Μπάρα

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Διαμέτρημα 7.62×51mm NATO

Το 7.62×51mm NATO κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ το 1954 και είναι ακόμα ένα από τα πιο συνηθισμένα διαμετρήματα που συναντάμε σήμερα σε πολυβόλα αλλά και σε αρκετά τυφέκια μάχης.

762x51NATO

Σύντομη Ιστορία

Το 1954 οι ΗΠΑ σχεδίασαν και κατασκέυασαν αυτό το διαμέτρημα για το τυφέκιο M14 καθώς και το αυτόματο πολυβόλο M60.
Αργότερα χρησιμοποιήθηκε από πολλά διαφορετικά όπλα αν και σύντομα ο Αμερικάνικος Στρατός το αντικατέστησε στα τυφέκια μάχης με άλλο, μικρότερο διαμέτρημα.

Τεχνικά Χαρακηριστικά
  • Χώρα Προέλευσης     : ΗΠΑ
  • Έτος Κατασκευής      :  1954
  • Διάμετρος Βλήματος :  7.62 χιλιοστά ή 0.308 ίντσες
  • Μήκος Κάλυκα           :  51.2 χιλιοστά ή 2.015 ίντσες
  • Μέγιστη Πίεση           :  60191 psi ή 415 MPa
  • Βάρος Βλήματος         :  10-11 γραμμάρια (ανάλογα το βλήμα)
  • Ταχύτητα Βλήματος  :   790-833 μέτρα/δευτερόλεπτο (ανάλογα το βλήμα)

Παραλλαγές και Διαφορετικοί Τύποι

Οι πιο γνωστοί τύποι αυτού του διαμετρήματος είναι οι παρακάτω:

.308 Winchester
Αυτή είναι η εμπορική (μη στρατιωτική) έκδοση αυτού του διαμετρήματος που όμως έχει υψηλότερη πίεση (62000 psi ή 427.475 MPa) καθώς πωλείται για κυνήγι σε μεγάλων θηραμάτων σε μεγάλες αποστάσεις.

M80 FMJ (ΗΠΑ)
Αυτός είναι ο πιο γνωστός στρατιωτικός τύπος που έχει βάρος βλήματος 9.5 γραμμάρια (147-grain), ταχύτητα 833 μέτρα/δευτερόλεπτο και βλήμα FMJ (Full Metal Jacket) που σημαίνει ότι το βλήμα είναι από μολύβι αλλά έχει ένα εξωτερικό χαλύβδινο κάλυμμα.

M82 (ΗΠΑ)
Το γνωστό στα Ελληνικά ως «αβολίδοτο» καθώς δεν περιέχει βλήμα και απαιτεί τη χρήση πώματος άσφαιρου βολής ώστε να δημιουργήσει στο όπλο ικανή πίεση για να σπρώξει πίσω το κλείστρο και να γεμίσει με την επόμενη σφαίρα.

M62 (ΗΠΑ)
Αυτό έχει ίδια χαρακτηριστικά με το M80 με τη διαφορά ότι το βλήμα του είναι πορτοκαλί και αντί για μολύβι περιέχει ένα εύφλεκτο υλικό και χρησιμοποιείται για μεγαλύτερη ακρίβεια σε νυχτερινές βολές.
Ευρέως είναι γνωστό ως φωτιστικό βλήμα και είναι σύνηθες σε νυχτερινές βολές να υπάρχει ένα ανά τέσσερις ή πέντε κανονικές σφαίρες σε κάθε γεμιστήρα.
Υπάρχουν δεκάδες ακόμα τύποι αυτού του διαμετρήματος όπως M61 (διατρητικό), M160 (διασποράς), M276 (φωτιστικό βλήμα), κ.α. αλλά τα παραπάνω είναι τα πιο δημοφιλή στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Πλεονεκτήματα

Τα τρία μεγαλύτερα πλεονέκτημα αυτού του διαμετρήματος σε σχέση με τα μικρότερα που χρησιμοποιούν αρκετά τυφέκια μάχης σήμερα είναι:
  1. Ισχύς:
    Ακόμα και σήμερα είναι από τα πιο ισχυρά βλήματα με ενέργεια που φτάνει τα 3506 Joule όταν μικρότερα διαμετρήματα όπως το 5.56×45mm NATO είναι μόλις 1767 Joule. Αυτό κάνει το διαμέτρημα αυτό ένα σχεδόν σίγουρο θανατηφόρο χτύπημα ακόμα και με μόλις μία εύστοχη βολή.
  2. Βεληνεκές:
    Λόγω του βάρους και της ισχύος του το βλήμα έχει εντυπωσιακή ακρίβεια ακόμα και σε αποστάσεις που ξεπερνάνε τα 800 μέτρα. Έτσι τόσο το δραστικό όσο και το μέγιστο βεληνεκές αυτού του διαμετρήματος είναι πολύ μεγαλύτερο από μικρότερα διαμετρήματα.
  3. Ευχρηστία:
    Ακόμα και σήμερα τα περισσότερα πολυβόλα χρησιμοποιούν αυτό το διαμέτρημα. Αυτό δίνει πολύ μεγάλη ευχρηστία στους στρατιώτες που δε χρειάζεται να φέρουν διαφορετικούς τύπους πυρομαχικών για τυφέκια μάχης και πολυβόλα όπλα.

Μειονεκτήματα
 
Και τώρα τα τρία μεγαλύτερα μειονεκτήματα αυτού του διαμετρήματος είναι:
  1. Βάρος:
    Πολύ απλά 10 κιλά από πυρομαχικά για αυτό το διαμέτρημα είναι 280 σφαίρες όταν από το 5.56×45mm NATO είναι 660. Σίγουρα αυτό δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στα μικρότερα διαμετρήματα.
  2. Ταχύτητα:
    Λόγω του βάρους του το βλήμα των 7.62×51 NATO είναι πολύ πιο αργό από μικρότερα διαμετρήματα και ανάλογα την αποστολή αυτό μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο.
  3. Ισχύς:
    Όσο θετικό είναι η μεγάλη του ισχύς είναι και τόσο αρνητικό. Ο λόγος είναι ότι κάνει τα όπλα πιο δύσχρηστα (πιο δυνατό κλώτσιμα, πιο βαριά, κτλ.) αλλά μειώνει και εντυπωσιακά την ακρίβεια σε βολές κατά ριπάς καθώς η επαναφορά από το κλώτσιμα είναι πολύ πιο δύσκολη από ότι μικρότερα διαμετρήματα.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου