Μπάρα

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Βιβλίο: The Operator

Το βιβλίο αυτό δε χρειάζεται συστάσεις, είναι το βιβλίο του πιο γνωστού στελέχους της θρυλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, της DEVGRU (παλαιότερα γνωστής και ως SEAL Team 6). Του κυρίου Ρόμπερτ Ονίλ, ενός ζωντανού θρύλου με παραπάνω από 400 ειδικές επιχειρήσεις στο ενεργητικό του, κάποιες από αυτές γνωστές σε όλο το κόσμο σήμερα όπως η διάσωση του καπετάνιου Φίλιπς στη Σομαλία και η εξουδετέρωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν.


Πηγή: Amazon.com

Αντίστοιχα και με τα στελέχη της Delta Force (το ανάλογο από το στρατό ξηράς των ΗΠΑ), τα στελέχη που επιλέγονται περνούν μία εκπαίδευση διάρκειας 8 μηνών που ονομάζεται «Operators Training Course» (Σχολείο Εκπαίδευσης Στελεχών) και έτσι όσοι την αποφοιτούν ονομάζονται «Operator» (Στελέχη). Όπως αναφέρει και το βιβλίο αυτό, μία διαφορά των «operators» από τα υπόλοιπα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων είναι ότι εκπαιδεύονται σε όλες τις ειδικότητες και το εύρος των επιχειρήσεων. Η ίδια ομάδα είναι υπεύθυνη για όλα τα στάδια από το σχεδιασμό της επιχείρησης, μέχρι τα μέσα που θα χρησιμοποιούν, τις τακτικές, και την εκτέλεση της. Όντας ίσως ο πιο γνωστός «operator» στο κόσμο σήμερα, ο κύριος Ρομπ Ονίλ δικαίως ονόμασε το βιβλίο του «The Operator: Firing the shots that killed Osama Bin Laden, and my years as a SEAL team warrior» (Το Στέλεχος: Πυροβολώντας τις βολές που σκότωσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, και τα χρόνια μου ως πολεμιστής ομάδας των SEAL).

Πηγή: BusinessInsider.com

Όπως είχατε διαβάσει και από το άρθρο μας «Ιστορίες: Ρομπ Ο’Νιλ (DEVGRU) – Ετοιμότητα» πριν από μερικά χρόνια, ο κύριος Ρομπ Ονίλ έχει ένα πολύ φιλικό και γεμάτο χιούμορ τρόπο μετάδοσης των εμπειριών του. Το ίδιο ισχύει και στο βιβλίο του. Είναι ένα βιβλίο 358 σελίδων που είναι εντυπωσιακά εύκολο στο διάβασμα καθώς είναι σαν μία φιλική αφήγηση ξεκινώντας από τα παιδικά του χρόνια και φτάνοντας μέχρι τη τελευταία του ημέρα ως πολλές φορές παρασημοφορημένος αθόρυβος επαγγελματίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Πηγή: Special-Ops.org

Όσον αφορά το κίνητρο πίσω από τη συγγραφή του βιβλίου του, ήταν ότι και ο ίδιος έφτασε εκεί που έφτασε από την έμπνευση που του έδωσαν αντίστοιχα βιβλία άλλων πολεμιστών. Θεωρεί ότι αυτό το βιβλίο δείχνει στο κόσμο τι τεράστιες θυσίες χρειάζονται αλλά και τι αποκομίζει κανείς από αυτές. Δείχνει πως κανένας δε μπορεί να καταφέρει κάτι μόνος του και ότι το βιβλίο αυτό δείχνει τη ζωή αυτών των ζωντανών ηρώων, όχι μόνο του κυρίου Ονίλ. Ενδεικτικά, παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου που περιγράφει αυτό το κίνητρο σε ελληνική απόδοση παρακάτω.

Για αρκετό καιρό, πάλευα με το αν θα έπρεπε να γράψω για τις εκατοντάδες αποστολές μου ως SEAL. Δεν ήθελα όμως το βιβλίο να είναι μόνο για εμένα. Αν ήταν μόνο αυτή η ιστορία, δε θα το έγραφα. Μπορώ να μεταφέρω την απίστευτη άρνηση να τα παρατάνε των αδερφών μου SEAL; Να περιγράψω πως είναι να είσαι μέλος μίας ομάδας που λειτουργεί σαν ένας οργανισμός, εκπαιδευμένος με χιλιάδες επαναλήψεις για να δουλεύει ως ένα; Να εξηγήσω ότι όταν οποιοσδήποτε από εμάς πετυχαίνει, έχουμε όλοι πετύχει;

Όταν οι SEAL βάζουν τις ζωές τους στη πρώτη γραμμή για τη πατρίδα τους, μερικές φορές δε το μαθαίνει κανείς και άλλες φορές είναι στο επίκεντρο των μέσων ενημέρωσης. Όταν συμβαίνει το τελευταίο, τα μέσα ενημέρωσης συχνά το περιγράφουν λανθασμένα. Ένας SEAL ποτέ δεν επιστρέφει έναν όμηρο στους αγαπημένους του. Ένας SEAL ποτέ δεν απελευθερώνει μία πόλη από βασανιστές. Ένας SEAL ποτέ δε σώζει έναν άντρα πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Ένας SEAL ποτέ δε σκοτώνει τον κακοποιό που όλοι αναζητούν. Όταν το όπλο πυροβολήσει, είναι σαν να τραβήξαμε τη σκανδάλη όλοι μαζί. Αποφάσισα, εν τέλει, να γράψω αυτό το βιβλίο για να φέρω την αλήθεια στους αναγνώστες.

Υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι οι SEAL πρέπει να παραμένουν στις σκιές. Αλλά μέρος του κινήτρου που με οδήγησε ως νεαρό αγόρι στην εκπαίδευση Βασικών Υποβρυχίων Καταστροφών/SEAL ήταν τα βιβλία που είχα διαβάσει για αυτό τον υπέροχο στρατιωτικό οργανισμό. Η ταπεινή ελπίδα μου είναι ότι περισσότεροι νέοι άντρες – και γυναίκες (θα γίνει κάποια στιγμή!) – θα ακουμπήσουν κάτω το «The Operator» με ανανεωμένη αποφασιστικότητα να κάνουν τα δύσκολα πράγματα που θα τους προσφέρουν τη τρίαινα των SEAL. Επίσης ελπίζω ότι οι υπόλοιποι που διαβάζετε αυτό το βιβλίο θα τιμήσετε το έργο των SEAL σε όλο το κόσμο – άνθρωποι που, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ρισκάρουν τα πάντα για να κρατούν τη πατρίδα μας ασφαλή


Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Δε χρειάζεται να πούμε εμείς κάτι παραπάνω, είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία στη κατηγορία του και το συνιστούμε ανεπιφύλακτα σε όλους τους αναγνώστες μας. Εξαιρετικό έργο και ελπίζουμε περισσότεροι επαγγελματίες (μακάρι και από την Ελλάδα), να ακολουθήσουν τα βήματα του γράφοντας ανάλογα βιβλία.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου