Μπάρα

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Επίσκεψη του ναυάρχου Ευ.Αποστολάκη στην Ουάσινγκτον

 Συνάντηση με το Αμερικανό ομόλογό του Στρατηγό Ντάμφορντ

Γράφει ο Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης.
 

Σε εξαιρετικό κλίμα και σχεδόν διάρκειας μιας ώρας ήταν η χθεσινή συνάντηση που πραγματοποίησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, στην Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο του Μικτού Επιτελείου των Αρχηγών των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (Chairman of the Joint Chiefs of Staff), όπως είναι ο επίσημος τίτλος του αμερικανού ομολόγου του, στρατηγού Joseph F. Dunford, του Σώματος των Αμερικανών Πεζοναυτών.

Μία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Λέσχης Αξιωματικών των υπηρετούντων στελεχών των αμερικανικών ΕΔ στην περιοχή της Ουάσινκτον, με κοστούμι και χαλαρή διάθεση από πλευράς των συμμετεχόντων σε αυτήν, περιβάλλον και προϋποθέσεις, που συνήθως προδιαθέτουν για ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση (και αποτελέσματα θα προσθέταμε εμείς). Στη διάρκειά της συζητήθηκε το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, της βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ενώ έγινε επισκόπηση της υφισταμένης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, και εξετάσθηκαν και οι δυνατότητες έτι περαιτέρω διευρύνσεως αυτής.

Σε αυτόν τον τομέα εξετάσθηκαν κυρίως θέματα όπως η επαύξηση των συνεκπαιδεύσεων μεταξύ των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, με έμφαση στη σχεδίαση και εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων, η προώθηση των δράσεων του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), που υπάγεται μεν τυπικώς στο ΓΕΕΘΑ, με Έλληνα διοικητή, χρηματοδοτείται από τον ΝΑΤΟϊκό προϋπολογισμό υπαγόμενο στην εκπαιδευτική δομή της Συμμαχίας, ενώ έχει και πολυεθνικό προσωπικό, καθώς και η ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών.
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ο ναύαρχος Αποστολάκης στις τοποθετήσεις του, επισήμανε τα εξής: Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, αλλά και τη συνεχή παραβατική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι τουρκικές ΕΔ στη θάλασσα και στον αέρα του Αιγαίου.

Από την πλευρά του ο αμερικανό αρχηγός, μεταξύ άλλων, και πάντα συμφώνως με το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, τόνισε: Τη στρατηγική σημασία της Ελλάδος, το γεγονός ότι οι ελληνικές ΕΔ αποτελούν σημαντικότατο εταίρο των αντίστοιχων αμερικανικών, καθώς – και είναι ιδιαιτέρως χαρακτηριστικό αυτό - την επιθυμία για περαιτέρω αναβάθμιση των αεροναυτικών υποδομών της Σούδας και για εμβάθυνση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έλληνας αρχηγός κατά την παραμονή του στην Ουάσινγκτον συναντήθηκε με τον Βοηθό Αναπληρωτή Υπουργό Αμύνης για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι υπηρεσιακός παράγοντας, Thomas W. Goffus, με τον οποίον συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και με τον πρέσβη της χώρας μας στην αμερικανική πρωτεύουσα, Χάρη Λαλάκο και με το προσωπικό των ελληνικών ΕΔ, που υπηρετεί στην περιοχή της Ουάσινγκτον.

Σήμερα και αύριο ο ναύαρχος Αποστολάκης είναι στη Νέα Υόρκη στη συνάντηση που διοργανώνει κάθε δύο χρόνια ο ΟΗΕ των ομολόγων του από όλο τον κόσμο όπου θα συζητηθεί το θέμα των ειρηνευτικών αποστολών του Οργανισμού παγκοσμίως. 







Πηγή: PARAPOLITIKA


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου