Ορχήστρα Αρμενικής Μουσικής του Χάικ Γιαζιτζιάν και Αρμενική Χορευτική Ομάδα. Την παρουσίαση της εκδηλώσεως θα κάνει ο δημοσιογράφος Αλέξης Κωστάλας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις συμμετέχει και η Προεδρική Φρουρά, με άνδρες της ενδεδυμένους με τη στολή του Πόντου

Πηγή:  Λ.Σ.Μ. PARAPOLITIKA.GR


..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου