Μπάρα

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

"Ναυτική Επιθεώρηση" Ο ΠΙΟ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ




Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού "Ναυτική Επιθεώρηση", με ένθετο το δεύτερο ιστορικό παραμύθι από την σειρά: Ο ΠΙΟ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ, των εκδόσεων της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού. Το παραμύθι έχει τίτλο: "Νικήτας, ο πιο μικρός πυρπολητής". Συγγραφέας του είναι η Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας και την εικονογράφηση επιμελήθηκε ο Γιάννης Νάκας, Αρχαιολόγος- MA in Maritime Archaeology. 

 
Κεντρικός ήρωας είναι ένα αγοράκι, το οποίο λαμβάνει μέρος σε περιπέτειες κατά την περίοδο της Επαναστάσεως του 1821. Οι μικροί αναγνώστες-τριες έρχονται σε επαφή με ένδοξες πτυχές της νεότερης Ελληνικής Ναυτικής Ιστορίας και μαθαίνουν για τα κατορθώματα ηρώων της εποχής. Ναυτικές συγκρούσεις, όπως η ναυμαχία της Ερεσσού, καθώς και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες (π.χ. Κατασκευή πυρπολικού), μετατρέπονται σε εργαλεία, μέσα από τα οποία συνδέεται η ιστορία με την παιδική φαντασία. Ο Νικήτας και η παρέα του είναι πρόσωπα φανταστικά, ενώ οι υπόλοιποι χαρακτήρες που αναφέρονται (π.χ. Καλαφάτης, Πατατούκος, Παπανικολής κ.α.) είναι ιστορικοί. Μέσα από τις σελίδες του παραμυθιού ξετυλίγονται στοιχεία, εικόνες και δράσεις, οι οποίες βασίζονται σε πηγές συγγραφέων της εποχής. Με τον Νικήτα το παιδί μαθαίνει με ευχάριστο τρόπο Ιστορία ενισχύοντας τη μνήμη και την κριτική ικανότητα.
Το μακροβιότερο ελληνικό ναυτικό περιοδικό μπαίνει στον 2ο αιώνα κυκλοφορίας του, παραμένοντας ο ισχυρός έντυπος δεσμός της οικογένειας του ΠΝ.

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού Πλοίαρχος Λ. ΤΣΙΑΝΤΟΥΛΑΣ ΠΝ με την Συγγραφέα και Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας κυρία Κρίστυ Αιμίλιο Ιωαννίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου