Μπάρα

Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

ΜΙΤ: Η κατασκοπεία του Μεχμέτ Μποσταντζή

Το περιστατικό αυτό αν και παλαιό (του 2009) δείχνει μία από τις πιο συνήθεις πρακτικές της MIT (Millî İstihbarat Teşkilatı, Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών) για συλλογή στρατιωτικών πληροφοριών. 
Παρότι οι δορυφορικές λήψεις είναι πάντοτε χρήσιμες, ακόμα και στις πιο προηγμένες χώρες οι δορυφόροι δε μπορούν παρά να κάνουν μερικές καταγραφές όποτε περνούν επάνω από κάθε περιοχή. 
Άρα μερικές φορές μιλάμε για μόλις μία ή δύο λήψεις ανά ημέρα ή και πιο σπάνια. 
Επίσης, οι δορυφορικές λήψεις δε μπορούν να δουν τι υπάρχει κάτω από υπόστεγα, το προσωπικό, κτλ. 
Οπότε οι φωτογραφίες είναι πάντοτε μία σημαντική πηγή στρατιωτικών τακτικών πληροφοριών.


Πηγή: Al-Monitor.com

Προτού παραθέσουμε τι στοιχεία γνωρίζουμε σήμερα, θεωρούμε ότι η πιο συνοπτική και εμπεριστατωμένη περιγραφή του γεγονότος προέρχεται από το βιβλίο «Η μυστική δράση των Τούρκων στην Ελλάδα και η σύγχρονη ΜΙΤ (Τόμος Β)» και γι’ αυτό θα τη παραθέσουμε αυτούσια ευθύς αμέσως.


Τον Ιούλιο του 2009 έγινε γνωστή η μεγαλύτερη, ίσως, υπόθεση κατασκοπείας των Τούρκων των τελευταίων ετών, με κύριο χαρακτηριστικό της ότι αυτή τη φορά ο δράστης ήταν ένας μουσουλμάνος από την Θράκη, μία ακόμη απόδειξη του γεγονότος (που ανεφέρθη σε άλλο τμήμα του βιβλίου), ότι οι Τούρκοι χρησιμοποιούν την μειονότητα ως δεξαμενή αντλήσεως πρακτόρων.

Σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων, στις 26 Ιουλίου 2009 (ημέρα Κυριακή) και περί ώρα 16:45, σκοπός του Στρατοπέδου «Δημογέροντα Χατζηγεώργη» στην Σαμοθράκη, αντιλήφθηκε όχημα τύπου Open Corsa, χρώματος μπλε, με αριθμό κυκλοφορίας ΕΒΗ 2274, να διέρχεται δύο φορές από ασφαλτόδρομο εγγύς του Στρατοπέδου. Σύμφωνα με ένα άλλο έγγραφο, είχε προηγηθεί (στις 16:00) εντολή του διοικητού του συντάγματος στα όργανα υπηρεσίας να ευρίσκονται σε εγρήγορση, λόγω πληροφοριών ότι κάποιο άτομο στην περιοχή προέβαινε στην λήψη φωτογραφιών στην ευρύτερη περιοχή του Στρατοπέδου. 
Μετά τον εντοπισμό του οχήματος, ο επόπτης του Στρατοπέδου ειδοποίησε το Αστυνομικό Τμήμα Σαμοθράκης και από την έρευνα που επακολούθησε προέκυψε ότι το όχημα ήταν νοικιασμένο από την εταιρεία «Κύρκος CAR» και οδηγός του ήταν ο Έλληνας υπήκοος μουσουλμάνος Μεχμέτ Μποσταντζή του Ρηφάτ και της Χαμιντέ, με αριθμό δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ΑΖ 414727, γεννηθείς στις 5.7.1974 στο Σιδεροχώρι Ορφέα Έβρου.


Ο Μποσταντζή, κάτοικος Μάκρης Αλεξανδρουπόλεως και φωτογράφος στο επάγγελμα, είχε αφιχθεί στην Σαμοθράκη με το πλοίο της γραμμής στις 14:00 της ίδιας ημέρας, θα αναχωρούσε με το βραδινό δρομολόγιο στις 21:00 και είχε ενοικιάσει το αυτοκίνητο μόνο για 4-5 ώρες.

Ο διοικητής του Στρατοπέδου, που θεώρησε ευλόγως ότι κάτι ύποπτο συνέβαινε, ζήτησε από την Αστυνομία να παρευρίσκεται την ώρα παραδόσεως του αυτοκινήτου στην εταιρεία ενοικιάσεως και να κάνει έρευνα στο αυτοκίνητο και στον ίδιο.

Τούτο προφανώς δεν έγινε, γιατί στις 19:00 εντοπίσθηκε ο ύποπτος στο λιμάνι Καμαριώτισσας και προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Σαμοθράκης. Από την έρευνα που του έγινε βρέθηκε στην κατοχή του φωτογραφική μηχανή και πλούσιο φωτογραφικό υλικό (περί τις 300 φωτογραφίες) στρατιωτικού ενδιαφέροντος, όπως φωτογραφίες στρατιωτικών εγκαταστάσεων, το λιμάνι, κεραίες τηλεφωνίας, αποθήκες πυρομαχικών, στρατιωτικά και άλλα έργα της περιοχής κ.λπ.

Σύμφωνα με τα αρχεία του Στρατού, ο συλληφθείς ομολόγησε την πράξη του και παραδέχτηκε ότι αναλάμβανε αποστολές για λογαριασμό Τούρκων, την ταυτότητα των οποίων, όπως είπε, δεν γνώριζε. Επίσης, ομολόγησε ότι είχε κάνει μέχρι την σύλληψη του οκτώ τέτοιες «ειδικές αποστολές», κατά τις οποίες τραβούσε έως και 300 φωτογραφίες τη φορά και ότι αμείβονταν με 500 ευρώ για κάθε αποστολή.

Σύμφωνα με την δικογραφία και τις πληροφορίες τοπικών κυρίως ΜΜΕ, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο φωτογραφείο που διατηρούσε στην Αλεξανδρούπολη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εκατοντάδες φωτογραφίες από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου, εκ των οποίων περίπου 400 από αυτές ήταν ιδιαίτερα σημαντικές.

Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες του συγγραφέα, υπήρχαν και φωτογραφίες που είχε τραβήξει (πριν από την σύλληψη του στην Σαμοθράκη) από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Λήμνου. Από την εξέταση των φωτογραφιών αυτών προέκυπτε ότι η φωτογραφική κάλυψη της Λήμνου ήταν πλήρης, γιατί -εκτός από φωτογραφίες στρατιωτικών εγκαταστάσεων- υπήρχαν και φωτογραφίες των λιμένων της Μύρινας και ακόμη φωτογραφίες ακτών των δύο νήσων (Λήμνου και Σαμοθράκης), οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αιγιαλοί αποβάσεως.

Από άλλες φωτογραφίες που βρέθηκαν στο σπίτι του προκύπτει η στρατιωτική χρησιμότητα των φωτογραφήσεων του μουσουλμάνου φωτογράφου καθώς και ο ελάχιστος χρόνος απασχολήσεως του από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (και κατ’επέκτασιν η έκταση της προκληθείσης ζημιάς). Γιατί ανάμεσα στις φωτογραφίες βρέθηκαν και αρκετές τραβηγμένες από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου (του 2008) στην Θεσσαλονίκη. 
Στις φωτογραφίες απεικονίζονταν άρματα μάχης Leopard 2HEL, με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να φαίνεται ο αριθμός τους, φωτογραφίες των ανδρών της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, φωτογραφίες όλων των λοχαγών και διοικητών των μονάδων που παρέλασαν και, κυρίως, φωτογραφίες των προσώπων όλων των ανδρών των ειδικών δυνάμεων.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το παραπάνω απόσπασμα θεωρούμε ότι προσφέρει μία ξεκάθαρη εικόνα της κατασκοπευτικής δράσεως από τη στιγμή της στρατολόγησης έως και τη σύλληψη του. Ωστόσο, αυτό το εξαιρετικά περιεκτικό απόσπασμα ήταν από ένα βιβλίου του 2011. Σήμερα γνωρίζουμε ακόμη περισσότερα στοιχεία για αυτή την υπόθεση. Το Μάιο του 2010 ο Μ. Μποσταντζή καταδικάστηκε σε 4 έτη φυλάκισης με τις κατηγορίες της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας και κατασκοπείας υπέρ της Τουρκίας. Ωστόσο, αποφυλακίστηκε τις αρχές του 2011 λόγω της διάταξης περί εκτέλεσης κοινωνικού έργου.

Πηγή: HellenicRevenge.blogspot.com

Όταν είχε συλληφθεί στη κατοχή του είχε τα ακόλουθα υλικά που χρησιμοποιούσε για κατασκοπευτική του δράση:

  • Ένα τρίποδο φωτογραφικής μηχανής
  • Μία φωτογραφική μηχανή Nikon
  • Δύο φακούς μάρκας Nikon και Tamron
  • Μία κάρτα μνήμης SanDisk
  • Μία κάρτα μνήμης Pretec κρυμμένη κάτω από το πατάκι του συνοδηγού (περιείχε τις 300 φωτογραφίες κατασκοπευτικής φύσεως)
  • Ένα σουγιά
  • Ένα βιβλιάριο τραπέζης και κάρτα της Εθνικής Τράπεζας
  • Πορτοφόλι με 65 ευρώ
  • Ένα κινητό τηλέφωνο μάρκας Trident

Πηγή: YouTube.com/watch?v=-Z76sEj_j7I

Πέρα από αυτά στο αυτοκίνητο του εις την Αλεξανδρούπολη είχε βρεθεί μία άλλη συσκευή κινητής τηλεφωνίας με τουρκική σύνδεση την οποία χρησιμοποιούσε για επικοινωνία με τους χειριστές του από τη ΜΙΤ. Κατά την ανάκριση του ομολόγησε ότι στον υπολογιστή του στο σπίτι του υπήρχαν οκτώ φάκελοι με παρόμοιο φωτογραφικό υλικό όπου υπήρχαν λεπτομερείς καταγραφές από τα εξής:

  • Στρατόπεδο «Κανδηλάπτη» στην Αλεξανδρούπολη
  • Στρατόπεδο «Καραμανίδη» στην Παλαγία
  • Άλλες στρατιωτικές υποδομές σε Δορίσκο, Άβαντα, Καβησό, και Δίκελλα
  • Κέντρο Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα

Πηγή: Greek2M.org

Άλλα προϊόντα κατασκοπευτικής δράσεως που εντοπίστηκαν ήταν φωτογραφίες από διάφορους εσωτερικούς χώρους του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, κυρίως σχετικά με θέματα ασφαλείας, καθώς και αποκόμματα από τον τοπικό τύπο (Παρατηρητής, Πολίτης της Θράκης, Ο Χρόνος, και Εμπρός) όπως για στρατιωτικές μετακινήσεις και νέα περί της μουσουλμανικής κοινότητας της περιοχής. Επιπρόσθετα, κατέγραφε μέσω του Google Earth που είχε βγάλει κάθε φωτογραφία ώστε να τις παρέχει στη ΜΙΤ μαζί με τις ακριβείς συντεταγμένες τους.

Πηγή: HellenicParliament.gr

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η στρατολόγηση του είχε ξεκινήσει περί τα 2 έτη νωρίτερα. Ο Μ. Μποσταντζή είχε σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Τουρκία, στο αγγλόφωνο τμήμα του Πανεπιστημίου της Άγκυρας και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του το 2005 επέστρεψε εις την Ελλάδα για να ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία. Φαίνεται ότι η ΜΙΤ τον είχε θεωρήσει καλό υποψήφιο προς στρατολόγηση και έτσι μετά το τέλος της θητείας του, το 2007 μπήκε στο στόχαστρο της για στρατολόγηση.

Πηγή: ElThraki.gr


Ο ίδιος δήλωσε ότι το Νοέμβριο του 2008 επέστρεφε από τη Τουρκία όταν κατά τον έλεγχο διαβατηρίου εις το Τελωνείο Ιψάλων οι Τούρκοι συνοριοφύλακες του είπαν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και τον οδήγησαν σε ένα δωμάτιο ανακρίσεως. 
Εκεί ήταν δύο άντρες ηλικίας 40-45 ετών με πολιτικά ρούχα οι οποίοι αρχικά του ζήτησαν ευγενικά να τους «βοηθήσει» αποφεύγοντας να δηλώσουν ευθέως ότι ήτο αξιωματικοί υποθέσεων της ΜΙΤ. 
Όταν ο ίδιος έφερε κάποιες αντιρρήσεις για τη φωτογράφιση στρατιωτικών εγκαταστάσεων, δηλώνει στη κατάθεση του ότι ο ένας άνδρας του είπε «οι άνθρωποι στη Τουρκία εξαφανίζονται, βρίσκονται στα χωράφια…» απειλώντας τον ευθέως για να συνεργαστεί και λέγοντας του διάφορα προσωπικά του στοιχεία όπως που μένει, εργάζεται, κτλ. θέλοντας να αποδείξουν ότι γνωρίζουν πολλά για τον ίδιο. 
Τότε του παρέδωσαν το κινητό Nokia με τη τουρκική σύνδεση και του είπαν θα έρθουν αυτοί σε επαφή μαζί του, και τον άφησαν να φύγει.


Πηγή: NewsBomb.gr

Σύμφωνα με το άρθρο της δημοσιογράφου Μελαχροινής Μαρτίδου στο «Χρόνο της Κομοτηνής» κατά τη διάρκεια της απολογίας του εις το δικαστήριο, ο κατηγορούμενος είπε τα ακόλουθα σχετικά με τη στρατολόγηση του από τη ΜΙΤ.


«Ήθελα να ζήσω ήρεμα, ήμουν μοναχοπαίδι, δεν είχα κάποιον να του πω το παραμικρό, ήθελα το σπιτάκι μου κι όχι αυτά που έκαναν και όλα ήρθαν ανάποδα. Ήξεραν όλη την ζωή μου, τι έχω και τι δεν έχω. Ότι ήμουν σε μια φοιτητική παράταξη του κομουνιστικού κόμματος σαν νεολαίος φοιτητής. Δεν ήθελα να μπλέξω σε τέτοια πράγματα, αλλά δεν μπορούσα να αρνηθώ.

Ήξερα ότι θα με εύρισκαν όπου κι αν πήγαινα. Δέχθηκα, μου έδωσαν μια κάρτα τουρκικού τηλεφώνου για να γίνονται οι επικοινωνίες μας, ενώ με επισκεπτόταν και στο μαγαζί μου. Μου ζήτησαν να τραβήξω τα γύρω από την Αλεξανδρούπολη στρατόπεδα, όπου υπήρχαν κεραίες, να φαίνεται από τον χάρτη του Google Earth η γωνία λήψης των φωτογραφιών για λόγους στρατηγικής, να φαίνεται τι έχουν μέσα και να περιγράφεται η θέση τους.

Άρχισα να φωτογραφίζω αποθήκες πυρομαχικών του ελληνικού στρατού, στρατόπεδα, στον Δορίσκο έβγαλα το εκεί στρατόπεδο, το στρατόπεδο «Κανδυλάπτη» στην Αλεξανδρούπολη, το στρατόπεδο «Καραμαλλίδη» στην Παλαγία, άλλο στρατόπεδο στην Σαμοθράκη, φωτογραφίες από οχήματα και πινακίδες από παρελάσεις, την στρατιωτική ηγεσία, τον εξοπλισμό των φαντάρων, μαζεύοντας ένα υλικό το οποίο ποτέ δεν έδωσα
»


Πηγή: HellenicRevenge.blogspot.com


Σύντομα του έστειλαν μήνυμα SMS να είναι στο φωτογραφείο του μία συγκεκριμένη ώρα και ημέρα του Νοεμβρίου του 2008. 
Τότε ήρθε ένας εκ των δύο εκεί και του ανέθεσε τη πρώτη του αποστολή. 
Να φωτογραφίσει όσα περισσότερα στρατόπεδα της περιοχής μπορεί καθώς και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό όπως κεραίες. 
Έπειτα, του έδειξε πως να σημειώνει στο χάρτη και στο Google Earth τις συντεταγμένες. 
Ανέφερε ότι ποτέ δεν έρχονται και οι δύο μαζί, μόνο ένας-ένας, και ότι όποτε τους ρωτούσε για ποιον εργάζονται του απαντούσαν «καλύτερα να μην ξέρεις».


Πηγή: TRTHaber.com

Η διαδικασία ανάθεσης αποστολών ήταν πάντα η ίδια και έγινε 6-7 φορές κατά τον ίδιο. Σε μία συνάντηση του έδωσαν και στοιχεία σύνδεσης σε δύο λογαριασμούς email (selimiye32@hotmail.com και selimiye32@gmail.com) αλλά ο ίδιος λέει δε τους χρησιμοποίησε ποτέ. Στο ίδιο διάστημα μετέβη και εις τη Τουρκία 2-3 φορές χωρίς να είναι γνωστό το τι έκανε εκεί.

Πηγή: SilenceTurkey.org

Σύμφωνα με το «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ & ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΒΛΟΣ» στη δίκη του παρευρέθηκαν τόσο στελέχη της ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) όσο και της ΜΙΤ. Ο ίδιος αρνούνταν ότι δέχθηκε ποτέ κάποια πληρωμή αλλά σύμφωνα με τας ελληνικάς αρχάς είχε δεχθεί οκτώ πληρωμές των 500 ευρώ έκαστη. Άρα 4000 ευρώ συνολικά.

Πηγή: Ereunitiko.blogspot.com

Πέρα από τα στοιχεία για το τρόπο δράσεως της ΜΙΤ που είναι κάτι σημαντικό να γνωρίζει ο κάθε Έλληνας, η υπόθεση αυτή έχει πολλά ακόμη διδάγματα που είναι και αυτό με το οποίο θα κλείσουμε το άρθρο μας. Τα διδάγματα που μπορεί να λάβει κανείς είναι:

  • Κάθε σκοπός σε στρατόπεδο πρέπει να γνωρίζει ότι τέτοια περιστατικά κατασκοπείας συμβαίνουν συχνά και θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως παρατηρητικοί. Το ότι αυτός ο κατάσκοπος δρούσε για τόσο μεγάλο διάστημα χωρίς να τον εντοπίσουν άλλοι σκοποί είναι κάτι που πρέπει να γίνει μάθημα σε κάθε στρατευμένο.
  • Μη κάνετε πράγματα τα οποία μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει για να σας εκβιάσει. Αυτή είναι μία θεμελιώδης αρχή για άμυνα από στρατολογήσεις όπως αυτή εδώ.
  • Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις δε σχεδιάζονται με την ασφάλεια επιχειρήσεων κατά νου (δηλαδή να έχουν πλήρη απόκρυψη εξοπλισμού και οχημάτων, μετακινήσεων, ζώνες με αισθητήρες κίνησης ώστε να γίνεται αντιληπτό όταν πλησιάζει κανείς, κτλ.) Όσο μπορεί ο καθένας θα ήτο καλό να σκεφτεί πως μπορεί να αλλάξει τις υποδομές ώστε και να τις φωτογραφίζει κανείς να μη προδίδουν κάτι που δε θέλουμε εις τον εχθρό.
  • Τέτοιου είδους κατασκοπευτικές δράσεις δυστυχώς γίνονται και σήμερα, αλλά δε βλέπουμε τα ΜΜΕ να ενημερώνουν επαρκώς τους Έλληνες για να γνωρίζουν πως να προστατευτούν, πως να τις εντοπίζουν, και τι να κάνουν όταν συμβαίνει αυτό.
  • Το ότι αξιωματικοί υποθέσεως τη ΜΙΤ δε φοβόντουσαν να εισέλθουν εις την Ελλάδα για να αναθέσουν αποστολές συλλογής πληροφοριών στον Μεχμέτ Μποσταντζή δείχνει ότι δε γίνονταν αρκετά αυστηρή αντικατασκοπευτική δράση στη συγκεκριμένη περιοχή.
  • Για το τέλος έχουμε το πιο λυπηρό απ’ όλα, που είναι ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες δυτικές χώρες στις οποίες η κατασκοπεία διώκεται τόσο ήπια. Στα περισσότερα κράτη θεωρείται ανώτατο κακούργημα με ελάχιστες ποινές της τάξης των άνω των 20 ετών. Πραγματικά ελπίζουμε αυτή η νομοθεσία να αλλάξει διότι στη παρούσα μορφή της δε βοηθά ως αποτρεπτικός παράγοντας για κάθε υποψήφιο προδότη που θα σκεφτεί να δράσει υπέρ μίας ξένης δύναμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου