Μπάρα

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Τυφέκιο Sig Sauer SIG 556 Classic

Η οικογένεια τυφεκίων 550 της εταιρείας Sig Sauer έχει μία ιστορία που ξεκινά από το 1990 και συνεχίζει έως και σήμερα. Το 2006 στην αγορά βγήκε ένα ημιαυτόματο τυφέκιο αυτής της οικογενείας με στόχο τόσο επαγγελματίες όσο και απλούς πολίτες, η έκδοση SIG556 που όπως δηλώνει και το όνομα της είναι σχεδιασμένη για το διαμέτρημα 5.56×45mm NATO. Είναι ένα όπλο που έχουμε χρησιμοποιήσει κατά καιρούς και σε αυτό το άρθρο θα μοιραστούμε μαζί σας την άποψη μας. Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.

Πηγή: RockIslandAuction.com

Το SIG556 αρχικά σχεδιάστηκε για τις ανάγκες του στρατού της Ελβετίας με στόχο να διορθώσει τις αδυναμίες των τυφεκίων της οικογενείας AR-15. Δηλαδή έχει σύστημα με έμβολο για τα αέρια, ρυθμιζόμενο σύστημα αερίων για διαφορετικά πυρομαχικά, αναδιπλούμενο κοντάκιο, κτλ. Αρκετές χώρες το υιοθέτησαν εις κρατικές υπηρεσίες, αλλά εμείς εδώ βλέπουμε τη πολιτική του έκδοση. Σύμφωνα με τη κατασκευάστρια εταιρεία, η έκδοση αυτή είναι κατά 99% ίδια με τη στρατιωτική, αλλά δε διαθέτει επιλογή βολών κατά ριπάς.

Πηγή: Pinterest.com


Στα θετικά του όπλου έχουμε ότι δέχεται γεμιστήρες από AR-15 δίχως πρόβλημα, έχει σαφώς πιο αξιόπιστο μηχανισμό λειτουργίας από τα περισσότερα AR-15, πολύ χώρο με ράγες για προσάρτηση παρελκόμενων, απλούστερη λύση-αρμολόγηση από τα AR-15, επιλογέα πυρός-ασφαλείας και κομβίο απελευθέρωσης γεμιστήρα και από τις δύο πλευρές, παρόμοια σημεία χειρισμού με τα AR-15 (με διαφορά στο μοχλό οπλίσεως που είναι στα δεξιά, επάνω στο κλείστρο). Επίσης, έχει αρκετά εργονομικό σχεδιασμό, πολύ ποιοτικό αναδιπλούμενο κοντάκιο και γενικότερα καλή ποιότητα κατασκευής.

https://defensegr.files.wordpress.com/2020/10/kritikes_oplwn_tyfekio_sig_sauer_sig556_03.jpg
Πηγή: ArmsList.com



Από τη προσωπική μας εμπειρία με αυτό το τυφέκιο θα θέλαμε να τονίσουμε δύο πράγματα που τα θεωρούμε πλεονεκτήματα. Πρώτον, το πόσο ομαλή λειτουργία έχει ο μηχανισμός λειτουργίας του όπλου. Κυριολεκτικά εκμηδενίζει την ανάκρουση και αυτή η ελάχιστη ανάκρουση που έχει είναι άψογα ζυγισμένη χωρίς να μετακινεί ιδιαίτερα το όπλο. Δεύτερον, είναι ένα πολύ αξιόπιστο όπλο. Όπως θα αναφέρουμε στη συνέχεια, είδαμε να έχει καταστραφεί η κάννη του αλλά να συνεχίζει να βάλλει δίχως κανένα θέμα εμπλοκών.

Πηγή: FidelisFirearms.com

Είναι όμως όλα ιδανικά; Ασφαλώς και όχι. Αρχικά το ότι είναι τόσο ομαλή η λειτουργία του, δεν οφείλεται μόνο στον ιδιαίτερο μηχανισμό του κλείστρου του, και το σύστημα αερίων με έμβολο που διαθέτει, αλλά και στο βάρος του που είναι 3.7 κιλά άδειο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό μειονέκτημα αλλά δεν είναι το μόνο. Είναι ένα όπλο ακριβό και σχεδόν όλα του τα εξαρτήματα και παρελκόμενα κατασκευάζονται μόνο από τη Sig Sauer. Τέλος, για μείωση του βάρους η εταιρεία τοποθέτησε μία πολύ λεπτή κάννη και έτσι αυτό είναι από τα πρώτα πράγματα που φθείρονται σε επίπεδο που να απαιτούν πλήρη αντικατάσταση έπειτα από μερικές χιλιάδες βολές.

Πηγή: GunAuction.com

Δύο πράγματα που θεωρούμε ιδιαιτερότητες του απαιτούν εξοικείωση από το χειριστή είναι ο μοχλός οπλίσεως του, και δεύτερον η σκανδάλη του. Το τυφέκιο διαθέτει μία σκανδάλη δύο σταδίων και το πρώτο της στάδιο είναι αρκετά «μαλακό» και το δεύτερο λίγο πιο σκληρό αλλά και πάλι δεν είναι πολύ απότομο. Έτσι, όταν τη μάθει κανείς μπορεί να γίνει πάρα πολύ εύστοχος, αλλά σίγουρα είναι μία αρκετά περίεργη σκανδάλη συγκριτικά με άλλα τυφέκια.

Πηγή: Reddit.com

Παρακάτω παραθέτουμε μία προσωπική μας φωτογραφία από ένα Sig Sauer SIG556 Classic με το οποίο έχουμε εμπειρία της τάξεως των χιλιάδων βολών σε διάφορα σκοπευτήρια. Όπως προαναφέραμε, σε αυτό το τυφέκιο δεν έχουμε δει σχεδόν καμία εμπλοκή αλλά είδαμε τη κάννη του σταδιακά να φθείρεται σε βαθμό που οι βολίδες να μη περιστρέφονται πλέον και να χτυπούν πλαγίως στο στόχο καθώς οι ραβδώσεις του είχαν χαθεί εντελώς.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Κλείνοντας, στο ερώτημα εάν αξίζει να το αγοράσει κανείς η απάντηση δεν είναι απλή. Είναι ένα τυφέκιο με ένα πολύ αξιόπιστο μηχανισμό λειτουργίας, και γενικά καλά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, έχει τόσες πολλές ιδιαιτερότητες και μειονεκτήματα που να αντισταθμίζουν τα πλεονεκτήματα του. Προσωπικά θα σας λέγαμε να το αποφύγετε εκτός και εάν υπάρχει κάποιος πολύ καλός λόγος για το αντίθετο. Είναι ένα αξιόπιστο και καλό τυφέκιο αλλά θα σας δυσκολεύει συνεχώς. Είτε αυτό θα είναι για να βρείτε κάποιο ανταλλακτικό, είτε λόγω βάρους, είτε γιατί η κάννη του θα φθαρεί πιο γρήγορα από άλλα όπλα στο ίδιο επίπεδο τιμών. Άρα, εκτός και εάν υπάρχουν ειδικοί λόγοι που καλύπτει αυτό το τυφέκιο, δε θα το προτείναμε σε κάποιον.

Πηγή: defensegr.wordpress.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου