Μπάρα

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Υπολογιστής περιπολικού (MDT)

Πρόσφατα ο κύριος «officer401», ένας εν υπηρεσία αστυνομικός του πολιτειακού αστυνομικού τμήματος της πολιτείας της Τζώρτζα στις ΗΠΑ, απάντησε στο ερώτημα τι ακριβώς είναι ο φορητός υπολογιστής που έχουν στο εσωτερικό τους τα περιπολικά οχήματα. Ασφαλώς, από υπηρεσία σε υπηρεσία υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές αλλά αυτό θα σας δώσει μία ιδέα για το MDT (Mobile Data Terminal, Φορητό Τερματικό Δεδομένων).


Πηγή: NBCNews.com

Στο άρθρο μας «Περιπολικό Μαϊάμι Ford Explorer» είχαμε δει ότι το περιπολικό έχει μία ειδική βάση με ένα φορητό υπολογιστή Panasonic Toughbook, ή όπως είναι κατά την αστυνομική ορολογία, ένα MDT. Η αποστολή του MDT είναι οι αστυνομικοί να είναι πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά τους χωρίς να χρειάζεται να ζητάνε όλες τις αναζητήσεις και καταγραφές μέσω ασυρμάτου. Κάτι που πλέον είναι ο εφεδρικός τρόπος σε περίπτωση που είναι αδύνατη ή μη πρακτική η χρήση του MDT.

Πηγή: Officer401.com

Παραπάνω βλέπετε τη βάση του MDT που είναι ρυθμιζόμενη (λευκοί κύκλοι) ώστε να ταιριάζει σε όλους τους φορητούς υπολογιστές, και κλειδώνει ώστε να μη μπορεί κάποιος να κλέψει τον υπολογιστή. Στο κόκκινο πλαίσιο βλέπετε τη κλειδαριά ασφάλισης. Οι υπολογιστές είναι απλοί φορητοί υπολογιστές σχεδιασμένοι για σκληρή χρήση και χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows. Για παράδειγμα, στο Μαϊάμι της πολιτείας της Φλόριντα χρησιμοποιούν υπολογιστές της σειράς Toughbook από την εταιρία Panasonic. Για σύνδεση στον υπολογιστή χρησιμοποιείται το δαχτυλικό αποτύπωμα του αστυνομικού. Παρακάτω βλέπετε το Jetpack της εταιρίας Verizon. Αυτή η συσκευή χρησιμοποιείται ώστε να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω του δικτύου 4G της Verizon στο φορητό υπολογιστή.

Πηγή: Ideaing.com

Όταν συνδεθεί στο διαδίκτυο ο αστυνομικός μέσω του Jetpack, κάνει μία σύνδεση VPN (Virtual Private Network, Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο) με τα κεντρικά της υπηρεσίας του μέσω του VPN της εταιρίας Cisco. Έτσι παρότι βρίσκεται στο δρόμο είναι κυριολεκτικά σαν να βρίσκονταν πίσω από το γραφείο του στο αστυνομικό τμήμα.

Πηγή: Glassdoor.com (επεξεργασμένη)

Τώρα έχουμε το ενδιαφέρον κομμάτι που είναι τι είδος εφαρμογές υπάρχουν σε αυτό τον υπολογιστή περιπολικού. Στις ΗΠΑ με μεγάλη διαφορά η πιο διαδεδομένη είναι η εφαρμογή Spillman Mobile η οποία πέρα από το να μπορεί ο αστυνομικός να κάνει εξακρίβωση στοιχείων (π.χ. έλεγχος αριθμού πινακίδων, άδειας κυκλοφορίας, ποινικού μητρώου, αρχείου καταζητούμενων, κτλ.), έχει επίσης άμεση επικοινωνία με όλα τα περιπολικά, ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα της περιοχής. Έτσι μέσω μίας ενσωματωμένης λειτουργίας επικοινωνίας (chat) μπορεί να γίνει γρήγορα και εύκολα ο συντονισμός όλων των σωμάτων ασφαλείας.

Πηγή: Quora.com

Με την ίδια εφαρμογή μπορεί να βλέπει κανείς και εξίσου γρήγορα που βρίσκονται όλα τα οχήματα μέσω GPS, τις περιοχές ευθύνης τους, τις κλήσεις που είναι σε εξέλιξη, κτλ. Βλέπετε μία σχετική εικόνα από αυτό παρακάτω.

Πηγή: G2Crowd.com

Κάθε φορά που σταματάει έναν ύποπτο ένας αστυνομικός στις ΗΠΑ κάνει έρευνες μέσω του Spillman σε δύο βάσεις δεδομένων, στη πολιτειακή του (που έχει τα στοιχεία για όλα τα εγκλήματα και φακέλους της πολιτείας), και το NCIC (National Crime Information Center, Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Εγκληματιών) που συντηρείται από το FBI (Federal Bureau of Investigation, Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών) και περιέχει όλους τους φακέλους εγκληματιών και τα αντίστοιχα στοιχεία για όλες τις πολιτείες που είναι καταγεγραμμένα στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Όλες οι αναζητήσεις των αστυνομικών στέλνονται έπειτα στους προϊστάμενους τους για εξακρίβωση καθώς στο παρελθόν είχαν υπάρξει περιπτώσεις που αστυνομικοί είχαν κάνει κατάχρηση της πρόσβασης σε αυτές τις βάσεις δεδομένων για εύρεση στοιχείων επωνύμων, ερωμένων, κτλ. Σήμερα μία τέτοια παράβαση τιμωρείται με 10 χρόνια φυλάκισης.

Πηγή: Spillman.com

Η ίδια εφαρμογή, το πρόγραμμα Spillman, είναι επίσης και το σύστημα μέσω του οποίου οι αστυνομικοί γράφουν και στέλνουν τις αναφορές τους. Έτσι είναι άμεσα διαθέσιμες σε όλο το δίκτυο σωμάτων ασφαλείας στις ΗΠΑ μέσα σε δευτερόλεπτα. Ο κύριος «officer401» εξήγησε ότι μία άλλη εφαρμογή των περιπολικών της πολιτείας Τζώρτζα στις ΗΠΑ είναι το GEARS (Georgia Electronic Accident Reporting System, Ηλεκτρονικό Σύστημα Αναφοράς Ατυχημάτων της Τζώρτζα), ένα λογισμικό που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί σε περιπτώσεις ατυχημάτων για να καταγράψουν τα στοιχεία των εμπλεκομένων και περιγραφή του ατυχήματος.

Πηγή: CourtWareSolutions.com

Μία άλλη εφαρμογή που χρησιμοποιούν για περιστατικά ατυχημάτων, είναι η εφαρμογή Easy Street Draw στην οποία οι αστυνομικοί με ένα πολύ απλό περιβάλλον εργασίας μπορούν να «ζωγραφίσουν» το ατύχημα όπως ήταν τη στιγμή που έφτασαν στο σημείο. Μπορείτε να δείτε και αυτή την εφαρμογή στη συνέχεια.

Πηγή: Trancite.com

Πέρα από αυτά, στον υπολογιστή υπάρχουν και κάποιες άλλες εφαρμογές για ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς στην αναπαράσταση σημείων ατυχημάτων. Εκεί οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό (αποστασιόμετρα, ειδικά φωτογραφικά φίλτρα, κτλ.) για να καταγράψουν το ατύχημα σε τέτοιο βαθμό που να είναι σε θέση να το ανακατασκευάσουν σε εργαστηριακό περιβάλλον. Βλέπετε μία από αυτές τις εφαρμογές εδώ.

Πηγή: Officer401.com

Ασφαλώς, ανάλογα με την ειδικότητα του αστυνομικού ίσως να υπάρχουν και άλλες εφαρμογές αλλά σε γενικές γραμμές, αυτό δίνει μία καλή ιδέα για το τι κάνει ένας αστυνομικός με τον υπολογιστή περιπολικού του στις ΗΠΑ σήμερα.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου