Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Φωτογραφίες - Βίντεο : Αρχείο Κ. Θωκταρίδη
Μου τηλεφώνησε λοιπόν ο Κώστας προχθές και μου είπε ότι θα περάσει από το σπίτι να μου δώσει ένα αντίγραφο της νέας του συγγραφικής δουλειάς. Μέχρι να έρθει με έφαγε η περιέργεια. Έφθασε τελικώς εκείνο το βράδυ κρατώντας στα χέρια ένα, τεράστιο σε όγκο, βιβλίο με τίτλο "Ναυάγια στον Ελληνικό βυθό - Κατάδυση στην ιστορία τους". "Σου δίνω ένα αντίγραφο να με θυμάσαι", μου είπε ο Κώστας, κι' εγώ λίγο έλειψε να βάλω τα κλάμματα διαβάζοντας την αφιέρωση : "Στον αγαπητό φίλο μου Ιωσήφ, τον καπετάνιο της ζωής μου, δάσκαλο και φίλο, με ιδιαίτερη εκτίμηση".
Το βιβλίο είναι σε μέγεθος Α4, είναι γραμμένο στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, απαρτίζεται από 480 σελίδες και περιέχει δεκάδες φωτογραφιών από τις καταδύσεις του Κώστα Θωκταρίδη στα ελληνικά ναυάγια, αλλά και ιστορικές φωτογραφίες και προφορικές μαρτυρίες ναυτικών που σώθηκαν, φωτογραφίες αντικειμένων που βρέθηκαν στον βυθό, καθώς και φωτογραφίες και γκραβούρες των πλοίων προτού αυτά ναυαγήσουν. Την εκτύπωση του εξαιρετικού αυτού βιβλίου έκανε η "Αρβανιτίδης ΑΒΕΕ", την βιβλιοδεσία η "Μαντής Ιωάννης και Υιοί Ε.Ε.", τις διορθώσεις των ελληνικών κειμένων οι κυρίες Βέρα Ανδριοπούλου, Βίκυ Παυλοπούλου και Ιωάννα Ρωμηού, που ανέλαβε και την επιμέλεια της ελληνικής έκδοσης, την μετάφραση και διόρθωση των αγγλικών κειμένων έκαναν οι Κώστας Θωκταρίδης και Άρης Μπιλάλης, ενώ την επιμέλεια της αγγλικής έκδοσης έκαναν οι κυρίες Ρένα Γιατροπούλου και Μέλη Κωνσταντίνου.
ΒΠ (Βασιλικό πλοίο) ΜΕΡΛΙΝ.
Επρόκειτο για ένα αρματαγωγό που εντάχθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1945 ως USS LSM-557 στον πολεμικό στόλο των ΗΠΑ, ενώ είχε ήδη λήξει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Όταν κρίθηκε ότι το LSM-557 ήταν πλέον περιττό, παροπλίστηκε στο Green Cove Springs της Φλόριδας. Το πλοίο είχε διαστάσεις 59,75 Χ 10,5 Χ 2,6 μέτρα, εκτόπισμα 743/1.095 τόν., διέθετε δύο μηχανές diesel General Motors ιπποδύναμης 1.440 bhp εκάστη, είχε μεγίστη ταχύτητα πλεύσης 13 κόμβους και ήταν οπλισμένο με 2 πυροβόλα των 40 χλιοστών και 8 των 20 χιλιοστών.
Η απώλεια του πλοίου.
Σε μια στιγμή - κάτω από περίεργες συνθήκες - τα δύο πλοία βρέθηκαν στην ίδια περιοχή πλεύσεως, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια τρομακτική σύγκρουση. Το γιγαντιαίο δεξαμενόπλοιο είχε εμβολίσει το "Μέρλιν" πέφτοντας με τον τεράστιο όγκο του στην πρύμνη του μικρού οχηματαγωγού. Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν τραγικές. Οι σειρήνες του αποβατικού ούρλιαζαν συνεχώς. Όσοι από το πλήρωμα βρίσκονταν στο κατάστρωμα, προσπαθούσαν να ειδοποιήσουν τους συναδέλφους στα κάτω διαμερίσματα. Κάποιοι άρχισαν να πέφτουν στη θάλασσα, ακούγονταν φωνές, πανικός και τριξίματα από τις λαμαρίνες, που υποχωρούσαν κάτω από τον τεράστιο όγκο του δεξαμενόπλοιου. Ο κ. Νίκος Κοτζιάς, Υπαξιωματικός τότε στο "Μέρλιν", κατάφερε να σωθεί και περιέγραψε αργότερα τις δραματικές στιγμές στον δημοσιογράφο Π. Σόμπολο :
"... Όταν από το πλοίο μας άρχισαν να ηχούν οι σειρήνες, εγώ βρισκόμουν στα κάτω διαμερίσματα, στα λεγόμενα υποφράγματα. Ακούγοντας τις σειρήνες να σφυρίζουν επίμονα, ανησύχησα και ανέβηκα επάνω για να δω τι γίνεται. Δεν είδα όμως τίποτα και ξανακατέβηκα στα υποφράγματα...".
Οι σειρήνες του "Μέρλιν" όμως συνέχισαν να ηχούν και ο Πυροβολητής - Αρχικελευστής Νίκος Κοτζιάς ανέβηκε στο κατάστρωμα και πάλι. Αυτή τη φορά όμως έλεγξε καλύτερα.
Γύρω στα δέκα λεπτά παρέμεινε το "Μέρλιν" στην επιφάνεια της θάλασσας, μέχρι που οι θύλακες αέρα εξαντλήθηκαν και το πλοίο βυθίστηκε. Ο κ. Κοτζιάς σώθηκε σαν από θαύμα.
"... Η πρύμνη του πλοίου μέχρι τη γέφυρα ήταν βυθισμένη στο νερό. Εγώ ήμουν εγκλωβισμένος στον καταπέλτη του οχηματαγωγού, βρισκόμου δηλαδή κάτω από το πλοίο και μέσα στο νερό. Ανέπνεα από τις τρύπες του καταπέλτη και με τη βοήθεια του Θεού, λίγο πριν βυθιστεί το πλοίο, η πρύμνη του πήρε μεγάλη κλίση και η πλώρη του ανέβηκε ψηλά! Εκείνη τη στιγμή βρήκα την ευκαιρία να ελευθερωθώ...".
Η στιγμή αυτή όμως ήταν μοιραία για τους 44 άνδρες, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί στα κάτω διαμερίσματα, στο μηχανοστάσιο και στους άλλους χώρους εργασίας του οχηματαγωγού και παρασύρονταν στον βυθό μαζί του. Οι λιγοστοί που είχαν καταφέρει να πέσουν στη θάλασσα, παρακολουθούσαν το "Μέρλιν" να βυθίζεται χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτε. Ο Ανθυποπλοίαρχος του μικρού αποβατικού, ο οποίος σώθηκε τελικά, διηγήθηκε λίγες ώρες αργότερα :
... Πρώτο στον τόπο του δυστυχήματος έφθασε το ολλανδικό φορτηγό "Swindregt", το οποίο - σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής - έπλεε στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα ερχόταν πίσω από το δεξαμενόπλοιο. Όταν ο Ολλανδός πλοίαρχος είδε το "World Hero" να ακινητοποιείται, να κάνει πλήρη στροφή περί τον άξονά του και να κατεβάζει βάρκα, κατάλαβε ότι είχε συμβεί ατύχημα και έσπευσε επί τόπου για να βοηθήσει. Στη σωστική λέμβο που είχε ριχτεί στη θάλασσα από το τάνκερ, είχαν συγκεντρωθεί 6 διασωθέντες. Στην ίδια βάρκα υπήρχε και το πτώμα του νεκρού Υπάρχου Α. Φράγκου. Το πλήρωμα του ολλανδικού φορτηγού περισυνέλλεξε άλλους 8 ναυαγούς. Ανάμεσά τους και ο κ. Κοτζιάς που συνεχίζει την αφήγησή του :
"... Μόλις ελευθερώθηκα από τον καταπέλτη του πλοίου, ζαλισμένος από το πετρέλαιο και το νερό που είχα πιει, άρχισα να ζητάω βοήθεια. Βρήκα μία δοκό υποστηλώσεως, ένα ξύλο δηλαδή που επέπλεε, και κρεμάστηκα από αυτό μαζί με άλλα 6 άτομα. Ήμουν σε κακά χάλια και φώναξα : "πεθαίνω... πεθαίνω...". Τότε ο κυβερνλητης του πλοίου μας, ο κ. Μπεγιέτης με βοήθησε να μπω σε μια σχεδία. Αυτή η σχεδία όμως ήταν δεμένη στο πλοίο και καθώς το οχηματαγωγό βυθιζόταν την τραβούσε μαζί του. Έτσι, ξανάπεσα στη θάλασσα και πιάστηκα πάλι από το ξύλο. Δευτερόλεπτα μετά, το πλοίο βυθίστηκε. Στη συνέχεια, μας πλησίασε ένα ξένο εμπορικό πλοίο (το "Swindregt"). Ο Κυβερνήτης μας τους είπε στα αγγλικά να κάνουν κράτει τις μηχανές για να μην κτυπήσει η προπέλλα τους ναυαγούς. Το "Swindregt" μάς έριξε μια ανεμόσκαλα και ανεβήκαμε πάνω. Εγώ έμεινα τελευταίος, γιατί δεν είχα δυνάμεις, είχα κτυπήσει στο κεφάλι και στα πόδια... έτσι πιάστηκα από το πρώτο σκαλοπάτι και με τράβηξαν επάνω...".
... Η έρευνα για τις διοικητικές και ποινικές ευθύνες του φοβερού δυστυχήματος, οδήγησε σε δύο κύριες εκδοχές εντελώς αντίθετες μεταξύ τους, οι οποίες δίχασαν τους εμπειρογνώμονες της Ναυτιλίας και τους Τεχνικούς παράγοντες για την ασφάλεια της ναυσιπλοίας....
Το ναυάγιο σήμερα.
Η κατάδυση στο ναυάγιο αποτελεί ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα διότι βρίσκεται πάνω στη γραμμή ακτοπλοίας των εμπορικών πλοίων, σε απόσταση 3,5 μιλίων από τις ακτές της Πειραϊκής.
Το "Μέρλιν", από του οποίου τις δεξαμενές συνεχίζει ακόμη και σήμερα να αναβλύζει στην επιφάνεια πετρέλαιο, βρίσκεται αναποδογυρισμένο στον βυθό, σε βάθος από 83 έως 94 μέτρα. Το ναυάγιο εξέχει από τον βυθό 8 έως 10 μέτρα, και η διάταξή του στον βυθό είναι 177 μοίρες (από πλώρα) σε 357 μοίρες (πρύμα).
Η ορατότητα στην περιοχή είναι χαμηλή, αφού ο λασπώδης βυθός την περιορίζει σε λιγότερο από δύο μέτρα.
Στην πρύμνη του σκάφους είναι ορατές οι χαρακτηριστικές των αποβατικών πλοίων προπέλλες με τα προστατευτικά, οι οποίες βρίσκονται μαζί με τους άξονες σε εσοχές του κύτους. Το συγκλονιστικό στοιχείο είναι ένα μεγάλο βούλιαγμα στη δεξιά πίσω πλαγιά πλευρά του "Μέρλιν", αποτέλεσμα της σύγκρουσης που είχε με το "World Hero".
Σε απόσταση 180 μέτρων από το ναυάγιο βρίσκεται στον βυθό ένα ερπυστριοφόρο όχημα που μετέφερε ένα ραντάρ, το οποίο απομακρύνθηκε από το οχηματαγωγό όταν αυτό αναποδογύρισε.
Το ναυάγιο του "Μέρλιν" αποτέλεσε τη μεγαλύτερη τραγωδία του Πολεμικού μας Ναυτικού εν καιρώ ειρήνης, μετά το ναυάγιο του "Αλέξανδρος Ζ." το οποίο συνέβη το 1923 και έχασαν τη ζωή τους 297 άνθρωποι...
Τα υπόλοιπα, καθώς και το ιστορικό των υπολοίπων ναυαγίων που περιγράφονται στο βιβλίο του Κώστα Θωκταρίδη, όταν... το αγοράσετε!
Πηγή: www.ribandsea.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου