Μπάρα

Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Άσκηση βολών το κουτί Χ

Μία από τις πιο γνωστές ασκήσεις για εξάσκηση στις βολές εν κινήσει, τόσο ημέρα όσο και νύχτα, αποτελεί το λεγόμενο κουτί Χ. Μία άσκηση πολύ απλή αλλά με πολλές απαιτήσεις από τον σκοπευτή. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πηγές, η άσκηση αναπτύχθηκε αρχικά εις την ακαδημία της εταιρείας όπλων Sig Sauer και σύντομα έγινε από τις αγαπημένες ασκήσεις δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων ακόμα και ως μέρος της διαδικασίας επιλογής.

Πηγή: Tactical-Life.com

Αρχικά τοποθετείται ένα σημάδι στο σημείο έναρξης του σκοπευτή. Αυτό το σημάδι είναι το κέντρο του τετραγώνου. Με κέντρο αυτό τοποθετούνται τέσσερα ακόμη σημάδια για δημιουργία ενός κουτιού-τετραγώνου όπου κάθε γωνία απέχει περίπου 3 μέτρα (10 πόδια). Βλέπετε πως μοιάζει αυτό παρακάτω.

Πηγή: UN12Magazine.com

Υπάρχουν τρεις στόχοι περί τα 10 μέτρα μπροστά από το «κουτί» και ο σκοπευτής πρέπει να βάλει στο μεσαίο όταν είναι στο κέντρο, στο δεξιά όταν είναι στα δεξιά και στον αριστερό όταν είναι στα αριστερά. Οποιαδήποτε βολή εκτός της ζώνης Α στους στόχους θεωρείται αποτυχία εκτέλεσης της άσκησης.

Πηγή: PewPewTactical.com

Αν και η άσκηση είναι αρκετά απαιτητική ήδη με αυτές τις στοχευμένες βολές εν κινήσει, στη πιο διαδεδομένη εκδοχή της έχει ακόμα μία πολυπλοκότητα. Όταν ο σκοπευτής είναι στα αριστερά θα πρέπει να βάλει με το αριστερό του χέρι, και όταν είναι στα δεξιά με το δεξί. Με τυφέκια αυτό σημάνει ταχεία αλλαγή της επώμισης και εξίσου καλή δεξιότητα και στις δύο πλευρές, ενώ με το πιστόλι εξίσου καλή δεξιότητα και με τα δύο χέρια. Με πιστόλι, βολή με δύο χέρια γίνεται μόνο στο κέντρο. Βλέπετε παρακάτω ενδεικτικά ένα βίντεο εκτέλεσης από δύο παραλλαγές της άσκησης σε βολές με νυχτερινή όραση. Αυτή η άσκηση χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην εκπαίδευση βολών με νυχτερινή όραση καθώς συνδυάζει κίνηση, βολές, και βασικό χειρισμό όπλου.

 


Όπως βλέπετε αν και φαντάζει απλή, είναι μία άσκηση που απαιτεί ικανότητες σε πολλαπλά επίπεδα. Βολές εν κινήσει, ευστοχία, ταχύτητα, δεξιότητα χειρισμού όπλου και από τις δύο πλευρές, κτλ. Γι’ αυτό άλλωστε θεωρείται και τόσο καλή για διαδικασίες επιλογών σε επίλεκτα τμήματα.

 

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου