Μπάρα

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Κριτικές Όπλων: Πιστόλι SilencerCo Maxim 9


Το Maxim 9 είναι το πρώτο στην ιστορία σύγχρονο πολυμερές ημιαυτόματο πιστόλι με ενσωματωμένο σιγαστήρα, σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από την αμερικανική εταιρία κατασκευής σιγαστήρων SilencerCo. Έχουμε μία καλή εμπειρία μαζί του και βάσει αυτής της εμπειρίας θα κάνουμε τη κριτική μας σε αυτό το άρθρο. Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.



Πηγή: Blog.cheaperthandirt.com

Το πιστόλι Maxim 9 κυκλοφόρησε το 2017 και έκανε αμέσως τεράστια εντύπωση. Η εταιρία SilencerCo είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρία για τις καινοτομίες της στο χώρο των σιγαστήρων όποτε η κυκλοφορία του Maxim 9 σε συνδυασμό με τη φουτουριστική εμφάνιση του σίγουρα τράβηξε αμέσως το βλέμματα. Βέβαια δεν είναι ένα φτηνό πιστόλι, σήμερα καινούργιο κοστίζει σχεδόν $1500. Τα αξίζει όμως;


Πηγή: SaddleRockArmory.com

Το πιστόλι ξεκίνησε βασιζόμενο στο αμερικανικό Smith & Wesson M&P, αλλά γρήγορα το σχέδιο άλλαξε βάσει του κορμού του Glock 17. Ωστόσο, πέρα από το κορμό και ελάχιστα εξαρτήματα, όλο το όπλο είναι σχεδιασμένο από το μηδέν. Όλο το μπροστινό μέρος του πιστολιού έχει μετατραπεί σε μία σταθερή κάννη με ενσωματωμένο σιγαστήρα της εταιρίας SilencerCo ο οποίος λειτουργεί με παρόμοια αρχή όπως αυτός που είχαμε περιγράψει στο άρθρο μας «Σιγαστήρας Καραμπίνας SilencerCo Salvo 12». Το ότι είναι σταθερή κάννη με ενσωματωμένο σιγαστήρα επιλύει το μεγάλο πρόβλημα φθοράς των σιγαστήρων που οδηγούν σε καταστροφή από ραγίσματα των θαλάμων που οδηγούν σε εκτροπή των βολίδων με καταστροφικά αποτελέσματα, και επίσης προσφέρει αρκετά καλή ευστοχία αλλά και ταχεία σκόπευση καθώς η κάννη είναι πάντα σταθερή. Παρά τον ογκώδη σχεδιασμό του, το βάρος του είναι μόλις 1049 γραμμάρια. Όσον αφορά το σιγαστήρα, με υποηχητικά βλήματα βάρους 147 grain κατεβάζει τα επίπεδα θορύβου στα 125dB SPL, δηλαδή πάρα πολύ χαμηλότερα από ένα Glock 17 με ίδια πυρομαχικά που είναι στα 160dB SPL. Το όριο για βλάβη στην ακοή είναι τα 140dB SPL οπότε το Maxim 9 είναι αρκετά κάτω από το όριο και έτσι θεωρείται ασφαλές για χρήση χωρίς προστατευτικά ακουστικά.


Πηγή: SoldierSystems.net

Όπως και με τους περισσότερους ανθρώπους στο χώρο των όπλων, έτσι και εμάς η εμπειρία μας ξεκίνησε σύντομα μετά την επίσημη κυκλοφορία του πριν από περίπου ένα χρόνο. Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε ρίξει εκατοντάδες φυσίγγια σε διαφορετικά περιβάλλοντα και έτσι έχουμε μία γενική άποψη για το πιστόλι αυτό. Σε καμία απολύτως περίπτωση το πιστόλι αυτό δε θα το προτείναμε σε κοινό που αναζητά ένα πιστόλι για οποιαδήποτε πρακτική χρήση. Είναι ένα πιστόλι με πολύ ξεχωριστό σχεδιασμό και αποτελεί ένα σταθμό στα σύγχρονα ημιαυτόματα πιστόλια. Οπότε στοχεύει κυρίως σε αυτό το κοινό. Τους λάτρεις των όπλων και τους συλλέκτες.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το πιστόλι έχει πολλά αρνητικά όπως τον όγκο του, τις αυξημένες απαιτήσεις για συντήρηση, τα πολύ περιορισμένα διαθέσιμα αξεσουάρ και ανταλλακτικά, και τη διαδικασία αγοράς του που ανάλογα με το που ζείτε μπορεί να είναι από πολύπλοκη έως αδύνατη, το ότι η πρώτη βολή είναι πάντα διαφορετική από τις άλλες λόγω της διαφοράς πίεσης των θαλάμων του σιγαστήρα, το ότι η θερμοκρασία στο όπλο αυξάνεται υπερβολικά ακόμα και έπειτα από λίγες δεκάδες βολές, και η επιεικώς απαράδεκτη σκανδάλη του. Για την ακρίβεια, η σκανδάλη του έχει μεγάλη διαδρομή και αρκετά «βαρύ» τελείωμα. Βλέπετε παρακάτω πως είναι το όπλο όταν έχει λυθεί όπου φαίνεται ο πρωτότυπος ολισθητήρας του με το ενσωματωμένο επανατατικό ελατήριο.


Πηγή: All4Shooters.com

Σίγουρα όμως, πέρα από τα αρνητικά του έχει και κάποια θετικά. Για παράδειγμα, το βάρος στο μπροστινό μέρος του σε συνδυασμό με το σιγαστήρα και το πολύ μικρό ολισθητήρα προσφέρουν στο όπλο εντυπωσιακά ήπια ανάκρουση. Με μία καλή λαβή το όπλο δε διαφέρει πολύ από ένα πιστόλι διαμετρήματος .22 LR στην ανάκρουση. Επίσης, έχει βάση για σκοπευτικά επάνω στη σταθερή κάννη και έτσι είναι σχεδόν αδύνατο να χάσουν τις ρυθμίσεις τους διότι δε δέχονται τραντάγματα με κάθε βολή, και δέχεται όλους τους γεμιστήρες που ταιριάζουν στα Glock 17. Επίσης, μπορούμε να αφαιρέσουμε ένα θάλαμο του σιγαστήρα για να μικρύνουμε το μήκος του ή να το μεγαλώσουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας. Έχει αναστολέα ολισθητήρα και από τις δύο πλευρές, ίσια σκανδάλη ακριβείας, και είναι ένα εύστοχο και καλοζυγισμένο πιστόλι. Ίσως το πιο εντυπωσιακό για ένα τόσο περίεργο πιστόλι όμως είναι η αξιοπιστία του. Έχουμε μετρημένες στα δάχτυλα περιπτώσεις εμπλοκών και σχεδόν σε όλες ήταν προβλήματα άσχετα με το όπλο όπως γεμιστήρες ή πυρομαχικά.


Πηγή: News.aroutfitting.com

Με δύο λόγια, εάν σας περισσεύουν αυτά τα χρήματα και θέλετε να έχετε στη συλλογή σας κάτι τόσο ξεχωριστό, τότε αξίζει να το αγοράσετε. Για οποιαδήποτε πρακτική χρήση θα λέγαμε ότι το πιθανότερο είναι ότι θα δουλέψει χωρίς κανένα πρόβλημα αλλά η ζωή είναι ένα πολύ πολύτιμο πράγμα για να το στηρίξουμε επάνω σε ένα σχεδόν πειραματικό όπλο. Εάν το θέλετε για να ρίχνετε χωρίς προστατευτικά ακουστικά, τότε και πάλι αξίζει τα χρήματα του. Άρα, κλείνοντας, το πιστόλι Maxim 9 της εταιρίας SilencerCo τουλάχιστον σήμερα, απευθύνεται κυρίως στο κοινό που θέλει κάτι ενδιαφέρον για ψυχαγωγία, γνωριμία με σιγαστήρες, και να κάνει τα βλέμματα στο σκοπευτήριο να στρέφονται επάνω του. Είναι ένα αξιόλογο και αρκετά αξιόπιστο πρωτότυπο πιστόλι.


Πηγή: GearNova.com

Πηγή: defensegr.wordpress

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου