Μπάρα

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Κριτικές Όπλων: Τυφέκιο Cugir SAR-1

Ώρα να δούμε ένα κλασικό τυφέκιο από την Ευρώπη, το SAR-1 διαμετρήματος 7.62×39mm της Ρουμάνικης βιομηχανίας όπλων Cugir. Η Cugir είναι μία κρατική βιομηχανία όπλων της Ρουμανίας που λειτουργεί από το 1799. Το SAR-1 είναι ένα ημιαυτόματο τυφέκιο που βασίζεται στο σχεδιασμό του σοβιετικού AK και μπορεί να το βρει κανείς σε εξαιρετικά καλές τιμές. Το SAR-1 χρησιμοποιούνταν από τις ένοπλες δυνάμεις τις Ρουμανίας ως εκπαιδευτικό τυφέκιο για εισαγωγή στη χρήση όπλων τύπου AK προτού οι κληρωτοί στρατιώτες πάρουν στα χέρια τους αυτόματα τυφέκια τους. Έτσι είναι ένα τυφέκιο στρατιωτικών προδιαγραφών για σκληρή χρήση με ελάχιστη συντήρηση.


Πηγή: Imgur.com

Η Cugir έχει τεράστια εμπειρία στη κατασκευή τυφεκίων σχεδιασμού AK και έτσι το SAR-1 δε θα σας απογοητεύσει από τη πλευρά του σχεδιασμού. Στις ΗΠΑ η εισαγωγή του απαγορεύτηκε από το ATF γύρω στο 2004 λόγω του ότι είχε αρχικά σχεδιαστεί για πολεμική χρήση και έτσι είναι αρκετά πιο σπάνιο συγκριτικά με άλλα τυφέκια παρόμοιου σχεδιασμού. Παρ’όλα αυτά, περιστασιακά θα το βρείτε σε διάφορα καταστήματα ακόμα και στις ΗΠΑ καθώς ένας τεράστιος αριθμός τους είχε εισαχθεί πριν την απαγόρευση και αυτά θεωρούνται νόμιμα. Ωστόσο, εκεί που θα το συναντάμε παντού είναι ασφαλώς στη Ρουμανία και στις γειτονικές χώρες καθώς είναι φτηνό αλλά και ποιοτικό. Ενδεικτικά, μπορείτε να το βρείτε ακόμα και για λιγότερα από $400 σε άψογη κατάσταση. Να θυμάστε όμως ότι εάν θέλετε κάτι στην εργοστασιακή του μορφή (όπως το παρακάτω) και δίχως καμία μετατροπή, τότε η τιμή του μπορεί να φτάσει και τα $1000.

Πηγή: Armslist.com

Όπως αντιλαμβάνεστε από το παραπάνω σχόλιο, τα περισσότερα τυφέκια SAR-1 της Cugir δεν έρχονται στην εργοστασιακή τους μορφή όπως το παραπάνω. Συνήθως έχουν αλλαγμένα κοντάκια, χειροφυλακτήρες, σκοπευτικά μέσα, κτλ. Με ένα τέτοιο, ελαφρώς τροποποιημένο SAR-1, είναι και η δική μας εμπειρία. Ασφαλώς όλος ο μηχανισμός του όπλου όπως και όλα τα βασικά του εξαρτήματα είναι αυθεντικά, κατασκευασμένα από τη Cugir, και βλέπετε και μόνοι σας παρακάτω μία σχετική φωτογραφία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το SAR-1 δέχεται γεμιστήρες και αξεσουάρ από τυφέκια τύπου AK-47 και έτσι ποτέ δε θα έχετε πρόβλημα με εξαρτήματα, αξεσουάρ, και πυρομαχικά. Στα αρνητικά του όμως είναι ότι η κάννη του δεν έχει σπείρωμα ή χώρο για προσθήκη φλογοκρύπτη. Ωστόσο, είναι εσωτερικά χρωμιωμένη ώστε να μην απαιτεί υψηλό επίπεδο συντήρησης. Όλα τα SAR-1 είναι γνωστά για το «κλώτσημα της σκανδάλης» τους. Εάν θέλετε να μάθετε πως να το διορθώσετε αυτό, μπορείτε να μελετήσετε το άρθρο μας «Επισκευή κλωτσήματος σκανδάλης σε AK-47». Γενικά ίσως να χρειαστεί να κάνετε κάποιες μικρές τέτοιες επιδιορθώσεις αλλά τίποτα στο βασικό μηχανισμό του όπλου.

Πηγή: Armslist.com

Όπως και τα περισσότερα όπλα σχεδιασμού AK δεν είναι ένα ελαφρύ τυφέκιο, αλλά το βάρος του κάνει το ισχυρό διαμέτρημα 7.62×39mm που χρησιμοποιεί απόλυτα ελεγχόμενο. Φυσικά, είναι σχετικά κουραστικό όταν το χρησιμοποιεί κανείς για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ένα εμφανισιακά έντονο χαρακτηριστικό του SAR-1 εκτός από τη κάννη του που δεν έχει φλογοκρύπτη ή σπείρωμα, είναι ο πρεσαριστός κορμός του που έχει αυτή την εσοχή που βλέπετε παρακάτω μέσα στο κόκκινο πλαίσιο. Η εσοχή χρησιμεύει στην αυξημένη αντοχή του κορμού χωρίς να αυξάνεται το βάρος του.

Πηγή: Websta.one (επεξεργασμένη)

Όσον αφορά την αίσθηση που αφήνει, έχει ελαφρώς πιο «κοφτή» και απότομη ανάκρουση και σχετικά σκληρή σκανδάλη που έχει μερικές φορές και το πρόβλημα που προαναφέραμε. Πέρα από αυτό, είναι ένα τυπικό AK με πολύ ελεγχόμενη ανάκρουση ακόμα και σε γρήγορες βολές. Ο μηχανισμός του έχει άψογη ομαλή αίσθηση χωρίς τζόγο/παίξιμο. Αναφορικά με το θέμα των εμπλοκών και φθορών, προσωπικά έχουμε εξαιρετική εμπειρία με αυτό το όπλο καθώς είναι πάρα πολύ αξιόπιστο και με ελάχιστες, και φυσιολογικές, φθορές. Καθώς ήταν σχεδιασμένο για εκπαίδευση κληρωτών είναι φτιαγμένο για πολύ σκληρή χρήση. Ενδεικτικά, τα μεταλλικά κομμάτια πριν το κοντάκιο και επάνω από τη θαλάμη είναι από σφυρήλατο ατσάλι. Αυτά είναι τα δύο σημεία όπου τα περισσότερα όπλα τύπου ΑΚ δέχονται φθορά και δεν υπάρχει πιο ανθεκτική επιλογή από τα ατσάλινα σφυρήλατα εξαρτήματα για αυτά τα δύο σημεία. Οπότε από τη πλευρά της αξιοπιστίας το θεωρούμε καλό.

Πηγή: Imgur.com

Όπως κλείνουμε πάντα αυτή τη κατηγορία από άρθρα μας, έτσι και εδώ θα απαντήσουμε στο ερώτημα «αξίζει να αγοράσει ένα SAR-1 κανείς σήμερα;». Σε καμία περίπτωση δεν είναι το πιο ποιοτικό τυφέκιο τύπου AK εκεί έξω. Η αναλογία τιμής και απόδοσης όμως είναι αρκετά υψηλή. Άρα δε θα λέγαμε «όχι» χωρίς δεύτερη σκέψη αλλά κάτι σαν, αν δεν έχετε περιθώρια για κάτι καλύτερο, τότε αξίζει. Ως όπλο αυτοάμυνας (π.χ. στο σπίτι, αυτοκίνητο, κτλ.) είναι μία αξιόλογη επιλογή αλλά ίσως μεγάλο για κλειστούς χώρους, τουλάχιστον με το σταθερό κοντάκιο. Επίσης, για τέτοια χρήση πρέπει να προσέξετε ανάλογα με το που ζείτε διότι έχει ένα ισχυρό διαμέτρημα που ίσως να διαπεράσει πολλά εμπόδια όπως τοίχους και παράθυρα προτού σταματήσει. Τέλος, εάν γνωρίζετε τακτικές μάχης με τυφέκια της οικογενείας AK-47 με το SAR-1 θα νοιώσετε μεγάλη οικειότητα, αν πάλι όχι, τότε θα χρειαστεί να επενδύσετε και σε ανάλογες εκπαιδεύσεις ακολουθούμενες από πάρα πολύ εξάσκηση. Σίγουρα μία αξιόλογη επιλογή, αν και με μερικές ατέλειες.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου