Μπάρα

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Τυφέκιο Barrett M95

Πάμε να δούμε ένα αγαπημένο μας βαρύ όπλο σε αυτό το άρθρο μας, το τυφέκιο M95 διαμετρήματος .50 BMG από την αμερικανική εταιρία όπλων Barrett. Ένα όπλο που όπως φαίνεται και από το όνομα του γεννήθηκε το 1995 και μέχρι και σήμερα χρησιμοποιείται από πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος. Έχουμε μία αρκετά καλή εμπειρία με αυτό το όπλο και θα μοιραστούμε μαζί σας όσα έχουμε αποκομίσει από τη χρήση του σε αυτό το άρθρο μας. Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.

Πηγή: Wikipedia.org


Το 1995 η αμερικανική οικογενειακή επιχείρηση Barrett (της οικογενείας Barrett) κυκλοφόρησε την ανανεωμένη έκδοση του παλαιότερου αντι-υλικού τυφεκίου της, του M90, με ένα πολύ ενδιαφέρον σχεδιασμό. Το όπλο λειτουργεί με χειροκίνητο μηχανισμό κλείστρου κινητού ουραίου και με όλο το μηχανισμό λειτουργίας του να βρίσκεται πίσω, και όχι μπροστά, από το ύψος της σκανδάλης. Ένας σχεδιασμός που στα Αγγλικά είναι γνωστός ως «bullpup».

Πηγή: Defence.pk


Είναι ένα όπλο με πολλές βελτιώσεις συγκριτικά με το M90 όπως μεγαλύτερη κενή απόσταση σκανδάλης-γεμιστήρα για ευκολότερες αλλαγές, κλίση του μοχλού οπλίσεως προς τα κάτω ώστε να μη προεξέχει υπερβολικά, θαλάμη με επιμετάλλωση χρωμίου για μεγαλύτερη αντοχή στη διάβρωση, κτλ.

Πηγή: Pinterest.com


Παρ’όλ αυτά, δεν έγινε πολύ δημοφιλές στο κρατικό τομέα διότι σε αντίθεση με το παλαιότερο αδερφάκι του, το M82, δεν είναι ημιαυτόματο. Είναι μηχανισμού κινητού ουραίου. Κάτι που σημαίνει ότι ο χειριστής του πρέπει να οπλίζει χειροκίνητα έπειτα από κάθε βολή. Τα τυφέκια αυτού του σχεδιασμού συνήθως είναι εξαιρετικά για βολές ακριβείας καθώς δεν έχουν κινητά μέρη όπως τα ημιαυτόματα που ίσως να επηρεάσουν την ευστοχία κατά τη βολή. Ωστόσο, προσφέρουν πολύ πιο αργό ρυθμό βολών σε σχέση με τα ημιαυτόματα. Καθώς το συγκεκριμένο αντι-υλικό όπλο δεν είναι σχεδιασμένο ως όπλο βολών ακριβείας, οι περισσότερες χώρες προτίμησαν τη παλαιότερη ημιαυτόματη έκδοση του. Στην Ελλάδα τα όπλα αυτά χρησιμοποιούνται ωστόσο από ομάδες ελεύθερων σκοπευτών το οποίο εξηγεί γιατί η Ελλάδα επέλεξε την έκδοση M95 και όχι κάποια ημιαυτόματη έκδοση όπως το M82.

https://defensegr.files.wordpress.com/2019/12/kritikes_oplwn_tyfekio_barrett_m95_04.jpg
Πηγή: MilitaryFactory.com


Στα τεχνικά τώρα, όταν μιλάμε για όπλα τέτοιας κατηγορίας το θέμα της εύκολης μεταφοράς είναι σημαντικό αλλά πάντα τηρουμένων των αναλογιών. Το M95 ζυγίζει 10.7 κιλά (3 κιλά πιο ελαφρύ από το ημιαυτόματο M82), έχει συνολικό μήκος 114.3 εκατοστά (γύρω στα 10 εκατοστά κοντύτερο από το Μ85), και έχει γεμιστήρα χωρητικότητος 5 φυσιγγίων διαμετρήματος .50 BMG (ή αλλιώς 12.7×99mm).


Πηγή: Picuki.com


Σε γενικές γραμμές είναι ένα σχετικά «μικρό» 50άρι τυφέκιο και ο σχεδιασμός τύπου bullpup βοηθάει πολύ σε αυτό. Λόγω αυτού του σχεδιασμού απαιτεί κάποια σχετική εξοικείωση. Για παράδειγμα, ο αναστολέας γεμιστήρα είναι στο κάτω μέρος από το κοντάκιο, ο μοχλός οπλίσεως πιο πίσω απ’ότι στα περισσότερα τυφέκια, κτλ. Εάν θέλετε να μάθετε πως να κάνετε όλες τις βασικές λειτουργίες μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο-οδηγό διάρκειας περίπου 6 λεπτών από τη κατασκευάστρια εταιρία που περιγράφει τα βήματα προετοιμασίας, χρήσης, λύσης-αρμολόγησης, κτλ.

 



Προσωπικά έχουμε κάποια εμπειρία με το M95 της αμερικανικής εταιρίας Barrett με βολές τόσο σε κοντινές όσο και μακρινές αποστάσεις. Σε κλειστά και ανοικτά πεδία βολής και σκοπευτήρια, και κάτω από διάφορες καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες. Καταρχάς, είναι ένα πολύ εύστοχο όπλο και σε αυτό βοηθάει σε μεγάλο βαθμό το ότι διαθέτει μηχανισμό κλείστρου κινητού ουραίου. Επίσης, λειτουργεί αξιόπιστα ακόμα και με ελάχιστη συντήρηση, και είναι πολύ απλό στο σχεδιασμό του άρα η επίλυση προβλημάτων είναι συνήθως εύκολη. Τέλος, για αυτό το διαμέτρημα έχει λογικές διαστάσεις και βάρος άρα είναι σίγουρα μία αξιόλογη επιλογή για κάποιον που αναζητά ένα τόσο μεγάλου διαμετρήματος τυφέκιο που όμως να διατηρεί την ικανότητα βολών ακριβείας. Βλέπετε μία φωτογραφία μας από τυφέκιο Barrett M95 σε πρόσφατες βολές μας σε κλειστό σκοπευτήριο παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ασφαλώς, υπάρχουν και μειονεκτήματα. Αρχικά είναι το κόστος καθώς μιλάμε για τιμές γύρω στα $6500 δίχως σκοπευτικό σύστημα το οποίο για τέτοια όπλα θα πρέπει να υπολογίζετε μερικές ακόμα χιλιάδες δολάρια. Επίσης, καθώς δεν είναι ημιαυτόματο δεν είναι καλό για εφαρμογές που απαιτούν γρήγορες βολές. Επίσης, όπως όλα τα όπλα διαμετρήματος .50 BMG έχει υψηλό κόστος σχεδόν στα πάντα. Από παρελκόμενα, πυρομαχικά, συντήρηση, κτλ. Τέλος, έχει μία αρκετά άσχημη σε αίσθηση σκληρή σκανδάλη καθώς είναι αντι-υλικό όπλο, και όχι σχεδιασμένο ως όπλο ελεύθερου σκοπευτή.

Πηγή: Wikipedia.org


Στο θέμα της αίσθησης εάν δε το έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά σίγουρα κάποια πράγματα θα σας κάνουν εντύπωση. Αρχικά, δεν έχει όσο μεγάλη ανάκρουση θα περίμενε κανείς. Σαφώς και όλος ο σχεδιασμός του είναι τέτοιος ώστε να απορροφά την ανάκρουση, αλλά οι περισσότεροι νομίζουν ότι «κλωτσάει» υπερβολικά. Θα λέγαμε ότι «κλωτσάει» λιγότερο από τις περισσότερες καραμπίνες διαμετρήματος 12-gauge. Κάτι άλλο που έχει και είναι ενδιαφέρον στο τομέα της αίσθησης είναι το φρένο αερίων που έχει στη θέση του φλογοκρύπτη και μεταφέρει τα εξερχόμενα αέρια στο πλάι για μείωση της ανάκρουσης. Αυτό οδηγεί στο εξής ενδιαφέρον φαινόμενο. Ο σκοπευτής δεν ακούει κάποιον υπερβολικά θορυβώδη πυροβολισμό, αλλά όσοι είναι δίπλα-γύρω του το ακούνε σαν «κανόνι».

Πηγή: KellyEnterprises.net


Εν κατακλείδι, αξίζει να το αγοράσει κανείς; Υποθέτουμε ότι εάν κοιτάτε το M95 τότε αναζητείτε κάτι σε αυτό το διαμέτρημα. Σε αυτή τη περίπτωση το M95 είναι μία καλή πρόταση εάν δε σας ενδιαφέρουν οι γρήγορες βολές, έχετε την οικονομική άνεση όχι μόνο να το αγοράσετε αλλά να το χρησιμοποιείτε, και δε σας ενδιαφέρει η μεταπώληση καθώς από αυτή τη κατηγορία όπλων είναι αυτό με τη μικρότερη ζήτηση. Πέρα από αυτά είναι ένα ωραίο όπλο το οποίο ως αντι-υλικό (δηλαδή κατά κτιρίων, οχημάτων, εγκαταστάσεων, κτλ.) είναι έμπρακτα και αποδεδειγμένα πολύ αποτελεσματικό. Σαφώς και μπορεί (και έχει) χρησιμοποιηθεί και ως κατά προσωπικού πολλές φορές με εξίσου καλά αποτελέσματα, αλλά ούτε το διαμέτρημα .50 BMG, ούτε το όπλο καθ’αυτό είναι η καλύτερη επιλογή για μικρούς στόχους σε μεγάλες αποστάσεις (όπως είναι για παράδειγμα οι άνθρωποι). Για ψυχαγωγία και διασκέδαση, σίγουρα είναι μία από τις καλύτερες, αλλά και ακριβότερες, επιλογές σήμερα.

Πηγή: defensegr.wordpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου