Μπάρα

Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

Κριτικές όπλων: Τυφέκιο FB Radom Works 11 Sport

Έχει περάσει αρκετός καιρός από τη τελευταία φορά που γράψαμε κριτική για όπλο της πολωνικής βιομηχανίας FB Radom. Μίας σημαντικής βιομηχανίας όπλων από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Το όνομα της είναι από τα αρχικά «Fabryka Broni» και τη περιοχή Ραντόμ της Πολωνίας, και το Works 11 είναι από τον αριθμό του εργοστασίου της. Το τυφέκιο Works 11 είναι βασισμένο εις το γνωστό τυφέκιο AKM (περισσότερα στο άρθρο μας «Τυφέκιο AKM») διαμετρήματος 7.62×39mm που κατασκευάζονταν σε μεγάλους αριθμούς τη πρώτη δεκαετία του 2000 από την FB Radom. Η έκδοση Sport ήταν ημιαυτόματη και απευθύνονταν στη λιανική αγορά των απλών πολιτών. Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.

Πηγή: OptykaMysliwska.pl

Το διάστημα 2000-2010 η εταιρεία FB Radom κατασκεύασε το συγκεκριμένο τυφέκιο με στόχο τους πολίτες της Πολωνίας και των γειτονικών Ευρωπαϊκών χωρών. Το τυφέκιο αυτό είχε μία σχετικά χαμηλή τιμή και σύντομα ανέβηκε αρκετά σε πωλήσεις. Γι’αυτό το λόγο, θα το βρείτε σε σπίτια, σε σκοπευτήρια, σε καταστήματα, και αγγελίες μεταχειρισμένων όπλων σε πολλές χώρες της Ευρώπης σήμερα. Ενδεικτικά, σήμερα ένα μεταχειρισμένο Works 11 Sport σε άριστη κατάσταση κοστίζει περίπου €500.

Πηγή: OptykaMysliwska.pl

Είναι ένα τυφέκιο καλά κατασκευασμένο με όλα τα θετικά και αρνητικά του σχεδιασμού του ΑΚΜ. Πολύ σπάνια θα το βρείτε πλέον χωρίς μετατροπές καθώς σχεδόν όλοι οι ιδιοκτήτες τέτοιων τυφεκίων συνηθίζουν να κάνουν μεγάλες τροποποιήσεις. Κάτι λογικό αναλογιζόμενοι και τη σχετικά χαμηλή τιμή του. Παρακάτω βλέπετε ένα τέτοιο τυφέκιο το οποίο προσφάτως δοκιμάσαμε.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Από τη πλευρά του χειριστή, θα λέγαμε ότι παρότι αξιόπιστο και σχετικά ελαφρύ (για ΑΚΜ), έχει όλα τα γνωστά προβλήματα όπως κλώτσημα σκανδάλης (περισσότερα στο άρθρο μας «Επισκευή κλωτσήματος σκανδάλης σε AK-47»), τα ξύλινα μέρη του ζεσταίνονται γρήγορα, κτλ. Παρ’όλα αυτά, αν λάβουμε υπόψιν ότι είναι ένα πολύ παλιό σχέδιο, μία μέτριας ποιότητας κατασκευή, και χαμηλής τιμής τυφέκιο, είναι καλό για τη τιμή του. Τώρα πέρα από το χώρο των σκοπευτηρίων και ψυχαγωγίας, δε θεωρούμε ότι έχει πρακτική αξία γιατί είναι ένα όπλο που δε μας άφησε την αίσθηση ότι μπορείς να βασίσεις τη ζωή σου σε αυτό.

Πηγή:defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου