Μπάρα

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Πιστόλι Glock 26 Gen3

Παρατηρώντας τη σελίδα μας «Κριτικές όπλων» είναι εύκολα ορατό ότι τα πιστόλια Glock αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της. Αυτό δεν είναι τυχαίο ασφαλώς καθώς είναι με μεγάλη διαφορά τα πιο δημοφιλή πιστόλια σήμερα. Κάπως έτσι αποφασίσαμε να γράψουμε για ένα εκ των μικρότερων της οικογενείας για το διαμέτρημα 9×19mm Parabellum. Το Glock 26 εις τη τρίτη γενιά (Gen 3) που κυκλοφόρησε το διάστημα 1998-2010. Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.

Πηγή: BishopAmmunition.com

Το 1994 η εταιρεία Glock είδε την ανάγκη για ένα πολύ μικρό (sub-compact) πιστόλι που θα είναι εύκολο να έχει κάποιος συνεχώς επάνω του είτε ως βασικό πιστόλι αυτοάμυνας, είτε ως εφεδρικό. Έτσι ανέπτυξε το 26ο μοντέλο της εταιρείας το οποίο αρχικά δεν ήτο ιδιαίτερα δημοφιλές, αλλά με την αναβάθμιση του στη τρίτη γενιά ανέβηκε σημαντικά σε πωλήσεις. Λόγω των διαστάσεων του εις τας ΗΠΑ το πιστόλι αυτό έλαβε το ψευδώνυμο «baby Glock» (μωράκι Glock).

Πηγή: HomeDefenseWeapons.net

Η εταιρεία πήρε το ήδη σχετικά μικρό Glock 19 και το σμίκρυνε περισσότερο με αποτέλεσμα αυτό το πολύ μικρών διαστάσεων πιστόλι το οποίο όμως σημαίνει ότι έχει και αρκετούς περιορισμούς λόγω αυτών των μικρών διαστάσεων. Για παράδειγμα, έχει χωρητικότητα μόλις 10 φυσιγγίων, η κάννη του έχει μήκος μόλις 3.43» (8.7 εκατοστά), η λαβή του είναι μικροσκοπική, κτλ.

Πηγή: NorthwestFirearms.com

Από την άλλη πλευρά βέβαια, είναι ένα πιστόλι που εύκολα το μεταφέρει κανείς χωρίς να τον ενοχλεί. Έχει βάρος μόλις 550 γραμμάρια (άδειο), έχει τη γνωστή ποιότητα κατασκευής και αξιοπιστία των Glock, συμπεριλαμβανομένων και όλων των ασφαλειών τους. Γενικά, είναι ένα ενδιαφέρον πιστόλι που θεωρούμε ότι για πολλά χρόνια αποτελούσε ίσως τη καλύτερη λύση για κάποιον που αναζητά κάτι τόσο μικρό που όμως να μη περιορίζεται στα 5-6 φυσίγγια που έχει ένα περίστροφο ίδιων ή μικρότερων διαστάσεων.

Πηγή: TannersGun.com

Από τη πλευρά του χειριστή τώρα, το Glock 26 δεν είναι για όλους. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει μεγάλα χέρια τότε αυτό το όπλο εύκολα μπορεί να γίνει έως επικίνδυνο για αυτοτραυματισμούς. Επίσης, αν κάποιος δεν είναι ήδη αρκετά καλός σκοπευτής με μεγαλύτερα πιστόλια, τότε με ένα πιστόλι με τόσο μικρές διαστάσεις και κάννη θα έχει πολύ χειρότερα αποτελέσματα σε επίπεδο ευστοχίας. Τέλος, η μικρότερη χωρητικότητα του συνεπάγεται ότι απαιτεί καλύτερες δεξιότητες χειρισμού (πίεση σκανδάλης, λαβή, σκόπευση, κτλ.) για να μη πάνε χαμένες οι βολές του.

Πηγή: GunListings.org

Σε μία εκπαίδευση που είχαμε κάνει προ ετών, ο εκπαιδευτής ανέφερε ότι πάντα φέρει δύο Glock 26 σε κάθε του αστράγαλο ως εφεδρικά πιστόλια. Είχε πει ότι τα έχει ως «αναλώσιμα» όπλα. Για παράδειγμα, να τα δώσει σε κάποιον ώστε να τον καλύψει σε μία ένοπλη συμπλοκή, να ρίξει τις δέκα σφαίρες και να μεταβεί σε άλλο όπλο, κτλ. Σε καμία περίπτωση ως το βασικό του όπλο αυτοάμυνας ή μάχης. Και εμείς προσωπικά θεωρούμε ότι εκεί είναι που το Glock 26 μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ως εφεδρικό πιστόλι.

Πηγή: WikiData.org

Παρακάτω βλέπετε μία φωτογραφία μας με ένα τέτοιο πιστόλι (με επέκταση γεμιστήρα) από πρόσφατη επίσκεψη σε σκοπευτήριο. Η προσωπική μας εμπειρία με το συγκεκριμένο είναι εκτενής, αλλά δε το θεωρούμε σε καμία περίπτωση ως ένα βασικό όπλο αυτοάμυνας, σκοποβολής ή οτιδήποτε άλλο. Είναι ένα όπλο τελευταίας επιλογής ή εφεδρικό όπως αναφέραμε εις τη προηγούμενη παράγραφο.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Αναφορικά με το αν αξίζει να το αγοράσει κανείς, θεωρούμε ότι έχει τη θέση του στην αγορά αλλά αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση, όπως αναφέρεται συχνά, οι γυναίκες και μικρόσωμοι γενικά άνθρωποι καθώς θα τους κάνει πιο δύσκολη (και ίσως πιο επικίνδυνη) τη ζωή απ’ότι ένα ελαφρώς μεγαλύτερο όπλο. Θεωρούμε ότι η θέση του είναι ως εφεδρικό όπλο ή σε περιβάλλοντα πολύ χαμηλού κινδύνου που θέλουμε κάτι πολύ μικρό και ελαφρύ. Να τονίσουμε και πάλι όμως ότι όπλα τόσο μικρών διαστάσεων, και ειδικά σε μεγαλύτερα διαμετρήματα, είναι πολύ πιο δύσχρηστα και περιορισμένα από αυτά μεγαλύτερων διαστάσεων, άρα αν αποφασίσετε να προσθέσετε ένα τέτοιο πιστόλι στον εξοπλισμό σας, τότε εξασφαλίστε ότι θα αφιερώσετε πολύ χρόνο στην εκπαίδευση και εξάσκηση στη χρήση του. Τέλος, ασφαλώς δε θα σας προτείναμε να πάρετε τη τρίτη γενιά καθώς οι νεότερες έχουν σημαντικές βελτιώσεις, με τη πιο ξεκάθαρη που είναι ιδιαιτέρως σπουδαία σε αυτό το μικρό πιστόλι να είναι ότι δεν έχουν τις εσοχές για δάχτυλα στη λαβή που είχε η τρίτη γενιά (και εξαιτίας τους δε ταιριάζει το ίδιο καλά σε όλα τα χέρια).

Πηγή:defensegr.wordpress.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου