Μπάρα

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Θλιβερή επέτειος για το Πολεμικό Ναυτικό σήμερα



Παλαιότερο άρθρο το Λεωνίδα Μπλαβέρη στα PARAPOLITIKA.
 
Σήμερα συμπληρώνονται 21 ολόκληρα χρόνια από την θλιβερή επέτειο της βυθίσεως της πυραυλακάτου «ΑΝΘΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΚΩΣΤΑΚΟΣ» (Ρ-25) και της τραγικής απώλειας τεσσάρων εκ των 32 μελών του πληρώματός του, συμφώνως με την ιστορία του ΓΕΝ.
Ήταν η 4 Νοεμβρίου 1996, και η μεγάλη διακλαδική άσκηση «Παρμενίων ‘96» βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική Ελλάδα. Στο πλαίσιο της ασκήσεως, το Αρχηγείο Στόλου είχε διασπείρει όλα τα πολεμικά πλοία των Διοικήσεώς του στις προγραμματισμένες θέσεις τους. Για την ημέρα εκείνη το σενάριο προέβλεπε για την ΤΠΚ «ΚΩΣΤΑΚΟΣ» να πραγματοποιήσει «αγκίστρωση» κοντά στην ξηρά της Σάμου, σε πλήρη ακινησία, με σβηστά όλα τα φώτα ασφαλείας και κλειστά τα ραντάρ, με μόνο να βρίσκεται σε λειτουργία το ραντάρ ναυτιλίας. 
Κυβερνήτης της ήταν ο τότε Πλωτάρχης Κ.Λ., άριστος αξιωματικός και αρχηγός της τάξεώς του στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ο οποίος τη στιγμή του δυστυχήματος δεν βρισκόταν στη γέφυρα. 
Ενώ το πλοίο ήταν σε αυτή την κατάσταση, επέπεσε επάνω του και το εμβόλισε το πλοίο της γραμμής Πειραιάς-Σάμος «Σάμαινα». 
Η πυραυλάκατος, αφού παρέμεινε για λίγο στην επιφάνεια της θάλασσας βυθίστηκε σε βάθος 180 μέτρων από την ακτή της Σάμου.

Τέσσερα μέλη του πληρώματος της ΤΠΚ «ΚΩΣΤΑΚΟΣ» πνίγηκαν. Πρόκειται για τους:

• Ανθυπασπιστή ΗΝ/ΣΝ Κ. Κοκκίνη
• Κελευστή ΗΝ/ΔΒ Α. Ασπρογέρακα
• Κελευστή ΗΝ/ΔΒ Γ. Αναδρανιστάκη
• Κελευστή Η/Τ Β. Μαυρογιώργο


Μετά από πολλές και επίπονες προσπάθειες από πλευράς του ΠΝ και ομάδος εξειδικευμένων δυτών, στις 15 Μαρτίου 1997, η πυραυλάκατος ανελκύστηκε αλλά κρίθηκε ως μη συμφέρουσα η επισκευή της, εκτός από ορισμένα απάρτια κυρίως οπλικών συστημάτων και πυραύλων Penguin που κρίθηκαν κατάλληλα ως αμοιβά.
Η ΤΠΚ «ΚΩΣΤΑΚΟΣ» καθελκύστηκε στις 1 Μαρτίου 1980 στα «Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ» του Σκαραμαγκά, όπου και κατασκευάστηκε, στο πλαίσιο υλοποιήσεως σχετικού συμβολαίου που είχε υπογραφεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου (ΥΠΕΘΑ/ΓΕΝ) και της εταιρείας για την κατασκευή έξι ακόμη πυραυλακάτων τύπoυ “COMBAΤΤΑΝΤΕ ΙΙΙΒ”. 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1978 και oλoκληρώθηκε στα τέλη του 1981 με την παράδοση και της έκτης ΤΠΚ.
Στο ΠΝ η ΤΠΚ «ΚΩΣΤΑΚΟΣ» εντάχθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1980, με πρώτο – παραλαμβάνοντα – κυβερνήτη τον τότε Πλω¬τάρχη Ι. Ιωάννου ΠΝ. 

Ονομάστηκε «Avθυπoπλoίαρχος ΚΩΣΤΑΚΟΣ» προς τιμή του αείμνηστου Ανθυποπλοιάρχου Ι. ΚΩΣΤΑΚΟΥ ΠΝ, ο οποίος ήταν αξιωματικός του υποβρυχίου «ΓΛΑΥΚΟΣ», και ο οποίος φονεύθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1942 στην Μάλτα όπου ναυλοχούσε το υποβρύχιό του, στη διάρκεια βομβαρδισμού του στρατηγικής σημασίας λιμανιού του νησιού από βομβαρδιστικά αεροσκάφη της γερμανικής Luftwaffe.

Λ.Σ.Μ.

 Πηγή: Παραπολιτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου