Μπάρα

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Ανασκόπηση: Special Pistol Tactics (Ελλάδα)

Μία από τις καλύτερες εκπαιδεύσεις στις οποίες θα μπορούσε συμμετάσχει κανείς στην Ελλάδα εφόσον ήδη γνωρίζει βασικό χειρισμό φορητών όπλων και θέλει να πάει ένα επίπεδο παραπάνω. Προσοχή! Καθώς οι εκπαιδεύσεις αλλάζουν και εξελίσσονται ίσως να υπάρχουν αποκλίσεις από την εμπειρία του γράφων. Όσα γράφουμε εδώ είναι καθαρά από το πως ήταν η εκπαίδευση όταν ο γράφων την ολοκλήρωσε.



Πηγή: Facebook.com/alfasecgroup/
Τίτλος

Special Pistol Tactics

Οργανισμός

Alfa Security Group Ltd

Χώρος διεξαγωγής

Ασπρόπυργος, Ελάδα

Γλώσσα

Ελληνικά

Διάρκεια

11 ώρες/2 ημέρες

Κόστος

€300

Πιστοποίηση

Ναι

Σύνδεσμος

https://alfasecuritygroup.com/

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, η επικοινωνία είναι εύκολη, απλή και κατανοητή και ασφαλώς για λόγους ασφαλείας ο υποψήφιος εκπαιδευόμενος θα πρέπει να παρέχει στην εταιρία τις απαραίτητες πληροφορίες για τη συμμετοχή του στην εκπαίδευση. Επιπρόσθετα, λόγω του ότι αυτή είναι μία προχωρημένου επιπέδου εκπαίδευση, ο υποψήφιος εκπαιδευόμενος θα πρέπει να παρέχει και κάποιο αποδεικτικό στοιχείο που να δείχνει ότι ήδη γνωρίζει βασικό χειρισμό πυροβόλων όπλων, δηλαδή, κανόνες ασφαλείας, γέμισμα, στάση, βολές, κτλ. Επίσης, παρότι η εκπαίδευση μπορεί να προσαρμοστεί στις δυνατότητες του κάθε εκπαιδευόμενου, απαιτεί κάποια φυσική κατάσταση καθώς περιλαμβάνει ένα μικρό μέρος σωματικής άσκησης. Τώρα που αναφέραμε τα διαδικαστικά, ας προχωρήσουμε στο θέμα των εκπαιδευτών.




Πηγή: Facebook.com/alfasecgroup/

Οι εκπαιδευτές είναι έμπειροι και εκπαιδευμένοι από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Ουκρανίας, τη γνωστή Ομάδα Άλφα της SBU (Security Service of Ukraine, Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας) που ανήκει στις πιο επίλεκτες ειδικές αντιτρομοκρατικές μονάδες στο κόσμο. Βέβαια, όπως είναι γνωστό οι πρακτικές των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είναι πολύ διαφορετικές από τις λεγόμενες δυτικές χώρες και αυτό αντικατοπτρίζεται και σε αυτή την εκπαίδευση. Καθώς η εκπαίδευση απευθύνεται σε άτομα που ήδη γνωρίζουν τα βασικά, δε δίδεται ιδιαίτερη βάση σε αυτά καθώς θεωρούνται ήδη γνωστά και θα ήταν χάσιμο πολύτιμου χρόνου από τη βασική διδακτική ύλη της εκπαίδευσης. Ωστόσο, όταν είναι απαραίτητο, οι εκπαιδευτές ίσως να κάνουν σχετικές επισημάνσεις εφόσον απαιτείται για την αποφυγή ή διόρθωση κάποιου σημαντικού λάθους.


Πηγή: Facebook.com/alfasecgroup/

Η επίσημη περιγραφή του σχολείου από την εταιρία Alfa Security περιγράφει πολύ καλά το τι ακριβώς περιλαμβάνει. Βλέπετε τη περιγραφή του μεταφρασμένη στα ελληνικά παρακάτω.

Αυτό το μάθημα αποτελείται από θεωρητικά και πρακτικά τμήματα και είναι σχεδιασμένο να διδάξει προχωρημένες τεχνικές τακτικής χρήσης του πιστολιού ως βασικό όπλο. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος οι εκπαιδευόμενοι θα περάσουν από σενάρια και ασκήσεις τα οποία θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τις γνώσεις & τις ικανότητες τους στο θέμα.


Θέματα:
  • Τεχνικές τραβήγματος από θήκη
  • Διαφορετικές στάσεις βολής
  • Τακτική/Ταχεία αλλαγή γεμιστήρα
  • Εξομοίωση εμπλοκών με εκπαιδευτικά φυσίγγια
  • Βολές κοντινών αποστάσεων
  • Ασκήσεις για πυρά κάλυψης
  • Τακτική χρήση κάλυψης
  • Ασκήσεις με δυνατό/αδύναμο χέρι
  • Βολές εν κινήσει
  • Ασκήσεις ομαδικών βολών & κάλυψης
  • Πολλαπλές ασκήσεις πίεσης/στρες




Πηγή: Facebook.com/alfasecgroup/

Η δομή του σχολείου είναι ιδιαίτερα άμεση, έντονη και εντατική. Χωρίς πολλά λόγια, οι εκπαιδευτές αναλύουν την άσκηση, την δείχνουν όσες φορές απαιτείται ώστε να γίνει απόλυτα κατανοητή, εν συνέχεια η άσκηση εκτελείται αργά χωρίς πυρομαχικά και τέλος, εκτελείται μερικές φορές με πραγματικά πυρά και γίνεται αξιολόγηση του κάθε εκπαιδευόμενου μετά την ολοκλήρωση κάθε επανάληψης. Ανάλογα με την άσκηση, μπορεί να γίνει με όλους τους εκπαιδευόμενους ταυτόχρονα ή αρκετές φορές με τον κάθε ένα ξεχωριστά για προσοχή στις λεπτομέρειες. Άλλωστε, το ρητό της αντιτρομοκρατικής Ομάδας Άλφα της Ουκρανίας είναι «όταν έρχεται η Άλφα, οι συμβιβασμοί σταματάνε» και ως ένα βαθμό, αυτή η νοοτροπία μεταφέρεται και σε αυτό το σχολείο. Βέβαια, λόγω του μεγάλου αριθμού ασκήσεων και της γρήγορης μετάβασης από τη μία στην άλλη είναι λογικό ότι όλοι οι εκπαιδευόμενοι θα κάνουν κάποια λάθη αλλά αυτά αποτελούν μαθήματα για προσωπική βελτίωση.


Πηγή: Facebook.com/alfasecgroup/

Ο χώρος όπου διεξήχθη το σχολείο αυτό ήταν στον Ασπρόπυργο Αττικής, στο ιδιωτικό κλειστό σκοπευτήριο Ελίτ. Είναι ένα εξαιρετικό σκοπευτήριο 15 θέσεων το όποιο φαίνεται να έχει κατασκευαστεί μέσα σε κάποια μεγάλη αποθήκη. Έτσι έχει και μεγάλο ύψος αλλά και αρκετό χώρο για άνετη εκτέλεση τέτοιων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Ένα θετικό και συνάμα άβολο πλεονέκτημα ήταν η αρκετά υψηλή θερμοκρασία λόγω περιόδου (καλοκαίρι). Από τη μία αυτό έκανε την εκπαίδευση αρκετά δυσκολότερη, από την άλλη έδινε το πλεονέκτημα της εξομοίωσης στρες και κούρασης που είναι πολύ πιθανά σε πραγματικές συνθήκες ένοπλης συμπλοκής. Ταυτόχρονα, αυτό προσφέρει και μία μικρή αίσθηση αυτοπεποίθησης στον εκπαιδευόμενο καθώς γνωρίζει ότι ακόμα και με κούραση και όχι και τόσο ιδανικές συνθήκες μπόρεσε να εκτελέσει κάποια πολύπλοκη άσκηση ένοπλης συμπλοκής. Άρα, παρότι η υψηλή θερμοκρασία δεν είναι κάτι το ευχάριστο, προσφέρει πολλά στο ρεαλισμό του σχολείου που απευθύνεται σχεδόν εξολοκλήρου σε ένοπλες συμπλοκές. Και μετά από αυτή τη μικρή αναφορά για το χώρο, πάμε να δούμε το τι περιελάμβανε η κάθε ημέρα.


Πηγή: Facebook.com/alfasecgroup/

Η πρώτη ημέρα ήταν μία σειρά από ασκήσεις ένοπλων συμπλοκών για μάχες μικρών αποστάσεων (CQB), δηλαδή από 3 μέχρι 15 μέτρα καθώς αυτές είναι οι αποστάσεις στις οποίες γίνονται οι περισσότερες συμπλοκές με πιστόλια σήμερα. Μετά τη χρέωση εξοπλισμού, πυρομαχικών (150 φυσίγγια για τη πρώτη ημέρα), κτλ. ξεκινάνε οι ασκήσεις με τη δομή που περιγράψαμε νωρίτερα. Για έξι ώρες και χωρίς σχεδόν κανένα διάλειμμα οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν στη πράξη αντικείμενα όπως double tap, βολή Μοζαμβίκης, βολές ταχείας αντίδρασης από διαφορετικές στάσεις, αλλαγές γεμιστήρα με διάφορες τεχνικές, βολές εν κινήσει με και χωρίς εμπόδια, κάλυψη και βολές με μικρή έκθεση, κτλ. Η μέρα ξεκινάει από τα πιο εύκολα και καταλήγει στα πιο δύσκολα ενώ ο στόχος της είναι καθαρά η απόλυτη προσοχή στη λεπτομέρεια. Πράγματα όπως θέση από τα πόδια πίσω από τη κάλυψη, χρήση της μηχανικής του σώματος για τα μέγιστα αποτελέσματα, συχνά μικρά αλλά σημαντικά λάθη και πως να τα αποφύγει κανείς, κτλ.


Πηγή: Facebook.com/alfasecgroup/

Η δεύτερη ημέρα είχε αρκετά διαφορετικό χαρακτήρα, ο κάθε εκπαιδευόμενος χρεώνεται τον εξοπλισμό του και 100 φυσίγγια και ξεκινάει μία τελείως διαφορετική προσέγγιση. Πλέον, γίνεται μία μετάβαση όπου η απόλυτη προσοχή δίδεται στην άρτια εκτέλεση των ασκήσεων κάτω από ελεγχόμενο στρες. Για να επιτευχθεί η κούραση και το άγχος της πίεσης μίας πραγματικής ένοπλης συμπλοκής γίνονται διάφορες σωματικές ασκήσεις (τρέξιμο, κάμψεις, κοιλιακοί, κτλ.) σε συνδυασμό με τις ασκήσεις μάχης. Ταυτόχρονα, οι εκπαιδευτές προσπαθούν να αναγκάσουν τον εκπαιδευόμενο να εκτελεί τις ασκήσεις μηχανικά, χωρίς σκέψη. Για παράδειγμα, κάνει έναν αριθμό κάμψεων όταν ο εκπαιδευτής του φωνάζει να κάνει κάποιο είδος βολής από αυτές που έμαθε τη προηγούμενη ημέρα, στη συνέχεια του δίνει γρήγορα μία άλλη εντολή, κτλ. Έτσι ο εκπαιδευόμενος πρέπει μέσα από τη πίεση και τη σωματική κούραση να ακούσει την εντολή και να εκτελέσει τα κατάλληλα βήματα το ταχύτερο δυνατόν. Λόγω της μεγάλης έντασης η ημέρα αυτή έχει λίγο μικρότερη διάρκεια από τη προηγούμενη, περίπου μία ώρα λιγότερο (δηλαδή διάρκεια 4.5-5 ώρες) αλλά προσφέρει πολλά μαθήματα στους εκπαιδευόμενους για να βελτιώσουν τις ικανότητες τους στο μέλλον.


Πηγή: Facebook.com/alfasecgroup/

Γενικά, για κάποιον που θεωρεί ότι ήδη είναι σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο όσον αφορά το βασικό χειρισμό πιστολιού και θέλει να πάει ένα βήμα παραπέρα. Με δεδομένο ότι ψάχνει κάτι σχετικό με πρακτική χρήση πιστολιού για αυτοάμυνα και όχι για αθλητική δραστηριότητα, τότε αυτή η εκπαίδευση είναι εξαιρετική. Οι εκπαιδευτές δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για να μεταδώσουν τις γνώσεις τους και ο κάθε εκπαιδευόμενος όταν φύγει από εκεί θα γνωρίζει τόσο το επίπεδο του όσο και τι πρέπει να βελτιώσει και με ποιες ασκήσεις θα μπορεί να το επιτύχει αυτό. Θα μπορεί να βρει δηλαδή τα αδύνατα και δυνατά του σημεία και να δουλέψει ανάλογα. Επιπρόσθετα, η νοοτροπία της Ουκρανικής αντιτρομοκρατικής διαφέρει πολύ από τις τακτικές δυτικών χωρών σε κάποια θέματα και, όπως σε όλα τα πράγματα, κάποιες τακτικές ίσως να είναι πιο αποτελεσματικές για έναν εκπαιδευόμενο από κάποιες άλλες. Άρα η απόκτηση αυτών των γνώσεων μπορεί να αποδειχτεί μεγάλης σημασίας. Κλείνοντας, με δυο λόγια, πάρα πολύ καλή εκπαίδευση σε πολύ καλή τιμή για αυτά που προσφέρει.


Πηγή: Facebook.com/alfasecgroup/

Πηγή:  defensegr.wordpress.com

 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου