Μπάρα

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Οι αποκαλύψεις του Hot Doc για την έκταση-φιλέτο που καίγεται στις Μαριές στη Ζάκυνθο


Μάχη με τις φλόγες δίνουν τα τελευταία τρία εικοσιτετράωρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να σβήσουν την πυρκαγιά στις Μαριές στη Ζάκυνθο, πάνω από τη φημισμένη παραλία «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο. Το πύρινο μέτωπο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες βρίσκεται σε ύφεση από το πρωί της Δευτέρας ενώ επί ποδός βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές για την κατάσβεση της φωτιάς.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RealFm, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων δήλωσε πως στην περιοχή που καίγεται στη Ζάκυνθο συμπεριλαμβάνονται και περίπου 15 χιλιάδες στρέμματα η κυριότητα των οποίων είναι υπό αμφισβήτηση με τη διαμάχη να βρίσκεται ήδη στα δικαστήρια. Άφησε έτσι να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο να κρύβονται συμφέροντα πίσω από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης έκτασης την ίδια στιγμή που έκανε λόγο για μια «εμπρηστική διαδικασία» που βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί.
Μην ξεχνάμε άλλωστε πως την Κυριακή, ένας πιλότος ελικοπτέρου που επιχειρούσε στη κατάσβεση της πυρκαγιάς είδε δυο άτομα να προσπαθούν να βάλουν φωτιές σε νέα μέτωπα. Για το θέμα αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έγιναν δυο προσαγωγές εκ των οποίων η μια έγινε σύλληψη.
Για τα χιλιάδες αυτά στρέμματα – φιλέτο που καίγονται στη Ζάκυνθο, το Hot Doc το Μάιο του 2015 είχε δημοσιεύει εκτενή ρεπορτάζ. 

 

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Hot Doc  

 

Του Μάκη Νοδάρου

Ένα περίεργο συμβόλαιο, που βασίζεται σε ενετικό διάταγμα του 1783, ένας μέχρι χθες άγνωστος κληρονόμος- πωλητής και μια εταιρεία με λιβανέζικες προεκτάσεις, συνθέτουν το πάζλ της εικόνας του μυστηρίου με την αγοραπωλησία χιλιάδων στρεμμάτων γης, πάνω από τη γνωστή παγκοσμίως τουριστική περιοχή «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο, που έχει προκαλέσει σάλο, οργή και αναταραχή στο νησί.
Πρόκειται για μια παραλιακή έκταση-φιλέτο, βόρεια του νησιού, περίπου 15.000 στρεμμάτων, που ξεκινάει από τις Βολίμες και φτάνει μέχρι την Έξω Χώρα. Το ακίνητο, παρότι έχει στο εσωτερικό του δασική έκταση, πωλήθηκε ως αγροτεμάχιο (!) από ιδιώτη στην ανώνυμη εταιρεία ακινήτων «PIMANA S.A.» έναντι 9.000.000 ευρώ, στις 7 Μαΐου 2014.
Κάτοικοι και φορείς της Ζακύνθου, καθώς και η τοπική μητρόπολη, καταγγέλλουν ευθέως ότι πίσω από τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία κρύβεται μια αριστοτεχνική απάτη από σκοτεινά οικονομικά συμφέροντα. Τα οποία, με τη συνδρομή ή τη σιωπηρή ανοχή κρατικών υπαλλήλων, επιχειρούν να βάλουν στο χέρι με συνοπτικές διαδικασίες μια μοναδική σε ομορφιά παραλιακή έκταση, μέσα στην οποία όμως υπάρχουν ιδιοκτησίες, αγροτικές καλλιέργειες, κτήματα, αγροτικές κατοικίες, μοναστήρια, δημόσιοι δρόμοι, δάση και αρχαιολογικοί χώροι!

 

Το συμβόλαιο

 

Η μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Όπως αναφέρεται στο υπ’ αριθμ. 23.943/7-5-2014 συμβόλαιο αγοραπωλησίας ακινήτου της συμβολαιογράφου Αθηνών Νικολέττας Γυφτοπούλου-Ψύχα, κατοίκου Διονύσου Αττικής, νομίμως μεταγεγραμμένου στον τόμο 821 και αριθμό 28 των Βιβλίων Μεταγραφών του νομού Ζακύνθου, στις 7 Μαΐου 2014, ο Γεώργιος Χάρος του Νικολάου και της Ρόζας, κάτοικος Αθηνών, μεταβίβασε κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στην εταιρεία «Pimana (Πιμάνα) Ανώνυμη Εταιρεία Ακινήτων», που εδρεύει στην Αθήνα κι εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλό της, Τζουμάνα (Joumana) Μπεσάρα (Bechara) και την Αΐντα Ελ-Κάρι (Aida El Kary), κάτοικο Βηρυτού Λιβάνου και προσωρινά διαμένουσα στην Βούλα Αττικής, κτηματική έκταση που βρίσκεται στη θέση «Μονή Αναφωνήτριας» της τοπικής κοινότητας Αναφωνητρίας της δημοτικής ενότητας Ελατίων του δήμου Ζακύνθου.

Η έκταση… λάστιχο

Ένα από τα παράξενα σημεία του άνω συμβολαίου, και ίσως ενδεικτικό του τρόπου που συντάχθηκε, είναι η εναλλαγή των στρεμμάτων της επίμαχης έκτασης μέσα στις σελίδες του, καθώς στη σελίδα 7 αναφέρεται ως έκταση 14.387,40 στρεμμάτων ενώ στο ίδιο συμβόλαιο και στην σελίδα 48 αναγράφεται έκταση διαφορετική, δηλαδή 14.467,49 τ.μ.

Μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο

Στις 12 Νοεμβρίου του 2014, η μητρόπολη Ζακύνθου και Στροφάδων και η ιστορική μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, μέσω του δικηγόρου Διονυσίου Γκούσκο, καταθέτουν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου πολυσέλιδη μηνυτήρια αναφορά για κακουργηματική απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων, ψευδή βεβαίωση, παράβαση καθήκοντος κλπ.
Όπως αποκαλύπτεται σε αυτή, κύριος μέτοχος (άρα ουσιαστικώς ιδιοκτήτης), με κυρίαρχο ποσοστό συμμετοχής (άνω του 95%), στην εταιρεία που αγόρασε την έκταση των 15.000 στρεμμάτων στη Ζάκυνθο, δυνάμει του υπ’ αριθμ. 1370/4-12-2012 καταστατικού (ΦΕΚ 14062/7-12-2012), εμφανίζεται ο Κριστιάν (Christian) Κομέρ (Comair), κάτοικος επίσης Λιβάνου.

Ψευδή στοιχεία (λένε ότι δεν υπάρχουν κτίσματα στην περιοχή ενώ υπάρχουν…)

 

Μέτοχος εταιρειών

Ο ίδιος, περαιτέρω, εμφανίζεται ως κύριος μέτοχος ικανού αριθμού εταιρειών, που εδρεύουν στη χώρα μας, όπως οι πάρα κάτω:
«P.M.C REAL ESTATE ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με έδρα την Αθήνα, οδ. Λεωφ. Βασ. Σοφίας 14.
«OFF WHITE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΧΩΡΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ», με έδρα την Αθήνα, οδ. Μητροπόλεως, αρ. 72.
«CAPRICE ΑΝΩΝΥΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με έδρα το δήμο Κρωπίας Αττικής, 3ο χιλ. λεωφ. Βάρης-Κορωπίου.
«PIMAKRI (ΠΙΜΑΚΡΙ) ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με έδρα την Αθήνα, οδ. Ευτυχίδου, αρ. 45.
«PIMACO (ΠΙΜΑΚΟ) ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με έδρα την Αθήνα, οδ. Ευτυχίδου, αρ. 45.
«PIMARA (ΠΙΜΑΡΑ) ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ», με έδρα την Αθήνα, οδ. Ευτυχίδου, αρ. 45.
«PIMA-MAR (ΠΙΜΑ-ΜΑΡ) ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ», με έδρα την Αθήνα, οδ. Ευτυχίδου, αρ. 45.
«PIMA (ΠΙΜΑ) ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ», με έδρα την Αθήνα, οδ. Ευτυχίδου, αρ. 45.
«PIMANA (ΠΙΜΑΝΑ) ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ», με έδρα την Αθήνα, οδ. Ευτυχίδου, αρ. 45.
«PIMANSO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε. ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ».
«PIMA – GATE (ΠΙΜΑ – ΓΚΕΗΤ) ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ»

Οι εταιρίες του λιβανέζου αγοραστή

 

Στο πωλητήριο και ο αρχαιολογικός χώρος!

Όπως καταγγέλλεται, οι τίτλοι της τοπικής εκκλησίας προϋπήρχαν του ενετικού διατάγματος κατά 124 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, η εν λόγω έκταση περιλαμβάνεται στα πωληθέντα ακίνητα.
Κορωνίδα του πρωτοφανούς σκανδάλου, σε ό,τι αφορά τη μοναστηριακή περιουσία – όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά προς τον Άρειο Πάγο – είναι ότι συμπεριελήφθη εντός της τάχα «πωλουμένης» γης και το παλαιό κτίριο της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου, ευρισκόμενο στο νότιο ακρωτήριο του «Ναυαγίου», όπου κατά τις αρχές του 16ου αιώνα πρωτοεγκαταστάθηκε η μονή (Παλαιό Μοναστήρι). Το κτίριο αυτό, κατεστραμμένο αρχικά απ’ τους πειρατές και μετέπειτα από ισχυρούς σεισμούς, έχει κηρυχθεί μεταβυζαντινό μνημείο, για την ιστορική και πολιτιστική του αξία, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού.

Υπό πώληση ακόμα και ο αρχαιολογικός χώρος

 

Πωλήθηκαν και περιουσίες ιδιωτών!

Όπως λέει στο Hot Doc η δικηγόρος Δώρα Καλάκου, από τον Πύργο Ηλείας, που υπερασπίζεται τις περιουσίες πέντε κατοίκων της κοινότητας Μαριών Ζακύνθου, o πωλητής επικαλείται ως τίτλο κτήσης ένα ενετικό διάταγμα του 1783, με το οποίο παραχωρήθηκε «φέουδο» στον πρόγονό του Φλαμπουριάρη, χωρίς στο διάταγμα αυτό να αναγράφεται η έκταση που παραχωρείται. Ωστόσο, όπως γνωρίζει ολόκληρο το νησί, το μεγαλύτερο «φέουδο» εκείνης της περιόδου έφτανε τα 3.500 στρέμματα. Εξάλλου, συγκληρονόμοι της ίδιας οικογένειας (Φλαμπουριάρη) προσδιορίζουν το «φέουδο» στα 2.000 στρέμματα.
Στο συμβόλαιο επίσης δηλώνεται, κατά το ν.2242/1994, ότι το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή που δεν υπάρχουν ρέματα, αιγιαλός, ζώνη παραλίας, βιότοπος, δημόσιο κτήμα ή αρχαιολογικός χώρος.
Στην πραγματικότητα, όμως, η πωληθείσα έκταση είναι παραθαλάσσια, με ακτές πολλών χιλιομέτρων, έχει ρέματα, καθώς και αρχαιολογικούς χώρους (παλαιά μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών και μονή Αγίου Ανδρέα Βολιμών).

Ο τυφλός… μηχανικός

Επίσης, ο συντάξας το τοπογραφικό διάγραμμα, που συνοδεύει το συμβόλαιο, βεβαιώνει πως δεν υπάρχουν εντός του πωλούμενου κτίσματα, πράγμα απολύτως αναληθές.
Για το λόγο αυτό, στις 23 Μαρτίου 2015, η κ. Καλάκου, ως πληρεξούσια δικηγόρος των κατοίκων Μαριών Ζακύνθου, ενημέρωσε εγγράφως με αναφορά της το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο συντάξας το τοπογραφικό διάγραμμα που συνοδεύει το συμβόλαιο, διπλωματούχος αγρονόμος-τοπογράφος μηχανικός, βεβαιώνει πως δεν υπάρχουν εντός του πωλούμενου κτίσματα, πράγμα απολύτως αναληθές, καθώς υπάρχουν πολλά κτίσματα, κάτι που αποδεικνύεται από το συνημμένο στην παρούσα τοπογραφικό διάγραμμα.
Τα κτίσματα δε που υπάρχουν στην πωληθείσα έκταση είναι πολλά, άλλα νόμιμα και άλλα αυθαίρετα, με όποια οικονομική βλάβη του κράτους συνεπάγεται αυτό. Βεβαίως, κτίσματα υπάρχουν και στην υπόλοιπη πωληθείσα έκταση, ιδιοκτησία άλλων, όπως π.χ. η ταβέρνα «Ο Αέρας», που έχει όλες τις απαιτούμενες από το νόμο άδειες περί λειτουργίας της…

Δ. Γκούσκος: «Θυμίζει το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου»

«Πρόκειται για ένα πρωτοφανές σκάνδαλο, που ξεπερνά ίσως σε μεθοδικότητα εκείνο της Μονής Βατοπεδίου. Το ενετικό διάταγμα, που επικαλείται ο πωλητής, δεν λέει σε καμιά περίπτωση ότι η περιοχή του ανήκει. Μάλιστα, λίγο πριν την πώληση, έστειλαν προς μετάφραση το έγγραφο στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου περιέργως ο αρμόδιος υπάλληλος απάντησε ότι αυτό δεν μεταφραζόταν. Πράγμα ψευδές, που έγινε προφανώς για να διευκολύνει στην παράνομη πώληση. Εμείς μεταφράσαμε το έγγραφο, το οποίο δεν λέει πουθενά ότι η περιοχή ανήκει στον πωλητή. Είναι ένα απίστευτο σκάνδαλο, με μεγάλες προεκτάσεις σε κρατικούς υπαλλήλους διαφόρων υπηρεσιών, που αγγίζει δυστυχώς και πρόσωπα που σήμερα κατέχουν κυβερνητικές θέσεις.
Αυτοί που προώθησαν τη μεταβίβαση, βρήκαν όλες τις πόρτες του ελληνικού Δημοσίου ανοιχτές», ανέφερε στο Hot Doc ο δικηγόρος Διονύσης Γκούσκος. Και προσθέτει: «Όλη αυτή η ιστορία μετέτρεψε σε μια γροθιά τους παράγοντες της τοπικής εκκλησίας, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες, που κινδυνεύουν να χάσουν άδικα την περιουσία τους. Θα λογοδοτήσουν όλοι όσοι συνεργάστηκαν ώστε να συνταχθεί αυτό το άκυρο συμβόλαιο».

Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου: «Οργή και προβληματισμός στο νησί»

«Η συγκεκριμένη αγοραπωλησία έχει προκαλέσει οργή και προβληματισμό σε ολόκληρο το νησί. Μέσα σε αυτή την περιοχή βρίσκεται το μοναδικό σε ομορφιά “Ναυάγιο”, που είναι τουριστικός προορισμός παγκόσμιας εμβέλειας, ιδιοκτησίες μοναστηριών, αρχαιολογικοί χώροι, δασικές εκτάσεις, δημοτική περιουσία αλλά και υποδομές, όπως δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης κλπ. Το να βγαίνει σήμερα κάποιος και να λέει ότι αυτή η τεράστια έκταση του ανήκει, επικαλούμενος ενετικό διάταγμα, είναι πέρα από τα όρια της λογικής.
Είμαστε γενικά αντίθετοι στην οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για το ξεπούλημα περιοχών-φιλέτων, στο όνομα των οικονομικών συμφερόντων ή της δήθεν ανάπτυξης», ανέφερε στο Hot Doc ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Λευτέρης Νιοτόπουλος.

 

Κάτοικοι: «Θα υπερασπιστούμε τις περιουσίες μας ακόμη και με ακραίους τρόπους…»

«Πρόκειται για ένα πρωτοφανές σε μέγεθος σκάνδαλο, που σκοπό έχει κάποια ύποπτα οικονομικά συμφέροντα να βάλουν στο χέρι τις περιουσίες ιδιωτών, που έφτυσαν αίμα για να τις φτιάξουν, δημόσια περιουσία, δημοτικές εκτάσεις, υποδομές και δάσος.
Μέσα στο χώρο, που πωλήθηκε μέσα σε μια νύχτα, υπάρχουν οι περιουσίες πάνω από 40 συμπολιτών μου, εδώ στις Μαριές. Κτήματα, όπου έζησαν οι παππούδες και οι πατεράδες μας. Κτήματα, που κληρονομήσαμε και πληρώσαμε και πληρώνουμε γι’ αυτά στο ελληνικό Δημόσιο. Περιοχές, που όλα αυτά τα χρόνια δεν αμφισβητήθηκαν από κανέναν. Θέλω να σας καταγγείλω ότι πίσω από αυτή την σουρεαλιστική ιστορία κρύβεται ένα πολυδαίδαλο σύστημα διαπλοκής με διεφθαρμένους κρατικούς υπαλλήλους, που είτε έκαναν στραβά μάτια είτε έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για να ολοκληρωθεί αυτή τη απάτη μέσα σε μια νύχτα.
Μέσω του περιοδικού σας, στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα, ότι εμείς εδώ οι κάτοικοι των Μαριών θα υπερασπιστούμε τις περιουσίες μας ακόμη και με ακραία μέσα», λέει στο Hot Doc o Δημήτρης Μποζίκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων των Μαριών Ζακύνθου.

Η θέση του πωλητή της έκτασης

Στις 11/7/2014 το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδωσε τη θέση των εμπλεκομένων στην περίεργη αγοραπωλησία, σημειώνοντας τα εξής:
Ένας δικηγόρος και ένας μηχανικός, οι οποίοι δηλώνουν εκπρόσωποι του ιδιοκτήτη της έκτασης των 15.000 στρεμμάτων, που μεταβιβάστηκαν πρόσφατα στη Βορειοδυτική Ζάκυνθο, προκαλώντας την αντίδραση της εκκλησίας σε σχέση με τα δικαιώματά της, στην ακτή «Ναυάγιο», με επιστολή τους προς τον μητροπολίτη Χρυσόστομο, που κοινοποίησαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δίνουν νέα διάσταση στην υπόθεση αυτή. Οι δύο, δηλώνουν ότι εκπροσωπούν τον ιδιοκτήτη και πωλητή Γεώργιο Χάρο και διαβεβαιώνουν ότι στην πωληθείσα έκταση δεν περιλαμβάνεται καμία έκταση της μονής του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, ούτε η περιοχή της ακτής «Ναυάγιο». Επισημαίνουν δε ότι η πώληση έγινε με κριτήριο την αξιοπιστία των αγοραστών και τη μεγάλη ευκαιρία για επενδύσεις στο νησί της Ζακύνθου.
 
Πηγή: Το Κουτί της Πανδώρας



..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου