Μπάρα

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Πιστόλι Glock 22 Gen3 SOCOM

Πριν μερικά χρόνια η SOCOM (Special Operations Command, Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων) των ΗΠΑ είχε αρχίσει τη χρήση ενός ελαφρώς τροποποιημένου πιστολιού Glock. Ήταν ένα μοντέλο 22 της 3ης γενιάς διαμετρήματος .40 Smith & Wesson με ειδική βαφή, σκοπευτικό σύστημα, και άλλες μικρές μετατροπές. Έτσι ο κόσμος άρχισε να αναφέρεται σε αυτό το πιστόλι ως Glock 22 Gen3 SOCOM. Αυτό το όπλο θα δούμε σε αυτό το άρθρο μας βάσει της εμπειρίας που έχουμε μαζί του. Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το 1990 η η αυστριακή εταιρία Glock κυκλοφόρησε το μοντέλο 22 καθώς πολλά αστυνομικά τμήματα στις ΗΠΑ απαιτούσαν τη χρήση του διαμετρήματος .40 S&W. Προκειμένου να μπορεί το όπλο να βάλλει με αυτό το ισχυρό διαμέτρημα η εταιρία Glock πήρε το κλασικό μοντέλο 17 και έκανε κάποιες μετατροπές στη κάννη και τον ολισθητήρα για να ταιριάζουν στο μεγαλύτερο διαμέτρημα, και να αντέχουν στις υψηλότερες πιέσεις. Πέρα από αυτά το πιστόλι έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με ένα Glock 17. Το όπλο που θα δούμε εδώ βασίζεται στη τρίτη γενιά (1998-2010) που διαθέτει ράγα προσάρτησης εξοπλισμού, νέα λαβή με χαραγές για τα δάχτυλα και τον αντίχειρα, και κάποιες άλλες μικρές λεπτομέρειες. Βλέπετε ένα Glock 22 τρίτης γενιάς στη συνέχεια.

Πηγή: SportsmansOutdoorSuperstore.com

Τις αρχές του 2000 η SOCOM ακολουθώντας τις εσωτερικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου έκανε μία προσωρινή μετάβαση στο διαμέτρημα .40 S&W. Ωστόσο, λόγω της φύσεως των επιχειρήσεων της έπρεπε το όπλο να υποστεί κάποιες βελτιώσεις. Αυτές ήταν οι εξής. Πρώτον το όπλο να έχει σύστημα για υποβρύχια και αμφίβια χρήση, αυτό το είχαμε περιγράψει στο άρθρο μας «Glock Amphibious». Δεύτερον, η βάση του γεμιστήρα να έχει κόψιμο στο μπροστινό μέρος για ταχύτερες αλλαγές γεμιστήρα όπως βλέπετε εδώ.

Πηγή: GlockTalk.com

Έπειτα, τα πιστόλια έρχονταν σε χρώμα παραλλαγής από υψηλής αντοχής βαφή με κάποια ακόμα παρελκόμενα. Νέο σκοπευτικό σύστημα ημέρας-νυκτός της εταιρίας TruGlo. Ένα φακό με ενσωματωμένο σκοπευτικό λέιζερ της εταιρίας StreamLight, και το σιγαστήρα Osprey της εταιρίας SilencerCo όπως βλέπετε στη συνέχεια.

Πηγή: ImpactGuns.com

Ένα από αυτά τα όπλα είχαμε τη τύχη να χρησιμοποιήσουμε και εμείς. Ήταν το όπλο που βλέπετε στην ακόλουθη φωτογραφία που όπως φαίνεται και από τη φθορά του, έχει περάσει αρκετά αλλά συνεχίζει να λειτουργεί αξιόπιστα. Όπως θα περίμενε κανείς από ένα πιστόλι Glock.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Εάν κάποιος θα ήθελε σήμερα να κατασκευάσει ένα αντίστοιχο πιστόλι Glock 22, με ένα πρόχειρο υπολογισμό θα του κόστιζε περίπου $2116 γιατί:
  • $550 για το πιστόλι Glock 22 Gen5
  • $130 για το σκοπευτικό TruGlo TFX
  • $920 για το σιγαστήρα SilencerCo Osprey 40
  • $100 για το κόψιμο στην υποδοχή γεμιστήρα
  • $300 για το φακό/λέιζερ StreamLight TLR-2HL
  • $16 για δαχτυλίδια υποβρύχιας χρήσης
  • $100 για ειδική βαφή

Σίγουρα μία καθόλου φτηνή επένδυση και για μία πάρα πολύ εξειδικευμένη χρήση. Πίσω στη κριτική μας για το όπλο, προσωπικά θεωρούμε ότι το διαμέτρημα .40 S&W δεν είναι η καλύτερη επιλογή αλλά εάν ψάχνετε κάτι σε αυτό το διαμέτρημα σίγουρα ένα όπλο όπως το Glock 22 Gen3 SOCOM μπορεί να το «απογειώσει». Ο σιγαστήρας SilencerCo Osprey με απλά φυσίγγια δε μειώνει πολύ τα επίπεδα θορύβου αλλά κάνει την ανάκρουση σχεδόν ανεπαίσθητη και εξαφανίζει τη λάμψη. Εάν όμως κάνετε χρήση υποηχητικών φυσιγγίων τότε τα επίπεδα θορύβου μπορούν να πέσουν κάτω από 130 dB. Σε καμία περίπτωση δεν είναι αθόρυβο αλλά όπως γνωρίζουμε, η χρήση σιγαστήρα δεν αποσκοπεί στο να κάνει το όπλο απόλυτα αθόρυβο αλλά να μειώσει το ίχνος του, τα επίπεδα θορύβου του ώστε να μη βλάπτουν την ακοή, τη λάμψη της κάννης (πολύ σπουδαίο σε νυχτερινές επιχειρήσεις), και να μειώσει δραματικά την ανάκρουση του. Κάτι που συμβαίνει με αυτό το συνδυασμό εξοπλισμού.

Πηγή: Forum.snipershide.com

Κλείνοντας, θα προτείναμε σε κάποιον να κάνει μία επένδυση άνω των $2100 για ένα Glock 22 σήμερα; Εάν πραγματικά σας περισσεύουν τα χρήματα αυτά, γιατί όχι; Είναι ένα πολύ ξεχωριστό όπλο. Τώρα από πρακτικής πλευράς, εκτός και αν ο εργοδότης σας αναγκάζει να χρησιμοποιείτε .40 S&W και η δουλεία σας περιλαμβάνει να εισβάλετε στα σπίτια τρομοκρατών τη νύκτα για να τους σκοτώσετε, τότε ένα τέτοιο πιστόλι το θεωρούμε κάπως υπερβολικό. Είναι όμορφο, έχει κάποια χρήσιμα χαρακτηριστικά, αλλά είναι σχεδιασμένο και δομημένο για πάρα πολύ συγκεκριμένη χρήση. Σίγουρα ένα πιστόλι με σιγαστήρα βοηθάει πολύ στο να προστατέψουμε την ακοή μας (και των γύρω μας) σε μία κατάσταση αυτοάμυνας, αλλά το συγκεκριμένο έχει πολύ περισσότερα από ένα σιγαστήρα. Εάν έχετε διαφορετική άποψη περιμένουμε στα σχόλια του άρθρου μας τις απόψεις σας.

Πηγή:defensegr.wordpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου